da li je dijabetes reverzibilan | prevencija i lečenje, zdravlje, magazin
PREVENCIJA I LEČENJE

06 May 2024

DA LI JE DIJABETES REVERZIBILAN? ŠTA TO ZNAČI I DA LI JE ZAISTA MOGUĆE?

TVRDNJE O NAČINIMA ZA IZLEČENJE DIJABETESA SVUDA SU NA INTERNETU.

Postoje oni koji kažu da će cimet da izleči Vaše probleme sa šećerom u krvi, a tu su i tvrdnje da će avokado da obnovi sposobnost tela da prerađuje glukozu, kao i još mnogo toga. Istina je da su sva ta brza rešenja lažna – a „lek“ ionako nije ono što bi trebalo da tražite. Umesto toga, stručnjaci kažu da možete da uđete u „remisiju“ sa nekim vrstama dijabetesa (ali je za to potrebno više od jednog avokada dnevno!).

Možda ste čuli termin „reverzibilnost“ koji se koristi u vezi sa dijabetesom, ali on implicira da napori pacijenta prestaju kada postignu svoje ciljeve, kaže dr Leon I. Igel, stručnjak za gojaznost, endokrinolog, glavni medicinski službenik kompanije Intelli-health i klinički docent medicine na klinici Weill Cornell Medicine.

U stvari, pacijenti i dalje moraju da idu na redovne kontrole kod lekara i održavaju promene u načinu života koje su im pomogle.

„Reverzija dijabetesa ne uzima u obzir hroničnu i često progresivnu prirodu dijabetesa“, kaže dr Igel. Zbog toga Američko udruženje za dijabetes (ADA) sada preferira termin „remisija“.

Da li Vaš dijabetes može da uđe u remisiju prvenstveno zavisi od toga koji tip dijabetesa lekar odredi da imate. Ta dijagnoza dolazi nakon testa hemoglobina A1c, analize krvi koja procenjuje prosečan nivo glukoze u krvi, odnosno šećera, u protekla tri meseca. 

Testiranje sposobnosti tela da proizvede adekvatan insulin (kao i testiranje na prisustvo autoantitela pankreasa) takođe može biti neophodno. Ovi rezultati će odrediti dalji tok delovanja (i lečenje) koje će Vaš lekar da odredi.

Dakle, da li će se Vaša dijagnoza dijabetesa zadržati, ili možete da uradite nešto da dovedete dijabetes u remisiju? Evo šta treba da znate o najčešćim tipovima.

PREDDIJABETES

Može li da uđe u remisiju?  DA.

Potrebno je obratiti pažnju na dva problema.

Osobe sa preddijabetesom imaju smanjeno oslobađanje insulina i insulinsku rezistenciju, objašnjava dr Prija Džejsingani, endokrinološkinja na klinici NYU Langone Health. Ova stanja dovode do povećanja šećera u krvi, tako da postizanje remisije znači poboljšanje i jednog i drugog.

Kako to postići: Hranljiva ishranu i povećanje vežbanja može da dovede do gubitka težine, što može da smanji insulinsku rezistenciju. Osobe koje pate od gojaznosti mogu da imaju povišenu upalu koja može da doprinese insulinskoj rezistenciji, kaže dr Džejsingani. Ove promene u načinu života takođe mogu da smanje određene markere upale. U nekim slučajevima, lekari mogu da prepišu metformin, lek koji snižava šećer u krvi smanjenjem proizvodnje glukoze i povećanjem osetljivosti na insulin.

Iako uzimanje lekova može da znači da tehnički niste „u remisiji“, i dalje mogu da budu dragoceno sredstvo za sprečavanje napredovanja preddijabetesa do tipa 2.

DIJABETES TIP 1

Može li da uđe u remisiju?  NE.

Ovaj tip dijabetesa je autoimuna bolest. Dakle, iako postoje pacijenti koji su doživeli kratkoročnu remisiju nakon transplantacije pankreasa, velika većina slučajeva neće ući u remisiju. Kod tipa 1, telo uništava ćelije koje proizvode insulin u pankreasu. Pošto osnovni uzrok visokog šećera u krvi potiče od nemogućnosti tela da proizvodi insulin, objašnjava dr Igel, tip 1 ima tok lečenja koji obično ne uključuje pokušaj da ga se reši.

Kako ga kontrolisati: Dr Igel preporučuje da se posavetujete sa endokrinologom, koji može da pomogne u brojanju ugljenih hidrata, proveravanje nivoa glukoze u krvi (pomoću test traka iz prsta ili uređaja za kontinuirano praćenje glukoze), prepisivanje i primanje insulina (putem injekcija, insulinske pumpe ili inhalatora) i prepoznavanje i lečenje hipoglikemije ili niskog nivoa šećera u krvi.

Uz podršku i informacije, možete živeti dug, zdrav život sa dijabetesom tipa 1. Iako ne postoji lek, dr Džejsingani kaže da postoji nada za nove tretmane. Lantidra, lek koji je nedavno odobrila FDA, prva je terapija ćelijama koja pomaže u obnavljanju proizvodnje insulina i poboljšanju nivoa glukoze kod osoba sa dijabetesom tipa 1 koje imaju rekurentnu tešku hipoglikemiju. Ubrizgane ćelije, iz ćelija Langerhansovih ostrvaca pankreasa preminulih donatora, mogu da luče dovoljno insulina tako da pacijentu više nije potreban dodatni insulin za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi. Da bi se održala nezavisnost od insulina, neophodna je upotreba imunosupresivnih lekova kako bi se ubrizgane ćelije ostrvaca održale u životu. Potrebno je više istraživanja, ali stručnjaci poput dr Igela smatraju da ovaj tretman obećava.

DIJABETES TIP 2

Može li da uđe u remisiju? PONEKAD.

Lekovi, promene u načinu života i operacije mogu da vrate nivo glukoze u normalu ili skoro u normalu kod nekih pacijenata. Ako su u stanju da održe te nivoe glukoze tri meseca nakon prestanka terapije lekovima, njihov dijabetes se definiše kao da je u remisiji, objašnjava dr Džejsingani. Ali to nije uvek izvodljivo, niti je lako.

Kako to postići: Uzimanje lekova kao što je metformin može da dovede osobe sa dijabetesom tipa 2 na put ka remisiji. Dr Igel kaže da lekovi mogu pomoći u poboljšanju šećera u krvi. Neke vrste mogu olakšati i gubitak težine, što može da pomogne u prevazilaženju insulinske rezistencije. Druga opcija lečenja koja dobija na popularnosti je klasa lekova koji se nazivaju agonisti GLP-1 (peptid 1 nalik glukagonu). Ozempik je najpoznatiji od njih. On se nedeljno potkožno ubrizgava i snižava nivo šećera u krvi stimulišući telo da proizvodi više insulina kada su nivoi glukoze visoki. Takođe odlaže pražnjenje želuca, tako da se osećate sito ubrzo nakon jela i održava taj osećaj sitosti duže nakon obroka. Ovaj sekundarni mehanizam delovanja ne samo da poboljšava nivo glukoze, već može dovesti i do gubitka težine.

Gubitak težine može da smanji insulinsku rezistenciju, kaže dr Džejsingani. Za one sa gojaznošću, dodaje ona, pokazalo se da barijatrijska hirurgija poboljšava osetljivost na insulin i neke funkcije ćelija koje proizvode insulin. Kao i kod preddijabetesa, ishrana i vežbanje takođe mogu pomoći u gubitku težine, što zauzvrat može da smanji insulinsku rezistenciju.

Čak i ako ne postignete remisiju dijabetesa tipa 2, koraci koje preduzmete za kontrolisanje dijabetesa isplatiće se kroz duži i kvalitetniji život.


Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.