Laserska liposukcija, Zdravlje i prevencija, estetska hirurgija, lepota, magazin
ESTETSKA HIRURGIJA

15 May 2022

LASERSKA LIPOSUKCIJA

Ova metoda ne isključuje do sada poznatu klasičnu liposukciju, već predstavlja njeno usavršavanje i nadogradnju. Osnovne prednosti su izvođenje u lokalnoj anesteziji, bez bola, bez hospitalizacije, bez dugog postoperativnog toka...

Od pamtiveka postojala je opsesivna želja čoveka da poseduje savršeno izvajano telo sa istaknutim mišićima i malim procentom masti. Još u davno doba stari majstori su pokušali da na svojim slikama prenesu svoju viziju savršenih proporcija ljudskog tela. Tako i u današnje vreme, više nego ikada, čovek teži za savršenim proporcijama i izgledom, a metoda za postizanje ovog cilja je više nego ikada.

Bez obzira na pravilnu ishranu, zdrav život, redovne i rigorozne treninge uvek će se naći naći neki deo tela koji nije oblikovan prema vašim željama.

Liposukcija predstavlja filozofiju i umetnost oblikovanja tela i lica odstranjivanjem viška potkožnog masnog tkiva i smatra se veoma popularnom opcijom kozmetičke hirurgije.

Liposukcija svakako nije metoda redukcije telesne težine niti zamena za nepravilnu ishranu i nedovoljnu fizičku aktivnost. Namenjena je onima koji su probali i dijetu i vežbanje i ne mogu se osloboditi suvišnih masti.
To je jedan od najpopularnijih kozmetičkih hirurških zahvata koji zaista može smanjiti i preoblikovati određeni deo tela. Njome se po pravilu ne rešava prekomerna telesna težina, već je to hirurška metoda za uklanjanje nakupina masnog tkiva i ublažavanje celulita na mestima gde to nije moguće postići na bilo koji drugi način, a rezultat je promena konture (siluete) tela. Liposukcija može biti dobar motiv za kasnije održavanje vitke linije.

Liposukcija je metoda kojom se pomoću negativnog pritika - aspiracijom posebnim kanilama, trajno odstranjuje potkožno masno tkivo.

Liposukcija je jedan od najpopularnijih i najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji. Ovo je vrlo uspešna i popularna metoda jer se pomoću nje odstranjuje suvišno masno tkivo iz tela zajedno sa stanicama u kojima se mast taloži. Ukoliko održavate svoju težinu i redovno vežbate, ne morate se bojati da će doći do ponovnog taloženja masnog tkiva na najkritičnijim delovima tela. Delovi tela na kojima se najčešće radi liposukcija, kako kod žena tako i kod muškaraca su abdomen, bokovi, nadlaktice, bedra, potkolenice i zadnjica. Liposukcija nije tretman za smanjenje težine, to je metoda koja služi preoblikovanju pojedinih delova tela koji nisu proporcionalni. Efekti liposukcije su odmah vidljivi, što ju je učinilo vrlo popularnom među ženama i muškarcima.
Šta je to laserska liposukcija?

Laserska liposukcija je jedna od novina u plastičnoj hirurgiji i predstavlja minimalno invazivnu operativnu metodu u borbi protiv masnih naslaga i celulita. Nastala je kao posledica današnjeg trenda da se sa što manje invazivnosti postignu što bolji rezultati. Laserskom liposukcijom je zovemo kada je u nju uključena i evakuacija dela masnog tkiva, a lipolizom kada je sam organizam odgovoran za resorpciju tog istog masnog tkiva. Podrazumeva primenu uređaja SMART LIPO. Iza ovog naziva se krije Nd:YAG laser poslednje generacije, čija je osnovna karakteristika velika selektivnost u delovanju na masno tkivo. Tri su primarna efekta prolaska ovog laserskog zraka kroz masno tkivo: prskanje masnih ćelija tj. njihova razgradnja, koagulacija sitnih krvnih sudova čime je sprečena pojava modrica i otoka, stimulacija kolagena a time zatezanje kože iznad tretiranih regiona. Ukratko, laserska liposukcija je novi standard u oblikovanju tela.

U poslednjih 30-40 godina tehnologija je znatno uznapredovala. Danas se masno tkivo prvo priprema ubacivanjem posebne tečnosti za njegovo razbijanje (hidroliposukcija – eng. Wet, za razliku od prethodne suve – eng. Dry), obrađuje laserom (Laser Assisted Lipoplasty – LAL), s ciljem stvaranja lipolize (otapanja masti) i postizanja bolje zategnutosti kože nakon zahvata (eng. Skin Tightening), a samo vađenje se vrši pomoću tankih kanila koje vibriraju (POWER ASSISTED LIPOPLASTY – PAL) i na taj se način postiže veća učinkovitost, te skraćuje trajanje zahvata.

U zavisnosti od veličine regije (ili više regija), zahvat se može izvesti u tzv. lokalnoj tumescentnoj anesteziji. Na taj se način u masno tkivo ubrizgava (špricom ili posebnom pumpom) tečnost s razređenim anestetikom koji deluje brzo i s drugim čije je djelovanje produženo, uz lek koji sužava krvne sudove i smanjuje krvarenje.

Ukoliko se radi o većim nakupinama masnog tkiva ili više regija, zahvat se izvodi još u spinalnoj anesteziji ili opštoj anesteziji.
Operaciji prethode sve potrebne pretrage za određenu vrstu anestezije. Nakon zahvata pacijent ostaje u klinici do oporavka od anestezije. Potrebno je nositi posebni steznik 24 sata dnevno tokom nekoliko nedelja.

Konačan rezultat je obično vidljiv nakon 3-4 meseca, zavisno o delovanju lasera. Tada se završavaju fibrozni procesi zarastanja u tkivu i vidi se koliko se koža adaptirala na novi volumen.

Eventualne neravnine se mogu korigovati metodom liposhiftinga. Kod ovog zahvata u tkivo se uvlači posebna, nazubljena sonda te se uzima masno tkivo s područja gdje je ono u višku. Ništa se ne izvlači iz tkiva napolje, već se postavlja steznik i na taj se način slobodni partikuli masnog tkiva usled kompresije slivaju prema udubinama neravnina
Koje su prednosti laserske liposukcije u odnosu na do sada poznate metode?

Ova metoda ne isključuje do sada poznatu klasičnu liposukciju, već predstavlja njeno usavršavanje i nadogradnju. Osnovne prednosti su izvođenje u lokalnoj anesteziji, bez bola, bez hospitalizacije, bez dugog postoperativnog toka, bez do sada viđenih modrica i otoka. U prilog laserske liposukcije govori i lakše efikasnije tretiranje posebnih regiona kao što su podbradak (kako kod muškaraca tako i kod žena), nadlaktice, kolena, potkolenice. Ne bi trebalo zaboraviti i povoljniju cenu koja je često opredeljujući momenat.

Koliko se izraženo u gramima ili santimetrima telo može korigovati?

Na to pitanje je jako teško dati pravi odgovor. I sama klasična liposukcija je teško merljiva, jer ne predstavlja lišenje gojaznosti, već samo metodu za oblikovanja tela. Tako se ni jedna od ovih OP metoda ne može razmetati kilogramima, santimetrima, već se može pričati o njenoj efikasnosti. Ono što je izvesno, i što praćenje dosadašnjih pacijenata pokazuje, je da laserska liposukcija daje dobre rezultate. Sa napomenom da velika gojaznost i velike nepravilnosti oblika tela zahtevaju izvođenje ovog OP zahvata u više navrata.
Kako se masnoća eliminiše iz organizma?

Prolaskom optičkog kabla (umesto do sada poznatih kanila), debljine svega 0,3 mm pored masnih ćelija izaziva se njihovo prskanje, i time razgradnja potkožnog masnog tkiva. U periodu od nekoliko nedelja posle OP zahvata organizmu je prepuštena resorpcija i eliminacija viška masti preko bubrega. Kod manjih lipoliza (do 250 ml) se aspiracija ne preporučuje, dok bi kod veće količine razgrađene masti trebalo pristupiti evakuaciji kanilama minimalnih dijametara.

Kandidati

Dobri kandidati za liposukciju su muškaraci ili žene iznad 18 godina starosti, normalne telesne težine, elastične kože, sa džepovima nakupljenog masnog tkiva na specifičnim delovima tela. Vrlo je važno gajiti realna očekivanja o tome kako nam sam postupak može pomoći. Kod donošenja odluke trebate li se podvrgnuti liposukciji ili ne, važno je biti upoznat sa svim činjenicama, kako biste kao dobro informisana osoba mogli doneti zdravu odluku.
Priprema

Četiri do šest nedelja pre zahvata potrebno je prestati pušiti. Dve nedelje pre prestanite uzimati aspirin, biljne preparate ili bilo koje druge dodatke i određene lekove koji sprečavaju stvaranje upale, jer upravo njihov sadržaj može uzrokovati značajnije krvarenje.

Na sam dan konsultacija s doktorom: pripremite se za pregled i razgovarajte s doktorom o vašim očekivanjima od zahvata, otvoreno govorite o istoriji bolesti, alergijama na lekove i hranu, s posebnim naglaskom na lekove koje upravo uzimate i objasnite ako ste pod tretmanom.

12 do 24 sata pre zahvata: Dobro operite celo telo antibakterijskim sapunom i ostavite penu antibakterijskog sapuna oko 10 minuta na onom delu tela koje će biti podvrgnuto zahvatu noć i jutro pre zahvata.
KOJI SU DUGOROČNI NEŽELJENI EFEKTI LIPOSUKCIJE?

Liposukcija trajno uklanja masne ćelije iz ciljanih područja tela. Dakle, ako dobijete težinu, mast će se i dalje čuvati u različitim delovima tela. Nova mast se može pojaviti dublje ispod kože. Veoma retko pacijenti doživljavaju trajno oštećenje nerva i promene senzacije kože. Drugi mogu razviti depresije ili urezivanja u područja koja su usisana, ili mogu imati neravnu ili talasastu kožu koja ne nestaje.

Liposukcija je kozmetička procedura koja ima potencijalne rizike. To nije zamena za gubitak težine, niti je svako dobar kandidat za ovakvu metodu. Konsultacije sa lekarom specijalistom pomoći će vam da donesete odluku o tome da li ste vi kandidat za liposukciju ili ne.
OPORAVAK (POSTOPERATIVNI TOK)

Efekti liposukcije su vidljivi gotovo odmah. Treba da očekujete modrice, oticanje i bol najmanje 2 nedelje nakon procedure. Nakon procedure liposukcije ćete biti opremljeni sa elastičnim kompresionim pojasom ili “odelom”, kako biste kontrolisali oticanje i ubrzali lečenje.

Većina pacijenata se vraća na svoje redovne aktivnosti u roku od nedelju dana ali oporavak zavisi od više faktora i veoma je individualan.

Preporučujemo hodanje i različite vrste blagog vežbanja zarad maksimalnog protoka krvi i bržeg lečenja. Zahtevnije aktivnosti treba pomeriti za mesec dana ili u vremenskom periodu koji odrede hirurzi.

Verovatno će vam biti prepisani antibiotici u prvoj nedelji nakon intervencije.
DA LI SU REZULTATI LIPOSUKCIJE TRAJNI?

Masne ćelije trajno se uklanjaju tokom liposukcije. Ali možete dobiti težinu nazad, sa novim masnim ćelijama, koje obično prelaze u različite oblasti vašeg tela.

Da biste zadržali svoj novi oblik tela posle operacije, pratite dijetu koja uključuje puno posnih proteina, voća i povrća, integralnih žitarica i nisko-masnih  mlečnih proizvoda. I vežbajte redovno.

Liposukcija je kao i svaka hirurška intervencija sa mogućim rizicima.


Reklame

Povezane teme

RINOPLASTIKA - HIRURŠKA KOREKCIJA NOSA

RINOPLASTIKA - HIRURŠKA KOREKCIJA NOSA

Od pradavnih vremena traje čovekova borba da nadmudri svoje gene i dovede lice i telo do harmonije i savršenstva....

REGENERATIVNA MEDICINA: BUDUĆNOST PLASTIČNE HIRURGIJE

REGENERATIVNA MEDICINA: BUDUĆNOST PLASTIČNE HIRURGIJE

Adipozno tj. masno tkivo nudi prednosti u odnosu na koštanu srž. Ne samo da je mnogo jednostavnije izvaditi matične ćelije iz masnog tkiva, nego je i otkriveno da je populacija matičnih ćelija masnog tkiva mnogo plodnija nego ćelije iz koštane srži.....

LASERSKA LIPOSUKCIJA

LASERSKA LIPOSUKCIJA

Ova metoda ne isključuje do sada poznatu klasičnu liposukciju, već predstavlja njeno usavršavanje i nadogradnju. Osnovne prednosti su izvođenje u lokalnoj anesteziji, bez bola, bez hospitalizacije, bez dugog postoperativnog toka......

ESTETSKA HIRURGIJA- ZAŠTO LJUDI MENJAJU SVOJE TELO?

ESTETSKA HIRURGIJA- ZAŠTO LJUDI MENJAJU SVOJE TELO?

Istraživanja pokazuju da trećina od 1000 ispitanih građana smatra da svako ima pravo da operativnim putem menja svoje telo. Polovina ispitanika smatra estetsku hirurgiju prikladnom samo u slučaju bolesti....

ŠTA JE OPERACIJA POVEĆANJA DOJKI?

ŠTA JE OPERACIJA POVEĆANJA DOJKI?

Veoma je važno znati da implanti za dojke nisu dizajnirani tako da traju do kraja života. Implanti se moraju zameniti. Zajedno sa lekarom je potrebno da izvršite procenu zdravlja dojki i integritet implanta......

BOTOKSOM DO NOVIH GRUDI?

BOTOKSOM DO NOVIH GRUDI?

Ubrizgavanje botoksa podiže grudi zatežući male mišiće u koži i vlakna, čime se koža tonira. Rezultati se vide istog trenutka, ali efekti dostižu svoj maksimum nakon nekoliko dana. Grudi se podignu u proseku za 2 cm i povećaju u obimu oko 10%......

KAKO SANIRATI OŽILJKE I POSLEDICE POVREDA

KAKO SANIRATI OŽILJKE I POSLEDICE POVREDA

Keloid u stvari predstavlja ožiljak koji raste van ivica izvorne povrede ili ožiljka. Za razliku od hipertrofičnoga koji predstavlja zadebljan, uzdignut ožiljak ali uvek u granicama rane......

PRO ET CONTRA: POVEĆANJE GRUDI IMPLANTIMA?

PRO ET CONTRA: POVEĆANJE GRUDI IMPLANTIMA?

Kada govorimo o estetskoj hirurgiji i sve popularnijoj operaciji povećanja grudi, današnji savremeni implanti i hirurške tehnike osiguravaju dugovečnost rezultata, individualizovan pristup i zadovoljstvo pacijenata......

RINOPLASTIKA

RINOPLASTIKA

Dok otok na nosu traje nekoliko nedelja, može potrajati i do godinu dana da se nova kontrura nosa u potpunosti formira. Tokom tog vremena, pacijent će primetiti postepene promene u izgledu svog nosa, dok se oblikovanje krajnje konture ne završi ......

ESTETSKA HIRURGIJA: POTREBA ILI LUKSUZ

ESTETSKA HIRURGIJA: POTREBA ILI LUKSUZ

Muškarci čine 20, 25 posto pacijenata. Najčešće rade transplantaciju kose, korekciju opuštenih kapaka, face lifting, zatezanje stomaka. ” Mnogo su delikatniji kao pacijenti, mnogo se više plaše i teže odlučuju od žena......

DA LI STE OD ONIH KOJIMA SMETA UVUČENA BRADA? I OVAJ PROBLEM JE REŠIV

DA LI STE OD ONIH KOJIMA SMETA UVUČENA BRADA? I OVAJ PROBLEM JE REŠIV

Na polju estetskih postupaka sve je više onih koji nude minimalno invazivna rešenja problema, uključujući ona koja se odnose na „premalene“ brade......

ZAUVEK MLADI I LEPI: SAVETI STRUČNJAKA KOJE ESTETSKE TRETMANE ODABRATI

ZAUVEK MLADI I LEPI: SAVETI STRUČNJAKA KOJE ESTETSKE TRETMANE ODABRATI

Tretman je potpuno bezbolan i opuštajući, a rezultati su vidljivo pomlađen izgled s vlastitim matičnim ćelijama koje pomažu u stvaranju novog kolagena te u obnovi i poboljšanju oštećene kože. Za najbolji rezultat pomlađivanja potrebna su tri tretmana...

DA LI POSTOJI LIPOSUKCIJA BEZ NOŽA?

DA LI POSTOJI LIPOSUKCIJA BEZ NOŽA?

Ultrazvučna lipoliza koristi vibracije koje proizvodi visokofrekventna ultrazvučna energija u masnom tkivu u svrhu lipolize. Za razliku od radiotalasne i laserske lipolize, u ovom slučaju nema zagrevanja, i nema efekta zatezanja kože ......

MLADEŽI I NJIHOVO UKLANJANJE

MLADEŽI I NJIHOVO UKLANJANJE

Ova metodom se uklanjanje mladeža obavlja radiofrekventnom strujom i praktično isparavanjem kože na mestu gde prolaze radiotalasi. Velika prednost ove metode je što je komforna i brza za pacijenta – traje do pet minuta......

FACE LIFT - ZATEZANJE LICA

FACE LIFT - ZATEZANJE LICA

Eventualni pacijenti treba da znaju da liftingom ne mogu vratiti nekadašnju mladost. Zahvaljujući liftingu u 55-oj ili 60-oj godini možete izgledati kao da vam je 45 ili 50 godina, izgledati dozirano mlađe i svežije......

Error
Whoops, looks like something went wrong.