Trudnoća prvo tromesečje, šta da očekujete | majka i beba, zdravlje i prevencija, magazin
MAJKA I BEBA

12 Jun 2021

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

Naši profesionalci odgovaraju na Vaša pitanja tokom početka trudnoće. Vaše trudničko putovanje je tek počelo - evo šta se događa sa vama i vašom bebom...

Vi...


U ovom tromesečju se dešava veći deo razvoja vaše bebe, pa budite svesni šta jedete i pijete. Za mnoge žene je prvo tromesečje najgore: obično se osećate grozno i niste radi da bilo kome to kažete. Većina žena počinje da se oseća umorno i bolesno između šeste i devete nedelje. To pogoršava činjenica da mnoge žene žele da čuvaju svoju trudnoću u tajnosti dok ne prođe 12 nedelja, pa niko nema ni razumevanja za njih.

Veliki broj žena sazna za trudnoću tek nakon prvog meseca, kada pređu u petu ili šestu nedelju i izostane im menstruacija. Međutim, neke žene otkrivaju da se u samom momentu začetka već nešto menja i da mogu da posumnjaju da su trudne.

Između prve i četvrte nedelje možda ćete već da imate nežne dojke koje verovatno već rastu. Otkrićete da ste iznenađujuće umorniji nego obično, patite od promena raspoloženja, imate često potrebu da urinirate, osećate mučninu - sa ili bez povraćanja - i apetit vam se menja (ovo može biti glad, averzija prema određenoj hrani ili žudnja za istom).
Između pete i osme nedelje mogu se pojaviti neke dodatne mučnine, nadimanje, zatvor, glavobolje, a jutarnje mučnine obično najviše pogađaju između četvrte i dvanaeste nedelje - vremena kada se u fetusu događa presudan razvoj. Niko zapravo ne zna zašto se javljaju jutarnje mučnine.

Kako se približavate dvanaestoj nedelji, verovatno ćete imati prvu prenatalnu kontrolu (ili sastanak u vezi zakazivanja). Ovo će vam verovatno biti najduža kontrola u trudnoći.

Još ima vremena do pojave stomačića, mada ćete primetiti da vam se struk počinje širiti i da možda postoji odeća u kojoj se više ne osećate prijatno. Do dvanaeste nedelje vaša mučnina i povraćanje mogu se smanjivati, ali bi ih mogle zameniti glavobolje i vrtoglavica. Otprilike oko dvanaeste nedelje imaćete prvi rutinski  ultrazvučni pregled.

i vaša beba

• Do četvrte nedelje embrion (koji je ustvari star samo dve nedelje) pomalo liči na punoglavca, ali je mnogo manji - otprilike veličine pola zrna pirinča. Već je razvio nejasan oblik glave i srce koje počinje da pumpa. U osmoj nedelji embrion je težak oko gram, već poseduje mali deo jezika i razvija receptore za ukus. Crte njegovog lica postaju sve izraženije, a srce u potpunosti funkcioniše i pumpa krv u telu.                                                                                                                                       

• Početkom trećeg meseca vaš embrion prelazi u fetus i počinje brzo da raste. Tokom ovog meseca formiraju se kosti i hrskavice i fetus počinje da guta. Do trinaeste nedelje je težak oko 23 g, dugačak je oko 7-8 cm, ima oči i uši, nokte na prstima, pa čak i začetke zuba.

• Jezikom voćara, otprilike je veličine limete. Vaš fetus je sada završio većinu svog razvoja i važni sistemi su u potpunosti formirani. Sve se vrti oko rasta.

TRUDNA SAM SAMO OSAM NEDELJA, ALI VEĆ SE BORIM SA NESANICOM - MOŽE LI OVO DA BUDE POVEZANO SA TRUDNOĆOM

Za većinu žena trudnoća je vreme velike radosti, ali za mnoge to može biti i vreme ozbiljnog poremećaja spavanja. Jedan od razloga nesanice tokom trudnoće su hormonske promene. Rast nivoa progesterona u prvom tromesečju može objasniti dnevni umor, dok druge promene mogu imati inhibitorni efekat na mišiće, što često rezultira pojačanim hrkanjem i noćnim izletima u kupatilo. Ovi prekidi, zajedno sa mučninom i drugim tegobama povezanim sa trudnoćom, mogu rezultirati značajnim gubitkom sna. 

Ishrana je jedan od najvažnijih faktora za obezbeđivanje dobrog sna. Insomniju može da izazove nedostatak vitamina B, pa je neophodno jesti hranu bogatu tim vitaminom, poput banana, žumanca, orašastih plodova, mahunarki, celih žitarica i ekstrakta kvasca.
Kalcijum pomaže u smirivanju nerava, pa povećajte unos badema, jogurta, proizvoda od soje, suve kajsije i mleka. Svi oni takođe sadrže triptofan - aminokiselinu koja pomaže pri spavanju.

Postoji mnogo komplementarnih terapija koje mogu pomoći pri nedostatku sna. Međutim, važno je da se prvo obratite svom lekaru i osigurate da su svi lekari koje posetite u potpunosti akreditovani. Istraživanja pokazuju da akupunktura može stimulisati proizvodnju serotonina, dok  recept profesionalnih homeopata može imati pozitivan uticaj.

Dobro spavanje tokom trudnoće predstavlja izazov, ali nije nemoguće. Posvećivanje vremena i brige količini i kvalitetu vašeg sna tokom trudnoće koristiće vašem zdravlju i zdravlju vaše bebe.

IZBEGAVAJTE UZIMANJE LEKOVA, AKO MOŽETE - POSEBNO TOKOM PRVA TRI MESECA

KOJI LEKOVI SU BEZBEDNI ZA KORIŠĆENJE TOKOM TRUDNOĆE?

Neki lekovi, uključujući mnoga sredstva protiv bolova, mogu naneti štetu vašoj bebi tokom trudnoće, ali drugi lekovi su sigurni, uključujući uobičajene recepte koji se koriste za lečenje stanja poput astme, gorušice, problema sa štitnom žlezdom i dijabetesa. Svakako uvek proverite sa svojim lekarom ili babicom. Odluke se donose od slučaja do slučaja, zavisno od toga da li su koristi veće od rizika, zato obavezno recite zdravstvenom radniku da ste trudni pre nego što vam prepiše bilo šta i odmah se obratite lekaru ako uzimate redovnu terapiju.

Lekovi koji su obično bezbedni za korišćenje u trudnoći uključuju paracetamol, većinu antibiotika, lokalne anestetike i većinu vakcina. Međutim, idealno bi bilo da izbegavate uzimanje lekova tokom trudnoće ako možete, naročito tokom prva tri meseca. Ako smatrate da treba da uzimate lekove tokom trudnoće, trebalo bi da koristite najmanju dozu koja je efikasna u najkraćem mogućem roku.                                      

Kao što je prethodno pomenuto, paracetamol je bezbedan za korišćenje, s obzirom na to da se rutinski koristio tokom svih faza trudnoće, bez dokaza o štetnim neželjenim efektima. Međutim, izbegavajte one koji sadrže i paracetamol i kofein, kao što su dekongestivi ili tablete za ublažavanje gripa. Visok nivo kofeina može dovesti do male težine novorođenčadi i potencijalnog pobačaja. Takođe treba izbegavati ibuprofen i velike doze aspirina, jer je to povezano sa nizom komplikacija. Ibuprofen uopšte ne treba koristiti tokom trećeg tromesečja.“

UOBIČAJENO IDEM U TERETANU TRI PUTA NEDELJNO, ALI SAMO ŠTO SAM  URADILA ULTRAZVUK NAKON DVANAEST NEDELJA I NISAM SIGURNA KOJE VEŽBE SU SADA BEZBEDNE. ŠTA BISTE PREPORUČILI?

Uvek je dobra ideja da zadržite neku vrstu kondicionog režima tokom trudnoće, mada će vam odgovarajući nivo vežbanja zavisiti od niza faktora, uključujući nivo kondicije pre trudnoće i koliko tačno zapravo zahtevi u trudnoći svakodnevno utiču na vaše raspoloženje i nivo energije.

Blagodeti su bezbrojne - odlazak u teretanu tokom trudnoće pomoći će pri ublažavanju bolova, smanjivanju zatvora, spavanju, smanjivanju rizika od gestacijskog dijabetesa, učiniće vas manje sklonim depresiji, a može čak i dovesti do kraćeg, manje komplikovanog porođaja. Koji god program vežbanja odabrali, obavezno potražite stručni savet i pobrinite se da vaš instruktor zna da ste trudni. Odgovarajući program fokusiraće se na vežbe koje ne stvaraju nikakav nepotreban pritisak na stomak. Pokušajte da se usredsredite na pokrete u sedećem položaju ako dižete tegove, jer stajanje i izvođenje pokreta otpora težini tokom trudnoće mogu biti nesigurni, jer će vam stomak promeniti prirodno težište i otežati održavanje ravnoteže.  

Kako se vaš stomak povećava, trake za otpor su korisna alternativa tegovima, jer ne postoje tegovi koji mogu da padnu na vaš stomak. Izbegavajte vežbe pri kojima morate da ležite na leđima jer uvećana materica i beba mogu stisnuti šuplju venu, glavni sud koji vraća krv u vaše srce, što može smanjiti krvni pritisak i protok krvi u placentu. Joga i plivanje su uvek sigurne opcije i tokom trudnoće.“


Reklame

Povezane teme

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

U narednom tekstu savetujemo kako da se nosite sa problemima i radostima odrastanja, uz razne svakodnevne situacije sa Vašim najmlađima...

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

Svako dete je u nekom trenutku reklo: “Boli me stomak!” i svaki roditelj se pitao u čemu bi mogao biti problem....

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

Postporođajna tuga, poznatija pod imenom bebi bluz, javlja se otprilike u prvim danima nakon porođaja i traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Najčešće se manifestuje kao emotivna preosetljivost, povećana razdražljivost......

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

Promene koje nastaju na koži najčešće su lokalizovane na obrazima, čelu i bradi, a mogu se javiti i na trupu, kapilicijumu (koži glave), pregibima, a u najtežim slučajevima mogu se proširiti i na celo telo....

EPIDURALNA ANESTEZIJA

EPIDURALNA ANESTEZIJA

Epiduralna anestezija je mnogo unapređena u poslednjoj generaciji i danas je obično moguće kontinuirano merenje i prilagođavanje ravnoteže doze tako da majka ne oseća bolove, ali može da se pomera......

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

Najbolje je početi pre trudnoće. Ako imate višak kilograma, počnite da gubite kilograme. Prekomerna težina je najveći faktor rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa. Bilo koji gubitak kilograma će pomoći, čak i ako izgubite nekoliko kilograma......

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

Kontinuiranim vežbanjem tokom trudnoće trudnice će pratiti i upoznavati svoje telo kao i promene kroz koje prolaze. Ciljanim vežbama preuzeće delimičnu kontrolu nad telesnim promenama koje su jasno vidljive......

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

Nažalost, velika potreba za stavljanjem u usta malih predmeta od kojih se lako udaviti je ekstremno jaka. Najbolji način da obezbedite bezbedno okruženje je da se spustite na ruke i kolena i vidite svet iz perspektive Vašeg deteta......

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

Sigurno ćete biti veoma ponosni kada vaše dete nauči da koristi nošu, ali povremene "nezgode" se ipak događaju. Morate razumeti da taj proces uključuje detetove dobre, kao i loše dane, zaboravnost ili zaigranost......

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

Vakcine protiv gripa Tdap administrirane trudnicama za zaštitu od velikog kašlja sadrže aluminijumske adjuvante osmišljene da zaustave majčin imunološki sistem da reaguje na antigen iz vakcine (virusne čestice)......

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

Kada beba ima gastroezofagealni refluks, hrana i piće prolaze kroz jednjak kao i obično. Međutim, jedan deo mešavine hrane, pića i kiselina se vraća nazad kroz jednjak, umesto da ode dalje do debelog i tankog creva......

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

Naši profesionalci odgovaraju na Vaša pitanja tokom početka trudnoće. Vaše trudničko putovanje je tek počelo - evo šta se događa sa vama i vašom bebom......

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

Sasvim je jasno da odmaranje može biti teško za bilo koga, posebno za trudnice. Međutim, ako vam je lekar propisao odmor, sledite njegova uputstva jer sigurno postoji dobar razlog...

EFEKAT EKCEMA

EFEKAT EKCEMA

Kao da perutava koža koja vas svrbi i podrugivanje koje često izaziva - nisu bili dovoljno loši, ovaj hronični osip, prema novom istraživanju, često dovodi do alergija na hranu, astme i drugih oboljenja.......

ZA BEBIN MIRAN SAN

ZA BEBIN MIRAN SAN

Posedovanje neke mekane igračkice u obliku životinje često pruža utehu kada dođe vreme za spavanje. Njeno ”prisustvo” omogućiće bebi da se ponovo uspava ukoliko se probudi usled lošeg sna, na primer......