bebe, razvojni prelazi mesec po mesec, Zdravlje i prevencija, majka i beba, magazin
MAJKA I BEBA

18 Sep 2021

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

Nažalost, velika potreba za stavljanjem u usta malih predmeta od kojih se lako udaviti je ekstremno jaka. Najbolji način da obezbedite bezbedno okruženje je da se spustite na ruke i kolena i vidite svet iz perspektive Vašeg deteta...

Mesec dana

Najbolji vizuelni doživljaj novorođenčadi je ograničen na bliske udaljenosti. Razdaljina između majčinog lica i bebe u trenutku kada je hrani (20-40 cm) je optimalna. Zbog ovako približenog vida, novorđenčetu je teško da prati pokretni objekat, ali primetićete da će provesti duže periode proučavajući vaše lice tokom svog prvog meseca života. Razgovor sa novorođenčetom tokom bliskog kontakta oči u oči će povećati vezanost novorođenčeta za majku.

Bebe od rođenja vide u boji; Međutim, one više vole da gledaju crno bele pruge i jarko crvene objekte.
Dva meseca

Vaše dvomesečno dete se razvilo iz preslatke lutke u pravo ljudsko biće! Smejaće se i Vama i sa Vama i praviti svrsishodne zvukove kako bi zadržalo Vašu pažnju. Imate čak i blagi osećaj da Vam prepoznaje lice i glas, kao veoma važnog pripadnika u svom životu. Uživajte u ovom specijalnom periodu pevajući pesme i razgovarajući o svakodnevnim događajima. Doživljavanje ovog vizuelno slušnog odnosa će postaviti važnu osnovu za prijem i izražavanje jezika u narednih nekoliko meseci.
Tri meseca

U trećem mesecu života, deca mogu pružiti svoje ruke do sredine (ispred svog lica). Ovo promoviše nekoliko prednosti: lako mogu staviti prste, palac i ponekad pesnicu u usta omogućajavući im da sisaju te delove tela kako bi razvili tehniku samosmirivanja (suprotno oslanjanju na svoje roditelje). Pored toga, sposobnost da upravljaju rukama i taktilno sarađuju sa svojim okruženjem dovodi do puno uzbuđenja. Tokom ovog perioda važno je za decu da dožive ’’stomak vreme’’ (tj postavljanje na stomak).  Ova pozicija podstiče korišćenje mišića u leđima i vratu. Za decu sa izravnanjem na glavi zbog ležanja na leđima, ležanje na stomaku će takođe pomoći u ublažavanju ovog kozmetičkog problema.
Četiri meseca

Četvoromesečna beba je uglavnom vrlo srećna osoba. Sposobni su da prepoznaju i predvide predvidljive događaje i izraze svoje emocije sa velikim verbalnim entuzijazmom.

Prošli su dani povremenog i mekog gugutanja. Do četvrtog meseca bebe će se smejati sa zadovoljstvom. Tačno je i suprotno - oduzmite im njihovo zadovoljstvo i budite spremni na besno zavijanje i frustracije. Bebe ovog uzrasta takođe vole energičniju igru, na primer skakutanje na vašem krilu ili držanje u vazduhu. Bacanje bebe u vazduh nije preporučljivo zbog njihovih slabih vratnih mišića i potencijalnog udarca i povrede mozga.
Pet meseci

Mogućnosti vida bebe od 5 meseci su izuzetno sazrele. Petomesečna beba je u mogućnosti da prati kretanje objekata kako u blizini tako i u daljini. Sa oduševljenjem i entuzijazmom posmatraju svetle i kontrasne boje. Slično tome, izrazite jezičke veštine su takođe napredovale. Sposobnost stvaranja ponavljajućih zvukova npr. ’’dada’’ doprinose poboljšanju interakcije odraslih i uzbuđenju. Ovo je takođe uzrast vežbanja čvršće vokalizacije za čisto uzbuđenje pri demonstriranju novih sposobnosti. Pevanje pesama, čitanje knjiga i isticanje objekata u knjigama i lokalnom okruženju omogućavaju ranu fazu prikupljanja jezika.
Šest meseci

Bebe uče da sede samostalno između šestog i osmog meseca života. Sticanje ovakve sposobnosti je odlično dostignuće iz perspektive Vašeg deteta. Može postići povišenu poziciju i dobiti puno potpuniji prikaz horizontalnog sveta - ono što nije moguće kad leži na leđima ili stomaku. Sedenje takođe omogućava obema rukama da slobodno izučavaju ovaj novi svet. Sve što može da se uhvati će momentalno ići u usta Vašeg deteta. Sigurnost je najvažnija. Svaki objekat manji od prečnika kartonske cevi rolne toalet papira predstavlja potencijalnu opasnost od gušenja.
Sedam meseci

Između sedmog i devetog meseca, deca napreduju kroz nekoliko faza finih motornih veština.

Neosetno hvatanje velikih objekata u obe ruke je postepeno prečišćeno do ’’hvatanja’’ – podizanja sitnih predmeta (loptice sa tepiha su klasičan primer - koristeći sam palac i kažiprst.

Nažalost, velika potreba za stavljanjem u usta malih predmeta od kojih se lako udaviti je ekstremno jaka. Najbolji način da obezbedite bezbedno okruženje je da se spustite na ruke i kolena i vidite svet iz perspektive Vašeg deteta. Mali komadići hrane, kovanice, sitno kamenje i druge sitne potencijalno smrtonosne predmete morate otkriti i uočiti pre Vašeg deteta.
Osam meseci

Mnoga osmomesečna deca uče kako da stoje. Kada Vaše dete usavršava ovu veštinu, vreme je da spustite dečiji krevetac, izvadite sve velike predmete ili odbojnike koji mogu poslužiti kao stolica i omogućite detetu da pobegne (ispadajući) iz svog kreveta. Osim toga, vežbanje stajanja pored kauča omogućava Vašem detetu da istražuje ispod kauča i nađe predmete savršeno pogodne za gutanje, što je veoma opasno jer se dete može udaviti (npr. kikiriki od skorašnje fudbalske utakmice).
Devet meseci

Većini devetomesečne dece je istraživanje lica njegovih roditelja jako zabavno, Koristeći svoj kažiprst za istraživanje Vaših usta, nosa, očiju i ušiju, time ojačavaju svoje fine motoričke veštine, kao i stvaranje zvukova zadovoljstva ili bola u zavisnosti da li su Vas uboli u oko ili ne Mnoga deca takođe uživaju u lupanju Vašeg lica otvorenim dlanom. Podjednako uzbudljivo je uklanjati objekata iz većeg kontejnera. Kutija koja sadrži različite veličine plastičnih kuhinjskih kutija omogućava usavršavanje ideje relativne veličine (veliki naspram malih). Osim toga, udaranje objekata jednog o drugi pruža neverovatnu radost Vašem detetu jer pojačava upravljanje i predvidljivost u njihovom okruženju.
Deset meseci

Jedan od najznačajnijih događaja događa se oko desetog meseca života: koncept ’’postojanja objekta’’. Ova veština omogućava Vašem detetu da shvati da iako se željena igračka ili osoba ne mogu videti ili čuti, ona i dalje postoji. Mlađa deca rade na sposobnosti ’’izvan vida... izvan uma’’. Dete od deset meseci shvata da mama i dalje postoji kada ga ostavi u ogradici da ode da otvori vrata.  Usklađivanje trajnosti predmeta je anksioznost razdvajanja - tj. ’’Znam da bi trebao da budeš ovde i osećam se napuštenim.’’ Igre koje ojačavaju trajnost predmeta kao što je ’’pikabu’’ izazivaju osećaje zadovoljstva.
Jedanaest meseci

Učenje jezika je mnogo efikasnije kao aktivni poduhvat. Vaše jedanaestomesečno dete će savladati jezik brže i potpunije slušajući razgovore, uživajući u pevanju i samo slušajući Vas kako glasno pričate. Ako se u Vašem domu govori više od jednog jezika, ne uskraćujte ni jedan jezik, ističite dve (ili više) reči za isti koncept. Na primer ’’To je mačka ili it’s a cat, gato ili chat’’ . Razne emisije i dečji programi na DVD-ovima, igre i TV emisije nisu efikasne kao interakcija sa ljudima. Vaša beba vas ipak voli više od Toma ili Džerija.
Dvanaest meseci

Razvojni prekretnici su često prilično široki. Na primer, dete obično nauči da hoda samo između devetog i šesnaestog meseca života - to je sedmomesečni opseg! Više istraživanja pokazuje da postizanje veštine (npr. samostalno hodanje) nije prognostik za buduću superiornost te veštine.

Neka deca usavrše određene aktivnosti bolje od ostalih, ali sva deca na kraju ostvaruju potrebne razvojne prekretnice koje se smatraju normalnim. Ako imate bilo kakvih pitanja, razgovarajte sa pedijatrom.

Reklame

Povezane teme

STIMULACIJA BEBINIH ČULA

STIMULACIJA BEBINIH ČULA

Pojedini roditelji se „hvale“ kako imaju mirno i nezahtevno dete, koje bi počelo da se buni ako bi ga uzeli u ruke i duže držali, ili ako bi ga stimulisali. Međutim, upravo je kod takve dece potrebno da se stimulacija pažljivo sprovede......

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

U narednom tekstu savetujemo kako da se nosite sa problemima i radostima odrastanja, uz razne svakodnevne situacije sa Vašim najmlađima...

LEKOVI U TRUDNOĆI

LEKOVI U TRUDNOĆI

Protok krvi kroz bubrege u trudnoći je povećan za 60–80 odsto, dok je brzina glomerularne filtracije povećana za 50 odsto. Kao posledica tih promena, povećano je izlučivanje lekova koji se primarno eliminišu urinom ......

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

Svako dete je u nekom trenutku reklo: “Boli me stomak!” i svaki roditelj se pitao u čemu bi mogao biti problem....

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

Postporođajna tuga, poznatija pod imenom bebi bluz, javlja se otprilike u prvim danima nakon porođaja i traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Najčešće se manifestuje kao emotivna preosetljivost, povećana razdražljivost......

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

Promene koje nastaju na koži najčešće su lokalizovane na obrazima, čelu i bradi, a mogu se javiti i na trupu, kapilicijumu (koži glave), pregibima, a u najtežim slučajevima mogu se proširiti i na celo telo....

EPIDURALNA ANESTEZIJA

EPIDURALNA ANESTEZIJA

Epiduralna anestezija je mnogo unapređena u poslednjoj generaciji i danas je obično moguće kontinuirano merenje i prilagođavanje ravnoteže doze tako da majka ne oseća bolove, ali može da se pomera......

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

Najbolje je početi pre trudnoće. Ako imate višak kilograma, počnite da gubite kilograme. Prekomerna težina je najveći faktor rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa. Bilo koji gubitak kilograma će pomoći, čak i ako izgubite nekoliko kilograma......

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

Kontinuiranim vežbanjem tokom trudnoće trudnice će pratiti i upoznavati svoje telo kao i promene kroz koje prolaze. Ciljanim vežbama preuzeće delimičnu kontrolu nad telesnim promenama koje su jasno vidljive......

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

Nažalost, velika potreba za stavljanjem u usta malih predmeta od kojih se lako udaviti je ekstremno jaka. Najbolji način da obezbedite bezbedno okruženje je da se spustite na ruke i kolena i vidite svet iz perspektive Vašeg deteta......

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

Sigurno ćete biti veoma ponosni kada vaše dete nauči da koristi nošu, ali povremene "nezgode" se ipak događaju. Morate razumeti da taj proces uključuje detetove dobre, kao i loše dane, zaboravnost ili zaigranost......

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

Vakcine protiv gripa Tdap administrirane trudnicama za zaštitu od velikog kašlja sadrže aluminijumske adjuvante osmišljene da zaustave majčin imunološki sistem da reaguje na antigen iz vakcine (virusne čestice)......

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

Kada beba ima gastroezofagealni refluks, hrana i piće prolaze kroz jednjak kao i obično. Međutim, jedan deo mešavine hrane, pića i kiselina se vraća nazad kroz jednjak, umesto da ode dalje do debelog i tankog creva......

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

Naši profesionalci odgovaraju na Vaša pitanja tokom početka trudnoće. Vaše trudničko putovanje je tek počelo - evo šta se događa sa vama i vašom bebom......

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

Sasvim je jasno da odmaranje može biti teško za bilo koga, posebno za trudnice. Međutim, ako vam je lekar propisao odmor, sledite njegova uputstva jer sigurno postoji dobar razlog...