Koji su to simptomi raka debelog creva | prevencija i lečenje, zdravlje, magazin
PREVENCIJA I LEČENJE

11 Jun 2022

KOJI SU TO SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA

Rak debelog i terminalnog creva najčešća je maligna bolest, u proseku svake godine oboli oko 3.600 ljudi, od čega oko 60 odsto muškaraca. Češći je kod starijih osoba, ali je skoro petina pacijenata mlađa od 60 godina.

Rak debelog i terminalnog creva najčešća je maligna bolest, u proseku svake godine oboli oko 3.600 ljudi, od čega oko 60 odsto muškaraca. Češći je kod starijih osoba, ali je skoro petina pacijenata mlađa od 60 godina.

Faktori rizika za rak creva su starost (više od 90 odsto slučajeva javlja se kod osoba starijih od pedeset godina), druge prethodne bolesti (polipi debelog creva, Kronova bolest, ulcerozni kolitis), nasledstvo, pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, prekomerna konzumacija crvenog i prerađenog mesa i gojaznost.


Neki od glavnih simptoma su:


  • pojava krvi u stolici,
  • osećaj oticanja u stomaku sa bolom,
  • moguće su i vidljive promene u izgledu stomaka,
  • promene u pražnjenju creva, najčešće su to pražnjenje creva i stolica koja postaje tečna,
  • uporan bol ili nelagodnost u donjem delu stomaka,
  • nadimanje ili nelagodnost nakon jela koja može biti povezana sa gubitkom apetita,
  • moguć je i gubitak težine koji se ne može objasniti smanjenim režimom ishrane ili vežbanjem,
  • jedan od ređih simptoma može biti svrab anusa.

Ali rani znaci kolorektalnog karcinoma mogu biti veoma suptilni i latentni i mnogi oboleli nisu ni svesni da su u opasnosti. Jedan od najčešćih ranih i nespecifičnih simptoma raka creva je stalna gorušica ili bol u stomaku koji ne nestaje.

Sasvim je normalno da se povremeno razvije gorušica ili probavne smetnje nakon obilnog ili začinjenog obroka, a gorušicu mogu izazvati i stres, anksioznost, trudnoća, pušenje i određena hrana, ali ako primetite da se ova stanja javljaju tri puta nedeljno ili češće, budite se noću i morate da ih umirite lekovima protiv gorušice bez recepta, vreme je za ozbiljan razgovor sa lekarom. Pošto to može biti rani znak raka creva, ne bi trebalo da ga ignorišete.

Dok ne saznate uzrok gorušice, pored lekova koje vam je lekar prepisao, možete pokušati da smanjite ovu neprijatnu pojavu tako što ćete jesti manje porcije hrane, izbegavati začinjenu, tešku i masnu hranu i alkoholna pića, nećete pušiti, spavaćeei na levoj strani. Osim toga, nemojte ležati nakon obroka, već hodajte najmanje pola sata.


Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.