kako preboleti izdaju i nevernost | Zdravlje i prevencija, ljubav i veza, magazin
LJUBAV I VEZA

15 Oct 2021

KAKO PREBOLETI IZDAJU I NEVERNOST

Svaki prevareni partner je drugačiji u tom smislu šta on / ona zapravo želi da čuje: Neko želi svaki detalj; Drugi žele znati sve bolne novosti. Neveran partner bi trebao otkriti što više informacija koje njegov / njen partner želi da zna ...

Nevernost rastura mnoge brakove. Međutim, ne mora biti tako.

Neki od najsnažnijih parova koje poznajem jesu upravo oni koji su preživeli nevernost. Njihova tajna: Bili su spremni da idu do „podruma“. Dozvolite da objasnim.

Prilikom seansi u okviru terapije parova, uporedio sam brak sa kućom. Prizemlje je onaj prostor gde jedemo, spavamo, svađamo se, smejemo se, vodimo ljubav, suočavamo se sa životnim problemima – čak i sa onim potencijalno destruktivnima, kao što je nevernost. Podrum je naše emotivno podzemlje (naše vlastito i zajedničko, koije smo izgradili sa partnerom). U njemu se nalaze naše slabe tačke, traume i problemi iz detinjstva. Cilj je izgraditi stepenište ka gore, kako bismo bolje razumeli sami sebe i naše partnere.
Nevernost je kao bomba koja samo što ne eksplodira, a posle toga ćete morati da preispitate kompletne osnove vaše veze. Da li oba partnera žele da se veza obnovi? Nije neobično da se čovek oseća prilično nesigurno po pitanju braka - međutim, ovi koraci mogu pomoći onda kada su partneri spremni da poprave svoj odnos.

BUDITE ISKRENI

Ponekad neveran partner ne želi da iznosi pojedine informacije iz razloga da se spreče moguće stresne situacije. Sakrivanje informacija, odnosno iznošenje neistine, može biti štetnije nego sama afera jer potkopava poverenje. Svaki prevareni partner je drugačiji u tom smislu šta on / ona zapravo želi da čuje: Neko želi svaki detalj; Drugi žele znati sve bolne novosti. Neveran partner bi trebao / trebala otkriti što više informacija koje njegov / njen partner želi da zna – čak i u slučajevima kada su te novosti vrlo teške i sramotne. Radi se zapravo o koraku unazad, u prošlost, kako bi se time omogućio korak unapred, u budućnost.
KRENITE NAPRED

Vreme je da se skoncentrišete na ozdravljenje i ponovno uspostavljanje poverenja, ali mnogi anksiozni partneri se čvrsto vežu za detalje i ne prestaju sa postavljanjem pitanja. Ako postavljate pitanja više od 2 puta npr., čini se da ste manje fokusirani na ponovno uspostavljanje poverenja i veze sa partnerom - i budite sigurni, ponavljanje može vrlo lako da povrati bol, pre nego da je zapravo izleči. Napišite pitanja na papir i sačekajte nekoliko dana. Ako i nakon nekoliko dana smatrate da su ta pitanja relevantna, postavite ih.
IDITE U PODRUM

Jedan od najvećih izazova je učenje komunikacije na način koji neće dovesti do eskaliranja konflikta. Upravo zbog ovoga, morate otići u „podrum“, gde ja često savetujem parovima da odu kako bi razmislili o komunikaciji na drugačiji način. Zaštitnički ili defanzivni deo brzo reaguje i brzo se angažuje u nekoj bici. Onaj ranjivi deo bića oseća bol zbog izdaje ili krivicu zbog nanošenja boli. Oni delovi bića koji i dalje žude jedan za drugim žele da se opet spoje sa partnerom. Ja ću pitati partnere da svoje izjave sada započinju sa „povređeni deo mene oseća...“ i preusmeriću ih da se fokusiraju na konstruktivna osećanja, kao što je ranjivost i žudnja, tako da partneri napokon mogu izaći iz “podruma”, osećajući se sigurno i puni nade. Kako biste uspeli u ovome, porazgovarajte sa svojim savetnikom ili pročitajte odličnu knjigu na ovu temu “Drži me čvrsto”  (Hold Me Tight) od Sue Johnson.
BUDITE STRPLJIVI U SPAVAĆOJ SOBI

Neki od parova tvrde da ih seks leči i vodi tamo gde reči ne mogu, dok su ostali prilično suzdržani po pitanju vraćanja u bračni krevet. Ako se nalazite u ovoj poslednjoj grupi, dva puta razmislite pre nego išta kažete ili uradite. Počnite da se fokusirate na ne-seksualnu intimnost: držanje za ruke, sedenje jedno do drugoga, grljenje, možda ljubljenje.  Nakon toga započnite 30-minutne sesije dva puta nedeljno u kojima ćete kao dodirivanje iznad pojasa ili obostranu laganu nežnu masažu. Ključ je u tome da pokažete strpljenje i da razumete da je povraćaj poverenja i poboljšanje partnerskih odnosa proces koji traje.

Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.