Koja Vam je omiljena metoda depilacije | Zdravlje i prevencija, lepota, nega kože, magazin
LEPOTA

01 Jun 2022

KOJA VAM JE OMILJENA METODA DEPILACIJE?

Za uklanjanje dlačica koristi se smjesa šećera i vode, a preporučuje se osobama koje imaju osetljivu kožu i proširene vene. Razlikuje se od drugih depilacija jer se dlačice uklanjaju u smeru njihova rasta. Depilaciju treba ponoviti svakih 4–6 nedelja

Depilacija nije omiljeni kozmetički tretman. Osim što u letnim danima treba biti redovna, neke metode uklanjanja dlačica mogu biti i bolne. Pa ipak, žene ne odustaju, zato odaberite onu koja vam je najmanje neugodna.

Koliko je ljudi, toliko je i doživljaja depilacije. I dok brijanje kod jednih može izazvati urastanje dlaka ili upalu korena dlake, drugima smeta električni epilator. Najvažnije je odabrati metodu koja ne izaziva iritaciju kože, što ne zavisi o vrsti depilacije, nego o tipu kože.

I intenzitet bola se razlikuje od osobe do osobe pa neko bez problema odlazi na depilaciju voskom, dok je neki zaobilaze u širokom luku.

Mitovi i činjenice

Uz depilaciju se vežu i brojni „mitovi“, a najčešći je onaj koji kaže da brijanjem dlake postaju gušće i brže rastu. No sudeći prema rečima stručnjaka, to nije tako. „Dlake ne rastu brže i ne postaju gušće ako se brijete“, objašnjava JoarAustad, lekar s dermatološkog odela bolnice Oslo University Hospital. „Kada obrijana dlaka počne rasti, njezin vrh zaista izgleda oštriji i čvršći, no ako je pustite da izraste, duga dlaka ponovo postaje mekana kao i pre“, tvrdi dr. Austad. Zanemare li se mitovi, ostaju činjenice, prema kojima biste se trebali odlučiti za onu depilaciju koja najbolje odgovara vašem tipu kože.
Brijanje

Najjednostavnija metoda uklanjanja dlačica je brijanje. Britva bi se trebala povlačiti u smeru rasta dlačica jer se tako smanjuje rizik nastanka prištića, crvenila i uraslih dlačica. Ne postoji izgovor za izbegavanje brijanja nasuho jer u nedostatku pene ili gela za brijanje, mogu poslužiti obični pH neutralni sapun ili regenerator za kosu. Važno je i održavanje čistoće žileta. Nakon brijanja, žilet treba obavezno oprati i osušiti da bi se izbegla pojava rđe. Žilet treba povremeno očistiti medicinskim alkoholom, a preporučuje se njegovo menjanje nakon otprilike pet korišćenja, no to zavisi i o kvalitetu žileta. U zavisnosti o boji i jačini dlake, brijanje se ponavlja svakih 2 – 3 dana.
Egipatska depilacija

Kao što joj i ime govori, egipatska depilacija nazvana je po jednoj od najstarijih civilizacija. Navodno je i Kleopatra koristila ovaj način depiliranja, a on je ponovo populariziran posljednjih godina. Za uklanjanje dlačica koristi se smjesa šećera i vode, a preporučuje se osobama koje imaju osetljivu kožu i proširene vene. Razlikuje se od drugih depilacija jer se dlačice uklanjaju u smeru njihova rasta. Depilaciju treba ponoviti svakih 4 – 6 nedelja.

Depilacija voskom

Topli vosak se nanosi na kožu, a kada se ohladi i stvrdne, brzim se trzajem odstranjuje zajedno s dlakom iz korena. Nakon depilacije voskom na kožu se nanosi umirujući losion. Na tržištu postoje vrlo praktične trake s voskom koji se zagrijava trljanjem pa se takva depilacija može izvesti i kod kuće. Da bi depilacija bila uspešna, dlake ne bi smjele biti kraće od 3 – 4 milimetra, ali ni duže od 7 – 8 milimetara. Postupak je potrebno ponoviti svakih 3 – 6 nedelja.
Laserska depilacija

Trajno uklanjanje ili uklanjanje dlačica na duži vremenski period postiže se laserskim tretmanom, pri kojem energija, odnosno toplina, oštećuje stanice oko dlačice i područje neposredno uz dlačicu koje je odgovorno za njen ponovni rast. Najčešće se laserski tretiraju noge, pazuh, područje iznad gornje usne, brada, bikini-područje, intimna zona i ruke.

No, neželjene dlačice moguće je ukloniti s gotovo svakog dela tijela, osim očnih kapaka. Njihovi stručnjaci preporučuju da pre laserske epilacije izbegavate tamnjenje kože, tretmane protiv celulita, tretmane antibioticima i laserom kod upalnih akni, čupkanje dlačice, depiliranje voskom ili električnim epilatorom, i to 4 – 6 nedelje pre tretmana laserom.

Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.