najbolje biljke za žene, Zdravlje i prevencija, žensko zdravlje, magazin
ŽENSKO I MUŠKO ZDRAVLJE

02 Mar 2022

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke...

Konvencionalni analgetici i antibiotici sjajna su stvar, ali i medicina ima svoje favorite. Donosimo vam spisak efikasnih prirodnih lekova za ženske tegobe koji su sastavili ugledni svetski fitoterapeuti.

VIRAK
(Alchemilla vulgaris)

NAJBOLJE ZA: bolne menstruacije

Virak je vrlo cenjena lekovita biljka jer ima široku primenu kod mnogih ženskih tegoba i bolesti. U prošlosti je toliko bio korišćen i cenjen da ga je narod uzdizao dajući mu imena kao što su gospin plašt ili sveta biljka. Nije ni čudno kad pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti: od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Virak jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, i olakšava porođaj. Osim toga, primenjuje se i u drugim područjima: zaustavlja povećanje šećera u krvi, leči upalu disajnih organa i anemiju, a smatra se i da ublažava reumatske bolove. Olakšava i izbacivanje vode iz organizma. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da neke materije u virku sprečavaju rast stafilokoka, bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski istraživači otkrili su i da supstanca agrimonin iz virka sprečava rak dojke.
KAKO GA KORISTITI: uzima se u obliku čaja. Jedna kafena kašičica prelije se šoljicom vrele vode i ostavi da odstoji od pet do deset minuta. Pije se uvek u gutljajima. Potrebno je da se uzimaju dve šoljice na dan. Posle porođaja preporučuje se mnogo čaja u prvih osam do deset dana. Protiv belog pranja priprema se napitak. U litru vode skuva se 50 grama osušene biljke bez korena i tako se pije tokom dana. Za regulisanje menstruacije može da se kombinuje sa hajdučkom travom. Tri velike kašike te mešavine preliju se litrom vrele vode i posle 20 minuta čaj se procedi. Pije se vrlo toplo.

SAVET: budućim majkama od trećeg meseca trudnoće preporučuje se čaj od ove biljke. Ako je pomešate s rusomačom (Capsella bursa), dobićete lek protiv skoro svih ženskih bolesti.

UPOZORENJE: ne smeju je uzimati osobe koje imaju problema sa žuči i one koje boluju od gastroenteroloških bolesti.

Čaj od virka 50 g (Biljna apoteka), 200 din.

Lek u obliku čaja

Iako ima svoje zagovornike, ali i oštre protivnike, prirodna medicina bez svake sumnje ima svoje prednosti. Uz to što je dostupna i najčešće jeftina, vekovi primene u narodu dokazuju njenu efikasnost. Većina biljaka može da se pripremi u obliku čaja, što je mnogim ljudima privlačnije od uzimanja tableta.
OČAJNICA ILI MACINA TRAVA
(Marrubium vulgare)

NAJBOLJE ZA: pomoć pri začeću

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke. Osnova njenog delovanja jeste normalizacija lučenja polnih hormona i uravnotežavanje hormonalnog ciklusa, što je, kako svi danas znamo, preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.

KAKO JE KORISTITI: macina trava uzima se u obliku čaja. Dve kašičice treba preliti s dva i po decilitra vrele vode i procediti posle tri do pet minuta. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan. Zbog oporog ukusa, nekima je lakše da čaj piju kad je hladan. Može i da se zasladi, ali malom količinom meda. Ovu biljku dobro je kombinovati s virkom jer zajedno deluju vrlo pozitivno.

SAVET: čaj treba da se pije najmanje tri meseca u kontinuitetu. U vreme menstruacije napraviti pauzu.

UPOZORENJE: čim se utvrdi trudnoća, prekinuti uzimanje čaja.

Čaj od macine trave 50 g (Biljna apoteka), 120 din.
CIMICIFUGA
(Cimicifuga racemosa)

NAJBOLJE ZA: napade vrućine i noćno znojenje

Lekari u Evropi za simptome menopauze cimicifugu propisuju već od pedesetih godina prošlog veka. Dokazano je da ova biljka kod većine žena efikasno smanjuje valunge kao hormonalna zamena za estrogen.

U njoj može da se nađe nekoliko blagih fitoestrogena. Nova istraživanja pokazuju da cimicifuga pre svega deluje tako što smanjuje luteinizirajući hormon (LH), hormon hipofize, te se tako veže uz serotoninske receptore, poput antidepresiva. Ova aktivnost cimicifuge poklapa se s onim što učimo o valunzima. Poslednja istraživanja idu u prilog teoriji da su uzrok napada vrućine promene u hemiji mozga zbog menopauze, a ne isključivo manjak estrogena.

Neki antidepresivi pokazali su se kao dobri u borbi protiv valunga, a rade na sličnom principu kao cimicifuga. Kod problema s valunzima cimicifugom ne zamenjujte odmah klasične lekove. Biljci je potrebno nekoliko nedelja da pokaže delovanje, zato počnite da je uzimate dok ste još na terapiji. Posle četiri nedelje možete da odustanete od tableta, naravno uz savet lekara.

KAKO JE KORISTITI: najčešća doza u istraživanjima bila je 40 mg čistog ekstrakta na dan. Biljka može da se nabavi posebno ili u kombinaciji s konopljikom, anđelikom i sladićem, namenjenim ženama u menopauzi.

UPOZORENJE: nagađa se da cimicifuga može da pospeši razvoj onih vrsta karcinoma koji su osetljivi na estrogen. Strah se pojavio posle jednog istraživanja na miševima, ali mnogi stručnjaci veruju da to istraživanje ne može da se meri s višegodišnjom upotrebom ove biljke. Tvrdnje o izazivanju raka još su kontradiktornije kad se zna da u ovoj biljci estrogena nema ni u merljivim tragovima.

Nagađa se i da bi cimicifuga mogla biti povezana s bolestima jetre. U svetu je prijavljeno 47 slučajeva reakcija jetre na cimicifugu. Većina njih bila je privremena žutica, ali je jedan bio otkazivanje rada jetre. Prema mišljenju australijske botaničarke Ker Bou (Ker Bow), postoje neusklađenosti u dokazima. Iako to nije rečeno, osoba je u terapiji uzimala i tri klasična leka koja mogu da budu odgovorna za otkazivanje jetre. Bouova smatra da se u ovakvim slučajevima javlja nesvesna pristranost: prirodni preparati prvi su na udaru.

U obliku kapsula (Josif Pančić), 450 din.
KURKUMA
(Curcuma longa)

NAJBOLJE ZA: prevenciju raka dojke

Ovaj žuti indijski začin upoređuju sa đumbirom, a cenjen je zbog protivupalnog dejstva. Najnovija istraživanja bave se njegovim dejstvom protiv tumora. Prošle godine objavljeno je 250 studija o kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume. Kurkuma deluje antibakterijski i antigljivično. Sprečava nastanak upalnih čestica povezanih s raznim tipovima artritisa. Sprečava autoimune bolesti, čuva nervni sistem i povećava proizvodnju glutationa, važnog antioksidansa koji proizvodi jetra.

Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak deluje kao pametni lekovi: kancerogene ćelije uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. U istraživanjima raka dojke pokazalo se da kurkuma pojačava delovanje nekih tipova hemoterapije i to tako što povećava osetljivost ćelija raka na lek. Kurkuma se pokazala kao efikasna i u sprečavanju metastaza.

KAKO JE KORISTITI: prosečan obrok s karijem sadrži 250 mg kurkume. Većina biljnih tableta sadrži između 300 mg i 1.000 mg. Tablete se preporučuju onima s velikom predispozicijom za rak dojke. Konsultujte se s lekarom.

SAVET: za svakodnevnu prevenciju raka dojke razmislite o upotrebi kurkume kao začina. Jelima daje žutu boju i ljutkast ukus. Zapamtite da kurkume nema samo u kariju, već i u vorčester sosu, čatni umaku i senfu. Prah kurkume možete da stavite u neka jela umesto šafrana.

UPOZORENJE: ne uzimajte je ako ste trudni ili planirate trudnoću. Zbog pretpostavki da može da ošteti DNK, ovaj sastojak teoretski bi mogao da ošteti fetus.

Ne preporučuje se posebno velika koncentracija ovog sastojka. Delovanje na DNK može da se neutrališe vitaminom E, pa se preporučuje da se uvek kombinuje s njim.

Čaj kurkuma (Biošpajz, Kalenić pijaca) 100 grama, 150 din.
SLADIĆ
(Glycyrrhiza glabra)

NAJBOLJE ZA: policistične jajnike

Slatki koren upotrebljava se kao aroma u slatkišima. Zanimljiva je činjenica da je aktivni sastojak u ovoj biljci pedeset puta slađi od saharoze. Upravo zato sladić je sastojak mnogih lekova kao što su sirup za kašalj ili lekovi za čir. Povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje muški polni hormon.

Takvo delovanje važno je za žene s policističnim jajnicima jer taj sindrom podrazumeva preteranu količinu muškog polnog hormona, što može da prouzrokuje neplodnost, povećanje telesne težine, dlačice na licu i akne.

Istraživanja su pokazala da sladić kod žena smanjuje količinu muškog polnog hormonaza pedeset odsto. Ključ je u aktivnom sastojku koji blokira enzim za proizvodnju muškog polnog hormonau jajnicima. Sladić blagotvorno deluje i na kosu i na kožu sprečavajući tako, s druge strane, aktivnost muškog polnog hormona.

KAKO GA KORISTITI: kod policističnih jajnika sladić se najčešće kombinuje sa božurom. Božur takođe smanjuje proizvodnju muškog polnog hormona, pa zajedno ove dve lekovite biljke imaju vrlo snažno dejstvo. Božur podstiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona. Najbolje ih je pomešati u razmeri 1:1.

SAVET: žene kojima je potrebna ova biljka često imaju želju za slatkišima koji je sadrže. Ali, količina u bombonama nije dovoljna za tretman.

UPOZORENJE: velika doza te biljke može da izazove gubljenje joda u organizmu, a to može da prouzrokuje visok krvni pritisak. Ovde preporučene doze, međutim, nisu štetne.

Čaj od sladića 50 g (Biljna apoteka), 150 din.
KONOPLJIKA
(Agnus-castus)

NAJBOLJE ZA: probleme sa menstruacijom i PMS-om

Još od 1. veka bobice konopljike uzimaju se za regulaciju menstrualnog ciklusa. Uzimali su ih i sveštenici da bi smanjili seksualnu želju, pa je, u međuvremenu, dobila i nadimak monaški biber. Konopljika deluje tako što potiskuje prolaktin, hormon koji stimuliše proizvodnju mleka. Kada je nivo prolaktina previsok, menstruacije postaju neredovne, pa čak i izostaju.

Konopljika smanjuje prolaktin imitirajući zapravo dopamin, važan neurotransmiter vezan za raspoloženje i libido. Istraživanja su pokazala da konopljika vraća normalni tok menstrualnog ciklusa za tri meseca. Kontinuiranim uzimanjem konopljike ovulacija postaje redovna. Upravo zato korisna je i za pospešivanje plodnosti, naročito kod nešto starijih žena. Konopljika se uzima u slučaju da vam je menstruacija neredovna ili ako potpuno izostaje. Nije preporučljiva za devojke mlađe od 18 godina.

KAKO JE KORISTITI: počnite rano u menstrualnom ciklusu, pre ovulacije, a prestanite pet dana pre menstruacije.

SAVET: ciklusi će postati normalni za dva-tri meseca i biće uredni čak i kada prekinete terapiju. Preporučuje se da se uzima od tri do devet meseci. Ako je potrebno, može da počne i drugi krug korišćenja, ali tek posle tromesečne pauze. Tog pravila treba se pridržavati.

UPOZORENJE: konopljika ne sme da se uzima s kontracepcijskim hormonalnim lekovima. Budući da izaziva ovulaciju, prekinuće dejstvo kontracepcijskih tableta. Negativno utiče na in vitro oplodnju jer može da podstakne preteranu stimulaciju jajnih ćelija.

PMS Free (Pharma), 530 din. ili u kombinaciji s drugim biljkama u Menopause formula, 1.380 din.
ŽALFIJA
(salvia officinalis)

NAJBOLJE ZA: simptome menopauze

Iako je dobro poznata kao lek za upalu grla i krvarenje desni, žalfija ima mnogo širu primenu. Žalfija ima adstringirajuća, antiseptična i antibakterijska svojstva, pa osim toga što je korisna kod problema disajnih organa, pomaže i kod probavnih tegoba, čireva, rana, bolova i grčeva unutrašnjih organa. To je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: „Tamo gde raste žalfija, gospodari žena“.

Čaj od žalfije vrlo je efikasna pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, koji su česti u menopauzi. Osim toga, pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije, takođe karakterističnih za taj specifičan period u životu žene. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj od žalfije pije u poslednjem mesecu trudnoće, stimulisaće kontrakcije materice i olakšati porođaj. Primenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, na primer protiv belog pranja.

KAKO JE KORISTITI: iako je dobro poznata kao začin, žalfija se u lečenju uzima u obliku čaja. Dve kafene kašičice preliju se sa dva i po decilitra vrele vode. Piju se dve-tri šoljice dnevno.

SAVET: ako želite da smanjite znojenje, potrebno je da skuvate jači čaj. U tom slučaju tri kašičice lista žalfije prelijte šoljicom vrele vode.

UPOZORENJE: žalfija, posebno njeno eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne sme da se uzima dugo. Nikako ne smeju da je uzimaju trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije jer sadrži tujon, koji može da izazove napad. Žalfija je, međutim, potpuno bezopasna kad se uzima u malim količinama, što dokazuje i njena popularnost kao začinske biljke.


Reklame

Povezane teme

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

Uzimajući u obzir brzinu nastanka tegoba vezanih za upalu prostate kao i dužinu toka bolesti, prostatitis može biti akutan, brzog nastanka i veoma izraženih simptoma, ili hroničan, kada se tegobe vezane za zapaljene prostate razvijaju polako i traju...

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

Smatra se da je moderna žena suviše aktivna pa samim tim i da ima i velike potrebe i očekivanja. Prema rezultatima istraživanja sasvim dovoljno vreme trajanje predigre obično iznosi 20 minuta,dok se seksualni čin koji traje 7,5 minuta smatra idealnim...

ČINJENICE O PROSTATITISU

ČINJENICE O PROSTATITISU

Simptomi se mogu pojaviti polako, ili se mogu pokazati brzo (u zavisnosti od uzroka i dostupne vrste lečenja)m ili mogu trajati po nekoliko meseci i nastaviti da se vraćaju (hronični prostatitis)......

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

Istraživači su otkrili da veliki broj žena pati od neke vrste seksualne disfunkcije, od bola tokom seksa pa do konstantno niskog libida....

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

Grčevi, žudnja i promene raspoloženja smatraju se delom periodnog paketa tokom vaših tinejdžerskih godina, ali zašto se čini da PMS postaje izuzetno neprijatan u 30-im i 40-im godinama? Naši stručnjaci za hormone bave se ovim slučajem......

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

Sam postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji. Vaš deferens je vezan ili blokiran na putu od testisa do uretre. Rezovi se prave na skrotumu i nakon postupka su gotovo nevidljivi.....

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

Prostata je možda mala, ali je posebno važna. Toliko je važna da se oko nje vrti veliki deo savremene urološke prakse. Čak je i njeno ime odisalo osećajem važnosti. Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega...

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke......

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

Zato se često, osim urologa i psihijatara, u terapiju uključuju i ginekolozi, endokrinolozi... A zavisno od uzroka koji dovode do smanjenja potencije i onemogućavaju normalan seks i lagodan život impotencija se deli na psihičku i organsku......

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim disbalansom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje....

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

U toku godine jedna žena više od tri ili četiri puta prođe kiretažu, ne razmišljajući o posledicama po svoje zdravlje, ali ni o etičkom aspektu. Samo Ruskinje češće od Srpkinja abortusom rešavaju problem neželjene trudnoće......

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

Da bismo mogli da prepoznamo simptome hormonalnih poremećaja, moramo da znamo koji su simptomi prirodni i normalni ili kako funkcioniše endokrini sistem......

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

Problemi sa prostatom. Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i ispred debelog creva i veličine je kestena. Zdravlje i prevencija....

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

Nedostatak testosterona se javlja kada testisi ne proizvode dovoljno, a uzroci mogu biti različiti. Loša funkcija testisa može biti nasledna, ali takođe uzrokovana određenim supstancama, tumorima, hirurškim zahvatima ili se javlja starenjem......

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

Prilikom svakog polnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice......