Argirelin, bezbedna alternativa za botoks tretman, inoderma | lepota, nega kože, zdravlje i prevencija, magazin
LEPOTA

21 Feb 2024

ARGIRELIN – BEZBEDNA ALTERNATIVA ZA BOTOKS TRETMAN

Vidljivi znaci starenja postaju briga mnogim osobama nakon četrdesete godine, a posebno ženama. Na pojavu prvih bora na licu utiču genetski faktori, stil života, način ishrane, kao i mimika lica.

Stalnim ponavljanjem određenih pokreta lica javljaju se tzv. mimične bore koje počinju da se primećuju i ranije, već oko tridesete godine života. Formiraju se na čelu usled čestog mrštenja ili oko očiju (bore smejalice). Prilikom pokreta lica mišići lica se kontrahuju (grče). Usled čestog ponavljanja istih pokreta dolazi do nabiranja kože i stvaranja mimičnih bora bora uzrokovanih mimikom lica. Kontrakcije mišića nastaju kada nervne ćelije izluče neurotransmitere u sinaptički prostor (prostor između nervne i mišićne ćelije) koji potom deluju direktno na mišićne ćelije izazivajući grčenje mišića – kontrakciju. Za oslobađanje neurotransmitera u sinaptički prostor i izazivanje mišićne kontrakcije odgovoran je proteinski SNARE kompleks koji se nalazi u nervnoj ćeliji. Hemijske susptance koje se vezuju za SNARE kompleks utiču na jačinu mišićne kontrakcije.

Tretman mimičnih bora botoks injekcijom se smatra zlatnim standardom. Botulinum toxin pripada grupi veoma opasnih neurotoksina koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Deluje direktno na SNARE kompleks blokirajući oslobađanje supstance acetilholin koja dovodi do mišićne kontrakcije i na taj način izaziva paralizu mišića. Ova bakterija se razvija u kobasicama i konzervama, a razmnožava u anaerobnim uslovima (bez kiseonika). Čovek se može zaraziti preko zaražene hrane. Botulinim toxin razmnožavanjem oslobađa gas neprijatnog kiselog mirisa koji dovodi do nadimanja konzervi. Stoga je sumnjive, naduvene konzerve najbolje baciti. Unešen hranom Botulinum toxin može da bude veoma opasan za čoveka jer paralizom mišića disajnih puteva može da dovede do blokade disanja. Na sreću ovakve pojave su izuzetno retke.

Sa druge strane Botulinum toxin može da ima korisna svojstva te je primenjen u veoma malim koncentracijama našao svoje mesto u medicini. Deo je terapije u lečenju bolesti oka, kao što su strabizam i blefarospazam, koristi se za tretman spazma mišića lica i vrata, u profilaksi hronične migrene i u lečenju hiperaktivne bešike.

Svakako najveću primenu Botullinim toxin je našao u u području estetske medicine za tretman bora kada se primenjuje u veoma malim koncentracijama, dovoljnim da redukuje bore, a da ne dovede do pojave neželjenih efekata. Veliki broj žena se podvrgava botoks tretmanima da bi duže održale mladalački izgled. Međutim, postoji i veliki broj osoba kojima je stalo do lepog izgleda ali zaziru od hirurških intervencija i radije se odlučuju za manje invazivne tretmane kao što je radiotalasni lifting, upotreba anti-age krema i dr. Posebno interesantna i u svetu priznata kozmetički aktivna supstanca je argirelin koja ima mehanizam delovanja sličan botoksu. Argirelin se pokazao kao potpuno bezbedan za upotrebu bez izazivanja neželjenih efekata.

Argirelin je heksapeptid koji deluje na istom mestu gde i Botullinum toksin, tj. vezuje se za SNARE kompleks s tim što ne dovodi do potpune blokade mišićne kontrakcije već smanjuje njen intenzitet smanjujući na taj način dubinu bora uzrokovanih mišićnom kontrakcijom. Brojne su naučne studije koje su ispitivale i dokazale ova svojstva argirelina.

Anti-age kreme sa argirelinom su veoma popularne u svetu, a mogu se naći i na našem tržištu, u apotekama. Jedan od takvih preparata je Botofill krema koja kao glavnu kozmetički aktivnu supstancu sadrži argirelin u visokoj koncentraciji ali i prirodne negujuće sastojke – hijaluron, avokado ulje, ekstrakt nevena, vitamin E, pantenol i bisabolol. Botofill krema se preporučuje kao svakodnevna efikasna i bezbedna nega lica za očuvanje mladalačkog izgleda. Isto tako se preporučuje za negu lica nakon tretmana botoks injekcijom radi produženja perioda trajanja efekta tretmana botoksom.

Proizvođači argirelina su uspeli da razviju i unapređenu formu argirelina – SNAP 8 oktapeptid koji ima još intenzivniji efekat od argirelina. Proizvod Botofill serum gel sadrži ovaj aktivni sastojak u kombinaciji sa hijaluronom i prirodnim aktivnim prirodnim sastojcima, kao što su ekstrakt hamamelisa, koloidna ovsena smeša, pantenol, sok aloje i bisabolol.


Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.