kada pelene postanu nepotrebne | majka i beba, trudnoća, zdravlje i prevencija, magazin
MAJKA I BEBA

01 Sep 2021

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

Sigurno ćete biti veoma ponosni kada vaše dete nauči da koristi nošu, ali povremene "nezgode" se ipak događaju. Morate razumeti da taj proces uključuje detetove dobre, kao i loše dane, zaboravnost ili zaigranost...

Prateći razvoj vašeg deteta i osluškujući njegove potrebe, otkrićete kada je ono spremno za "rastanak" od pelena. Ako ovog leta planirate da svom mališanu skinete pelene i naučite ga da koristi nošu, rečenica kojoj ćete se obradovati svaki put kada je čujete - biće: ”Mama, piki mi se!”

Odvikavanje od pelena predstavlja veliku stvar i za roditelje i za decu. U čemu je tajna uspeha? Najviše u strpljenju! Privikavanje na nošu zavisi od psihičke i emocionalne spremnosti deteta, a ne samo od određenog uzrasta, kako mnogi smatraju. To je individualno. Prepoznavanje signala koje telo šalje detetu je moguće ponekad već sa osamnaest meseci, ali je kontrola mišića još uvek nedovoljna da zadrži mokraću makar i za sekund duže nakon što se bešika napuni. Jedan od signala koji ukazuje na spremnost deteta za privikavanje na nošu je, na primer, da vam se dete obrati pošto je piškilo u pelenu, tražeći da ga presvučete. Doduše, malo je zakasnilo, ali je to pokazatelj povezivanja reči sa činom.

Spremni za “operaciju”

Najvažnije je da vi budete spremni za "operaciju" pod nazivom privikavanje na nošu. To znači da skupite dovoljno energije i organizujete vaše vreme - kako biste svakog dana, i to bar tri meseca, ohrabrivali dete za boravak na noši. Smatra se da je leto idealno doba za odvikavanje od pelena - zbog toplog vremena, trčkaranja bez odeće, opuštenije atmosfere… Ipak, ako primetite da vaše dete ovog leta nije spremno na tu "avanturu", što vam jasno daje do znanja, morate da shvatite kako od njega tražite nemoguće. Nemojte da se obeshrabrite ako od drugih roditelja čujete da je njihovo dete u tom uzrastu već uveliko koristilo nošu i imalo suve gaćice. I vaše dete će jednog dana da zaključi kako je noša bolja od mokre pelene na guzi.
Korak do noše

Kada odlučite da krenete sa privikavanjem na nošu, počnite sa velikom dozom humora i pozitivnim odnosom prema tome. Evo nekoliko koraka za lakše "suočavanje» sa nošom:

* Odaberite dan kada ćete krenuti sa privikavanjem. Možda je idealan onaj dan kada nemate planove za boravak van kuće.

* Prestanite sa upotrebom pelena (osim noću, kao i za spavanje u toku dana). Obucite detetu gaćice sa likovima iz crtaća koje voli.

* Stavite dete na nošu onda kada mislite da će imati veliku nuždu, ili kada vam daje signale. Ako posle sedenja na noši ne obavi nuždu, ipak ga pohvalite i recite mu da kasnije može ponovo da pokuša.

* Pet minuta je dovoljno za sedenje na noši. Možda je bolje da dete ne sedi predugo, kako ne bi pomislilo da je zbog nečeg kažnjeno.

* Naučite dete da nakon korišćenja noše pere ruke. To će mu sigurno biti zabavan deo rutine.

* Eksperimentišite šta "pali" kod vašeg deteta kada je u pitanju pohvala zbog "dobro obavljenog posla". Deca uvek vole ako im tada kažete da su "veliki".

* Nemojte se stideti da detetu pričate kako i vi idete u WC i šta tamo radite. Vi ste mu uzor, pa će mu sigurno i to biti podsticaj za korišćenje noše.
Nezgode se događaju

Sigurno ćete biti veoma ponosni kada vaše dete nauči da koristi nošu, ali povremene "nezgode" se ipak događaju. Morate razumeti da taj proces uključuje detetove dobre, kao i loše dane, zaboravnost ili zaigranost.

Nemojte da se ljutite

Deci se ne događaju nezgode zato što žele da naljute roditelje. Nemojte nikada da obeshrabrite dete ili da ga osramotite. Pokušajte samo da mu objasnite da je ovog puta zaboravilo, ali da će sledeći put sigurno brže stići do noše ili WC-a.

Ne žurite

Podsećajte dete da se opusti i polako obavlja nuždu. Potpuno ispražnjena bešika može da spreči male nezgode.

Podsećajte mališana

Nezgode se događaju kada se deca zaigraju ili su udubljena u neku aktivnost, pa ih ona mnogo više zanima od odlaska na nošu. Da biste to izbegli, ponudite detetu nošu. Na nju je uvek stavljajte ujutru, posle ustajanja, kao i pre polaska napolje i pre spavanja. Osim toga, pratite "signale" svog deteta.
Budite spremni

U toku perioda privikavanja, uvek imajte rezervnu odeću pri ruci. Obratite pažnju na izbor obuće (neka to budu sandalice od materijala koji je lako oprati i koji se brzo suši).

Nema razloga za brigu i žurbu. Kako reče jedan naš stručnjak: "Koliko školaraca znate koji trčkaraju okolo u pelenama? Verovatno nijednog". Zato se naoružajte strpljenjem i sačekajte trenutak kada vaše dete odluči da je noša bolje mesto za obavljanje nužde od pelena, a onda mu pomozite i istrajte.

Kako da znate da li je vaše dete spremno za nošu?

Dok to vreme ne dođe, postavite sebi nekoliko pitanja, koja će vam pomoći u rešavanju zagonetke: "Da li je moje dete spremno za nošu?".

◘ Da li vašem detetu ostaju suve pelene dva sata ili duže tokom dana, ili se ujutru budi suvo?

◘ Da li je vaše dete zainteresovano za nošu, WC ili oblačenje gaćica?

◘ Može li vaše dete da razume jednostavne naloge, poput: "Idemo do WC-a".

◘ Da li vam dete postavlja jednostavna pitanja?

◘ Da li vaše dete ima određeno vreme u toku dana kada obavlja veliku nuždu?

◘ Da li je detetu neprijatno kada su mu mokre pelene?

◘ Da li vaše dete može samo da spusti gaćice i ponovo ih navuče?

Ako ste na većinu pitanja odgovorili sa: "Da", vaše dete je verovatno spremno za odvikavanje od pelena. Ali, ako su odgovori uglavnom: "Ne", onda sačekajte izvesno vreme, naročito ako vašem mališanu predstoji neka druga velika promena, poput upisa u vrtić, rođenja bate ili seke, selidba...
Reč stručnjaka

Vanja Nenadović, dečji psiholog

◘ Veoma je važno da roditelj ne bude opterećen kalendarskim uzrastom deteta, kao pokazateljem njegove spremnosti da odbaci pelene, već da sledi njegove znakove spremnosti za to (navedene u tekstu). Svako dete je primer za sebe. Zato ignorišite komentare rođaka i komšija, tipa: "Moje dete je sedelo na noši već sa šest meseci".

◘ Roditelj treba da vodi računa i o sopstvenim znakovima spremnosti. Upustite se u odvikavanje od pelena kada imate dovoljno energije i vremena za to.

◘ Važno je imenovati radnju, kako bi se kod deteta asocirao nagon za pražnjenjem uz pomoć odgovarajućih reči. Naime, kada prepoznate signale kod vašeg mališana, imenujte ih: "Da li ti se kaki? Hoćemo li sada da idemo da kakimo?" i slično. Takođe je važno imenovati i aktivnost, kako bi dete povezalo nagon sa aktivnošću (kada oseti signal - odlazi u WC, svlači se, seda na WC šolju/nošu). U pitanju je proces učenja, stoga treba puno puta ponavljati iste reči, odnosno rečenice u svakodnevnim situacijama. Svakako, nije poželjno da se koriste reči sa negativnom konotacijom ("prljavo", "smrdljivo"). One mogu da učine da se dete oseća neprijatno, prljavo…

◘ Mama i tata su glavni model za sve, čak i kada je reč o odvikavanju od pelena i navikavanju na korišćenje noše. Deca uče gledajući u roditelje. Zato se ne ustežite da pokažete detetu kako i vi sedite na WC šolji, kao i da objasnite šta radite.

◘ Nikada nije uputno biti strog, kažnjavati dete za neuspehe ili ga prisiljavati na nošu. Neprijatnost ili strah, asociran za odlazak u toalet, može da stvori ozbiljne probleme - kao što su zadržavanje stolice ili urina, što može da ugrozi zdravlje deteta. Poželjno je upravo suprotno - hvaliti dete kada uspe, kao i kada vidite da je samo pokušalo da koristi nošu, iako je to bilo bez rezultata.

◘ Igra je sastavni deo detetovog života i način da se ono izrazi i razume svet oko sebe. Igrajte se noše sa lutkom, medom, zekom. Obucite medi pelenu, zatim gaćice. Dete treba da razume kako izgleda nova rutina. Igrom objašnjavajte vašem detetu nešto novo "dečjim jezikom". Takođe, kupite slikovnice u kojima se priča o deci koja piške/kake u nošu.

◘ Ako ste započeli sa odvikavanjem od pelena, a vaše dete pruža otpor, odustanite na izvestan period, a zatim pokušajte ponovo. Pričajte o noši, igrajte se "noše" neko vreme sa detetom i lutkama. Nekada dete pruža otpor samo zato što se dešava nešto novo, ili zato što ne razume šta se od njega traži.

◘ Kao i u svakom drugom učenju u detetovom životu, tako i ovom pristupite sa određenom dozom sistematičnosti, zadržavajući prirodnost i pozitivan stav. Nema razloga da vam ne uspe! Deca žele da uče od starijih, žele da savladaju stvari koje rade "veliki", da bi postala deo tog sveta.

Reklame

Povezane teme

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

DEKODIRAJTE BOL U STOMAKU SVOG DETETA

Svako dete je u nekom trenutku reklo: “Boli me stomak!” i svaki roditelj se pitao u čemu bi mogao biti problem....

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

NOVA BEBA U KUĆI - OD EUFORIJE DO ISCRPLJENOSTI

Postporođajna tuga, poznatija pod imenom bebi bluz, javlja se otprilike u prvim danima nakon porođaja i traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Najčešće se manifestuje kao emotivna preosetljivost, povećana razdražljivost......

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

DEČIJI EKCEM - SIMPTOMI I LEČENJE

Promene koje nastaju na koži najčešće su lokalizovane na obrazima, čelu i bradi, a mogu se javiti i na trupu, kapilicijumu (koži glave), pregibima, a u najtežim slučajevima mogu se proširiti i na celo telo....

EPIDURALNA ANESTEZIJA

EPIDURALNA ANESTEZIJA

Epiduralna anestezija je mnogo unapređena u poslednjoj generaciji i danas je obično moguće kontinuirano merenje i prilagođavanje ravnoteže doze tako da majka ne oseća bolove, ali može da se pomera......

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

ŠTA JE GESTACIJSKI DIJABETES?

Najbolje je početi pre trudnoće. Ako imate višak kilograma, počnite da gubite kilograme. Prekomerna težina je najveći faktor rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa. Bilo koji gubitak kilograma će pomoći, čak i ako izgubite nekoliko kilograma......

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

ZAŠTO JE VAŽNO VEŽBATI TOKOM TRUDNOĆE?

Kontinuiranim vežbanjem tokom trudnoće trudnice će pratiti i upoznavati svoje telo kao i promene kroz koje prolaze. Ciljanim vežbama preuzeće delimičnu kontrolu nad telesnim promenama koje su jasno vidljive......

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

BEBE: RAZVOJNI PRELAZI MESEC PO MESEC

Nažalost, velika potreba za stavljanjem u usta malih predmeta od kojih se lako udaviti je ekstremno jaka. Najbolji način da obezbedite bezbedno okruženje je da se spustite na ruke i kolena i vidite svet iz perspektive Vašeg deteta......

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

KADA PELENE POSTANU NEPOTREBNE

Sigurno ćete biti veoma ponosni kada vaše dete nauči da koristi nošu, ali povremene "nezgode" se ipak događaju. Morate razumeti da taj proces uključuje detetove dobre, kao i loše dane, zaboravnost ili zaigranost......

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

ŠTA LEKARI NE GOVORE TRUDNICAMA

Vakcine protiv gripa Tdap administrirane trudnicama za zaštitu od velikog kašlja sadrže aluminijumske adjuvante osmišljene da zaustave majčin imunološki sistem da reaguje na antigen iz vakcine (virusne čestice)......

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

PET NAJČEŠĆIH NEDOUMICA KOD NOVOROĐENČADI

Kada beba ima gastroezofagealni refluks, hrana i piće prolaze kroz jednjak kao i obično. Međutim, jedan deo mešavine hrane, pića i kiselina se vraća nazad kroz jednjak, umesto da ode dalje do debelog i tankog creva......

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

TRUDNOĆA - PRVO TROMESEČJE: ŠTA DA OČEKUJETE

Naši profesionalci odgovaraju na Vaša pitanja tokom početka trudnoće. Vaše trudničko putovanje je tek počelo - evo šta se događa sa vama i vašom bebom......

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

TRUDNICE:PONAŠANJE KADA LEKAR PROPISUJE ODMOR TOKOM TRUDNOĆE?

Sasvim je jasno da odmaranje može biti teško za bilo koga, posebno za trudnice. Međutim, ako vam je lekar propisao odmor, sledite njegova uputstva jer sigurno postoji dobar razlog...

EFEKAT EKCEMA

EFEKAT EKCEMA

Kao da perutava koža koja vas svrbi i podrugivanje koje često izaziva - nisu bili dovoljno loši, ovaj hronični osip, prema novom istraživanju, često dovodi do alergija na hranu, astme i drugih oboljenja.......

ZA BEBIN MIRAN SAN

ZA BEBIN MIRAN SAN

Posedovanje neke mekane igračkice u obliku životinje često pruža utehu kada dođe vreme za spavanje. Njeno ”prisustvo” omogućiće bebi da se ponovo uspava ukoliko se probudi usled lošeg sna, na primer......

BEBA - SKUP SAVRŠENIH ČULA

BEBA - SKUP SAVRŠENIH ČULA

Zvukovi imaju iznenađujući uticaj na rad srca nerođenog deteta: pet sekundi nadražaja može da uzrokuje promenu u brzini rada srca i pokretima deteta, koja traje jedan sat. Neke melodije mogu da izazovu promene u metabolizmu......