dečiji ekcem simptomi i lečenje | Zdravlje i prevencija, majka i beba, trudnoća, magazin
MAJKA I BEBA

01 Jun 2022

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

Promene koje nastaju na koži najčešće su lokalizovane na obrazima, čelu i bradi, a mogu se javiti i na trupu, kapilicijumu (koži glave), pregibima, a u najtežim slučajevima mogu se proširiti i na celo telo.

Prema istraživanjima, ekcem je najčešća kožna bolest kod dece. Šta ga izaziva, kako se izboriti i šta koristiti...

Simptomi dečijeg ekcema su:


suvoća kože
svrab
eritem (crvenilo)
papule (bubuljice)
vezikule (mali plikovi)


Tu su i promene na koži koje nastaju kao posledica češanja:


  • ekskorijacije (ogrebotine)
  • lihenifikacija (zadebljanje kože praćeno ljuštenjem)

Promene koje nastaju na koži najčešće su lokalizovane na obrazima, čelu i bradi, a mogu se javiti i na trupu, kapilicijumu (koži glave), pregibima, a u najtežim slučajevima mogu se proširiti i na celo telo. Kožne manifestacije su praćene periodima poboljšanja i pogoršanja i obično su udružene sa provocirajućim faktorima kao što su:


  • sapun
  • vuna
  • dim cigareta
  • emocionalni stres
  • infekcija
  • klimatske promene (bolest se pogoršava tokom zime zbog vlage  i hladnoće)
  • alergeni – polen
  • nutritivni alergeni (začini, suhomesnati proizvodi, jaja, orasi, čokolada itd.).

Pored izbegavanja provocirajućih faktora, najvažniji pristup lečenju je i adekvatna nega kože. Roditelji najčešće greše u odabiru sredstava za negu vodeći se samo njihovim prijatnim mirisima, zanemarujući činjenicu da ta sredstva zbog svog sastava (nekvalitetne sirovine, paraben, konzervans i druga ‘hemija’) provociraju alergijske reakcije, dodatno isušuju kožu pogoršavajući bolest. Ovo se posebno odnosi na sredstva za pranje, ali i na kreme, šampone i sl.

Pravo olakšanje kako za pedijatre, tako i za roditelje predstavlja šinjenica što je odnedavno na našem tržištu prisutna francuska medicinska kozmetika Mustela, vodeći evropski proizvođač za negu novorođenčadi i beba. Pored preparata za svakodnevni tretman i negu normalne dečje kože, u okviru ove kolekcije nalazi se i linija Stelatopia, koju čine preparati za higijenu i negu suve, problematične kože beba sa ekcemom:

Stelatopia tečni sinaet – za svakodevno pranje kože bez sapuna
Stelatopia mlečno uljana kupka – idealna za izuzetno suvu kožu sa crvenilom
Stelatopia emolijentna krema – namenjena nezi kože čitavog tela.


Ovi proizvodi se baziraju na načelu aktivnog procesa obnove lipida.

Zahvaljujući koncentratu suncokreta, osnažena je sinteza važnih lipida kojih nema dovoljno u koži. Izrazito su hipoalergijski sa jestivim sastojcima.

U slučaju dečjeg ekcema u potpunosti važi ona narodna bolje sprečiti nego lečiti, a primenom pravih preparata prilikom nege postiže se dvostruki efekat – koža vaših beba biće nežna i meka (baš onakva kakvu želite), a izostaće negativni efekti u vidu suvoće kože sa pojavom ekcema. S obzirom na to da se proizvodi kvaliteta medicinske kozmetike Mustela mogu naći samo u apotekama, to je prilika da pri nabavci dobijete i poneki stručni savet od farmaceuta.


Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.