otvoreni razgovori o seksu | porodica, vaspitavanje dece, zdravlje i prevencija, magazin
PORODICA I VASPITANJE

18 Oct 2023

OTVORENI RAZGOVORI O SEKSU

Koji izbor ima vaše dete da bi saznalo ono što ga zanima? Da li mislite da se o seksualnosti može učiti iz knjiga? Naravno da ne. Dete će ili pronaći odgovarajućeg sagovornika ili će bez pripreme imati seksualno iskustvo, što može da bude traumatično

Svako vreme ima svoje specifičnosti, pa se danas pubertet dece ne može porediti sa tim periodom u životu njihovih roditelja. Deca teško odlučuju da o ovoj temi razgovaraju sa roditeljima. Upravo zato, prvi korak morate da učinite vi.

Pubertet je period buđenja seksualnosti. Iako se to događa bez vaše kontrole, time što ćete dete pravovremeno informisati i uveriti ga da u vama može da ima pravog sagovornika, doprinosite da kroz ovu fazu prođe lakše i bezbolnije.

Kada je pravi trenutak za razgovor o seksualnosti?

Deca teško odlučuju da o ovoj temi razgovaraju sa roditeljima. Upravo zato, prvi korak morate da učinite vi. Kako ćete da prepoznate pravi trenutak? Ako čekate da se vaše dete približi pubertetu, pa zatim da se dovoljno zaljubi (a da je to “dovoljno” i po vašim, a ne samo po njegovim kriterijumima) da bi uopšte razmišljalo o prvom seksualnom odnosu - možete mnogo da zakasnite. Osim toga, zbog pomerenih granica ulaska u pubertet, ne očekujte da se vaša deca ponašaju kao vi u tom periodu. Odnosno: ako ste vi za pojedina iskustva bili zreli sa šesnaest godina, vaša deca mogu da budu spremna već sa četrnaest. Idealno je da sa detetom prvi razgovor o seksualnosti vodite u vreme kada primetite prve znake zaljubljenosti u pubertetu. Zaljubljenost, naravno, ne znači siguran put do seksualnog odnosa - ali, ako ne prilikom ove, onda prilikom svake sledeće zaljubljenosti raste mogućnost seksualnog kontakta.
Poverenje

Potrebna je velika doza poverenja da bi dete uopšte prihvatilo razgovor o ovoj temi. Ukoliko sa njim nemate dobar odnos, a ipak mislite da je važno da razgovarate o seksualnosti, tako i recite, na primer: “Znam da trenutno nismo u naročito dobrim odnosima, ali postoji nešto o čemu hoću da razgovaram s tobom. Takođe, bez obzira što si sada ljut(a) na mene, ili te moje mišljenje uopšte ne zanima, ili si možda uveren(a) da nemam šta da ti kažem o tome, seti se koliko sam ja stariji(a), samim tim i iskusniji(a). Hoću da znaš da ću uvek biti uz tebe, i da ću pokušati da te razumem i budem ti podrška. Uostalom, ako pristaneš da o ovome razgovaraš sa mnom, možda to popravi naše odnose, učini da ponovo budemo bliski.”

Nezgodna pitanja, zgodni odgovori

Mnoga deca “razbijaju led” o seksualnosti pitajući roditelje nezgodna pitanja, tj. pitanja vezana za njihova prva iskustva. Podrazumeva se da vam ne može biti lako i prijatno da o nečemu tako intimnom i ličnom razgovarate sa detetom. Zato je važno da za ove razgovore budete pripremljeni. Razmislite unapred šta želite detetu da objasnite, pokušajte da predvidite njegova pitanja, i da unapred osmislite svoje odgovore. Takođe, kako bi se što bolje pripremili za ove razgovore (jer ih neće biti samo jedan), setite se sebe i svojih prvih seksualnih iskustava. Cilj pripreme je da vas oslobodi i "otvori" vam oči, kako svoje dete više ne biste posmatrali samo kao dete, već kao osobu koja krupnim koracima grabi u svet odraslih. Jer, sve dok o seksualnosti mislite kao o "onim" stvarima, i dok osećate neprijatnost da o tome i mislite, a kamoli govorite - male su šanse da će vaše dete u vama naći sagovornika na tu temu.
Zašto ovaj razgovor vodite baš vi?

Koji izbor ima vaše dete da bi saznalo ono što ga zanima? Da li mislite da se o seksualnosti može učiti iz knjiga? Naravno da ne. Dete će ili pronaći odgovarajućeg sagovornika, ili će bez pripreme imati seksualno iskustvo, što može da bude veoma traumatično ako ne zna šta da očekuje i nije dovoljno informisano. Ako taj sagovornik niste vi, ko bi to mogao da bude? Neki vršnjak koji o ovoj temi zna još manje, ili isto koliko i vaše dete (a ako i zna više, ne možete biti sigurni da je za vaše dete dobro da bude upoznato sa tim iskustvom). Uostalom, da li imate više poverenja u sebe ili u druga/drugaricu svog deteta?

Da li očekujete da vas u ovoj temi odmeni učiteljica ili školski pedagog? Njihovi zadaci su brojni i važni, ali ne dotiču upućivanje deteta u baš sve oblasti. Kako svoje dete najbolje poznajete vi, i kako bi ono upravo u vas trebalo da ima najviše poverenja, prirodno je da o ovoj temi vi govorite. Nema nikog drugog na koga možete da prebacite tu odgovornost.

o čemu da pričate?

Treba da govorite kako je prvo seksualno iskustvo važno, kako dete ne treba samo sebe da forsira, ili da to radi iz pogrešnih razloga (na primer: zato što su "TO" uradili svi iz odeljenja), kako je važno da bude što spremnije, kako tu osobu sa kojom ima seksualni odnos treba dobro da poznaje i da zaista oseća ljubav prema njoj. Zatim, da to kako će se završiti prvo iskustvo, ne znači ništa za sledeće, jer treba vremena da se sa nekim upozna... da je to zajedničko iskustvo koje će oboje da pamte. Ne zaboravite da dodate da je u redu, normalno, uobičajeno da u početku oseća zbunjenost, strah, nesigurnost... ali da će se to postepeno izgubiti ako zaista voli svog dečka (devojku). Takođe, seksualni kontakt je izraz poverenja, potrebe da se sa voljenom osobom i na ovaj način bude blizak... To je nešto što ne može da se nauči, zna ili ne zna kako se radi, već se prosto doživljava i oseća, i sasvim je dovoljno ako se dete ponaša tako kako se u trenutku vođenja ljubavi oseća. Budite otvoreni za moguća pitanja i pokušajte da na njih odgovarate konkretno i jasno. Nemojte da morališete i ne upadajte u zamku: "Mali si za to, rano je da o tome misliš..."
Kontracepcija

Bez obzira što u trenutku kada vodite ove prve razgovore možda mislite da je do prvog seksualnog kontakta daleko, ili da pitanje kontracepcije ne ulazi u ovu temu, odmah počnite sa upućivanjem deteta u načine zaštite sebe i partnera. Pitanje kontracepcije je jedno od retkih gde roditelji konačno smeju i treba da budu beskrajno dosadni. Uopšte nije dovoljno da to pomenete jednom, da dete klimne glavom (razumelo je), pa da mislite kako ste ga ubedili da koristi kontraceptivna sredstva. Nastavite da ubeđujete, insistirajte... koliko god rizikovali da budete dosadni i da nervirate dete, jer jednom stečena navika da se vodi računa o zdravlju - ostaje i kasnije. Kondom (prezervativ) je najbolja zaštita - ne samo od začeća, već i od raznih infekcija. Deca koja su koristila kontracepciju pokazuju odgovornost i zrelost. I bez obzira da li imate sina ili ćerku, insistirajte na tome.

Ne odustajte od razgovora

Iako tinejdžeri odaju utisak da im vaše mišljenje ništa ne znači, i ignorišu sve vaše pokušaje da ostanete u kontaktu, nemojte da odustajete od komunikacije. Naravno, oni nisu skloni da otvoreno pričaju o svojoj privatnosti, tako da često treba da imate razvijen sluh za skrivene poruke i čitanje između redova, što nije nimalo lako. Ne zaboravite da nije dovoljno da samo vi govorite, već i da pokažete iskrenu spremnost da čujete šta dete ima da kaže. Od toga šta čujete zavisi i šta ćete vi da govorite, a to će vam biti pravi pokazatelj detetove stvarne zrelosti. Uostalom, ako ne pokažete otvorenost za slušanje onoga što dete želi da kaže, prestajete da budete pravi sagovornik. Naime, tinejdžeri imaju veoma “istančan” sluh. Pričaju samo dok znaju da ih slušate.
Mame i ćerke, tate i sinovi

Obično se misli da o seksualnosti mame treba da govore sa ćerkama, a tate sa sinovima. Iako ćete ovaj predlog naći u većini literature o tinejdžerima, njegovo poštovanje često nije moguće. Danas je sve više mama koje same gaje decu. U situaciji kada tate nisu prisutne, one nemaju izbora.

Sa druge strane, dečaci su manje vaspitavani da emotivno reaguju, nego što je slučaj sa devojčicama. Kada takvi dečaci postanu muškarci i očevi, teško se snalaze kada treba da razgovaraju o tako intimnoj, važnoj temi sa svojim sinovima. Oni jednostavno nisu navikli, niti su naučeni da uopšte govore o emotivnim stvarima.

Kada se mame upuste u ove razgovore sa sinovima, mogu da imaju poteškoća što neke stvari ne znaju da objasne, jer nikada nisu bile dečaci. Ali, onda to mogu tako i da kažu, na primer: “Ja sam žena. Nikada nisam bila dečak. Zato ne znam da ti odgovorim na to pitanje.” Isto važi i za tate kada sa svojim ćerkama govore o seksualnosti (“Ja nikada nisam bio žensko da bih to mogao da znam…”). Upravo zato, od toga da sa sinovima pričaju očevi, a sa ćerkama - majke, važnije je da je bar jedan od roditelja spreman da se upusti u ove razgovore sa detetom, bez obzira na pol.

Reklame

Povezane teme

OTVORENI RAZGOVORI O SEKSU

OTVORENI RAZGOVORI O SEKSU

Koji izbor ima vaše dete da bi saznalo ono što ga zanima? Da li mislite da se o seksualnosti može učiti iz knjiga? Naravno da ne. Dete će ili pronaći odgovarajućeg sagovornika ili će bez pripreme imati seksualno iskustvo, što može da bude traumatično...

VOLETI SVOJE KOMPLIKOVANIJE DETE

VOLETI SVOJE KOMPLIKOVANIJE DETE

Naravno, svi mi imamo trenutke kada žalimo kako smo reagovali na ponašanje svog deteta. Ali stručnjaci kažu da su deca otporna i da nas vole. Jedna od sjajnih stvari u životu sa malom decom jeste da se svako jutro probudite i krenete od početka......

PODIGNITE DETE KOJE VOLI DA ČITA

PODIGNITE DETE KOJE VOLI DA ČITA

Pored svih neizvesnosti koje postoje na svetu, evo jedne stvari na koju možete računati: Čitanje čini decu jačom. Deca koja prihvate knjige - čak i kada je gledanje u ekran neizbežno - biće spremna da preuzmu budućnost....

STARATELJSTVO - SA MAMOM ILI TATOM

STARATELJSTVO - SA MAMOM ILI TATOM

Kome poveriti dete ako su oba roditelja nekvalitetna i znate da mu neće biti dobro ni kod jednog, ni kod drugog? Nije lako ni kada su i mama i tata kvalitetni kao roditelji, ali su u konfliktu oko deteta, i oboje žele da im se ono poveri......

RAZVOD BRAKA: KAKO REĆI DECI DA SE RASTAJEMO?

RAZVOD BRAKA: KAKO REĆI DECI DA SE RASTAJEMO?

Deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i dalje u velikoj meri zavise od svojih roditelja, ali takođe počinju da razvijaju bliska prijateljstva sa decom iz svog okruženja. Oni su u stanju da razgovaraju više o osećanjima......

DETETU TREBA DA POKAŽETE LJUBAV

DETETU TREBA DA POKAŽETE LJUBAV

Drugi razlog za skrivanje svojih emocija jeste neumeće, tj. nepoznavanje načina da se one pozitivno izraze. Činjenica je da starije generacije nisu bile u velikoj meri otvorene u pokazivanju pozitivnih emocija prema deci kao današnje......

DA LI DECU TREBA FIZIČKI KAŽNJAVATI?

DA LI DECU TREBA FIZIČKI KAŽNJAVATI?

Važno je napomenuti da su predmet istraživanja bila normalna deca i da su roditelji koristili razumno telesno kažnjavanje, a ne fizičko zlostavljanje. Zato iz ovoga ne smemo da zaključimo da decu treba što više tući da bi bila bolja......

PRETERANA TELESNA TEŽINA I NEAKTIVNOST DECE

PRETERANA TELESNA TEŽINA I NEAKTIVNOST DECE

Bez lečenja, problemi sa viškom kilograma će se nastaviti i nakon detinjstva. Gojazna deca imaju dvostruko veće šanse da ostanu gojazni tokom celog života, rizik raste sa godinama,tako da skoro 60% gojaznih adolescenata tokom života ne gube na težini...

DEVOJČICE I DEČACI

DEVOJČICE I DEČACI

Na žalost, devojčice su uskraćene za podsticanje da misle svojom glavom, da se bore za svoje mišljenje. Od njih se u manjoj meri očekuju jasni, čvrsti stavovi što utiče da kasnije, kada odrastu, mnoge žene imaju problem da direktno traže ono što žele...

ŠKOLA SREĆE

ŠKOLA SREĆE

Na kraju svog desetogodišnjeg istraživanja Wiseman je osnovao »školu sreće«, zasnovanu na principima da se ljudi ne rađaju srećni već da sreću sami stvaraju, odnosno da se sreći mogu naučiti. Kako?...

PLANIRANJE TRUDNOĆE: KADA JE PRAVO VREME ZA ZASNIVANJE PORODICE?

PLANIRANJE TRUDNOĆE: KADA JE PRAVO VREME ZA ZASNIVANJE PORODICE?

Mnogi parovi koji žele da donesu novi život na svet suočeni su sa naizgled jednostavnim pitanjem: kada je pravo vreme za zasnivanje porodice?...

PRIPREMA ZA POLAZAK U PRVI RAZRED

PRIPREMA ZA POLAZAK U PRVI RAZRED

Roditelji imaju zadatak da podstaknu u detetu osećaj da je ono jedinstvena i važna osoba, kako sebi, tako i drugima. Dužnost im je da mu pokažu koliko ga cene i prihvataju, uvažavajući njegove sposobnosti, interese i jedinstvenost......

DA LI JE VAŠE DETE PREZAUZETO?

DA LI JE VAŠE DETE PREZAUZETO?

Aktivnost kojom će vaše dete da se bavi prilagodite njegovom temperamentu, karakteru, sposobnostima i godinama. Ne birajte aktivnost za sebe, već za mališana......

TINEJDŽERSKA PRAVILA KOMUNIKACIJE

TINEJDŽERSKA PRAVILA KOMUNIKACIJE

Radeći sa tinejdžerima i roditeljima, u jednoj beogradskoj srednjoj školi, zanimalo nas je postoji li ključ ili moguće rešenje za stalne sukobe u njihovoj komunikaciji. Istraživanje “Umeš li da razgovaraš?” obuhvatalo je i anketu sa brojnim pitanjima...

KAKO SE PRAVILNO UČI?

KAKO SE PRAVILNO UČI?

Ono što detetu predstavlja najveći problem, ili što najmanje razume dobro je da uradi onda kada mu je učinak najveći. Za nekoga je to jutro, za nekog veče, ali princip je isti: za najteže gradivo pomozite mu da izabere najbolje vreme......