celulit, tajne glatke kože, Zdravlje i prevencija, lepota, nega kože, magazin
LEPOTA

19 Feb 2022

CELULIT – TAJNE GLATKE KOŽE

Sam proces, brzina i obim nastanka celulita je individualan, iako se po pravilu mogu prepoznati četiri osnovna stepena njegovog nastanka. U prvom stepenu, zbog slabljenja vezivnog tkiva, povećava se propusnost kapilara i vena, slabi cirkulacija...

Zbog brze ishrane i svakodnevnog stresa gotovo svaka žena ima problema sa celulitom. Ali, i pomorandžinoj kori možete stati na kraj. Evo kako...

Verovatno nijedan ženski (estetski) problem nije dobio toliko pažnje u medijima, ali i u čavrljanju s prijateljicama, kao celulit. Kada bacimo pogled na masne naslage po butinama, kukovima, stomaku i rukama, čak i na podbratku, nimalo nas ne teši činjenica da više od 80 % žena u svetu ima celulit.

Večna boljka svih žena

Specifična građa ženskog tkiva, čiji potkožni sloj sadrži veliki broj masnih ćelija, glavni je krivac za nastanak celulita. Kolagenska vlakna odgovorna su za opskrbljivanje ćelija kože vodom. Kod žena su ona složena paralelno s drugim tkivima, pa se masne ćelije potiskuju prema površini kože i na kraju postaju vidljive kroz gornji sloj kao masne naslage koje zovemo celulit. I ženski polni hormon estrogen, koji je zaslužan za elastičnost kolagenskih vlakana, može da bude odgovoran za nastanak pomorandžine kože. Ona počinje da se javlja već u pubertetu i godinama se povećava jer je reč o hroničnoj, upalnoj i degenerativnoj bolesti.
Četiri stepena oštećenja tkiva

Sam proces, brzina i obim nastanka celulita je individualan, iako se po pravilu mogu prepoznati četiri osnovna stepena njegovog nastanka. U prvom stepenu, zbog slabljenja vezivnog tkiva, povećava se propusnost kapilara i vena, slabi cirkulacija i gubi se voda iz ćelija kože. Drugi stepen karakteriše rast masnih ćelija zbog nedostatka potpore vezivnog tkiva pa koža izgleda kao kora pomorandže, ali tek na pritisak. U trećem stepenu, zbog siromašne ishrane stanjuje se drugi sloj kože (dermis), a pomorandžina kora vidljiva je i bez pritiska. U četvrtom stepenu vide se veće nepravilnosti kože i na dodir osećamo velike čvorove, a koža je bolna. Nažalost, jedna osoba može istovremeno da ima više stepena celulita na raznim mestima, a tačno stanje oštećenog vezivnog tkiva utvrđuje se hemijskom impendancom, metodom kojom se meri količina međućelijske tečnosti i broj metabolički aktivnih ćelija u organizmu.
Svim sredstvima protiv celulita

Anticelulit kreme i gelovi pomažu samo u spoljnoj nezi tela, pa u borbi protiv celulita treba kombinovati sledeće

• masažu eteričnim uljima, jer podstiče cirkulaciju i učvršćuje strukturu kože,

• naizmenično tuširanje vrućom i hladnom vodom, s rukavicom za masažu ili četkom za tuširanje, jer jačaju tkivo,

• piling jednom nedeljeno, jer podstiče cirkulaciju i prodiranje anticelulit preparata u kožu,

• konzumiranje što više voća i povrća.


Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.