lečenje peska u bubregu na prirodan način | prevencija i lečenje, zdravlje, magazin
PREVENCIJA I LEČENJE

08 Dec 2022

LEČENJE PESKA U BUBREGU NA PRIRODAN NAČIN

Pesak u bubregu kao takav nije problem koji će vam previše naškoditi, ali je važno da se reši na vreme kako ne bi prešao u sledeći stadijum – kamen u bubregu!

Pesak u bubregu kao takav nije problem koji će vam previše naškoditi, ali je važno da se reši na vreme kako ne bi prešao u sledeći stadijum – kamen u bubregu!

Kamen za razliku od peska može izazvati određene komplikacije, dok je takođe njegovo izbacivanje bolno. Kako do pogoršanja stanja ne bi došlo, pri prvim simptomima pojave peska u bubregu, obavite kontrole kod lekara.

Ispitivanje urinarnog trakta ultrazvučnim pregledom podrazumeva i pregled bubrega kako bi se uočili eventualni problemi.

Kada i ako se uoči pesak u bubregu, najbolje je odmah krenuti sa terapijom, koja može biti i prirodnim putem, dok će vam slične preporuke dati i lekari.

U nastavku saznajte više o pesku u bubrezima, uzročnicima nastanka, simptomoma i lečenju.

ŠTA JE PESAK U BUBREGU?

Pre nego što se osvrnemo na savete o lečenju pojave kao što je pesak u bubregu, najbolje je da se sa njom detaljnije upoznamo, kako biste i sami uočili koliko je prevencija i brzo rešavanje problema važno.

Pesak u bubregu zaista jeste pesak, odnosno uzima ovu formu i to tako što dolazi do grupisanja kristala u mokraći, njihovog taloženja i nastanka sitnih formacija nalik pesku.

Kako se te sitne formacije kasnije ne bi pretvorile u kamen u bubregu i izazvale veće komplikacije i bolno rešavanje ovog problema, savetujemo da se što pre bacite na uklanjanje peska.

A evo i jednog zanimljivog podatka o kamenu u bubregu:

arheolozi su početkom 20. veka pronašli mumiju staru preko 4.000 godina sa kamenom u bubregu u mokraćnim kanalima.

Šta ovo znači za sve nas?

Ova zanimljiva informacija samo je dokaz da kamen u bubregu nije nešto strašno i svakako stvar sa kojom se može živeti.

Međutim, napredak medicine i načina rešavanja problema u ovoj grani podigli su kvalitet života modernog čoveka i zaista nema logike živeti sa boljkom poput ove.

NASTANAK PESKA U BUBREGU I UZROČNICI

Evo nekoliko učestalih uzročnika nastanka peska u bubregu:

 • genetske sklonosti;
 • metabolički poremećaji;
 • gojaznost;
 • infekcije urinarnog trakta;
 • suplementacija;
 • lekovi.


Pa ipak, uprkos brojnim uzočnicima nastanka peska u bubregu, najvećim delom možete kriviti sopstveni način života i ishrane za pojavu kamenca u bubrezima.

Kvalitet hrane i vode koju svakodnevno unosite, definitivno povećavaju ili smanjuju šanse da dođe do peska u bubregu.

Kako hrana utiče na pojavu peska u bubregu?

Proces nastanka kamenca u bubrezima podrazumeva taloženje određenih materija kojih inače ima u mokraćnim kanalima, ali sa njihovim povećanim prisustvom i grupacijom, javlja se pesak.

Ukoliko se na vašem svakodnevnom jelovniku nalaze mesne prerađevine, šanse za pojavom peska su mnogo veće, ali zašto?

Ova veštačka hrana sadrži velike količine soli, masti, aditiva, pojačivača ukusa, životinjskih proteina i drugih materija sa negativnim uticajem po organizam. Svi ovi elementi utiču na povećanje nivoa mokraćne kiseline.

Međutim, nemojte biti ubeđeni da je samo hrana veštačkog porekla uzočnik taloženja kiseline unutar mokraćnog kanala. 

Za ovu pojavu često su zaslužne i neke namirnice za koje verovatno nikada ne biste rekli da mogu da vam naškode, a one su: spanać, zeleno i drugo zeleno povrće, bobičasto voće, mahunarke, praziluk, grožđe, badem…Ali zbog čega je to tako?

Sve ove namirnice sadrže oksalnu kiselinu u velikim količinama, a ona je jedan od najvećih uzročnika pojave peska u bubrezima.

Oksalati se veoma lako vezuju sa minerlima kao što su kalcijum, magnezijum, natrijum, tako stvarajući soli oksilata.

Najveći oprez je potreban kada se jede hrana puna kalcijuma, koji je odgovoran za 4/5 slučajeva pojave peska i kamena u bubrezima. Međutim, odabrana kombinacija namirnica pomaže u tome da se soli oksilata lakše razlože u bubrezima, pa se zato recimo uz spanać uvek pije mleko.

Kako kvalitet vode utiče na pojavu peska u bubregu?

Dva najvažnija faktora za unos vode u naš organizam jesu:

 • količina vode;
 • kvalitet vode.

Neredovan unos vode u organizam odmaže bubrezima u pročišćavanju organizma od negativnih materija koje ovi organi izdvajaju iz krvotoka. Dakle, dovojna količina vode zaslužna je za to da se kroz urin izbace sve negativne materije iz organizma.

Kada ne unosimo odovoljno tečnosti, dolazi do taloženja minerala i pojave peska i kasnije kamena. Više vode znači više tečnosti u ogranizmu za protok kroz bubrege i izbacvanje negativnih materija kroz urin!

A sada drugi faktor, odnosno kvalitet vode.

Preporuka je da se na dnevnom nivou unosi optimalna količina vode o minimum 2l, ali da ukoliko možete povedete računa i o kvalitetu iste. Zbog toga se mnogi odlučuju uza kupovinu prečišćivača i filtera!

Razlog za prečišćavanje vode jeste odstranjivanje minerala iz takozvane “tvrde” vode zaslužne za pojavu peska u bubrezima. Veoma jednostavno sebi možete obezbediti čistu vodu bez kalcijum citrata i oksilata, te smanjiti mogućnost za ovu pojavu peska.

SIMPTOMI POJAVE KAMENA U BUBREGU

Pojava peska u bubregu smatra se podmuklom pojavom zbog toga što često ne odaje jasne signale o čemu se tačno radi. Za razliku od toga, pojava kamena u bubregu izaziva veoma jake bolove u predelu bubrega.

Često se pesak u bubregu otkrije potpuno slučajno i to analizom mokraće radi drugih ispitivanja.

Međutim, ipak postoje simptomi koji mogu ukazati na to da imate povećanu količinu minerala i da su se oni nazložili u vidu peska.

Evo i koji su to simptomi:

 • iritacija sluzokože mokraćnih puteva praćena bolovima;
 • urinarne infekcije;
 • mokrenje znatno učestalije nego inače;
 • pojava krvi u mokraći zbog oštećenja mokraćnih puteva;
 • malaksalost i umor;
 • povećana temperatura;
 • peckanje pri mokrenju.


Svi ovi simptomi javljaju se i kod pojave kamena u bubregu, sa tim da su znatno intenzivniji i praćeni jačim bolovima.

Bolovi se uglavnom javljaju u donjem delu leđa, slabinama, na boku i prepunama. Oštar i grčevit bol dolazi u naletima i traje oko jednog minuta, nekada kraće, nekada duže.

Najveći problem je što nikada ne možete znati kada će se javiti, pa vas tako može zateći tokom radnog vremena ili dok spavate. Napad kamena u bubregu može trajati i do sat vremena sa prekidima, dok će pacijentu biti veoma teško da pronađe adekvatan položaj pri kome će bol biti slabiji.

Pesak, a kasnije kamen u bubregu imaju efekat iritacije bubrega i mokraćnih kanala, pri čemu će pacijent stalno imati utisak kao da mu je potreban odlazak do toaleta i mokrenje.


PRIRODNO LEČENJE PESKA I KAMENA U BUBREZIMA

Moderna medicina je danas pacijentima koji pate od pojave peska i kasnije kamena u bubrezima omogućila veoma efikasno lečenje u vidu razbijanja negativnih nataloženih materija.

Razbijene sitne čestice pacijent može bezbolno izbaciti iz organizma

Međutim, često se dešava da se pacijentima vrati pesak u bubregu uprkos ovom zahvatu kojim bi lečenje trebalo da bude završeno.

Zato je veoma važno preuzeti određene korake preventive, lečenja i zdravih navika, koje će vam za ceo život pomoći da se izborite sa ovom podmukom pojavom.

Pripremili smo i nekoliko prirodnih recepata koji će vam pomoći da se zauvek rešite peska i kamena u bubregu.

#1 Sirup od limuna, meda i peršuna sa maslinovim uljem

Svaki od ovih sastojaka ima svoja pozitivna dejstva na mokraćne kanale:

 • peršun se smatra prirodnim diuretikom (sredstva za poboljšanje izlučivanja mokraće);
 • med i maslinovo ulje kao antibakterijski prirodni lekovi;
 • limun povećava kiselost urina.


Evo i šta vam je od sastojaka potrebno:

 • 1 veliki organski limun;
 • 1 velika veza peršuna;
 • 300 ml javorovog sirupa;
 • 250 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja;
 • 250 gr meda.

Priprema ovog napitak veoma je jednostavna. Limun se seče na tanke komade, a peršun što sitnije, pa se zatim zajedno izrendaju. Dodaju se med, maslinovo ulje, sirup i ponovo sve blendira. Smesa se nakon toga stavi u frižider uveče, dok će već ujtru biti spremna za konzumaciju. 

Ujutru i pre spavanja po jedna supena kašika!


#2 Prirodni napitak od maslinovog ulja, limunovog soka i piva

Kombinacija ovih sastojaka ne deluje naročito primamljivo, ali može biti veoma delotvorna po pitanju izbacivanja peska i kamena.   

Sastojci:

 • 100 ml limunovog soka;
 • 100 ml hladnoceđenog maslinovog ulja;
 • 100 ml piva.

Priprema podrazumeva presipanje svih sastojaka u jednu flašu i mešanje dok se ne sjedine. Svako jutro popijte nekoliko malih gutljaja na prazan stomak i pratite dejstvo ovog prirodnog leka.


#3 Uvin čaj pripremite u kućnim uslovima

Jedna od najčešćih preporuka kada je u pitanju lečenje prirodnim putem od pojave peska u bubregu jeste ispijanje uvinog čaja, jer sadrži hidrokinon i njegove derivate.

Podstiče mokrenje uz eliminaciju bakterija. 

Sve što je dovoljno da uradite jeste da uzmete nekoliko listova uvinog čaja ili da jednu kašikicu napunite njegovim mrvicama ukoliko dolazi u toj formi i prelijete ključalom vodom. Nemojte dodavati zaslađivače, niti bilo šta drugo, već samo sačekajte da se ohladi i popijte!

#4 Sok od nara kao ukusan i efikasan prirodni lek

Sok od nara se jednostavno priprema u kućnim uslovima. Uzmite nekoliko zrelih plodova nara i iscedite ih, dodajte malu količinu vode da smanji koncentraciju organskih kiselina i vaš ukusan napitak je spreman!


#5 Namirnice pogodne za svakodnevnu upotrebu

Pored recepata koje smo preporučili, savetujemo vam i da na redovnoj bazi konzumirate sledeće namirnice radi pročišćavanja organizma:

 • bosiljak – utiče na ravnotežu tečnosti, minerala, i kiseline u bubrezima;
 • celer – pomaže u izlučivanju urina;
 • urma – sadrži mangan, bakar i magnezijum koji utiču na čišenje bubrega;
 • bamija – ovo sezonsko povrće sadrži minerale koje sprečavaju kristalizaciju u bubrezima;
 • pasulj – bogat magnezijumom i pomaže u otapanju i izbacivanju kamena.

Zajedno sa namirnicama i receptima koje ste mogli pronaći u tekstu, obavezno je da uz to pijete dovoljnu količinu tečnosti, pre svega vode. Uz sve naše preporuke verujemo da će prevencija, lečenje i izbacivanje peska i kamena iz bubrega biti efikasniji proces. Srećno!

Reklame

Povezane teme

LEKARSKI VODIČ ZA KARCINOM DOJKE

LEKARSKI VODIČ ZA KARCINOM DOJKE

Dr Liz O'Riordan je provodila dane operišući žene sa karcinomom dojke. No kada je dobila sopstvenu dijagnozu, postala je pacijent. Ovde, ona deli ono, čemu ju je iskustvo naučilo....

LEČENJE PESKA U BUBREGU NA PRIRODAN NAČIN

LEČENJE PESKA U BUBREGU NA PRIRODAN NAČIN

Pesak u bubregu kao takav nije problem koji će vam previše naškoditi, ali je važno da se reši na vreme kako ne bi prešao u sledeći stadijum – kamen u bubregu!...

NOKTI I STOPALA KAO OGLEDALO VAŠEG ZDRAVLJA

NOKTI I STOPALA KAO OGLEDALO VAŠEG ZDRAVLJA

Zdravo, lepo i negovano stopalo je san mnogih osoba, ali mnogima je to do skoro bilo nedostižno jer se o bolestima stopala malo govori. Zdravo stopalo je važno za zdravo kretanje i stanje celog organizma....

ZAUSTAVITE OPADANJE KOSE POSLE VIRUSNIH INFEKCIJA I STRESA

ZAUSTAVITE OPADANJE KOSE POSLE VIRUSNIH INFEKCIJA I STRESA

Jedna od sve primetnijih i učestalijih posledica preležanih virusnih infekcija jeste gubitak kose kod ljudi koji su preležali virus. Komentari stručnjaka širom sveta kažu da je mnogo pacijenata prijavilo gubitak kose nakon oporavka od Covid-19......

4 KORAKA ZA BORBU PROTIV DIJABETESA NA PRIRODAN NAČIN

4 KORAKA ZA BORBU PROTIV DIJABETESA NA PRIRODAN NAČIN

Međutim, otkrio sam da jedan od najlakših i najzdravijih načina ishrane – i jedan koji uvek predlažem mojim pacijentima – jeste mediteranska ishrana. Istraživanja pokazuju da ljudi koji pribegavaju mediteranskoj ishrani imaju niži hemoglobin A1c......

KOJI SU TO SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA

KOJI SU TO SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA

Rak debelog i terminalnog creva najčešća je maligna bolest, u proseku svake godine oboli oko 3.600 ljudi, od čega oko 60 odsto muškaraca. Češći je kod starijih osoba, ali je skoro petina pacijenata mlađa od 60 godina....

7 ESENCIJALNIH VITAMINA KOJI SU VAM POTREBNI POSLE 40-e

7 ESENCIJALNIH VITAMINA KOJI SU VAM POTREBNI POSLE 40-e

Jedino rešenje je unošenje dovoljne količine pravih vitamina i hranljivih sastojaka, što je moguće samo kroz zdravu ishranu – i izvori hrane su tipično (ali ne uvek) bolji način nego unos suplemenata jer se bolje apsorbuju......

10 SIMPTOMA KANCERA KOJE VEĆINA LJUDI IGNORIŠE

10 SIMPTOMA KANCERA KOJE VEĆINA LJUDI IGNORIŠE

stina je da mnogi ljudi ne obraćaju posebnu pažnju na upozoravajuće znakove kao što bi trebali, kaže Katrina Vitaker (Katriina Whitaker) viši istraživački saradnik na University College London. „Neki ljudi misle da ti simptomi nisu ozbiljni......

DIJABETES TIP 2: STRAŽARSKA DUŽNOST

DIJABETES TIP 2: STRAŽARSKA DUŽNOST

Dok više od 7% Evropljana ima dijabetes tipa 2, mnogi od nas su izloženi velikom riziku da ga razviju, ali znakovi upozorenja mogu biti prikriveni. Da biste se zaštitili, obratite pažnju na ove iznenađujuće simptome......

KOLIKO JE EFIKASNA MEDICINSKA MARIHUANA?

KOLIKO JE EFIKASNA MEDICINSKA MARIHUANA?

U cilju prevencije bolesti, vrhunski lekari su dugo vodili diskusije na temu da li kanabis, medicinski izraz za marihuanu, zaista pomaže (ili bar obećava pomoć) za ogroman broj obolelih od multiple skleroze, preko onih koji pate od migrene......

10 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA IZBEGAVANJE KONSTIPACIJE – I ONE NAJGORE

10 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA IZBEGAVANJE KONSTIPACIJE – I ONE NAJGORE

Potrebe za vlaknima variraju od čoveka do čoveka. Ali odgovarajuća mera za žene je 25 grama dnevno, dok za muškarce ona iznosi 38 grama, kaže Artur Bajder (Arthur Beyder), lekar, dr. nauka, gastroenterolog na klinici Majo (Mayo Clinic)......

7 STVARI KOJE NISTE ZNALI O PREDIJABETESU

7 STVARI KOJE NISTE ZNALI O PREDIJABETESU

Dijabetes i predijabetes su toliko zastupljeni u SAD - 49 do 52% nas ima jedno ili drugo, a većina to i ne zna – da neki eksperti tvrde da svako preko 45 godina starosti treba da uradi test......

10 NAJGORIH STVARI KOJE VAM SE MOGU DESITI AKO NE UZIMATE DOVOLJNO VITAMINA D

10 NAJGORIH STVARI KOJE VAM SE MOGU DESITI AKO NE UZIMATE DOVOLJNO VITAMINA D

Mnogima je potrebno oko 2.000 IU vitamina D3 dnevno da postignu taj nivo“. On predlaže da nivo D vitamina proverite kod lekara, u cilju određivanja koliko Vam je vitamina D potrebno da biste podigli nivo istog u krvi na optimalan iznos......

5 MITOVA O ZDRAVLJU MUŠKARACA

5 MITOVA O ZDRAVLJU MUŠKARACA

Taman kad ste pomislili da ste shvatili nekoliko razlika između muškaraca i žena: iznenađenje! Evo činjenica....