Kako je telo oslabljeno tokom perioda isušivanja, tako je i probavna moć takođe oslabljena. Tokom kiša dolazi do poremećaja sve 3 doše (telesni sokovi), što još više slabi agni (auto-imuni sistem). Agni je takođe smanjen i usled isparenja iz zemlje..
Prilagoditi se vremenskim promenam nije uvek lako. Promene godišnjih doba za organizam predstavljaju stres koji možemo prevladati i tako što sledimo drevnu mudrost ajurvedske medicine.
Ajurveda pridaje veliki značaj promenama godišnjih doba i njihovom uticaju na raspoloženje i zdravlje čoveka. Ona deli godinu u šest sezona. U tri sezone (kasna zima, proleće, leto) jača uticaj Sunca i to dovodi do isušivanja, a u druge tri (kišna sezona, jesen, rana zima) jača uticaj Meseca koji donosi kišu i hladovinu. Zato se čitava godina može podeliti na dva razdoblja – Adana kala – vreme isušivanja (kasna zima, proleće i leto) i Višarga kala – doba navodnjavanja (kišna sezona, jesen i rana zima).
Drevni ajurvedski mudrac, Mahariši Čarak, u svom delu "Čarak Samhita", dao je sledeća uputstva za sezonu navodnjavanja (Višarga kala):
"Tokom kišne sezone, jeseni i zime, sunce se kreće prema jugu i njegova moć zagrevanja počinje da slabi usled faktora kao što su kiša, oluje, dužina dana itd., ali to ne utiče na mesec. Kiša oslobađa Zemlju od nakupljene toplote a u biljkama i atmosferi dovodi do porasta kiselog, slanog i slatkog ukusa koji izazivaju podmazivanje i rast tela. Zato snaga ljudi progresivno raste od kišne sezone (kada je najmanja) do zime (kada je najveća)". – Č. Samhita, Sutrasthana, pogl. 6 stihovi 7.
Kako sačuvati snagu i zdravlje tokom jeseni?
Na našoj geografskoj širini, jesen sadrži 2 razdoblja, od kojih je jedno obeleženo dugom, dosadnom i neprekidnom kišom, a drugo blagim, toplim i smirujućim vremenom. Ova razdoblja ne počinju svake godine u isto vreme i ne traju svake godine podjednako, ali se u određenoj meri uvek pojavljuju. Prema ajurvedi, ona se zovu kišna sezona (u Indiji sezona monsuna) i jesen.
Sledeće preporuke za ove dve sezone poznavaoci ajurvede slede već hiljadama godina, a mogu se pročitati u knjizi mudrog Čarake.
Ishrana i ponašanje tokom kišne sezone:
"Kako je telo oslabljeno tokom perioda isušivanja, tako je i probavna moć takođe oslabljena. Tokom kiša dolazi do poremećaja sve 3 doše (telesni sokovi), što još više slabi agni (auto-imuni sistem). Agni je takođe smanjen i usled isparenja iz zemlje, rastom kiselosti u vodi i čestim padavinama. Zato se preporučuje umerenost kako u pogledu ishrane, tako i u pogledu telesnih aktivnosti. Treba se uzdržavati od spavanja danju, hladnoće, rečne vode, tečnih kaša, preteranih fizičkih aktivnosti, hodanja po suncu i polnih odnosa. Uopšteno, treba koristiti med kod pripremanja jela i pića. Ako dođe do većeg zahlađenja usled jakih kiša praćenih olujom, treba jesti hranu koja je kisela, slana i uljasta. To je odličan protiv-otrov za vata poremećaje tokom sezone kiša.
Kako bi se održala normalna snaga probavne vatre, treba jesti žitarice starije od godinu dana (ječam, pšenicu, basmati), i supe od povrća. Preporučuje se meso životinja koje su rasle na suvoj klimi (za ne-vegetarijance). Treba piti čistu kišnicu ili bunarsku vodu – prokuvanu i prohlađenu, pomešanu sa medom. Preporučuju se masaže uljem, kupanje i mirisna, laka i čista odeća. Treba stanovati u kući koja nije vlažna." – Čarak Samhita, Sutrasthana, poglavlje 6 stihovi 33-40.
Dijeta i ponašanje za jesen
«Tokom jeseni preporučuju se slatka, lagana, prohladna i gorka jela i pića (smiruju pita došu) uzeta u količini koja održava dobro varenje. Dalje, pirinač, ječam, pšenica a za ne-vegetarijance i meso prepelice, zeca i koze se preporučuju u ovoj sezoni. Unošenje ghija sa gorkim travama, laksativi i puštanje krvi su preporučljivi. Treba izbegavati sunčanje, mast, ulje i meso vodenih i močvarnih životinja. Ne treba spavati danju niti se izlagati mrazu i vetru. Voda je tokom ovog perioda pročišćena sunčevim i mesečevim zracima i uticajem sazvežđa Agastija te je stoga čista kao suza i služi kao nektar za piće, kupanje i plivanje. Nošenje venaca od jesenjeg cveća i čiste odeće, kao i izlaganje mesečevim zracima uveče, izuzetno su korisni u ovoj sezoni.’’ – Čarak Samhita, Sutrasthana, poglavlje 6 stihovi 41-48.
Rečnik.
vata - jedan od tri telesna soka po ajurvedi
ghi – pročišćeni buter