epiduralna anestezija trudnoća, porođaj, Zdravlje i prevencija, majka i beba, magazin
MAJKA I BEBA

20 May 2022

EPIDURALNA ANESTEZIJA

Epiduralna anestezija je mnogo unapređena u poslednjoj generaciji i danas je obično moguće kontinuirano merenje i prilagođavanje ravnoteže doze tako da majka ne oseća bolove, ali može da se pomera...

U ovom članku pričamo o popularnom rešenju za otklanjanje bola prilikom porođaja

Epiduralna anestezija se smatra zlatnim standardom ublažavanja bola, jedinim načinom potpunog eliminisanja boli tokom porođaja. To je ubrizgavanje kombinacije lokalnog anestetika i leka protiv bolova u donji deo leđa, čime se uklanjaju svi bolovi prilikom porođaja.

Ljudi imaju pomešana osećanja u vezi sa epiduralnom anestezijom - neki se plaše da je injekcija u blizini kičmene moždine opasna i da može da izazove paralizu, dok drugi smatraju da samo one žene sa niskim pragom boli „podležu“ epiduralnoj anesteziji i da kao rezultat toga, takav porođaj je slabija potvrda zrelosti žene.

Problem je u tome što, sve dok ne budete u situaciji da se porađate, nećete znati kako to izgleda i stoga niste u stanju da odredite da li Vam je potrebna epiduralna anestezija ili ne. Stoga, preporučujemo svim ženama da saznaju šta epiduralna anestezija obuhvata, da razumeju kako se primenjuje, kao i kakvi su rizici i neželjena dejstva tako da, ako im bude potrebna, na osnovu svoje informisanosti mogu da donesu odluku o tome da li je pogodna za njih.
KAKO SE PRIMENJUJE?

Epiduralnu anesteziju uvek administrira anesteziolog, čiji je posao da svakodnevno primenjuje ovu vrstu ublažavanja bolova; zbog toga su veoma dobri u svom poslu. Od majke se traži da sedne ili legne, sagnuvši se napred da bi napravila prostor između kostiju u kičmi. Anesteziolog će prvo ubrizgati mali lokalni anestetik u kožu u leđa. Ovo je oštar ubod, ne bolniji od injekcije. Nakon toga bol ne bi trebalo da se oseća. Nakon primene lokalnog anestetika, anesteziolog ubacuje iglu u određeni prostor, a kad igla bude unutra, ubacuje sićušnu plastičnu cevčicu kroz iglu. Nakon postavljanja cevčice, uklanja se epiduralna igla i ostaje samo meka, fleksibilna cevčica, zalepljena za leđa, koja se po potrebi može dopuniti lekom. Žene obično prestaju da osećaju bol u roku od nekoliko minuta.
KOJE SU MANE EPIDURALNE ANESTEZIJE?

Verovatno je najveća mana to što ste pod epiduralnom anestezijom tokom svog porođaja. Ako Vas do tada kroz porođaj vodi babica, sada će Vas redovno kontrolisati lekari. Ne možete dobiti epiduralnu anesteziju u porodilištu i moraćete da se prebacite na odeljenje za porođaj, gde ćete i Vi i Vaša beba biti pod nadzorom. Tu ćete biti pod neprestanim nadzorom, gde će Vam na stomak pričvrstiti dva diska za praćenje kontrakcija i otkucaja bebinog srca. Verovatno ćete na ruci imati kanilu kroz koju Vam mogu dati tečnost ako Vam krvni pritisak padne i kroz koju se prati krvni pritisak. Budući da su nervi u donjem delu tela umrtvljeni, obično će Vam staviti kateter u bešiku. Mnogim ženama se ta ideja ne sviđa, ali to se postavlja samo kad epiduralna anestezija deluje, pa to ne možete da osetite - u stvari, često je olakšanje kada Vas ne tera da stalno piškite!

Neželjena dejstva lekova su prilično minimalna - neke žene osećaju svrab na nogama, neke su malo omamljene, a oba neželjena dejstva je lakše podneti nego kontrakcije!
DA LI MOŽETE DA SE POKRENETE?

Epiduralna anestezija je mnogo unapređena u poslednjoj generaciji i danas je obično moguće kontinuirano merenje i prilagođavanje ravnoteže doze tako da majka ne oseća bolove, ali može da se pomera. To je poznato kao mobilna epiduralna. Ovo malo zavisi od toga kako ona, kao pojedinac, reaguje na lek - neke žene, posebno one koje zaspe ili ne mogu da se kreću, teže se kreću, ali za većinu žena prilično dobra pokretljivost je standardna.

KOJI SU RIZICI?

Epiduralna anestezija je veoma bezbedna procedura, ali kao i kod svih intervencija medikamentima, nosi određene rizike. Prvo, uprkos onome što biste mogli pročitati na Internetu, rizik od paralize je praktično zanemarljiv, jer se epiduralna anestezija administrira dosta daleko od kičmene moždine. Kičmena moždina se završava otprilike na polovini leđa majke i odatle su nervi opušteni, pomalo nalik konjskom repu, plutajući u kičmenoj tečnosti. Epiduralna je umetnuta u dno leđa, dosta daleko od kičmene moždine.
Češći rizik je kada igla probije membranu (dura) što smanjuje pritisak u tečnosti oko mozga i kičmene moždine, što rezultira posturalnom glavoboljom - jakom glavoboljom koja se samo kad porodilja ustane, ali nestane kad legne. To se dešava kod otprilike jednog procenta pacijentkinja koje prime epiduralnu anesteziju. Obično nestaje sama od sebe, ali treba da prođe nekoliko nedelja.

To se, međutim, može rešiti. Anesteziolog može da napravi flaster od krvi, kada uzme malo krvi pacijentkinje i napravi mali flaster preko uboda, popravljajući ga. To nije prijatan, ali je jednostavan, ambulantni postupak i obično brzo otklanja glavobolju. Drugi rizik je da epiduralna deluje samo na jednoj strani, jer lek može umrtviti jednu stranu kičme. Ako se to dogodi, oni jednostavno ponove postupak.
DA LI JE IKADA KASNO ZA EPIDURAL?

Ako se porodite do trenutka kada Vam se plasira igla i primeni anestezija, nikad nije kasno da dobijete epiduralnu anesteziju.

ZAŠTO SVI NE DOBIJAJU EPIDURALNU ANESTEZIJU?

Jer, uprkos onome što Vam mediji govore, mnogim ženama to jednostavno nije potrebno.

Većina žena se porađa bez epiduralne anestezije, ne zato što nemaju pristup istoj, već zato što im ne treba. I nikome ne treba eliminisati bolove, osim ako je to potrebno. Ali to da li ste se porodili sa epiduralnom anestezijom ili ne zapravo nema uticaja na to koliko će Vaše dete biti zdravo ili koliko ćete biti dobra majka. Epiduralna anestezija je bezbedna i za bebu i za majku, tako da je naš savet mamama da je prihvati bez predrasuda, sa saznanjem da je dostupno rešenje za efikasno uklanjanje bola.

Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.