Vaš mikrobiom nastaje Vašim rođenjem. Bebe rođene vaginalno dobijaju početnu dozu bakterija još dok putuju kroz porođajni kanal. Ovo izlaganje bakterijama kroz njihov nos ili ušni kanal predstavlja osnovu za lepu, zdravu mikrofloru...
Interesuju Vas činjenice o mikrobiomima, o korisnim nasuprot štetnim bakterijama i šta to sve znači za telo i um?
Mi imamo odgovore.
1. OSNOVNE INFORMACIJE O MIKROBIOMIMA
Izraz „mikrobiom“ zvuči kao naučni izraz, ali njegovo tumačenje je jednostavno: to su milijarde sićušnih organizama (koji se nazivaju mikrobi) koji žive u ili na Vašem telu. Većina tih mikroba su bakterije, a većini njih su Vaša creva dom - otuda i zvučna fraza „crevne bakterije“. Stotine različitih vrsta žive tamo, a bakterijska raznolikost - ili održavanje dobrih i loših bakterija u ravnoteži - je ono što pomaže održavanju zdravih i zadovoljnih creva. Sve ima uticaja - od hrane koju jedete svakodnevno, do svakodnevnih navika.
2. NEŠTO VIŠE OD NADIMANJA
Stanje Vašh creva utiče na to kako se osećate u celosti. Kada su u njima prisutne dobre bakterije, veća je verovatnoća da će sve biti u redu: imunološki sistem Vam je tada jak, probava je dobra, koža blista i verovatno ste odličnog raspoloženja. Previše loših bakterija izbacuje iz ravnoteže i može pokrenuti kognitivnu disfunkciju i anksioznost. Naučnici proučavaju ulogu creva kod gojaznosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i nekim vrstama raka; veza je nejasna, ali u Vašim crevima se nalazi oko 5 miliona gena i 70% Vašeg imunološkog sistema.
3. POVEZANOST SA HORMONIMA
Hormoni i creva su međusobno povezani. Kada se Vaš stomak buni, to se javlja hormon gladi grelin; kada počnete da unosite hranu, izlučuje se drugi hormon, leptin, koji signalizira mozgu kada ste siti. Bakterije u crevima pomažu proizvodnju hemikalija kao što su serotonin (odgovoran za Vaše dobro raspoloženje) i melatonin (hormon sna). Iako je potrebno izvršiti još istraživanja, ženski hormoni estrogen i progesteron mogu pomoći u objašnjenju zašto dvostruko više žena nego muškaraca pati od sindroma nervoznog creva.
4. ISHRANA VAM MOŽE PROZROKOVATI BOL
Različite vrste namirnica mogu prouzrokovati probleme sa crevima. Postoje ozloglašene vrste koje izazivaju gasove, poput brokolija i kupusa, ali i prerađena, slatka i masna hrana takođe mogu uticati na probavu. „Standardna zapadnjačka ishrana, bogata zasićenim masnoćama i šećerom i sa malo vlakana, ne snabdeva organizam dobrim bakterijama“, kaže Lindzi Maloun, registrovani nutricionista iz klinike u Klivlendu. Ti nehranljivi sastojci, takođe, podstiču pojavu zatvora, što ostavlja u Vašem telu zadržava otpadni materijal, koji ne treba da bude u Vama duže nego što je potrebno; s vremenom to može uticati na sluznicu probavnog trakta. Osim toga, šećer pokreće upalu, dodatno narušavajući ravnotežu između dobrih i loših bakterija.
DA LI STE ZNALI?
Vaš mikrobiom nastaje Vašim rođenjem. Bebe rođene vaginalno dobijaju početnu dozu bakterija još dok putuju kroz porođajni kanal. „Ovo izlaganje bakterijama kroz njihov nos ili ušni kanal predstavlja osnovu za lepu, zdravu mikrofloru,“ kaže Maloun. Dojenje, takođe, igra značajnu ulogu - majčino mleko nastalo u prvih nekoliko dana posle porođaja novorođenčetu pruža posebna antitela koja su važna za razvoj probave.
5. ČESTI GRČEVI U STOMAKU, OBJAŠNJENJE
Kako god da okrenete, tegobe sa probavom - grčevi, mučnina, nedovoljna količina, loše pražnjenje, nakašljavanje, „osećaj nadutosti“ – su veoma naporne. Ako imate zatvor, možda je za to kriva dehidriranost, kada težite da pijete dosta vode da biste se rehidrirali. Ali nadutost praćena grčevima ili drugom nelagodom može značiti da ste puni gasova. Možda ste progutali suviše vazduha pijući kroz slamčicu, ili ste jeli premalo hrane koja sadrži rastvorljiva vlakna poput inulina; probava je otežana, a širi se u tankom crevu, zadržavajući vazduh i stvarajući bol sve dok on izađe iz donjeg digestivnog trakta. Protein surutke i veštački zaslađivači, takođe, mogu izazvati probleme sa probavom, poput nadimanja i proliva. A, tu je i gorušica, nastala usled vraćanja želučane kiseline u Vaš jednjak (cev kroz koju se prenosi hrana iz usta do stomaka), koja može nastati konzumiranjem određene hrane: citrusnog voća, alkohola i prženih, masnih ili začinjenih prozvoda.
6. ISHRANA DOBRA ZA STOMAK
Ključ za zdravu i raznoliku koloniju mikroflore je raznolika ishrana. „Najbolje je da konzumirate mnogo različitog voća, povrća i integralnih žitarica“, kaže Kirsten Tiliš, specijalista gastroenterologije u Medicinskom centru „Ronald Regan“ UCLA. Konkretno, vlakna su važan deo ishhrane – sadrže dobre bakterije i omogućavaju da Vaš probavni sistem funkcioniše bez problema. Jedna vrsta rastvorljivih vlakana, inulin, je prebiotik; prebiotici su delovi hrane koju naš gastroenterološki sistem ne može dobro da svari, ali organizmi u našim crevima mogu. Ako ih uzimate dovoljno, ona su dodatni izvor goriva za razmnožavanje bakterija – nalaze se u bananama, šparglama i praziluku. Takođe su Vam potrebne zdrave masti i proteini; Vaš probavni trakt je obložen mišićnim tkivom, pa ti složeni ugljeni hidrati i aminokiseline pomažu da ostane jak. A tu su i probiotici, fantastičan izraz za dobre bakterije: konzumiranje namirnica koje hrane „dobre momke“, pomaže da obezbedite da ih bude dovoljno. Dr Tiliš kaže da ih prirodno sadrže fermentisane namirnice (kiseli kupus, kombuha, kefir).
7. PROBIOTSKE TABLETE
Većina stručnjaka se slaže da je obično najbolje unositi probiotik kroz ishranu: „Ako ste zdravi i osećate se dobro, ne uzimajte suplemente“, kaže Dr Tiliš. Oni mogu biti varljivi jer na njih utiče mnogo faktora, od temperature na kojoj se čuvaju, preko toga čime su kapsule obložene do vrste i količine njihovog sastava. „Moraju da opstanu u Vašoj želudačnoj kiselini dok se kreću kroz creva gde se i koriste - inače je to samo skupa pilula koja ne donosi nikakvu korist“, kaže Maloun. Takođe, ne postoji dovoljno dobrih istraživanja da potvde da oni imaju bilo kakve koristi za zdavlje pojedinca. Suplementi, međutim, mogu pomoći kod specifičnih problema digestivnog trakta, posebno kod ljudi sa simptomima nervoznog creva, kaže Dr Tiliš. Ako ste jedan od njih, Vaš doktor Vam može pomoći da pronađete odgovarajući.
8. NAVIKE ZA ZADOVOLJAN STOMAK
Još jedan razlog za vežbanje: podstiče proizvodnju dobrih bakterija, podržava zdrav imunološki sistem i pospešuje varenje (zdravo, redovni pokreti creva!). Dovoljno sna je takođe važno. „Postoji zaista jaka veza između creva i mozga, i baš kao što Vam spavanje treba za dobro mentalno funkcionisanje, takođe Vam je potrebno da creva imaju vremena da se regenerišu za sledeći dan,“ kaže Maloun. I pokušajte da se oslobodite stresa - ako njime ne upravljate, može narušiti balans između dobrih i loših bakterija. Koje navike treba izbeći? Žvakanje žvakaćih guma bez šećera, sa svojim šećernim alkoholima koji se teško vare i pušenje – pored ostalih problema dovode i do toga da se narušava balans između dobrih i loših bakterija.
ISTINA IZA MITOVA O STOMAKU
MIT BROJ 1:
Prezačinjena hrana može dovesti do pojave čira.
ČINJENICA:
Jaka hrana može pogoršati postojeći čir, ali istraživanje nije pokazalo da će ga izazvati. Najčešće je kriva bakterija zvana H. pylori, zajedno sa prekomernom upotrebom lekova protiv upale, kao što je ibuprofen.
MIT BROJ 2:
Jogurt je probiotik koji će učiniti čuda za zdravlje Vaših creva.
ČINJENICA:
Prema informacijama na etiketi, jogurt sa „živim i aktivnim kulturama“ je prepun probiotika, ali nije sprovedeno dovoljno istraživanja, na osnovu kojih biste znali koja je vrsta najbolja za Vas. Ipak, stručnjaci kažu da konzumiranje jogurta ne može da škodi, moglo bi da pomogne.
MIT BROJ 3:
Ako jedete manje, moći ćete da smanjite želudac.
ČINJENICA:
Osim ako se ne operištete, veličina organa se više ne menja kada odrastete.
9. PROBLEM SA ANTIBIOTICIMA
Ovi lekovi mogu uništiti i loše i dobre bakterije u Vašem telu, dovodeći do prekovremene promene zdrave crevne flore. Iako su Vam potrebni za lečenje bakterijskih infekcija, kao što su infekcije mokraćnih puteva, oni ne pomažu u lečenju problema izazvanih virusom (poput prehlade i respiratornih infekcija). Ako je potrebno da koristite antibiotik, obavezno se prebacite na hranu pogodnu za creva, naročito na probiotike, kako biste održali dobar nivo bakterija, kaže Maloun.
10. SUŠTINA: SLUŠAJTE SVOJA CREVA
To može ukazati na važne činjenice u vezi sa Vašim zdravljem. Na primer, osećaj nadutosti nakon obroka ne znači nužno da ste pojeli previše hrane; to može ukazati na stanja stanja poput Kronove bolesti ili celijakije. Zatvor ili proliv mogu biti simptom sindroma nervoznog creva, anemije ili nedostatka vitamina B12. Nivo insulina koji se menja, uobičajen kod ljudi koji boluju od dijabetesa ili su gojazni, može biti povevezan sa manje raznovrsnom crevnom florom. A novonastali bolovi u stomaku ili nadimanje, mogli bi biti znak problema sa žučnom kesom ili karcinomom pankreasa ili jajnika, kaže Rupa Vemulapali, medicinska direktorka odeljenja za bolesti probave i jetre Medicinskog centra Univerziteta u Tenesiju u Dalasu. Zato poštujte poruke koje Vam šalju Vaše nežno, komplikovana, divna creva - ostatak tela će Vam biti zahvalan!