problemi i radosti odrastanja | zdravlje i prevencija, majka i beba, magazin
MAJKA I BEBA

10 Mar 2023

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

U narednom tekstu savetujemo kako da se nosite sa problemima i radostima odrastanja, uz razne svakodnevne situacije sa Vašim najmlađima

TRUDNOĆA

KAKO DA Izbegnete Padove


Osigurajte kuću od mogućnosti saplitanja.

Težište vam se menja, zbog čega je veća verovatnoća da ćete izgubiti ravnotežu. Zbog toga je važno ukloniti opasnosti u zatvorenom prostoru, kao što su električni kablovi i prostirke (ako se prostirka kliza, uklonite je ili koristite podlogu za prostirku ili dvostranu samolepljivu traku ispod nje). U kupatilu koristite prostirku za kadu i održavajte pod suvim. Postavite dodatno osvetljenje na bilo koje slabo osvetljeno mesto. 


Uvek budite svesni svog okruženja. 

Kućni ljubimac koji trči preko vaše putanje, pukotine na trotoaru napolju, rupe i ometanje dok koračate po ivičnjaku, sve su to potencijalne opasnosti od pada. Pazite kako koračate tokom kišovitog vremena i oduprite se porivu za dopisivanjem tokom šetnje. Izbegavajte uzdignute  površine kad god je to moguće i ne penjite se na merdevine ili stolice da biste nešto dohvatili. Takođe, polako hodajte na stepenicama i držite se za rukohvat. 


Izaberite udobne cipele.                                                                                                                 

Čak i ako se sa prijateljima viđate prvi put posle nekoliko meseci, sada nije vreme za furanje visokih štikli. Generalno, najbolji izbor za trudnoću su patike ili baletanke. Možda su vam cipele koje ste nosili pre trudnoće sada premale, što povećava rizik od saplitanja, pa pripazite da nosite odgovarajuću veličinu. 


Sprečiti vrtoglavicu. 

Sada ste skloniji dehidraciji i pregrevanju, a šećer vam može pasti ako ne jedete dovoljno. Nosite široku odeću svetlih boja, pijte dovoljno vode i jedite male obroke i grickalice tokom dana. Kako se materica povećava, može stisnuti neke od glavnih krvnih sudova, a može vam se i zavrteti u glavi, ako prebrzo ustanete. Polako menjajte položaje kako biste svom telu dali priliku da se prilagodi. Ako padnete, obratite se svom lekaru. Možda ćete moći da nastavite sa svojim danom, ako se vaša beba normalno pomera i ako ne osećate bol, ali ako postoji bilo kakvo vaginalno krvarenje ili ste udarili stomak, idite u bolnicu i uverite se da ste oboje dobro.

0-12 MESECI

KAKO DA se Nosite sa Infekcijom Uha


Razumite nežne uši. 

Srećom, stopa upale uha kod beba opada, ali su one i dalje izuzetno česte – kod oko polovine beba će je razviti do prvog rođendana. Infekcija se javlja kada se tečnost uvuče u srednje uho (nalazi se iza bubne opne) putem eustahijeve cevi, koja se povezuje sa zadnjim delom grla. Bebe imaju kraće, uže i horizontalnije eustahijeve cevi nego starija deca, tako da im se prolazi lako mogu začepiti.                                                                                                                                        


Shvatite da postavljanje dijagnoze nije uvek jednostavno. 

Moguće je (i bezopasno) da se upale uha u potpunosti ne primete i da se problem reši sam od sebe. Simptomi, koji mogu uključivati temperaturu, vrtoglavicu, poteškoće sa spavanjem ili poteškoće pri disanju, lako se mogu pomešati sa prehladom. Na kraju krajeva, koja beba nije prošla nekoliko neprijatnih prehlada? Čak i lekari mogu imati poteškoća u uočavanju upale uha, posebno kod novorođenčadi čiji su ušni kanali tako mali i često začepljeni ušnim voskom. Vaš pedijatar uvek treba da gleda u bebino uho - lekar će možda koristiti specijalni instrument da prvo ukloni vosak radi jasnijeg pregleda - da bi pregledao bubnu opnu kako bi video da li postoje ispupčenja i upale.


Znajte zašto se antibiotici više ne daju automatski. 

Istraživanje je otkrilo da uzimanje puno antibiotika može dovesti do dijareje, infekcija kvasca, bakterija otpornih na lekove, pa čak i gojaznosti u ranom detinjstvu - verovatno zato što lekovi mogu poremetiti ravnotežu dobrih bakterija u crevima. U svetlu ovih nalaza, vaš lekar će možda želeti da posmatra vašu bebu dva ili tri dana da bi video da li će se infekcija rešiti sama od sebe pre izdavanja recepta.                                                                                                                              


Umanjite rizik. 

Sve što činite da biste sprečili širenje klica prehlade može vam pomoći da se otarasite i problema sa uhom. Pneumokokna vakcina štiti od sojeva bakterija koji su povezani sa najozbiljnijim komplikacijama. Dim od cigareta takođe može učiniti bebe sklonijim infekcijama. Pored toga, dojena deca imaju manji rizik od infekcija uha, jer dojenje nudi zaštitu imuniteta i pomaže u sprečavanju začepljenja eustahijevih cevi.

1-2 GODINE

KAKO DA Promenite Brzinu Bez Suza


Dajte jasna, jednostavna upozorenja.

Vaše dete živi u trenutku, pa će možda biti ljuto - ili će imati pravi izliv besa - kada ga odmaknete od mesta ili stvari koju voli. A lako mu je da ignoriše vaša usmena upozorenja kada je zaokupljeno igrom. Da biste bili sigurni da obraća pažnju na vaše znake, dajte mu višestruka upozorenja (poput najave da ima deset, pet i dva minuta pre nego što završi sa igrom). Umesto da vičete preko sobe, priđite mu, spustite se na njegov nivo, dodirnite ga za rame i pogledajte ga u oči dok mu govorite: “Moramo da krenemo za dva minuta. Ako ste u parku, možete reći: „Možeš da se spustiš još tri puta niz tobogan, a onda moramo da idemo.“ Kada ste kod kuće, pokušajte da pustite pesmu koja se sviđa vašem mališanu i recite mu da ćete krenuti prema automobilu čim se završi.                                          


Napravite igru od toga. 

Uključite malo zabave kako biste svom mališanu pomogli da zaboravi na prekidanje onoga što trenutno radi. Klasičan primer ove strategije: „Hajde da se trkamo do vrata!“ Druga opcija je da započnete blesavu igru jurke. Recite: „Uhvatiću te ...,“ razigranim tonom, a zatim dajte detetu nekoliko šansi da pobegne pre nego što ga zgrabite. Možda će ispustiti nekoliko povika u znak protesta, ali ako nastavite bezbrižno da se ophodite, možda ćete biti iznenađeni koliko brzo će da se smesti u vaše ruke. 


Podelite s detetom nešto čemu će se radovati. 

Promenite fokus svog mališana sa činjenice da se omiljena aktivnost završava na ono što će on sledeće raditi. Umesto „Sad ćemo isključiti televizor“, možete da kažete: „Da li si spreman da pročitaš novu knjigu koju smo kupili?“ Ako ste napolju, nošenje zdravih grickalica može da ublaži teskobu zbog prekida aktivnosti. Reći „Vreme je za užinu, a ja imam tvoju štanglicu granole koja te čeka u autu“ je mnogo verovatnije da će doneti saradnju nego „Vreme je za pakovanje i povratak kući“.                         


Uletite saosećajno. 

Ako, uprkos vašim najboljim naporima, vaše dete odbije da se pomeri, jednostavno recite: „Idemo sada“, a onda ga podignite u svoje ruke i odvedite. Ostanite mirni i empatični čak i ako se izvija ili vrišti; gubljenje smirenosti samo će produžiti napad besa. Potvrdite njegova osećanja govoreći nešto poput: „Znam da želiš da nastaviš da se igraš, ali vreme je za ručak.“ Na kraju, vaše dete će naučiti da se nosi sa tim teškim emocijama i da se smiri. I dok to u ovom trenutku može izgledati neverovatno, neće proći mnogo vremena pre nego što nauči da zaustavi ono što radi i krene dalje bez velike gužve. 

3-4 GODINE


KAKO DA Ohrabrite male uspehe


Obratite pažnju na verbalnu pamet. 

Dok dvogodišnjak uglavnom „priča kao Tarzan“ poput na primer „Hoću sok“, predškolci počinju da govore u potpunim rečenicama. Takođe su sposobniji da opišu svoja osećanja, prikladnije odgovore na pitanja, koriste nove reči i govore stvari koje su zaista (pa čak i namerno) smešne. I umesto da samo ponavljaju fraze koje čuju, oni počinju da pokazuju dublje razumevanje o tome kako svet funkcioniše. Vaše dete može čak da shvati činjenice i detalje koji će vas iznenaditi, poput znanja o tome kad mu je rođendan ili kako mu glasi puno ime. 


Promovišite samostalnost. 

Fina motorika se u ovom dobu brzo razvija. Deca od tri do četiri godine obično mogu sama da zakopčavaju odeću, peru ruke i koriste kašiku, mada će im možda ipak trebati pomoć. Iako je vaše dete nekada bilo potpuno zavisno od vas, ono se na više načina osamostaljuje. Trebalo bi da bude  u stanju da pokupi svoje igračke, stavi odeću u korpu, pa čak i pospremi posuđe sa stola. Iako ove zadatke možda neće izvršavati savršeno, svakako može biti od pomoći i malo vam olakšati život. 


Cenite empatiju. 

Deca ovog uzrasta počinju da prepoznaju sopstvene emocije i prihvataju osećanja, što ih čini razumljivijim. Vaše dete će verovatno primetiti kada ste uznemireni i potrudiće se da vas uteši.

5-6 GODINA


KAKO DA Učinite Plivanje Zabavnim


Neka se polako privikne na vodu. 

Vaše dete može imati stvarne strahove zbog potiska i disanja, zato pristupite postepeno i sa puno ljubavi. Može da započne tako što će sedeti na ivici bazena sa nogama koje su umočene u vodu. Uskoro će poželeti da uđe u vodu tamo gde može da stoji. Dalje, poprskajte ga sa malo vode i podstaknite ga da potopi lice. Onda je na redu duvanje mehurića. Stanite blizu njega i pokažite mu kako da pravi velike udisaje i izdisaje na površini vode. Vežbajte ove veštine u kadi da bi zapamtilo ono što je naučilo. 


Uskočite kako bi se osećalo prijatno. 

Neizbežno će neka deca plakati zbog ulaska u vodu čak i posle više nedelja provedenih u sedenju kraj bazena. Teško je gledati kako vaše dete prolazi kroz ovo raspoloženje. Samo napred - odnesite ga u plitku vodu. Ostanite opušteni i držite ga ispred sebe, sa rukama oko njega. Ponesite igračku sa sobom, pevajte pesme i učinite sve što možete da mu pomognete da se oseća sigurno.  


Zaboravite mišiće.

Možda ste detetu kupili mišiće na naduvavanje za ruke kako biste mu pomogli da se oseća prijatnije, ali stručnjaci to ne savetuju. Mišići ne samo da mu mogu dati lažni osećaj sigurnosti, već i obeshrabruju pravilnu formu, jer primoravaju njegovo telo da bude u vertikalnom, umesto u horizontalnom položaju u vodi. Obavestite ga da mora sedeti na stepenicama bazena i gledati dok ne nauči samostalno da pliva. 


Razmotrite časove plivanja. 

Kada istražujete mogućnosti, pobrinite se da postoji dežurni spasilac i sigurnosna oprema poput stuba za hvatanje i prstenaste bove pored bazena. Nastavnici plivanja treba da poseduju sertifikat i da budu obučeni za davanje veštačkog disanja. Dok vaše dete ne može da prepliva dužinu bazena, vi ili druga odrasla osoba treba da mu budete uvek nadohvat ruke.

7-9 GODINA


KAKO DA Naučite Dete Manirima za Stolom


Postavite neka osnovna pravila. 

Kada sedite kao porodica, objasnite detetu zašto je važno biti učtiv. Recite svom detetu da ne želimo da se sramotimo niti da zgražavamo druge ljude. Decu ovog uzrasta počinje da brine šta drugi ljudi misle, pa bi trebalo da prihvataju vaše rezonovanje. Zatim napravite listu pravila kojih ćete se svi pridržavati - od govorenja “molim vas” i “hvala vam”, do zabranjivanja elektronskih uređaja u trpezariji. Spisak možete postaviti blizu stola i proći kroz njega pre svakog obroka. Vremenom ćete možda otkriti da nema potrebe da  podsećate dete na neka pravila ili ćete možda morati da dodate neka nova.


Počnite sa priborom za jelo. 

Mnoga velika deca ne osećaju samopouzdanje dok koriste nož, jer im roditelji i dalje seku hranu. Dajte detetu plastični nož za puter, da seče mekšu hranu poput lososa ili pečenog krompira. Za šniclu ili piletinu, neka koristi nož za šniclu dok vi stojite iza njega i držite ruke preko njegovih za vreme sečenja. Dok to radite, pobrinite se da pravilno koristi viljušku: Neka je drži u šaci poput olovke. 


Pokažite umesto da kažete. 

Prosto traženje od deteta da prestane da žvaće otvorenih usta možda neće davati rezultate. Najbolji način da podstaknete pravilnu etiku za vreme jela je da sami postavite model ponašanja. Uzimajte male zalogaje i naglasite da je važno da ne govorite dok ne završite sa gutanjem. Uz malo sreće, dete će da počne da oponaša vaš pozitivan primer ponašanja. 


Budite realni. 

Ako se vaše dete neprestano migolji na svom mestu ili ustaje, koristite tajmer da biste ga izazvali da pravilno sedi za stolom. Počnite sa samo pet minuta mirnog sedenja i dodajte minut svake druge noći. No ne očekujte čuda. Većina dece ovog uzrasta ne može da sedi za trpezom pola sata. Takođe, imajte na umu da vrlo mali broj dece ima besprekorne manire za stolom i moraćete da pristanete na nekoliko ustupaka zbog svačijeg zdravog razuma. Vaše dete bi na večeru trebalo da gleda kao na posebno vreme sa porodicom, a ne na strašnu lekciju iz bontona.


Reklame

Povezane teme

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

U narednom tekstu savetujemo kako da se nosite sa problemima i radostima odrastanja, uz razne svakodnevne situacije sa Vašim najmlađima...

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

Svako dete je u nekom trenutku reklo: “Boli me stomak!” i svaki roditelj se pitao u čemu bi mogao biti problem....

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

Postporođajna tuga, poznatija pod imenom bebi bluz, javlja se otprilike u prvim danima nakon porođaja i traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Najčešće se manifestuje kao emotivna preosetljivost, povećana razdražljivost......

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

Promene koje nastaju na koži najčešće su lokalizovane na obrazima, čelu i bradi, a mogu se javiti i na trupu, kapilicijumu (koži glave), pregibima, a u najtežim slučajevima mogu se proširiti i na celo telo....

EPIDURALNA ANESTEZIJA

EPIDURALNA ANESTEZIJA

Epiduralna anestezija je mnogo unapređena u poslednjoj generaciji i danas je obično moguće kontinuirano merenje i prilagođavanje ravnoteže doze tako da majka ne oseća bolove, ali može da se pomera......

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

Najbolje je početi pre trudnoće. Ako imate višak kilograma, počnite da gubite kilograme. Prekomerna težina je najveći faktor rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa. Bilo koji gubitak kilograma će pomoći, čak i ako izgubite nekoliko kilograma......

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

Kontinuiranim vežbanjem tokom trudnoće trudnice će pratiti i upoznavati svoje telo kao i promene kroz koje prolaze. Ciljanim vežbama preuzeće delimičnu kontrolu nad telesnim promenama koje su jasno vidljive......

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

Nažalost, velika potreba za stavljanjem u usta malih predmeta od kojih se lako udaviti je ekstremno jaka. Najbolji način da obezbedite bezbedno okruženje je da se spustite na ruke i kolena i vidite svet iz perspektive Vašeg deteta......

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

Sigurno ćete biti veoma ponosni kada vaše dete nauči da koristi nošu, ali povremene "nezgode" se ipak događaju. Morate razumeti da taj proces uključuje detetove dobre, kao i loše dane, zaboravnost ili zaigranost......

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

Vakcine protiv gripa Tdap administrirane trudnicama za zaštitu od velikog kašlja sadrže aluminijumske adjuvante osmišljene da zaustave majčin imunološki sistem da reaguje na antigen iz vakcine (virusne čestice)......

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

Kada beba ima gastroezofagealni refluks, hrana i piće prolaze kroz jednjak kao i obično. Međutim, jedan deo mešavine hrane, pića i kiselina se vraća nazad kroz jednjak, umesto da ode dalje do debelog i tankog creva......

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

Naši profesionalci odgovaraju na Vaša pitanja tokom početka trudnoće. Vaše trudničko putovanje je tek počelo - evo šta se događa sa vama i vašom bebom......

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

Sasvim je jasno da odmaranje može biti teško za bilo koga, posebno za trudnice. Međutim, ako vam je lekar propisao odmor, sledite njegova uputstva jer sigurno postoji dobar razlog...

EFEKAT EKCEMA

EFEKAT EKCEMA

Kao da perutava koža koja vas svrbi i podrugivanje koje često izaziva - nisu bili dovoljno loši, ovaj hronični osip, prema novom istraživanju, često dovodi do alergija na hranu, astme i drugih oboljenja.......

ZA BEBIN MIRAN SAN

ZA BEBIN MIRAN SAN

Posedovanje neke mekane igračkice u obliku životinje često pruža utehu kada dođe vreme za spavanje. Njeno ”prisustvo” omogućiće bebi da se ponovo uspava ukoliko se probudi usled lošeg sna, na primer......