sezonski ritmovi, Zdravlje i prevencija, alternativna medicina, magazin
ALTERNATIVNA MEDICINA

15 Jun 2021

SEZONSKI RITMOVI

Kako je telo oslabljeno tokom perioda isušivanja, tako je i probavna moć takođe oslabljena. Tokom kiša dolazi do poremećaja sve 3 doše (telesni sokovi), što još više slabi agni (auto-imuni sistem). Agni je takođe smanjen i usled isparenja iz zemlje..

Prilagoditi se vremenskim promenam nije uvek lako. Promene godišnjih doba za organizam predstavljaju stres koji možemo prevladati i tako što sledimo drevnu mudrost ajurvedske medicine.

Ajurveda pridaje veliki značaj promenama godišnjih doba i njihovom uticaju na raspoloženje i zdravlje čoveka. Ona deli godinu u šest sezona. U tri sezone (kasna zima, proleće, leto) jača uticaj Sunca i to dovodi do isušivanja, a u druge tri (kišna sezona, jesen, rana zima) jača uticaj Meseca koji donosi kišu i hladovinu. Zato se čitava godina može podeliti na dva razdoblja – Adana kala – vreme isušivanja (kasna zima, proleće i leto) i Višarga kala – doba navodnjavanja (kišna sezona, jesen i rana zima).

Drevni ajurvedski mudrac, Mahariši Čarak, u svom delu "Čarak Samhita", dao je sledeća uputstva za sezonu navodnjavanja (Višarga kala):

"Tokom kišne sezone, jeseni i zime, sunce se kreće prema jugu i njegova moć zagrevanja počinje da slabi usled faktora kao što su kiša, oluje, dužina dana itd., ali to ne utiče na mesec. Kiša oslobađa Zemlju od nakupljene toplote a u biljkama i atmosferi dovodi do porasta kiselog, slanog i slatkog ukusa koji izazivaju podmazivanje i rast tela. Zato snaga ljudi progresivno raste od kišne sezone (kada je najmanja) do zime (kada je najveća)". – Č. Samhita, Sutrasthana, pogl. 6 stihovi 7.
Kako sačuvati snagu i zdravlje tokom jeseni?

Na našoj geografskoj širini, jesen sadrži 2 razdoblja, od kojih je jedno obeleženo dugom, dosadnom i neprekidnom kišom, a drugo blagim, toplim i smirujućim vremenom. Ova razdoblja ne počinju svake godine u isto vreme i ne traju svake godine podjednako, ali se u određenoj meri uvek pojavljuju. Prema ajurvedi, ona se zovu kišna sezona (u Indiji sezona monsuna) i jesen.

Sledeće preporuke za ove dve sezone poznavaoci ajurvede slede već hiljadama godina, a mogu se pročitati u knjizi mudrog Čarake.
Ishrana i ponašanje tokom kišne sezone:

"Kako je telo oslabljeno tokom perioda isušivanja, tako je i probavna moć takođe oslabljena. Tokom kiša dolazi do poremećaja sve 3 doše (telesni sokovi), što još više slabi agni (auto-imuni sistem). Agni je takođe smanjen i usled isparenja iz zemlje, rastom kiselosti u vodi i čestim padavinama. Zato se preporučuje umerenost kako u pogledu ishrane, tako i u pogledu telesnih aktivnosti. Treba se uzdržavati od spavanja danju, hladnoće, rečne vode, tečnih kaša, preteranih fizičkih aktivnosti, hodanja po suncu i polnih odnosa. Uopšteno, treba koristiti med kod pripremanja jela i pića. Ako dođe do većeg zahlađenja usled jakih kiša praćenih olujom, treba jesti hranu koja je kisela, slana i uljasta. To je odličan protiv-otrov za vata poremećaje tokom sezone kiša.

Kako bi se održala normalna snaga probavne vatre, treba jesti žitarice starije od godinu dana (ječam, pšenicu, basmati), i supe od povrća. Preporučuje se meso životinja koje su rasle na suvoj klimi (za ne-vegetarijance). Treba piti čistu kišnicu ili bunarsku vodu – prokuvanu i prohlađenu, pomešanu sa medom. Preporučuju se masaže uljem, kupanje i mirisna, laka i čista odeća. Treba stanovati u kući koja nije vlažna." – Čarak Samhita, Sutrasthana, poglavlje 6 stihovi 33-40.
Dijeta i ponašanje za jesen

«Tokom jeseni preporučuju se slatka, lagana, prohladna i gorka jela i pića (smiruju pita došu) uzeta u količini koja održava dobro varenje. Dalje, pirinač, ječam, pšenica a za ne-vegetarijance i meso prepelice, zeca i koze se preporučuju u ovoj sezoni. Unošenje ghija sa gorkim travama, laksativi i puštanje krvi su preporučljivi. Treba izbegavati sunčanje, mast, ulje i meso vodenih i močvarnih životinja. Ne treba spavati danju niti se izlagati mrazu i vetru. Voda je tokom ovog perioda pročišćena sunčevim i mesečevim zracima i uticajem sazvežđa Agastija te je stoga čista kao suza i služi kao nektar za piće, kupanje i plivanje. Nošenje venaca od jesenjeg cveća i čiste odeće, kao i izlaganje mesečevim zracima uveče, izuzetno su korisni u ovoj sezoni.’’ – Čarak Samhita, Sutrasthana, poglavlje 6 stihovi 41-48.
Rečnik.

vata - jedan od tri telesna soka po ajurvedi
ghi – pročišćeni buter

Reklame

Povezane teme

SVARA JOGA - NAUKA O KOSMIČKOM RITMU

SVARA JOGA - NAUKA O KOSMIČKOM RITMU

Otvorena leva nozdrva ukazuje na to da je mentalna energija dominantna, a pranična slaba. Kada je desna nozdrva prohodna, pranična moć je snažnija, a mentalna slaba. Kada su obe nozdrve podjednako prohodne znači da je spiritualna energija na snazi......

DA LI SU PRIRODNI PREPARATI PRAVA KONKURENCIJA LEKOVIMA

DA LI SU PRIRODNI PREPARATI PRAVA KONKURENCIJA LEKOVIMA

Jer, jedna stvar je očigledna: sveopšte vitaminiziranje naših namirnica proizvodima iz retorte sigurno nije dovelo do toga da čovečanstvo bude zdravije. Znači, s te strane nema pomoći i zbog toga naše telo strada......

35 NAJOMILJENIJIH PRIRODNIH LEKOVA SVIH VREMENA

35 NAJOMILJENIJIH PRIRODNIH LEKOVA SVIH VREMENA

Ako ste podložni peruti, probajte limunovu travu. Ova višegodišnja biljka sadrži visok nivo antimikrobnih jedinjenja zvanih citralni i geranoliol koji se bore protiv gljivica koje mogu prouzrokovati perut......

SEZONSKI RITMOVI

SEZONSKI RITMOVI

Kako je telo oslabljeno tokom perioda isušivanja, tako je i probavna moć takođe oslabljena. Tokom kiša dolazi do poremećaja sve 3 doše (telesni sokovi), što još više slabi agni (auto-imuni sistem). Agni je takođe smanjen i usled isparenja iz zemlje.....

AYURVEDA – HARMONIJA DUHA I TELA

AYURVEDA – HARMONIJA DUHA I TELA

Jedinstven učinak te čudesne terapije nadmašuje telesne i duševne aspekte i popravlja narušeni protok energije na suptilan način. Doprinosi procesu ozdravljenja od teških bolesti, teškoća sa srcem, želucem, a posebno je blagotvorna za smirivanje uma....