stimulacija bebinih čula | majka i beba, trudnoća, zdravlje i prevencija, magazin
MAJKA I BEBA

02 Oct 2023

STIMULACIJA BEBINIH ČULA

Pojedini roditelji se „hvale“ kako imaju mirno i nezahtevno dete, koje bi počelo da se buni ako bi ga uzeli u ruke i duže držali, ili ako bi ga stimulisali. Međutim, upravo je kod takve dece potrebno da se stimulacija pažljivo sprovede...

Odgovarajuće motoričke vežbe i stimulisanje čula u najranijem periodu utiču na pravilan razvoj bebe, njenu spretnost i komunikativnost.

Maleno "čudo" koje ste tako brižno nosili u svom stomaku, napokon je stiglo na svet! Nakon dolaska kući, za vas počinje nova životna avantura: ne odvajate pogled od dražesnog anđela i budno pazite da budu zadovoljene sve njegove potrebe. Da bude sit, okupan, ušuškan, obasipan nežnošću, siguran i zaštićen.

Zašto su važni dodir i glas roditelja?

U prvim mesecima života, bebi je najviše potreban vaš dodir i glas, pogled na vaše lice. Zato joj govorite umilnim tonom, tepajte joj i pevušite. Dok je držite uz telo, dok je prepovijate, kupate ili hranite, vi ostvarujete bliskost sa vašom bebom, a tako započinjete i prvu zajedničku komunikaciju. Kako vreme prolazi, dete se razvija i napreduje. Stoga mnogi roditelji sebi postavljaju pitanje: "Da li je dovoljno da dete samo sledi svoj prirodni razvoj, ili je potrebno da mu  pomognemo, kako bi još bolje napredovalo?".
Da li treba raditi vežbice za bolji razvoj?

Prema rečima stručnjaka, podsticanje motoričkih aktivnosti u prvoj godini života ima nezamenljivu ulogu u godinama koje slede.

Pogrešno je mišljenje da su takve vežbe "rezervisane" samo za decu sa neurološkim smetnjama, već su značajne i za zdrave bebe. Naime, dokazano je da su deca - sa kojima su se od najranijeg uzrasta radile vežbe motoričkih aktivnosti - u kasnijem uzrastu bila mnogo spretnija i komunikativnija, da su se bolje socijalizovala, i da su bila naprednija na svim područjima od vršnjaka koje roditelji nisu stimulisali.
Mirno dete

Pojedini roditelji se „hvale“ kako imaju mirno i nezahtevno dete, koje bi počelo da se buni ako bi ga uzeli u ruke i duže držali, ili ako bi ga stimulisali. Međutim, upravo je kod takve dece potrebno da se stimulacija pažljivo sprovede, da se ne ostavljaju "nezaposlenom", i da im se u ruke što češće stavljaju razne igračke.

Koliko ste maštoviti?

Smatra se da su roditelji najbolji izvor stimulacije, a pre svega njihovi glasovi. Stoga možete vašoj bebi da pričate sasvim tiho, skoro šapatom, ili glasno, da se smejete, da joj recitujete ili pevate. Neka i dodiri budu različiti - od nežnog maženja i blagog golicanja, do malo „čvršćeg“ stiska (naravno, budite veoma pažljivi). Ne zaboravite da ste vi za bebu osnovni izvor ljubavi, pa ne štedite emocije.
Može li da se pretera sa stimulacijom?

Glavni pokazatelj da ste, možda, "prešli granicu" - jeste sâmo dete. Ako ono pokaže da mu je previše, ako se uznemiri, smanjite ili intenzitet ili količinu stimulacije, ili oboje. Ali, važno je da ne odustanete. Ukoliko ste tokom stimulacije morali da se "vratite nekoliko koraka unazad", pokušajte opet sledeće nedelje.

Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.