Da li ste čuli za Bakuchiol, biljni botoks, sastojak za podmlađivanje koji deluje kao retinol | lepota, nega koze, zdravlje i prevencija, magazin
LEPOTA

08 Oct 2023

DA LI STE ČULI ZA BAKUCHIOL, BILJNI BOTOKS - SASTOJAK ZA PODMLAĐIVANJE KOJI DELUJE KAO RETINOL

Dobre vesti za sve vlasnike osetljive kože! Novi hit sastojak - bakuhiol, koji se naziva biljni botoks, efikasno zamenjuje retinol. Ima podmlađujući efekat i ne ostavlja kožu suvom i crvenom

Skup sintetičkih molekula izvedenih iz vitamina A, retinola, poznati su kao sveti gral sastojaka za podmlađivanje. Podmlađuju, obnavljaju strukturu i kvalitet kože, izglađuju bore, smanjuju hiperpigmentacijske mrlje, ublažavaju akne ... Pa zaista, ko ih ne bi voleo?

Retinoli su gotovo savršen sastojak. Skoro. Naime, oni imaju jednu značajnu manu. Iako su efikasni, oni imaju niz neželjenih nuspojava koje nisu tako retke i bezopasne. Najizraženiji neželjeni efekti su crvenilo kože, iritacija, ljuštenje i suvoća.

Stoga se u početku savetuje da se kreme sa retinolom nanose samo svaki drugi ili treći dan - i to uvek tokom noći. A za neke žene, čak i uz preduzete „mere bezbednosti“, one ne reaguju.

Dobre vesti stižu za svakoga sa osetljivom i reaktivnom kožom koji ne podnosi retinol. Naučnici su takođe otkrili da je retinol više nego vredna zamena - blaža, za višekratnu upotrebu i jednako efikasna. To je bakuchiola.

Bakuchiol je molekul antioksidansa ekstrahovan iz azijske biljke psoralea corilifolia ili babchi. Ovaj lekoviti sastojak ima vekovnu istoriju upotrebe u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. Uglavnom se koristio za smirivanje osipa, crvenila i zaceljivanje malih rana.

I kako bakuchiol može pomoći tenu?

Ovaj botanički ekstrakt ima potpuno isti efekat na kožu kao i retinol. Izglađuje teksturu kože, ublažava hiperpigmentaciju, poboljšava elastičnost kože, stimuliše obnavljanje ćelija, stimuliše proizvodnju kolagena, „pegla“ bore i ublažava oštećenja na fotografijama.

Njegova efikasnost nije evidentna samo u novootkrivenoj sjajnoj i glatkoj koži. Osim što je krema protiv starenja za osetljivu kožu, bakuhiol je pogodan i za problematičnu kožu sklonu aknama, jer se može pohvaliti i protivupalnim i antibakterijskim svojstvima.
Još jedna sjajna vest o ovom sastojku je da je pogodan za skoro sve tipove kože. I mogu ga koristiti trudnice i dojilje.

Moćno delovanje molekula bakuhiola nije marketinški trik kozmetičke industrije. Njegov blagotvorni i podmlađujući efekat na kožu naučno je potvrđen prošle godine. U Britanskom časopisu za dermatologiju, grupa dermatologa objavila je rezultate studije koja upoređuje bakuhiol sa retinolom.

Bakuchiol deluje kao retinol

Bakuchiol je dao klinički uporedive rezultate u svojim studijama, kao i retinol tokom 12 nedelja upotrebe. Pokazalo se da novootkriveni „biljni retinol“ sa istim efektom kao i derivat vitamina A stimuliše obnavljanje ćelija, ublažava bore i linije, stimuliše proizvodnju kolagena, poboljšava čvrstoću kože, ublažava hiperpigmentaciju. I sa daleko manje nuspojava koje su često povezane sa retinolom, poput crvenila, ljuštenja i suve kože.

Bakuchiol, u stvari, deluje kao retinol, ali sa njim nema strukturne sličnosti i stoga nema negativnih efekata na kožu, kao što je povećana fotosenzitivnost.

Ovu dobru vest je u trenu prihvatila kozmetička industrija, pa možemo očekivati da će ove godine police apoteka biti ispunjene preparatima za podmlađivanje i ublažavanje akni takozvanim fitoretinolom ili biljnim botoksom, kako ga neki zovu.

Međutim, budite oprezni jer neki proizvođači kombinuju bakuchiol sa hemijskim derivatom vitamina A jer se pokazalo da bakuchiol produžava dejstvo i efikasnost tretmana retinolom.

Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.