podignite dete koje voli da čita | porodica i vaspitanje dece, zdravlje i prevencija, magazin
PORODICA I VASPITANJE

26 May 2023

PODIGNITE DETE KOJE VOLI DA ČITA

Pored svih neizvesnosti koje postoje na svetu, evo jedne stvari na koju možete računati: Čitanje čini decu jačom. Deca koja prihvate knjige - čak i kada je gledanje u ekran neizbežno - biće spremna da preuzmu budućnost.

Čitanje im daje moć da se saosećaju sa bilo kim, idu bilo gde i uče o bilo čemu. Okružite svoju decu knjigama, pustite ih da biraju stranice koje žele da okreću, a vi ćete ih nadahnuti da razmišljaju o velikim stvarima i da nikada ne posustaju.

Kada sam bila trudna sa prvom ćerkom, tetka me je pitala oko kojeg dela roditeljstva sam najviše uzbuđena, a ja sam rekla: „Čitanje pred spavanje“. Na kraju krajeva, toliko srećnih uspomena iz mog detinjstva uključivalo je knjige: sedenje u tatinom krilu u njegovoj velikoj stolici dok mi je čitao Pepeljugu; ležanje pored mame u krevetu i zamišljanje sebe kako otkrivam magična skrivena vrata u zidu dok mi čita Tajnu Baštu; i sakrivanje baterijske lampe ispod jastuka kako bih mogla do kasno da budem budna i pročitam najnoviju knjigu iz edicije Kluba bejbsiterki.

Naravno, ne sećam se sati koje mora da su proveli iznova i iznova čitajući Malog princa ili Pinokia, baš kao što je moja ćerka Violeta tražila da to radim svake noći, počevši nakon što je prošlo 18 meseci od tog prenatalnog razgovora. A naši roditelji nisu morali da predstavljaju knjige toliko privlačnim kao iPad-ovi... ili svaki video o mačkama na Internetu. Nakon sedam godina majčinstva, mogu da kažem da mi deca koja vole knjige i dalje predstavljaju jednu od najvećih radosti - ali to ne znači da je do toga došlo bez napora.
Postoji puno praktičnih razloga da se ovaj cilj postavi kao prioritet. Mala deca kojoj roditelji čitaju pet knjiga dnevno ulaze u vrtić čuvši 1,4 miliona reči više od dece kojoj se ne čita, a nečiji vokabular iz vrtića predviđa budući akademski uspeh. Knjige su značajne i kao ogledala (omogućavajući deci da zamišljaju sebe u priči) i  kao prozori (kako bi mogli da razumeju tuđe iskustvo). „Neverovatno je važno da roditelji biraju knjige koje deci omogućavaju da pogledaju i odraze raznolike živote ljudi iz drugih kultura“, kaže dr Riana Elyse Anderson, docent za zdravo ponašanje i zdravo obrazovanje na Univerzitetu u Michigan-u.

Čitanje pomaže deci da stvore empatiju, produže im pažnju, razviju kontrolu impulsa, kritički razmišljaju, podstiču na kreativnost i podstiču radoznalost. Ali kada se moja dvogodišnjakinja Jelena ušuška sa svojom istrošenom kopijom Snežane i sedam patuljaka ne razmišljam o njenom vokabularu. Udišem slatki miris njenih bebećih kovrdžica i uvažavam ushićenje koje pokazuje kada primeti malu porodicu patuljaka koja se pojavljuje na jednoj određenoj stranici. „To je Ljutko“, kaže mi, pokazujući na svog omiljenog patuljka. “A to su Snežana, Tupko, Pospanko, Ljutko!" Zajedničko čitanje predstavlja način na koji ona osmišljava svoj svet, ali je i izvor utehe. Evo kako da podstičete tu ljubav prema pisanoj reči i stvarate magične uspomene - u bilo kom dobu.

Uspostavite rituale čitanja

Jelena i ja gotovo svako jutro posle doručka čitamo njenu omiljenu knjigu. Da budem iskrena, započeli smo ovu rutinu kako bismo je okupirali dok se njena starija sestra spremala za školu. Ali ubacivanje ove vrste rituala laganog čitanja u vaš dan od trenutka kada su vaša deca bebe predstavlja ključni način da se osigura da će žudeti za knjigama dok odrastaju. Ponesite neku knjigu sa sobom kada završavate neku obavezu ili idete kod lekara i ponudite se da im čitate dok su vam deca u kadi.

„Ne brinite ako vaša dvogodišnjakinja želi da se igra dok sluša kako čitate ili se predomisli usred knjige i kaže vam da joj čitate nešto drugo“. „Ovo je deo načina na koji ona uči da obraća pažnju. A čitanje polovine teksta iz tri knjige i dve stranice iz četvrte i dalje se računa kao čitanje!”                                                               

Kako deca postaju starija, rituali čitanja vaše porodice mogu se razvijati u skladu sa njihovim potrebama. Ako vaš predškolac ne može da zadrema preko dana, zamenite dremku tihim razgledanjem knjiga u njegovoj sobi. Ali nastavite da čitate svojoj deci i nakon što nauče da čitaju samostalno. Uživaće u slušanju složenijih knjiga - a vaše čitanje naglas nastavlja da ih izlaže sofisticiranijem vokabularu.                                                                            

Kao i mnoga druga deca, i Violeta je imala faze kada nije želela da sluša priče pred spavanje. Zato sam probala savet roditeljske savetnice dr Milene Savić: „Dopustite detetu da vam čita ili ponesite neku svoju knjigu da je čitate dok ležite pored nje dok ona čita svoju knjiga“, kaže ona. „Nastavila sam sa „čitanjem pred spavanje“ sa sopstvenom ćerkom na taj način do njene 16. godine.“

Nemojte da budete navalentni

Verovatno ste naučili da čitate u prvom razredu, ali nastavnici sada počinju da rade na veštinama pismenosti u predškolskim ustanovama, a neka deca počinju tečno da čitaju već u vrtiću. Raniji početak deci daje duži rok da savladaju složene veštine za koje su neka spremna već sa 4 godine, a druga ne pre 5 ili 6 godina. Iako bi ovo trebalo da smanji pritisak, roditelji mogu da brinu da li njihova deca uče dovoljno brzo.                                                

Međutim, kada povadimo fleš kartice, teramo našu decu da popunjavaju svoje radne sveske i određujemo im vreme trajanja sesija za čitanje, možemo potkopati zadovoljstvo koje osećaju dok čitaju knjige. “Mislim da evidencije čitanja uče porodice da lažu o čitanju“, kaže Stevan Nikolić, učitelj petog razreda i otac petoro dece. „Čitanje nikada ne bi trebalo da ima pobednike i gubitnike, jer kad jednom stvorimo tu negativnu asocijaciju, detetu je mnogo teže pomoći da se poveže sa knjigama.
Obratite se učitelju svog deteta ako mislite da se dete zaista muči, jer je rana intervencija ključna kod lečenja disleksije i drugih razlika u sposobnosti učenja. Ali vaša glavna uloga u svemu tome je podstrekivanje dobrih osećanja prema čitanju, a ne podučavanje mehanike samog čitanja. „Ironično, ali da biste pomogli detetu da se akademski istakne, treba da se prema čitanju ponašate kao prema aktivnosti u slobodno vreme koja nema nikakve veze sa školom“, kaže Maria Russo, koautor knjige Kako Podići Čitaoca (How to Raise a Reader) i lektor knjiga za decu. Kada su britanski istraživači proučavali čitalačke navike kod više od 17.000 ljudi, otkrili su da su oni koji i dalje čitaju iz zadovoljstva u životnoj dobi od 10 do 16 godina pokazali bolje rezultate na testovima vokabulara, pravopisa i matematike.                                 

Budite i vi čitalac

Pre dve godine otišao sam na večeru i neko me je pitao koja knjiga mi se svidela u poslednje vreme, a ja sam odgovorio: Put oko sveta za 80 dana. Za zapisnik, to je bilo potpuno tačno - ali takođe je podvuklo koliko više vremena posvećujem čitalačkim navikama svoje dece nego svojim. Čak i ako ste doživotni knjiški moljac, dobre su šanse da je roditeljstvo umanjilo vaše lično čitanje u... velikoj meri. To je malo bezveze i za vas i za vašu decu, jer su istraživanja pokazala da deca čitaju više kada vide roditelje kako čitaju.

Naravno, ideja o zavlačenju u ćošak sa romanom dok se vaše dete samo zabavlja može da zvuči smešno. No, vi zapravo naglašavate vrednost čitanja kad god deci pričate priče o detinjstvu ili im postavljate pitanja da biste ih podstakli da izraze sopstvene ideje, kaže dr Daniel Willingham, profesor psihologije koji proučava pismenost i učenje na univerzitetu u Virginia-ji. Kako postaju stariji, možete ih podsticati da traže odgovore ili reči koje ne znaju. To im pomaže da cene jezik i to za šta služi i kako nam pomaže da učimo o svetu. Bez ustezanja dosta slobodno definišite ono što vi podrazumevate pod „čitanjem”: to bi moglo da bude prelistavanje knjiga recepata, knjige o dizajnu kuće čiju sadržinu uglavnom čine fotografije ili uzmite časopis (poput ovog!).

Ostavljajte knjige svuda

Prošle godine je moj suprug u našem holu na spratu sagradio Pinterest-a vredan kutak za čitanje sa policama od poda do plafona, udobnim džakovima za sedenje i tonama knjiga za decu. Uredila sam ga po redosledu duginih boja. Onog dana kada smo ga završili, Violeta je želela da pročita svoju novu knjigu iz biblioteke, za kuhinjskim stolom. Koristimo ugodno mesto, posebno pre spavanja, ali ako bismo se previše uzdali u njega, možda bismo nehotice ograničili vreme za čitanje.

„Držite knjige svuda gde bi vašoj deci moglo biti dosadno.“ predlaže dr Willingham. Stavite korpu sa knjigama u automobil i kupatilo i ostavite gomilu knjiga na stočiću. Zaista, istraživanje je pokazalo da najbolji stimulator zainteresovanosti vašeg deteta za čitanje može biti ogroman broj knjiga prisutnih u njegovom domu tokom detinjstva. Zato organizujte „razmene knjiga“ sa prijateljima, darujte knjige za rođendane i druge praznike i napravite liste želja za rodbinu. „Razmislite o tome kako Netflix uvek dodaje emisije da bi vas privukao da gledate više”, kaže Sharp. „Deci je potreban stalan priliv novih knjiga kako bi ostala zainteresovana.”

Dozvolite deci da izaberu šta žele da čitaju

Sedmogodišnji sin moje prijateljice Sare dugo se muči da se poveže sa knjigama - ali je strastven prema kosilicama i električnim alatima, pa su on i Sara svake večeri čitali katalog o baštenskim mašinama. Pre nego što smo usvojili štene, Violetu su zanimali samo priručnici za obuku pasa. Ako želite da odgojite čitaoce, morate deci da pokažete da šta god vole, za to postoji knjiga (ili katalog!). Ne brinite da li biraju one koje su „dovoljno izazovne“ ili im gurate klasike u ruke ako im ne prijaju.

Iznad svega, prihvatite činjenicu da će vaše dete možda želeti da čita istu omiljenu knjigu iznova i iznova. Ponovno čitanje predstavlja korisnu veštinu za pismenost, bilo da vaš mališan traži da čitate Snežnu kraljicu po pet hiljaditi put ili da vaš učenik prvog razreda uživa u istoj Pipi duga čarapa knjizi. „Kažem deci da postoji „knjiga najbolji prijatelj“ za sve“, kaže Katherine Applegate, autorka knjige Drvo želja (Wishtree) i drugih knjiga za decu.

Neka čitanje bude nagrada

Deca često mole za još jednu priču, a mi želimo da nastavimo da kultivišemo taj stav dok odrastaju. Studije pokazuju da kada deca moraju da jedu određene namirnice da bi zaradile desert, manje vole „zdravu“ hranu.  Zato nemojte da dozvolite da se knjige pretvore u prokelj.

Tekst ćete obično čitati onako kako je i napisan, ali takođe možete izmisliti igre poput uočavanja svake bubamare na stranici. Ponudite detetu putovanje u biblioteku ili knjižaru kao nagradu nakon stomatološkog pregleda. Produžite detetu vreme za spavanje kako bi moglo da ostane budno „do kasno” da čita. Umesto da postavite tajmer i kažete da „mora” da čita 15 minuta, prihvatite pet minuta oduševljenog čitanja kao pobedu. „Ljudi koji vole da čitaju, dobijaju osećaj zadovoljstva od knjiga koje ne mogu dobiti na druge načine“, kaže dr Willinging, „a mi želimo da naša deca uživaju u tome sa nama“.                                              

Reklame

Povezane teme

OTVORENI RAZGOVORI O SEKSU

OTVORENI RAZGOVORI O SEKSU

Koji izbor ima vaše dete da bi saznalo ono što ga zanima? Da li mislite da se o seksualnosti može učiti iz knjiga? Naravno da ne. Dete će ili pronaći odgovarajućeg sagovornika ili će bez pripreme imati seksualno iskustvo, što može da bude traumatično...

VOLETI SVOJE KOMPLIKOVANIJE DETE

VOLETI SVOJE KOMPLIKOVANIJE DETE

Naravno, svi mi imamo trenutke kada žalimo kako smo reagovali na ponašanje svog deteta. Ali stručnjaci kažu da su deca otporna i da nas vole. Jedna od sjajnih stvari u životu sa malom decom jeste da se svako jutro probudite i krenete od početka......

PODIGNITE DETE KOJE VOLI DA ČITA

PODIGNITE DETE KOJE VOLI DA ČITA

Pored svih neizvesnosti koje postoje na svetu, evo jedne stvari na koju možete računati: Čitanje čini decu jačom. Deca koja prihvate knjige - čak i kada je gledanje u ekran neizbežno - biće spremna da preuzmu budućnost....

STARATELJSTVO - SA MAMOM ILI TATOM

STARATELJSTVO - SA MAMOM ILI TATOM

Kome poveriti dete ako su oba roditelja nekvalitetna i znate da mu neće biti dobro ni kod jednog, ni kod drugog? Nije lako ni kada su i mama i tata kvalitetni kao roditelji, ali su u konfliktu oko deteta, i oboje žele da im se ono poveri......

RAZVOD BRAKA: KAKO REĆI DECI DA SE RASTAJEMO?

RAZVOD BRAKA: KAKO REĆI DECI DA SE RASTAJEMO?

Deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i dalje u velikoj meri zavise od svojih roditelja, ali takođe počinju da razvijaju bliska prijateljstva sa decom iz svog okruženja. Oni su u stanju da razgovaraju više o osećanjima......

DETETU TREBA DA POKAŽETE LJUBAV

DETETU TREBA DA POKAŽETE LJUBAV

Drugi razlog za skrivanje svojih emocija jeste neumeće, tj. nepoznavanje načina da se one pozitivno izraze. Činjenica je da starije generacije nisu bile u velikoj meri otvorene u pokazivanju pozitivnih emocija prema deci kao današnje......

DA LI DECU TREBA FIZIČKI KAŽNJAVATI?

DA LI DECU TREBA FIZIČKI KAŽNJAVATI?

Važno je napomenuti da su predmet istraživanja bila normalna deca i da su roditelji koristili razumno telesno kažnjavanje, a ne fizičko zlostavljanje. Zato iz ovoga ne smemo da zaključimo da decu treba što više tući da bi bila bolja......

PRETERANA TELESNA TEŽINA I NEAKTIVNOST DECE

PRETERANA TELESNA TEŽINA I NEAKTIVNOST DECE

Bez lečenja, problemi sa viškom kilograma će se nastaviti i nakon detinjstva. Gojazna deca imaju dvostruko veće šanse da ostanu gojazni tokom celog života, rizik raste sa godinama,tako da skoro 60% gojaznih adolescenata tokom života ne gube na težini...

DEVOJČICE I DEČACI

DEVOJČICE I DEČACI

Na žalost, devojčice su uskraćene za podsticanje da misle svojom glavom, da se bore za svoje mišljenje. Od njih se u manjoj meri očekuju jasni, čvrsti stavovi što utiče da kasnije, kada odrastu, mnoge žene imaju problem da direktno traže ono što žele...

ŠKOLA SREĆE

ŠKOLA SREĆE

Na kraju svog desetogodišnjeg istraživanja Wiseman je osnovao »školu sreće«, zasnovanu na principima da se ljudi ne rađaju srećni već da sreću sami stvaraju, odnosno da se sreći mogu naučiti. Kako?...

PLANIRANJE TRUDNOĆE: KADA JE PRAVO VREME ZA ZASNIVANJE PORODICE?

PLANIRANJE TRUDNOĆE: KADA JE PRAVO VREME ZA ZASNIVANJE PORODICE?

Mnogi parovi koji žele da donesu novi život na svet suočeni su sa naizgled jednostavnim pitanjem: kada je pravo vreme za zasnivanje porodice?...

PRIPREMA ZA POLAZAK U PRVI RAZRED

PRIPREMA ZA POLAZAK U PRVI RAZRED

Roditelji imaju zadatak da podstaknu u detetu osećaj da je ono jedinstvena i važna osoba, kako sebi, tako i drugima. Dužnost im je da mu pokažu koliko ga cene i prihvataju, uvažavajući njegove sposobnosti, interese i jedinstvenost......

DA LI JE VAŠE DETE PREZAUZETO?

DA LI JE VAŠE DETE PREZAUZETO?

Aktivnost kojom će vaše dete da se bavi prilagodite njegovom temperamentu, karakteru, sposobnostima i godinama. Ne birajte aktivnost za sebe, već za mališana......

TINEJDŽERSKA PRAVILA KOMUNIKACIJE

TINEJDŽERSKA PRAVILA KOMUNIKACIJE

Radeći sa tinejdžerima i roditeljima, u jednoj beogradskoj srednjoj školi, zanimalo nas je postoji li ključ ili moguće rešenje za stalne sukobe u njihovoj komunikaciji. Istraživanje “Umeš li da razgovaraš?” obuhvatalo je i anketu sa brojnim pitanjima...

KAKO SE PRAVILNO UČI?

KAKO SE PRAVILNO UČI?

Ono što detetu predstavlja najveći problem, ili što najmanje razume dobro je da uradi onda kada mu je učinak najveći. Za nekoga je to jutro, za nekog veče, ali princip je isti: za najteže gradivo pomozite mu da izabere najbolje vreme......