ima li vaš život smisao, Zdravlje i prevencija, psihologija, mentalno zdravlje, magazin
PSIHOLOGIJA

14 Mar 2022

IMA LI VAŠ ŽIVOT SMISAO?

Sva velika pitanja poput ovih svode se na pitanje identiteta i smisla života, a trenuci u kojima se javljaju oduvek su bili vezani za proces odrastanja i sazrevanja. Vreme i okolnosti u kojima živimo ova pitanja još naglašenije postavljaju...

Razmislite, odgovorite, pročistite svoj um i srce, a onda zaboravite sva pitanja i počnite da živite svoje odgovore.

Postoje trenuci u životu svakog čoveka kada se javi potreba za preispitivanjem svih vrednosti, društvenih i ličnih, a posebno onih koje se tiču značaja sopstvenog pređenog puta. Ko sam ja? Šta radim i zašto to radim? Kakav život živim? Šta želim od života? Kuda idem?

Sva velika pitanja poput ovih svode se na pitanje identiteta i smisla života, a trenuci u kojima se javljaju oduvek su bili vezani za proces odrastanja i sazrevanja. Vreme i okolnosti u kojima živimo ova pitanja još naglašenije postavljaju. Čak i kada ih, pritisnuti imperativom egzistencije i rutinom svakodnevice, nismo potpuno svesni, ona su tu, u vidu pozadinskog šuma...

Odogovorite na precizno definisana pitanja iz ovog upitnika, a po onoj mudrosti koja kaže da je dobro postavljeno pitanje – pola odgovora. Druga polovina će biti Vaša i samo Vaša: odgovore na ova pitanja zadržite za sebe. Tiču se prvenstveno Vas!
Kakvim životom živim?

0. Kako ste sada raspoloženi? Šta čini da se tako osećate? Da li biste želeli nešto da promenite? Šta?

1. Kada ste se poslednji put nečemu/nekome iskreno obradovali? Šta vas je obradovalo? Da li ste često radosni?

2. Kada ste se poslednji put nasmejali od srca? Šta vas je nasmejalo? Da li biste želeli da se smejete više? Šta vas sprečava?

3. Da li ste sada srećni? Kada ste poslednji put bili srećni? Šta vas čini srećnim? Da li vam nešto nedostaje da biste bili potpuno srećni? Šta?

4. Da li sada osećate zadovoljstvo? U čemu uživate? Kada ste TO sebi poslednji put priuštili?

5. Da li ste sada zaljubljeni? Kada ste poslednji put bili zaljubljeni?

6. Da li sada nekog volite? Kada ste poslednji put nekog voleli?
7. Imate li intimnog partnera? Da li ste zadovoljni vašim odnosom? Šta biste promenili? Šta vas sprečava da to učinite?

8. Imate li zaista bliskog prijatelja/prijateljicu, nekoga u koga imate puno poverenje, na koga se možete osloniti? Ako ne, zašto je to tako?

9. O čemu obično razgovarate sa prijateljima? Komšijama? Kolegama? Rođacima? Ukućanima? Porodicom?

10. Kada ste poslednji put sa nekim razgovarali o ljubavi?

11. Kada ste poslednji put vodili ljubav? Da li biste želeli češće da vodite ljubav? Šta vas sprečava?

12. Kada ste poslednji put sa nekim razmenjivali nežnosti? Da li biste želeli da to činite češće? Šta vas sprečava?

13. Da li ste u skorije vreme negde putovali? Kada ste poslednji put bili u nekoj drugoj zemlji? Da li biste želeli da otputujete negde gde nikada niste bili? Da li je to sada za vas ostvarljivo? Šta vas sprečava?

14. Volite li prirodu? Koliko često boravite u prirodi? Kada ste poslednji put bili u prirodi? Da li vas nešto sprečava da to činite češće?
15. Čemu ste trenutno posvećeni? Čime se najviše bavite? Volite li to čime se bavite? Uživate li u tome?

16. Da li ste zadovoljni poslom koji radite? Šta je to što biste želeli da promenite u pogledu vašeg posla? Da li biste želeli da radite nešto drugo? Šta? Šta vas sprečava?

17. Imate li dovoljno slobodnog vremena? Da li ste zadovoljni načinom na koji provodite slobodno vreme? Da li biste nešto menjali? Šta? Šta vas sprečava da to učinite?

18. Da li ste zadovoljni okruženjem u kome živite? (ljudima? stanom/kućom? mestom? državom? planetom?) Da li biste promenili okruženje ili nešto u vašem okruženju? Šta vas sprečava?

19. Volite li sebe? Volite li svoj život? Kako ocenjujete svoj život: a) potpuno ispunjen  b) zadovoljavajući c) nezadovoljavajući d) očajan

20. Šta je smisao vašeg života?

21. Kako ocenjujete svoje zdravlje: a) odlično b) zadovoljavajuće c) nezadovoljavajuće?  Da li biste nešto promenili? Šta? Da li vas nešto sprečava?
22. Ima li čuda, magije, avanture, harmonije, razmene, igre, lepote, radosti... u vašem životu? Da li biste nešto promenili i šta? Šta vas sprečava?

23. Imate li neku/e veliku neispunjenu želju/e? Nameravate li da je ispunite? Kada? Da li vas nešto sprečava? Šta?

24. Kome ili čemu verujete?

24. Da li se bojite smrti? Zašto?

25. Kako se sada osećate?
Ključ (bez utehe)

Ako imate veliki broj negativnih odgovora na pitanja koja počinju sa "Da li ste zadovoljni...? " - ne mora niko da vam kaže da imate problem, tačnije - da Problem ima Vas. Obratite posebnu pažnju na odgovore koje ste davali na pitanja "Šta vas sprečava...?" Da li ti odgovori imaju nešto zajedničko? Razmislite o tome. Ako ste zadovoljni svojim životom - divno!

Samo nastavite! I ono najbolje za kraj: ako osećate da vam je život nezadovoljavajući ili besmislen, najbolje i jedino vreme kada nešto možete da preduzmete da to promenite je upravo SADA!

Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.