10 načina da prevaziđete umor i napunite baterije | lajfstajl, zdravlje i prevencija, magazin
LAJFSTAJL

01 Aug 2021

10 NAČINA DA PREVAZIĐETE UMOR I NAPUNITE BATERIJE

Svi smo povremeno depresivni ili pospani, ali umor je hronični nedostatak energije koji nam mnogo otežava život. Umor može biti uzrokovan različitim faktorima, od napetosti, anksioznosti, hroničnog stresa pa sve do loše ishrane ili reakcije na lekove

Da li želite da ostanete u krevetu još najmanje dva ili tri sata ujutro nakon buđenja? Vučete li se danju sa toliko malo energije da jedva stojite između dve kafe? Da li možete da gledate u televizijski ekran celo popodne, uveče i do kasno u noć?

Ako je tako, možda patite od jednog od najčešćih zdravstvenih stanja - umora.

Svi imamo dane kada smo pospani ili depresivni, ali umor je više od toga.

To je hronični nedostatak energije, osećaj iscrpljenosti, a može biti uzrokovan različitim faktorima, od napetosti, anksioznosti, hroničnog stresa pa sve do loše ishrane ili reakcije na određene lekove.

U 85 posto slučajeva umor nije uzrokovan fizičkim faktorom, pa biste mogli isprobati ovih deset saveta i predloga jer bi vam mogli pomoći.
1. Smršajte

Višak kilograma je naporan i otežava kretanje. Umerena, uravnotežena i niskokalorična ishrana pomoći će vam da smršate i dobijete više energije. Zabluda je da smanjena ishrana izaziva umor, ali može se desiti ako pokušavate da izgubite previše kilograma u prekratkom vremenu.

2. Poboljšati cirkulaciju

Umorni ljudi su često neaktivni i moraju se više kretati kako bi poboljšali cirkulaciju krvi. Da biste prevazišli umor i umor, vežbajte najmanje tri puta nedeljno po 15 do 20 minuta. Jedna od najboljih vežbi za umorne je hodanje (ako ne volite ili ne možete da trčite rekreativno), dok razmišljate o brzom i bržem hodanju.

3. Ne preskačite doručak

Mnogi pate od umora jednostavno zato što preskaču doručak. Za doručak treba izdvojiti nekoliko minuta i u miru pojesti sendvič, popiti čašu mleka, soka, pojesti voće, žitarice ili bilo šta drugo.

4. Nabavite sebi svakodnevnu psihološku pauzu ili otpust

Jednom dnevno, bez obzira koliko ste zauzeti, radite nešto u čemu zaista uživate - na primer, slušajte muziku, pročitajte nešto, idite u kratku šetnju, malo meditirajte ili bar izađite na terasu. Udahnite nekoliko puta duboko kako biste u organizam uneli dodatni kiseonik.
5. Prestanite da pušite

Pušenje doprinosi umoru. Ako odustanete od cigareta, primetićete nakon nekoliko nedelja da imate više energije.

6. Za hitno „povećanje energije“, uzmite šećer

Šećer je prvoklasni izvor energije, ali, razumljivo, sve dok se uzima umereno. Zato je sasvim u redu dodati malo u šolju kafe ili popiti zaslađen ledeni čaj uz obrok. Pod pretpostavkom da nemate problema sa težinom, u redu je i pojesti jedan ili dva komada kolača nakon ručka. Osim toga, zbog slatkog ukusa šećera, bar ćete se privremeno osećati malo bolje.
7. Istežite se

Istezanje tetiva, mišića i ligamenata pomoći će vam da prevaziđete umor jer će vam olakšati kretanje. Naravno, potrebno je naučiti pravilno istezanje - polako, bez naglih trzaja i ne bi trebalo da izaziva bol.

8. Sedite (i stojte) uspravno

Loše držanje tela troši energiju. Sigurno ćete se brže umoriti ako hodate spuštenih ramena, pogrbljeni i slično. S druge strane, dobar položaj tela čini vaše korake živahnijim.

9. Ne pokušavajte da uradite sve

Ako ste pretrpani obavezama, napravite listu prioriteta. Zapitajte se: Da li je ovaj zadatak važan? Da li to mora da se uradi odmah? Zašto? Ako odlučite da zadatak koji je pred vama nije važan, ostavite ga dok ne budete imali više vremena. Utvrđivanje prioriteta značajno smanjuje stres, napetost i napor.
10. Opustite se

Da biste umanjili napetost i umor, pokušajte sledeće jednostavne vežbe nekoliko puta nedeljno:

Sedite na tvrdu stolicu, raširite stopala i neka vam ruke i glava mlitavo vise. Sagnite se malo napred i dole tako da vam glava visi između kolena, a ruke i dalje u stranu. Polako se savijajte sve više i više, sve dok bez napora ne dodirnete pod. Polako se vratite u početni položaj. Ponovite ovo nekoliko puta.

Sedite na stolicu. Dok su prsti leve noge čvrsto na podu, podignite levu petu, držite je u tom položaju tri sekunde i spustite je na pod. Ponovite sa desnom nogom. Ponovite sve pet puta. Ova vežba smanjuje rizik od duboke venske tromboze.

Nakon buđenja, sedite na ivicu kreveta ili na stolicu, zatvorite oči i slušajte ritam disanja nekoliko sekundi. Zatim duboko udahnite kroz nos i izdahnite na usta, ali tako da izdahnete duplo duže nego što ste udahnuli. Ponovite ovo četiri do pet puta.

Reklame

Povezane teme

15 ZDRAVIH NAVIKA KOJE BISTE VEĆ TREBALI IMATI

15 ZDRAVIH NAVIKA KOJE BISTE VEĆ TREBALI IMATI

Za razliku od seksa, stres nije dobar za nas. Međutim, nauka sada objašnjava kako stres može uništiti Vaše srce: nedavna studija je pokazala da sam stres može povećati rizik od moždanog udara......

BORITE SE PROTIV UMORA PRIRODNIM PUTEM

BORITE SE PROTIV UMORA PRIRODNIM PUTEM

Zna se da vitamini i minerali doprinose neurotransmiterima i ostalim karakteristikama zdrave funkcije mozga. Osim gvožđa i vitamina B koji sprečavaju anemiju, vitamini A,C i D takođe leče umor, zajedno sa različitim mineralima......

10 NAČINA DA PREVAZIĐETE UMOR I NAPUNITE BATERIJE

10 NAČINA DA PREVAZIĐETE UMOR I NAPUNITE BATERIJE

Svi smo povremeno depresivni ili pospani, ali umor je hronični nedostatak energije koji nam mnogo otežava život. Umor može biti uzrokovan različitim faktorima, od napetosti, anksioznosti, hroničnog stresa pa sve do loše ishrane ili reakcije na lekove...