efekat ekcema, kožne bolesti | majka i beba, zdravlje i prevencija, magazin
MAJKA I BEBA

05 May 2021

EFEKAT EKCEMA

Kao da perutava koža koja vas svrbi i podrugivanje koje često izaziva - nisu bili dovoljno loši, ovaj hronični osip, prema novom istraživanju, često dovodi do alergija na hranu, astme i drugih oboljenja....

Kao da perutava koža koja vas svrbi i podrugivanje koje često izaziva - nisu bili dovoljno loši, ovaj hronični osip, prema novom istraživanju, često dovodi do alergija na hranu, astme i drugih oboljenja. Evo svega što znamo o tome kako da umirite nevolje koje izaziva ovo stanje.

Alexandra Fung, majka troje dece, mislila je da drži ekcem svoje bebe pod kontrolom. Na kraju krajeva, njena starija deca, uzrasta 10 i 12 godina, imaju to stanje kože, a takođe ima i ona. Fung je znala da treba da koristi blage deterdžente i hidratantne kreme. Noću je bebi stavljala malene rukavice da bi obuzdala češanje. Ali crvene i ružičaste mrlje na obrazima, koje su se pojavile kada je imala nekoliko meseci, samo su se pogoršale. Tada su počele da se pojavljuju i druge osetljivosti. Konzumiranje mlečnih proizvoda pogoršalo je kod bebe osip i učinilo je nervoznom. Imala je reakciju na jaja kad joj je bilo 10 meseci (povraćanje, što Jelenu nije previše brinulo), a zatim na kikiriki kad je bila stara godinu dana (otečene usne, što je bilo daleko više zabrinjavajuće). Odvela je sina alergologu. „Njemu je dijagnostikovano nekoliko alergija na hranu, uključujući alergiju na orašaste plodove, opasnu po život“, kaže Alexandra. „I tada sam prvi put saznala da je ekcem usko povezan sa tim alergijama.“      
Istraživanje je pokazalo da su deca sa ekcemom osetljiva na fenomen zvani atopijski mars /dermatitis/, kod kojeg ranjava, nepokrivena koža, zaštitni znak ekcema, pomaže nastajanju bilo kog ili svih od sledećih stanja: alergije na hranu, astme i polenske groznice (poznata i kao alergijski rinitis). To takođe može rezultirati maltretiranjem od strane vršnjaka, što se deci često i dešava. Sve to zvuči alarmantno, naravno. No čak i ako je vaše dete već razvilo kožnu bolest, nema potrebe za panikom. Novi uvidi u preventivnu negu, ranu intervenciju i marljivo održavanje otkrivaju da se ekcem može bolje lečiti, a alergijski progres biti manje neizbežan, nego što se to prethodno mislilo.


Širenje Osipa 

Ekcem je hronično oboljenje kod kojeg delovi kože postaju crveni, ljuskavi i izazivaju svrab. Obično se javlja na licu, koži glave i/ili telu, prvo se pojavljujući bilo gde u periodu od nekoliko nedelja do nekoliko meseci nakon rođenja. Tipično prelazi na laktove i kolena kada dete ima oko 6 meseci, mada može da zahvati bilo koji deo tela.

Stvar je u tome što svaka beba predstavlja zamotuljak izuzetno osetljive kože, što otežava otkrivanje da li imate posla sa ekcemom ili samo sa običnom iritacijom. No postoje neki tragovi na koje treba obratiti pažnju. „Ako ste vi, vaš partner ili vaša druga deca ikada patili od ekcema ili alergija, posebno je važno skrenuti pažnju pedijatru na bilo kakve probleme sa kožom“, kaže Sandy Skotnicki, doktor medicine, docent dermatologije na Univerzitetu u Torontu i koautor knjige „Beyond Soap“. Ovi faktori stavljaju decu u visok rizik za razvoj ekcema, a time i atopijskog marša.
Čak i ako ste prilično uvereni da vaše dete ima ekcem, morate da budete uporni da biste od svog pedijatra dobili dijagnozu. Ayren, čije najstarije dete, Trey, pati od ekcema, je znala kako to stanje izgleda jer je njen suprug takođe doživotni bolesnik. Ipak, te informacije, zajedno sa Treyovim svrabnim osipom, nisu upalile nijedno zvono upozorenja kod njegovog lekara. „Mislim da je samo pretpostavila da će to biti privremena stvar“, kaže dermatolog. „Znam da neka deca to prerastu sa malo dodatnog hidriranja. Ali nekad i ne.“

Na nesreću, čini se da su nesporazumi oko oboljenja - i kod koga postoji veći rizik - rašireni među lekarima. Prema istraživanju Nacionalnog Udruženja Ekcema iz 2016. godine, više od 50 procenata roditelja čije dete ima ekcem posetilo je do pet lekara pre nego što im je dete dijagnostikovano i pre nego što je započeto lečenje. To odlaganje može ostaviti dugotrajne negativne posledice. „Rana dijagnoza i intervencija mogu pomoći u otkrivanju određenih aspekata atopijskog marša, a sigurno mogu olakšati ozbiljnost oboljenja“, kaže Neeta Ogden, doktor medicine, pedijatrijski alergolog i portparol Amegičkog Koledža za Alergiju, Astmu i Imunologiju.

Zamislite ekcem, alergije na hranu, astmu i polensku groznicu kao domine. Svaka od njih može pasti samostalno, ali je veća verovatnoća da će se sve srušiti ako padne prva domina - ekcem. Prema pregledu studija u Časopisu za Alergiju i Kliničku Imunologiju, 81 procenat dece sa ekcemom razvija najmanje jednu alergiju na hranu. Ako se to dogodi, tada je sedam puta veća verovatnoća da će im se dijagnostikovati astma i skoro 12 puta veća verovatnoća da će razviti sezonske alergije.   
Zašto je to tako? „To je težak koncept za razumevanje“, kaže dr Skotnicki. "U suštini, atopijski ekcem predstavlja kožni poremećaj - propustljiva koža, može se reći.“ Koža treba da zadrži vodu unutra a iritante i alergene napolju. No koža pogođena ekcemom ne uspeva da pruži takvu barijeru, a njena osetljivost na suvoću i iritaciju može prouzrokovati mikropukotine koje čak i malim količinama alergena omogućavaju ulazak u telo. Pomislite na prašinu od kikirikija na pekarskom stolu koja nije dovoljno temeljno obrisana, a na koji je vaša malena naslonila podlakticu. Pomislite na polen koji pluta vazduhom (dospevajući u sinuse vašeg deteta) ili hemikalije u deterdžentu za pranje veša, koje dodiruju bebino lice kad nasloni obraz na vaše rame. Kada ovi osvajači dođu u kontakt sa kožom pogođenom ekcemom, „imuni sistem se izbezumljuje i započinje odgovor na napad“, kaže Peter Lio, doktor medicine, klinički docent dermatologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Severozapadnog Univerziteta Feinberg, u Čikagu.             

Taj odgovor može dovesti do alergije na onu hranu ili iritante – one, koja može trajati do kraja detetovog života.

Rano reagovanje

Dobra vest je da roditelji mališana sa visokim rizikom od ekcema (što znači da njihovi roditelji ili rođaci imaju oboljenje ili alergiju na hranu) nisu nemoćni. Prvi korak: Ograničite kupanje.  „Prvo što treba da uradimo je da prestanemo toliko puta i toliko dugo da kupamo decu“, kaže dr Skotnicki. „Voda i sapun zapravo ruše kožnu barijeru koju želimo da ojačamo. Prema Američkoj Akademiji za Pedijatriju, verovatno su dovoljna tri kratka kupanja nedeljno tokom prve godine života deteta. Trebalo bi da traju samo pet do deset minuta, a trebalo bi i da koristite blago sredstvo za čišćenje bez aditiva. Dr Skotnicki dodaje da nijednom detetu nije potrebno više od toga, osim ako nije zaista prljavo ili znojavo ili ako mu već nije dijagnostikovan ekcem. U ovom drugom slučaju, trebalo bi da kupate svoje dete svakodnevno tokom rasplamsavanja, ali ne više od deset do 15 minuta, u mlakoj vodi i bez sapuna. „Ključno je i da vaše dete, tokom brisanja, tapkate, a ne trljate peškirom, kao i da mu hidrirate kožu u roku od tri minuta nakon kupanja“, kaže dr Skotnicki.

Još jedna kontraintuitivna - ali klinički dokazana - strategija za zaustavljanje atopijskog marša: rano izlaganje kikirikiju. Kada deca sa visokim rizikom za ekcem počnu da konzumiraju proizvode od kikirikija između 4. i 6. meseca života, njihova šansa za razvoj alergije na kikiriki strmoglavo pada za više od 74 procenta, zaključuje se u velikom istraživanju. Naravno, ovo bi trebalo da uradite uz odobrenje pedijatra; za bebe koje već imaju ozbiljan ekcem ili porodičnu istoriju oboljenja, kikiriki treba uvesti samo pod vođstvom alergologa. „Želite da se detetovo prvo izlaganje uobičajenoj alergijskoj hrani desi preko gastrointestinalnog trakta, a ne preko kože“, kaže dr Lio. „Kada beba unese hranu, creva imaju posebne sisteme dizajnirane da indukuju toleranciju tako da ne razvije alergiju. To se ne dešava sa izlaganjem preko kože.“ Ukratko: Cilj je uvesti uobičajenu alergijsku hranu u trbuh vaše bebe, pre nego što može da stvori alergijski haos do kojeg dolazi ako se sastojci apsorbuju preko kože.
„Neke studije su takođe pokazale da svakodnevno hidriranje visoko rizične novorođenčadi bogatim, masnim omekšivačima kože poput vazelina ili ulja od semena suncokreta može smanjiti rizik od ekcema i do 50 procenata“, kaže dr Lio. Omekšivači mogu da stvore fizičku barijeru kada koža ne može sama da je kreira, objašnjava on. Bilo je sukobljenih studija o ovoj praksi - to je nova metoda istraživanja, sa novim nalazima koji se često objavljuju - ali dr Lio i dalje ohrabruje porodice visoko rizičnih beba da ih prate svakodnevno od rođenja do šestog meseca života kako bi se pojava ekcema sprečila ili odložila.                                      

Ashleigh Bouselli, iz St. Charles-a, u Missouri-ju, čije dvoje najstarije dece ima ekcem, znala je za atopijski marš i mesecima je mazala svoje treće dete vazelinom. Bouselli se ne može zakleti u to, ali pretpostavlja da je pomoglo da njen sin, kome je sada već 22 meseca, ostane bez ekcema. "Još uvek nije imao ništa više od nekoliko nasumičnih mrlja suve kože. Tako mi je laknulo", kaže ona.


Cilj je uvesti uobičajenu alergijsku hranu u trbuh vaše bebe, pre nego što može da stvori alergijski haos do kojeg dolazi ako se sastojci apsorbuju preko kože

Napreci u lečenju

Roditelji dece sa ekcemom tradicionalno su dobijali isti savet zato što pomaže: često hidrirajte kožu, ograničite izloženost okidačima (iritantima poput dima od pasivnog pušenja i mirisnih deterdženata) i koristite kreme sa hidrokortizonom i/ili kortikosteroide za lokalnu upotrebu kako biste zaustavili svrab koji takođe dolazi sa osipom. Kao što kaže dr Skotnicki, „Svakodnevno hidriranje i čišćenje predstavljaju kamen temeljac terapije ekcema i rezultiraju boljim ishodima“.

Međutim, neki roditelji nerado koriste kortikosteroide kod svoje dece zbog mogućih neželjenih efekata, poput stanjivanja kože. Čak i ako se roditelji ne osećaju neprijatno kada koriste kreme, lekari savetuju da se koriste samo tokom jakih izbijanja osipa i samo sedam dana u kontinuitetu. Zbog toga postoji uzbuđenje oko Dupixent-a, injekcije bez steroida, odobrene početkom ove godine za decu od 12 godina i starije sa umerenim do teškim slučajem ekcema, a koji će FDA verovatno uskoro odobriti i za koriščenje kod mlađe dece. Nakon mesečnih tretmana, u trajanju od četiri meseca, više od 40 procenata pacijenata pokazalo je poboljšanje od 75 posto. „Iako je u pitanju injekcija, činjenica da je siguran i efikasan i da omogućava roditeljima da se manje brinu oko primene lokalizovanih tretmana čini ga neverovatnim napretkom“, kaže dr Ogden.
Trenutno, bebe i deca sa blagim do umerenim ekcemom imaju još jednu mogućnost bez steroida: Eucrisa-u, mast koja smanjuje simptome blokirajući proizvodnju pro-inflamatornih proteina, takozvanih citokina. Kada se pojavila 2016. godine, prošlo je više od jedne decenije otkako je FDA odobrila bilo koji novi lokalizovani tretman za ekcem.

Alexandra očekuje četvrto dete i već se usredsređuje na načine kako da pomogne svom novorođenčetu da izbegne ekcem. „Ova beba će biti tako hidrirana“, kaže ona. „Saznanje da ću možda moći da doprinesem da se ovo više ne ponovi uliva optimizam.“  

Dr Ogden se slaže sa ovim, dodajući da roditelji sada mogu mnogo toga da urade: „Rano uočite ekcem, budite ispred njega, naučite sve što možete o ranom uvođenju kikirikija, i pre svega, ne oklevajte da budete proaktivni.

Ne zaustavi se svako dete sa ekcemom na svakoj stanici tokom atopijskog marša. U stvari, ima dece sa ekcemom koja nikada ne razviju nijedno od drugih povezanih oboljenja, kaže dr Neeta Ogden. Iako sva putovanja ne napreduju ovim redosledom, evo nekih dijagnoza koje mogu uslediti nakon ekcema.


ALERGIJE NA HRANU

Najčešće alergije udružene sa ekcemom su one na jaja, kikiriki, soju i mlečne proizvode, sa simptomima koji uključuju osip, svrab, oticanje usana, lica, jezika i/ili grla, kao i mučninu ili povraćanje.


ASTMA

Deca često ispuštaju zvuk nalik zviždanju ili šištanju tokom izdisaja; javlja se kašalj, izazvan vežbanjem, hladnim vazduhom ili spavanjem; takođe, iskuse gušenje, otežano disanje, kratak dah i stezanje ili nelagodnost u grudima.

Većina lekara više voli da ne postavlja konačnu dijagnozu dok dete ne napuni 5 godina i ne ispoljava trajne simptome koje je moguće posmatrati nekoliko meseci ili čak godina.


ALERGIJSKI RINITIS

Deca koja pate od ovih sezonskih alergija često osećaju gušenje; doživljavaju repetativno kijanje i upalu grla; osećaju svrab u ustima, nosu, ušima ili očima; i imaju problema sa hrkanjem. Ekcem takođe može izazvati alergije na perut kućnih ljubimaca, buđ i prašinu, a sve one imaju iste simptome kao alergijski rinitis.


Reklame

Povezane teme

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

PROBLEMI I RADOSTI ODRASTANJA

U narednom tekstu savetujemo kako da se nosite sa problemima i radostima odrastanja, uz razne svakodnevne situacije sa Vašim najmlađima...

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

Svako dete je u nekom trenutku reklo: “Boli me stomak!” i svaki roditelj se pitao u čemu bi mogao biti problem....

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

Postporođajna tuga, poznatija pod imenom bebi bluz, javlja se otprilike u prvim danima nakon porođaja i traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Najčešće se manifestuje kao emotivna preosetljivost, povećana razdražljivost......

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

Promene koje nastaju na koži najčešće su lokalizovane na obrazima, čelu i bradi, a mogu se javiti i na trupu, kapilicijumu (koži glave), pregibima, a u najtežim slučajevima mogu se proširiti i na celo telo....

EPIDURALNA ANESTEZIJA

EPIDURALNA ANESTEZIJA

Epiduralna anestezija je mnogo unapređena u poslednjoj generaciji i danas je obično moguće kontinuirano merenje i prilagođavanje ravnoteže doze tako da majka ne oseća bolove, ali može da se pomera......

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

Najbolje je početi pre trudnoće. Ako imate višak kilograma, počnite da gubite kilograme. Prekomerna težina je najveći faktor rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa. Bilo koji gubitak kilograma će pomoći, čak i ako izgubite nekoliko kilograma......

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

Kontinuiranim vežbanjem tokom trudnoće trudnice će pratiti i upoznavati svoje telo kao i promene kroz koje prolaze. Ciljanim vežbama preuzeće delimičnu kontrolu nad telesnim promenama koje su jasno vidljive......

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

Nažalost, velika potreba za stavljanjem u usta malih predmeta od kojih se lako udaviti je ekstremno jaka. Najbolji način da obezbedite bezbedno okruženje je da se spustite na ruke i kolena i vidite svet iz perspektive Vašeg deteta......

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

Sigurno ćete biti veoma ponosni kada vaše dete nauči da koristi nošu, ali povremene "nezgode" se ipak događaju. Morate razumeti da taj proces uključuje detetove dobre, kao i loše dane, zaboravnost ili zaigranost......

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

Vakcine protiv gripa Tdap administrirane trudnicama za zaštitu od velikog kašlja sadrže aluminijumske adjuvante osmišljene da zaustave majčin imunološki sistem da reaguje na antigen iz vakcine (virusne čestice)......

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

Kada beba ima gastroezofagealni refluks, hrana i piće prolaze kroz jednjak kao i obično. Međutim, jedan deo mešavine hrane, pića i kiselina se vraća nazad kroz jednjak, umesto da ode dalje do debelog i tankog creva......

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

Naši profesionalci odgovaraju na Vaša pitanja tokom početka trudnoće. Vaše trudničko putovanje je tek počelo - evo šta se događa sa vama i vašom bebom......

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

Sasvim je jasno da odmaranje može biti teško za bilo koga, posebno za trudnice. Međutim, ako vam je lekar propisao odmor, sledite njegova uputstva jer sigurno postoji dobar razlog...

EFEKAT EKCEMA

EFEKAT EKCEMA

Kao da perutava koža koja vas svrbi i podrugivanje koje često izaziva - nisu bili dovoljno loši, ovaj hronični osip, prema novom istraživanju, često dovodi do alergija na hranu, astme i drugih oboljenja.......

ZA BEBIN MIRAN SAN

ZA BEBIN MIRAN SAN

Posedovanje neke mekane igračkice u obliku životinje često pruža utehu kada dođe vreme za spavanje. Njeno ”prisustvo” omogućiće bebi da se ponovo uspava ukoliko se probudi usled lošeg sna, na primer......