rinoplastika, hirurška korekcija nosa | estetska hirurgija, zdravlje i prevencija, magazin
ESTETSKA HIRURGIJA

26 Dec 2022

RINOPLASTIKA - HIRURŠKA KOREKCIJA NOSA

Od pradavnih vremena traje čovekova borba da nadmudri svoje gene i dovede lice i telo do harmonije i savršenstva.

Savršen i pravilan nos je oduvek bio želja velikog broja žena, ali i muškaraca, posebno jer je najistureniji deo lica zbog čega privlači posebnu pažnju. HIRURŠKA KOREKCIJA NOSA, rinoplastika, jedna je od najčešćih operacija u plastičnoj hirurgiji. Specifičnost građe nosa i finih anatomskih struktura zahteva posebnu hiruršku tehniku i veštinu. 

Korektivnom rinoplastikom se moze promeniti veličina nosa, širina nosa, otkloniti grba sa dorzuma nosa, promeniti vrh nosa i širina nozdrva kao i promeniti ugao izmedju nosa i gornje usne. Pored ovih estetskih problema, moguće je hirurškim putem otkloniti i niz funkcionalnih smetnji koje nastaju kao posledica devijacije nosne pregrade.

Pri planiranju operacije, hirurzi uzimaju u obzir vaše crte lica, kožu na vašem nosu i vaše želje za promenom. Operacija se posebno planira za svakog pacijenta, u zavisnosti od svih navedenih faktora. 

Izuzev u hitnim traumatskim stanjima korektivna rinoplastika se radi nakon navršenih osamnaest godina starosti, jer je to vremenski period kada se završava rast koštanih nosnih struktura, čime se isključuje mogućnost postoperativnih deformacija nosa.

Korektivna rinoplastika se može raditi u opštoj ili u lokalnoj anesteziji, što zavisi od obimnosti same hirurške intervencije. Dužina i kompleksnost zahvata zavise od individualnih faktora, kao što su struktura nosa, debljina kože, godine, naravno i od vaše želje.

Rinoplastika osigurava facijalnu harmoniju i proporcije nosa. Njome se takođe mogu otkloniti problemi sa disanjem, uzrokovani strukturalnim defektima nosa. 

Rinoplastikom se može promeniti: 


 • Veličina nosa u odnosu na facijalni balans
 • Širina nosa u mostu ili veličini i poziciji nozdrva
 • Profil nosa sa vidljivim grbama ili depresija na mostu nosa
 • Nazalni tip koji je uvećan ili loptast, spušten, prevrnut ili kukast
 • Velike, široke ili prevrnute nozdrve
 • Asimetrija nosa
 • Preoblikujete vrh nosa


Ako želite simetričniji nos, morate imati na umu da nam je svima lice asimetrično do određenog stepena. Rezultati možda i neće biti potpuno simetrični, iako je cilj da se stvori facijalni balans i potpuna proporcija. 

Rinoplastika za korekciju iskrivljenog septuma

Operacija nosa koja se radi u cilju poboljšanja opstruisanog kanala za prolaz vazduha, zahteva pažljivu procenu nazalne strukture. Korekcija iskrivljenog septuma, jednog od najčešćih razloga problema sa disanjem, postiže se podešavanjem nazalne strukture, kojom se postiže bolje poravnanje. 


REZULTATI RINOPLASTIKE

Rezultati koji se postižu ovom operacijom su dugoročni. Dok otok na nosu može potrajati nekoliko nedelja, potrebno je i do godinu dana da se nova kontura nosa u potpunosti formira. Tokom tog perioda, pacijent će primetiti postepene promene u izgledu nosa, sve do momenta kada se formiranje konture završi. 

Kako čovek stari, prirodno je da se na licu, uključujući i nos,  pojavljuju određene promene. Međutim, svako poboljšanje nakon hirurškog zahvata na nosu, uglavnom je trajno. 

Zdrav način života i zaštita od sunca svakako pomažu dugoročnom održavanju novog izgleda operisanog pacijenta. 

OPORAVAK NAKON PROCEDURE RINOPLASTIKE

Posle operacije nosa, hirurg može postaviti masku od termoplastičnog materijala na nos. Ovo će vam pomoći da nos zadrži svoj novi oblik dok srasta. Određene udlage takođe mogu biti postavljene unutar nozdrva kako bi stabilizovale vaš septum.

Bićete na posmatranju bar nekoliko sati posle operacije. Ako je sve u redu, možete da se vratite kući već sutradan ili čak malo kasnije istog dana kada je i rađena operacija. Ukoliko je operacija bila složena, možda ćete morati ostati u bolnici dan ili dva.

Da biste smanjili krvarenje i otok, odmarajte sa podignutom glavom iznad nivoa grudi. Ako vam nos bude otečen ili ako se u njemu nalaze tupferi za zaustavljanje krvarenja, možda ćete osećati zapušenost nosa. Udlage se obično nose i do nedelju dana nakon operacije. Ako imate apsorbujuće šavove, to znači da će se oni sami rastvoriti i neće biti potrebno njihovo uklanjanje. Ako šavovi nisu apsorbujući, moraćete ponovo da se obratite vašem lekaru nedelju dana nakon operacije da biste izvadili šavove.
Nekoliko dana nakon hirurške korekcije nosa možete doživeti sekret i krvarenje iz nosa. Obično se komad gaze postavljen ispod vašeg nosa upotrebljava se da apsorbuje krv i sluz.

Možda ćete dobiti glavobolje, vaše lice može da bude otečeno i naduto (što je uobičajena pojava), a doktor može da vam prepiše lekove protiv bolova radi smanjenja bolova i otoka.

Kod hirurške korekcije nosa trebalo bi da izbegnete sledeće aktivnosti i nekoliko nedelja nakon operacije:

– trčanje, plivanje i druge naporne fizičke aktivnosti

– duvanje nosa

– prekomerno žvakanje

– smejanje ili drugi izrazi lica koji zahtevaju mnogo mimike

– oblačenje odeće preko glave

– stavljanje naočara na nos

– snažno pranje zuba

KORACI KOD PROCEDURE RINOPLASTIKE

Rinoplastika uključuje sledeće korake: 

KORAK 1 – ANESTEZIJA

Pacijent se uspavljuje tokom hirurškog zahvata; ponuđena je opcija davanja intravenoznog sedativa ili opšte anestezije. Lekar će pacijentu preporučiti šta je najbolje za njega. 

KORAK 2 - INCIZIJA (REZ)

Rinoplastika se vrši „zatvorenim“ postupkom, gde je rez skriven unutar nosa ili „otvorenim“ postupkom, gde se rez izvodi preko kolumele, uske trake tkiva koji razdvaja nozdrve. 

Tokom izvođenja reza, koža koja prekriva nosne kosti se lagano podigne, dozvoljavajući pristup i izvođenje restrukturiranja nosa. 

Otvoreni rinoplastični rez preko kolumele

KORAK 3 - PREOBLIKOVANJE STRUKTURE NOSA

Prevelik nos se može smanjiti uklanjanjem kosti ili hrskavice. Ponekad operacija nosa može zahtevati dodavanje komadića hrskavice. 

Najčešće se u tu svrhu koristi hrskavica sa septuma, dela koji se nalazi u sredini nosa. Ponekad se, u tu svrhu, takođe može koristiti hrskavica sa uveta ili rebra. 

KORAK 4 - ISPRAVLJANJE ISKRIVLJENOG SEPTUMA

Ako je septum iskrivljen, on se može korigovati i u mnogome poboljšati disanje. 

KORAK 5 - ZATVARANJE REZA

Kada se struktura nosa oblikuje na željenu formu, spušta se koža na nos i tkivo i zatvara rez. Mogući su i dodatni rezovi na nozdrvama, kako bi se redukovala njihova veličina. Postupak rinoplastike obično traje između 2 i 3 sata. Ako je operacija složena, može trajati i duže.

KORAK 6 - PREGLED REZULTATA

Nakon operacije, u nos i na nos se postavljaju udlage kojima se pomaže zarastanje nosa. 


Rinoplastika može uticati na područje oko očiju, a možda ćete imati privremenu ukočenost, oticanje ili promenu boje oko očnih kapaka i do nekoliko nedelja. U retkim slučajevima, ovo može trajati šest meseci, a blagi otok može da potraje i nešto duže. Možete da primenite hladne obloge da biste smanjili promenu boje i otok na licu.

Svoj novi nos, koji će u početku biti pokriven zavojem, pacijent će moći da vidi već nakon 7 dana.

Operisanom se daju posebne instrukcije kojih se mora pridržavati, a one uključuju: 

 • Kako voditi brigu o operisanom delu lica
 • Lekovi za oralnu upotrebu, za ubrzavanje oporavka i izbegavanje potencijalne infekcije
 • Posebna pitanja o kojim treba voditi računa prilikom nege operisanog dela lica ili uopšte zdravstvenog stanja
 • Kontroloa kod plastičnog hirurga

RIZICI I SIGURNOST RINOPLASTIKE

Odluka da se pristupi plastičnoj operaciji je ekstremno lična. Pacijent sam odlučuje hoće li korist operacije postići njegova očekivanja i jesu li potencijalni rizici koje nosi rinoplastika prihvatljivi. 

Plastični hirurg i ostalo medicinsko osoblje će detaljno objasniti potencijalne rizike, povezane sa operacijom. Pacijent mora potpisati saglasnost da potpuno razume proceduru i da je upoznat sa potencijalnim rizicima i komplikacijama. 
Rizici povezani sa procedurom izvođenja rinoplastike:


 • Rizici od anestezije
 • Krvarenje (hematom)
 • Infekcija
 • Teže zarastanje rane ili nestanka ožiljka
 • Promene u osetljivosti kože ( bol ili utrnulost)
 • Performacija nazalnog septuma (otvor u nazalnom septumu) je retka pojava. Dodatni hirurški tretman će možda biti neophodan u cilju korigovanja septuma, ali takođe se može desiti da je to nemoguće izvesti. 
 • Poteškoće u disanju
 • Nezadovoljstvo izgledom nosa
 • Gubljenje boje kože i oticanje
 • Mogućnost da se operacija mora ponoviti


Ovi i ostali rizici se moraju u potpunosti razmotiriti pre potpisivanja saglasnosti za operaciju. Veoma je važno da se pacijent pre operacije o svemu informiše kod svog plastičnog hirurga. 
PRIPREMA ZA OPERACIJU RINOPLASTIKE 

Prvi korak je pregled sa svojim hirurgom sa temom da li ste dobar kandidat za rinoplastiku. Pričaćete o tome zašto želite operaciju i šta očekujete od nje. Hirurg će ispitati vašu istoriju bolesti i pitati vas o trenutnim lekovima koje koristite, kao i o medicinskim stanjima od kojih patite.

Hirurg će izvršiti fizički pregled, pažljivo pogledati kožu iznutra i izvan nosa kako bi utvrdio kakve promene se mogu napraviti. Trebalo bi i da uradite krvnu sliku i druge laboratorijske testove.

Konsultacija uključuje i fotografisanje vašeg nosa iz različitih uglova. Ovi snimci će se koristiti za procenu dugoročnih rezultata operacije i mogu biti potrebni tokom operacije.

Priprema za ovu operaciju uključuje: 


 • Laboratorijski test
 • Uzimanje određenih lekova ili usklađivanje lekova koji se trenutno koriste
 • Prestanak pušenja
 • Izbegavanje uzimanja aspirina, protiv-upalnih lekova i biljnih suplementa jer izazivaju pojačano krvarenje

PITANJA KOJA TREBA POSTAVITI PLASTIČNOM HIRURGU

Vrlo je korisno sastaviti listu pitanja i istu poneti sa sobom, prilikom konsultacije sa lekarom po pitanju ove operativne procedure:

 • Jesam li ja odgovarajući kandidat za ovu operaciju?
 • Šta se od mene očekuje da bi rezultati bili što boji?
 • Gde i kako ćete me operisati?
 • Koja hirurška tehnika bi za mene bila najbolja?
 • Koliko dug period oporavka mogu da očekujem i koju vrstu pomoći ću trebati tokom tog perioda?
 • Koji su rizici i komplikacije povezani sa operacijom?
 • Kako se komplikacije rešavaju?
 • Šta mogu da očekujem po pitanju izgleda mog nosa nakon operacije?
 • Ako nisam zadovoljan/zadovoljna izgledom nosa, kakve opcije mi preostaju?
 • Da li imate fotografije pacijenata od pre i posle operacije koje bih mogao/mogla pogledati i koje razumne rezultate mogu da očekujem?

Reklame

Povezane teme

RINOPLASTIKA - HIRURŠKA KOREKCIJA NOSA

RINOPLASTIKA - HIRURŠKA KOREKCIJA NOSA

Od pradavnih vremena traje čovekova borba da nadmudri svoje gene i dovede lice i telo do harmonije i savršenstva....

REGENERATIVNA MEDICINA: BUDUĆNOST PLASTIČNE HIRURGIJE

REGENERATIVNA MEDICINA: BUDUĆNOST PLASTIČNE HIRURGIJE

Adipozno tj. masno tkivo nudi prednosti u odnosu na koštanu srž. Ne samo da je mnogo jednostavnije izvaditi matične ćelije iz masnog tkiva, nego je i otkriveno da je populacija matičnih ćelija masnog tkiva mnogo plodnija nego ćelije iz koštane srži.....

LASERSKA LIPOSUKCIJA

LASERSKA LIPOSUKCIJA

Ova metoda ne isključuje do sada poznatu klasičnu liposukciju, već predstavlja njeno usavršavanje i nadogradnju. Osnovne prednosti su izvođenje u lokalnoj anesteziji, bez bola, bez hospitalizacije, bez dugog postoperativnog toka......

ESTETSKA HIRURGIJA- ZAŠTO LJUDI MENJAJU SVOJE TELO?

ESTETSKA HIRURGIJA- ZAŠTO LJUDI MENJAJU SVOJE TELO?

Istraživanja pokazuju da trećina od 1000 ispitanih građana smatra da svako ima pravo da operativnim putem menja svoje telo. Polovina ispitanika smatra estetsku hirurgiju prikladnom samo u slučaju bolesti....

ŠTA JE OPERACIJA POVEĆANJA DOJKI?

ŠTA JE OPERACIJA POVEĆANJA DOJKI?

Veoma je važno znati da implanti za dojke nisu dizajnirani tako da traju do kraja života. Implanti se moraju zameniti. Zajedno sa lekarom je potrebno da izvršite procenu zdravlja dojki i integritet implanta......

BOTOKSOM DO NOVIH GRUDI?

BOTOKSOM DO NOVIH GRUDI?

Ubrizgavanje botoksa podiže grudi zatežući male mišiće u koži i vlakna, čime se koža tonira. Rezultati se vide istog trenutka, ali efekti dostižu svoj maksimum nakon nekoliko dana. Grudi se podignu u proseku za 2 cm i povećaju u obimu oko 10%......

KAKO SANIRATI OŽILJKE I POSLEDICE POVREDA

KAKO SANIRATI OŽILJKE I POSLEDICE POVREDA

Keloid u stvari predstavlja ožiljak koji raste van ivica izvorne povrede ili ožiljka. Za razliku od hipertrofičnoga koji predstavlja zadebljan, uzdignut ožiljak ali uvek u granicama rane......

PRO ET CONTRA: POVEĆANJE GRUDI IMPLANTIMA?

PRO ET CONTRA: POVEĆANJE GRUDI IMPLANTIMA?

Kada govorimo o estetskoj hirurgiji i sve popularnijoj operaciji povećanja grudi, današnji savremeni implanti i hirurške tehnike osiguravaju dugovečnost rezultata, individualizovan pristup i zadovoljstvo pacijenata......

RINOPLASTIKA

RINOPLASTIKA

Dok otok na nosu traje nekoliko nedelja, može potrajati i do godinu dana da se nova kontrura nosa u potpunosti formira. Tokom tog vremena, pacijent će primetiti postepene promene u izgledu svog nosa, dok se oblikovanje krajnje konture ne završi ......

ESTETSKA HIRURGIJA: POTREBA ILI LUKSUZ

ESTETSKA HIRURGIJA: POTREBA ILI LUKSUZ

Muškarci čine 20, 25 posto pacijenata. Najčešće rade transplantaciju kose, korekciju opuštenih kapaka, face lifting, zatezanje stomaka. ” Mnogo su delikatniji kao pacijenti, mnogo se više plaše i teže odlučuju od žena......

DA LI STE OD ONIH KOJIMA SMETA UVUČENA BRADA? I OVAJ PROBLEM JE REŠIV

DA LI STE OD ONIH KOJIMA SMETA UVUČENA BRADA? I OVAJ PROBLEM JE REŠIV

Na polju estetskih postupaka sve je više onih koji nude minimalno invazivna rešenja problema, uključujući ona koja se odnose na „premalene“ brade......

ZAUVEK MLADI I LEPI: SAVETI STRUČNJAKA KOJE ESTETSKE TRETMANE ODABRATI

ZAUVEK MLADI I LEPI: SAVETI STRUČNJAKA KOJE ESTETSKE TRETMANE ODABRATI

Tretman je potpuno bezbolan i opuštajući, a rezultati su vidljivo pomlađen izgled s vlastitim matičnim ćelijama koje pomažu u stvaranju novog kolagena te u obnovi i poboljšanju oštećene kože. Za najbolji rezultat pomlađivanja potrebna su tri tretmana...

DA LI POSTOJI LIPOSUKCIJA BEZ NOŽA?

DA LI POSTOJI LIPOSUKCIJA BEZ NOŽA?

Ultrazvučna lipoliza koristi vibracije koje proizvodi visokofrekventna ultrazvučna energija u masnom tkivu u svrhu lipolize. Za razliku od radiotalasne i laserske lipolize, u ovom slučaju nema zagrevanja, i nema efekta zatezanja kože ......

MLADEŽI I NJIHOVO UKLANJANJE

MLADEŽI I NJIHOVO UKLANJANJE

Ova metodom se uklanjanje mladeža obavlja radiofrekventnom strujom i praktično isparavanjem kože na mestu gde prolaze radiotalasi. Velika prednost ove metode je što je komforna i brza za pacijenta – traje do pet minuta......

FACE LIFT - ZATEZANJE LICA

FACE LIFT - ZATEZANJE LICA

Eventualni pacijenti treba da znaju da liftingom ne mogu vratiti nekadašnju mladost. Zahvaljujući liftingu u 55-oj ili 60-oj godini možete izgledati kao da vam je 45 ili 50 godina, izgledati dozirano mlađe i svežije......