pet najčešćih nedoumica kod novorođenčadi, Zdravlje i prevencija, majka i beba, magazin
MAJKA I BEBA

23 Jul 2021

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

Kada beba ima gastroezofagealni refluks, hrana i piće prolaze kroz jednjak kao i obično. Međutim, jedan deo mešavine hrane, pića i kiselina se vraća nazad kroz jednjak, umesto da ode dalje do debelog i tankog creva...

Naučite kako da se brinete za svoju bebu kao profesionalac pomoću ovih rešenja za uobičajene nedoumice.

Vreme koje provedete brinući se o svom novorođenčetu je ispunjeno radošću, ali i izazovima. Neprospavane noći, beskrajno hranjenje i pokušaji da otkrijete zašto plače.

Može postojati nekoliko bezobraznih, ali potpuno normalnih nedoumica koje mogu da im zadaju brigu tokom prvih nekoliko meseci života.

Potrebni su vreme i iskustvo da biste dostigli tačku prepoznavanja simptoma i znali kako da ublažite nelagode Vaše bebe.

Ovo je prvih pet nedoumica u vezi sa novorođenim bebama sa nekim rešenjima kako se nositi sa njima.
1. Grčevi

Grčevi (kolike) su reč kojom se objašnjava nekontrolisano plakanje kod inače zdrave bebe. Beba sa kolikama plače duže od tri sata dnevno, češće od tri dana nedeljno. Kolike se obično javljaju između 18h i ponoći, iako se mogu javiti bilo kada u toku dana, a obično se pogoršavaju tokom večeri.

Simptomi

Prosečna beba svaki dan plače oko dva i po sata. Beba koja ima grčeve će izgledati zaista nelagodno dok intenzivno plače, a može naizmenično pružati ili grčiti noge, savijati leđa i puštati vetrove. Lice Vaše bebe će se zacrveneti, plač će biti prilično jak i nećete moći mnogo da učinite da je smirite.

Kako pomoći bebi

Uzroci kolika nisu poznati, ali neki istraživači to svode na probavne smetnje ili gasove. Ne postoji lek za kolike, ali postoje načini pomoću kojih roditelji mogu smiriti plač i ublažiti bol.

Prepovijte bebu ili je držite uz sebe okrenute stomakom ka Vama. Bliskost i kretanje koje Vaša beba oseća dok je u kontaktu sa Vašim telom, može Vam pomoći da je smirite.

Pravite blage šumove ili pustite vodu da teče. Neprekidan zvuk poput zujanja veš mašine može pomoći u sprečavanju drugih oblika stimulacije.

Ako hranite bebu na flašicu, pokušajte da zamenite cucle u slučaju da beba guta previše vazduha tokom hranjenja. Potrudite se da beba podrigne tokom i posle hranjenja jer to pomaže da se oslobodi pritiska koji nastaje kada proguta vazduh.

Takođe bi moglo biti korisno ako kontaktirate registrovanog kranijalnog osteopatu sa pedijatrijskim kvalifikacijama. Osteopate rade sa bebama kako bi se oslobodile napetosti i naprezanja u telu.
Drugi načini za smirivanje plača

Bebe plaču iz više razloga, a to je često povezano sa glađu, prljavom pelenom ili umorom.

Pogledajte ovu listu sledeći put kada beba plače - mogla bi da Vam pomogne da shvatite kako je smirite:

Da li je beba gladna? – Ponudite je da jede.

Da li bebu nešto boli? - Proverite temperaturu bebe, a ako sumnjate da je povezana sa kolikama, isprobajte gore navedene metode.

Da li je beba preumorna? – Ponudite je da jede. Idite u mirnu sobu sa blažim svetlom. Topla kupka takođe može pomoći jer može biti umirujuća. Vožnja autom ili u kolicima može biti od pomoći jer kretanje uspavljuje pospane bebe.

Da li je bebi nelagodno? Proverite pelenu i da joj odeća nije preuska. Proverite bebinu temperaturu i po potrebi prilagodite garderobu. Vodite računa da materijal odeće ne iritira bebinu kožu.

Da li je beba razdražljiva? Ako možete, pokušajte da se pridržavate rutine i ograničite broj posetilaca. Isprobajte mirno smirujuće okruženje i ne preopterećujte bebu s previše stimulacije. Proverite njenu temperaturu, popričajte s njom na umirujući način i malo se poigrajte sa njom. Ponudite hranu i krenite u šetnju na svežem vazduhu.
2. Osip od pelene

Osip iz pelena je veoma uobičajeno stanje i izaziva ga amonijak u mokraći, koji iritira vrlo osetljivu kožu novorođenčadi. To ponekad može biti posledica gljivične infekcije. Većina osipa od pelena su blagi i mogu se lečiti jednostavnom rutinom za negu kože. Vaša beba može plakati češće nego inače i biti razdražljiva. Odmah se obratite svom lekaru ako se kod Vaše bebe jave jako upaljena (natečena i iritirana) koža ili groznica. To može biti znak infekcije.

Kako postupiti

Često menjanje pelena pomaže. Očistite celokupno područje koje zahvata pelena brišući od napred ka pozadi.

Koristite običnu vodu i pamučnu vatu, pre nego maramice za bebe, i posušite površinu suvim mekim peškirom. Ostavite bebu neobučenu na kratko nakon kupanja, jer to omogućava koži da diše i zaraste bez pokrivanja. Neke bebe su više sklone osipima od pelena nego druge, pa probajte da obezbedite da beba ne bude dugo u mokroj peleni.

Ako Vaša beba ima osip od pelena ili osetljivu kožu, dobro je da je nakon svakog pranja zaštitite masnom zaštitnom kremom. Da biste zaštitili crvenu kožu, možete koristiti cink pastu ili zaštitnu kremu koja je dostupna u apotekama: cink formira zaštitni sloj preko kože. Postoje i masti koje omogućavaju očuvanje prirodne vlage kože, a da pritom ne isuše nežnu kožu Vaše bebe. Antifungalna krema će možda biti nephodna ako je osip izazvan gljivičnom infekcijom.
3. Mlečne bubuljice

Te bubuljice se često razvijaju kada bakterije, koje brzo uspostave „bazu“ na koži, napadnu čistu, zdravu kožu novorođenčeta.

Kako postupiti

Ne morate uopšte ništa da radite. Bubuljice će same nestati, bez lečenja, za nekoliko nedelja, mada je moguće da će trajati mesec ili dva.

Ne pokušavajte da iscedite ove bubuljice kako bi brže nestale - to može da izazove ožiljke. Snažno pranje i trljanje kože takođe nije dobra ideja: neće pomoći i može iritirati osetljivu kožu Vaše bebe.
4. Temenjača

Temenjača je žućkasto, masno ljušćenje kože koje se ponekad pojavljuje na temenu malih beba - izgleda kao veoma zapušten slučaj perutanja kože. Vremenom te ljuspice dobijaju pahuljičast oblik i lako se mogu otresti, često s kosom Vaše bebe. Temenjača se veoma često javlja kod beba mlađih od osam meseci. To je uobičajeno, bezopasno stanje koje obično ne svrbi i ne izaziva nelagodu kod bebe. Temenjača se obično se javlja kod beba u prva dva meseca i ima tendenciju da se sama očisti nakon nekoliko nedelja ili meseci, mada u retkim slučajevima može trajati i mnogo duže.

Kako postupiti

Većina slučajeva temenjače vremenom prolazi sama od sebe. Nežno pranje bebine kose i temena može pomoći u sprečavanju nakupljanja ljuspica. Obično nema potrebe da vodite bebu kod lekara ako beba ima temenjaču. Međutim, možda ćete želeti da lekara pitate za savet ako se bebino teme upali ili ako se perutanje proširi na druge delove tela. Važno je da ne skidate perut, jer to može izazvati infekciju.
5. Refluks

Kada beba ima gastroezofagealni refluks, hrana i piće prolaze kroz jednjak kao i obično. Međutim, jedan deo mešavine hrane, pića i kiselina se vraća nazad kroz jednjak, umesto da ode dalje do debelog i tankog creva. Kako se hrana i piće mešaju sa kiselinom iz stomaka, mogu iritirati sluznicu jednjaka, zbog čega se ona može upaliti. Gastroezofagealni refluks je veoma čest u prvih nekoliko nedelja i meseci života, jer sfinkter (prstenasti mišić) u dnu jednjaka još uvek nije skroz formiran. Mnoge bebe sa refluksom se postepeno bolje osećaju kako rastu, posebno kada počnu da jedu čvršću hranu i hrane se u uspravnom položaju, na visokoj stolici.

Koji su simptomi?

Glavni znak gastroezofagealnog refluksa je često bljuckanje ili povraćanje nakon hranjenja. Beba se ponekad može zakašljati nakon podrigivanje ako je nešto mleka „krenulo pogrešnim putem“. Ili može plakati tokom hranjenja, posebno ako je stavite u ležeći položaj.

Kako postupiti

Jednostavne mere, poput držanja bebe u uspravnom položaju 20 minuta nakon svakog hranjenja, mogu biti od pomoći. Takođe je vredno isprobati manje, učestalije hranjenje. Važno je da se obratite svom lekaru ako brinete da li beba ima refluks.Reklame

Povezane teme

STIMULACIJA BEBINIH ČULA

STIMULACIJA BEBINIH ČULA

Pojedini roditelji se „hvale“ kako imaju mirno i nezahtevno dete, koje bi počelo da se buni ako bi ga uzeli u ruke i duže držali, ili ako bi ga stimulisali. Međutim, upravo je kod takve dece potrebno da se stimulacija pažljivo sprovede......

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

U narednom tekstu savetujemo kako da se nosite sa problemima i radostima odrastanja, uz razne svakodnevne situacije sa Vašim najmlađima...

LEKOVI U TRUDNOĆI

LEKOVI U TRUDNOĆI

Protok krvi kroz bubrege u trudnoći je povećan za 60–80 odsto, dok je brzina glomerularne filtracije povećana za 50 odsto. Kao posledica tih promena, povećano je izlučivanje lekova koji se primarno eliminišu urinom ......

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

Svako dete je u nekom trenutku reklo: “Boli me stomak!” i svaki roditelj se pitao u čemu bi mogao biti problem....

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

Postporođajna tuga, poznatija pod imenom bebi bluz, javlja se otprilike u prvim danima nakon porođaja i traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Najčešće se manifestuje kao emotivna preosetljivost, povećana razdražljivost......

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

Promene koje nastaju na koži najčešće su lokalizovane na obrazima, čelu i bradi, a mogu se javiti i na trupu, kapilicijumu (koži glave), pregibima, a u najtežim slučajevima mogu se proširiti i na celo telo....

EPIDURALNA ANESTEZIJA

EPIDURALNA ANESTEZIJA

Epiduralna anestezija je mnogo unapređena u poslednjoj generaciji i danas je obično moguće kontinuirano merenje i prilagođavanje ravnoteže doze tako da majka ne oseća bolove, ali može da se pomera......

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

Najbolje je početi pre trudnoće. Ako imate višak kilograma, počnite da gubite kilograme. Prekomerna težina je najveći faktor rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa. Bilo koji gubitak kilograma će pomoći, čak i ako izgubite nekoliko kilograma......

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

Kontinuiranim vežbanjem tokom trudnoće trudnice će pratiti i upoznavati svoje telo kao i promene kroz koje prolaze. Ciljanim vežbama preuzeće delimičnu kontrolu nad telesnim promenama koje su jasno vidljive......

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

Nažalost, velika potreba za stavljanjem u usta malih predmeta od kojih se lako udaviti je ekstremno jaka. Najbolji način da obezbedite bezbedno okruženje je da se spustite na ruke i kolena i vidite svet iz perspektive Vašeg deteta......

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

Sigurno ćete biti veoma ponosni kada vaše dete nauči da koristi nošu, ali povremene "nezgode" se ipak događaju. Morate razumeti da taj proces uključuje detetove dobre, kao i loše dane, zaboravnost ili zaigranost......

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

Vakcine protiv gripa Tdap administrirane trudnicama za zaštitu od velikog kašlja sadrže aluminijumske adjuvante osmišljene da zaustave majčin imunološki sistem da reaguje na antigen iz vakcine (virusne čestice)......

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

Kada beba ima gastroezofagealni refluks, hrana i piće prolaze kroz jednjak kao i obično. Međutim, jedan deo mešavine hrane, pića i kiselina se vraća nazad kroz jednjak, umesto da ode dalje do debelog i tankog creva......

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

Naši profesionalci odgovaraju na Vaša pitanja tokom početka trudnoće. Vaše trudničko putovanje je tek počelo - evo šta se događa sa vama i vašom bebom......

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

Sasvim je jasno da odmaranje može biti teško za bilo koga, posebno za trudnice. Međutim, ako vam je lekar propisao odmor, sledite njegova uputstva jer sigurno postoji dobar razlog...