borite se protiv umora prirodnim putem, Zdravlje i prevencija, lajfstajl, magazin
LAJFSTAJL

23 Jan 2022

BORITE SE PROTIV UMORA PRIRODNIM PUTEM

Zna se da vitamini i minerali doprinose neurotransmiterima i ostalim karakteristikama zdrave funkcije mozga. Osim gvožđa i vitamina B koji sprečavaju anemiju, vitamini A,C i D takođe leče umor, zajedno sa različitim mineralima...

Brige, uzroci i rešenja

Osećate se tromije nego inače? Bilo da ste muškarac ili žena, hormonski nebalans bi Vas mogao učiniti umornijim nego inače. Proverite ove prirodne strategije kako biste povratili energiju.

Hajde da se suočimo s tim: život je trka. Neki od nas trebaju samo malo pojačanje energije da prežive sezonu, ali ako se osećate umornije nego što je normalno, vreme je da obratite veću pažnju na svoje zdravlje. Umor može ponekad nastati zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Naučite kako da se na prirodan način izborite sa umorom.
Nizak nivo gvožđa

Nedostatak gvožđa ili određenih vitamina može uzrokovati nedostatak aktivnosti krvnih ćelija, pojavom anemije, čiji je primarni simptom upravo umor. Postoje različiti tipovi anemije, ali svi rezultiraju smanjenom količinom kiseonika, dostavljenog u ćelije organizma.

Kada govorimo o umoru, testiranje feritina (rezerve gvožđa) može takođe biti vredno kao testiranje otvorene anemije. Za žene koje imaju menstruaciju i vrednosti feritina niže od 50 mcg/L, suplementacija gvožđa je prikazana kao borba protiv umora, čak i ako anemija nije prisutna. Dok svi mi gubimo nešto gvožđa svaki dan zbog prirodnih procesa u našem organizmu, žene koje imaju menstruaciju su pod većim rizikom, žena od 60 kg telesne težine gubi dodatnih 2 mg gvožđa tokom 6 dana menstruacije.
Štitna žlezda

Umor je osnovni simptom hipotireoze.  Hormoni štitne žlezde, trijodotironin (T3) i tiroksin (T4) su na veoma niskom nivou kod hipotireoze. Uprkos ovome, testiranje tiroidnih stimulirajućih hormona (TSH) je standardna metoda za uspostavljanje dijagnoze.

TSH je hormon kojeg  stvara mozak, a koji omogućava štitnoj žlezdi da funkcioniše. Iz razloga što svaki hormon može imati različiti balans, neki lekari veruju u testiranje sva tri markera, u cilju sprečavanja pogrešnih dijagnoza u vezi sa štitnom žlezdom.
Ženski seksualni hormoni

Žene koje pate od umora, neregularnih menstrualnih ciklusa ili problema plodnosti, mogu ostvariti određene koristi od daljih istraživanja. Hormoni kao što je luteinizirajući hormon,  folikulno stimulirajući hormon  i prolaktin, mogu biti povećani  kod žena sa ovakvim problemima i mogu takođe naznačiti povećanu mogućnost nastanka hipotireoze.

Muški seksualni hormoni

Dehidroepiandrosteron (DHEA), nastaje u nadbubrežnoj žlezdi, jeste muški hormon koji takođe postoji i kod žena. Održava balans kortizola - hormona stresa, koji takođe nastaje u nadbubrežnoj žlezdi. Balans  ova dva hormona ima efekat na naš imunološki sistem. Suplemetacija sa DHEA se radi u cilju borbe protiv umora i ostalih simptoma.
Hormoni stresa

Stres može imati mnogo različitih uzroka i efekata na organizam. Fizički stres (kao što je temperatura) može dovesti do letargije, dok mentalni stres (zbog posla npr.) može dovesti do gubitka motivacije i fokusiranja. Posebni hemijski glasnici, koji nastaju zbog stresa, mogu uticati na ostale funkcije u telu, uključujući metabolizam šećera, krvni pritisak, regulaciju raspoloženja i upalne procese u telu.

Šećer u krvi

Hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi) može proizvesti umor, letargiju ili mamurluk, zajedno sa ostalim simptomima kao što su slabost, anksioznost ili konfuzija. Hipoglikemija može pogoditi svakoga, ali posebno one koji pate od posebnih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes ili sindrom policističnih jajnika (PCOS - Polycystic ovarian syndrome).

PCOS može izazvati dijabetes stvaranjem otpornosti na insulin. Za razliku od dijabetesa, nivoi šećera u krvi mogu biti normalni kod onih koji boluju od PCIS. Zajedno sa deregulacijom šećera u krvi, ostale ključne karakteristike PCOS se odnose na hormonski nebalans: neredovni ciklusi, problemi sa plodnošću i povećan rast dlaka.
Obnovljiva energija

Ako već imate postojeći problem koji uzrokuje umor, kao što je dijabetes, potražite profesionalnu pomoć kako biste bolje razumeli moguće uzroke zbog opcija lečenja koje bi Vam najbolje odgovarale. Za sve Vas kojima treba samo poboljšanje energetskog nivoa ili raspoloženja, razmislite o promenama životnog stila.

Hranljivi sastojci

Zna se da vitamini i minerali doprinose neurotransmiterima i ostalim karakteristikama zdrave funkcije mozga. Osim gvožđa i vitamina B koji sprečavaju anemiju, vitamini A,C i D takođe leče umor, zajedno sa različitim mineralima.
Ishrana

Konzumacija obroka sa višim količinama proteina / ugljenih hidrata će zasititi duže nego obrok koji ima niži opseg. Unos proteina putem pudinga od šljiva može biti važno za one koji kontinuirano nešto grickaju kako bi se zasitili ili za one kojima padne šećer.

Fluidi

Već znamo da je hidracija kritična za preživljavanje i nesmetano vršenje funkcija. Dehidracija može izazvati fizičke promene na mozgu i uzrokovati da isti radi manje efikasno, uzrokujući niže nivoe koncentracije, narušeno raspoloženje i umor.

Spavanje

Iako izgleda očito, spavanje pomaže u borbi protiv umora više nego što mislite. Spavanje balansira šećer u krvi i hormone stresa. Žudnja za šećerom i hranom se posebno javlja nakon lošeg spavanja, što bi moglo pokrenuti šemu hipoglikemijskih epizoda ili gojenja, ako bi se takva šema održala duže vremena.
Botanika

Lekovito bilje koje leči umor je poznato kao adaptogeni, što znači da su sposobni da pomažu telu da se privikne na stresne ulove, poboljšanjem pažnje i izdržljivosti. Jedan primer je Rodiola rosea, proučavana zbog svojih efekata na srce i hormone u telu, između ostalog.

Gliciriza glabara (sladić, slatki koren) je druga vrsta lekovitog bilja obično proučavana zbog svoje višestruke upotrebe u medicini. Koristi se u slučajevima hroničnog umora i stresa i pokazala je veoma pozitivne rezultate.

Mnoge zalihe zdrave hrane u sebi sadrže proizvode sposobne za borbu protiv umora. Za one koji još nisu svesni koja formula (formule) deluju u njihovom slučaju, najbolje je potražiti savet doktora, pristalice prirodnih metoda lečenja ili drugog stručnjaka. Oni Vam mogu pomoći u smislu da Vas upozore na kontraindikacije ili interakcije.Praktičar zdravstvene zaštite može takođe da odredi da li uzrok Vašeg umora treba biti tretiran još kritičnijim metodama.
Osveženje

Pokušajte prihvatiti ove istražene strategije za spavanje da proverite da li postajete odmorniji ujutro.

 • Izađite na dnevno svetlo tokom dana, ne uveče. Na taj način će vaše telo prirodno proizvoditi melatonin pre spavanja.

 • Od odlaska na spavanje ranije možda je bitnije samo ustajanje ranije ujutro, u isto doba svaki dan (čak i vikendom). Izbegavajte dugo spavanje kako biste bili spremniji za spavanje sledeće noći.

 • Krećite se. Neke lagane vežbe tokom dana mogu popraviti kvalitet i kvantitet sna svake noći, čineći Vas odmornijim ujutro.

Reklame

Povezane teme

15 ZDRAVIH NAVIKA KOJE BISTE VEĆ TREBALI IMATI

15 ZDRAVIH NAVIKA KOJE BISTE VEĆ TREBALI IMATI

Za razliku od seksa, stres nije dobar za nas. Međutim, nauka sada objašnjava kako stres može uništiti Vaše srce: nedavna studija je pokazala da sam stres može povećati rizik od moždanog udara......

BORITE SE PROTIV UMORA PRIRODNIM PUTEM

BORITE SE PROTIV UMORA PRIRODNIM PUTEM

Zna se da vitamini i minerali doprinose neurotransmiterima i ostalim karakteristikama zdrave funkcije mozga. Osim gvožđa i vitamina B koji sprečavaju anemiju, vitamini A,C i D takođe leče umor, zajedno sa različitim mineralima......

10 NAČINA DA PREVAZIĐETE UMOR I NAPUNITE BATERIJE

10 NAČINA DA PREVAZIĐETE UMOR I NAPUNITE BATERIJE

Svi smo povremeno depresivni ili pospani, ali umor je hronični nedostatak energije koji nam mnogo otežava život. Umor može biti uzrokovan različitim faktorima, od napetosti, anksioznosti, hroničnog stresa pa sve do loše ishrane ili reakcije na lekove...