lekarski vodič za karcinom dojke, rak | prevencija i lećenje, zdravlje, magazin
PREVENCIJA I LEČENJE

27 Feb 2023

LEKARSKI VODIČ ZA KARCINOM DOJKE

Dr Liz O'Riordan je provodila dane operišući žene sa karcinomom dojke. No kada je dobila sopstvenu dijagnozu, postala je pacijent. Ovde, ona deli ono, čemu ju je iskustvo naučilo.

Svi imamo datume koji nam mnogo znače, kao što su rođendani i godišnjice. Moj datum je 24. jul 2015. godine - moja “godišnjica karcinoma“ - dan kada sam saznala da imam rak dojke.

Većina nas poznaje nekoga ko je bio pogođen ovom bolešću, pa zašto bi onda moja priča bila jedinstvena? Pa, ja sam konsultant grudni hirurg. Imam onu bolest koju sam godinama učila da lečim. Uz sve moje iskustvo na terenu, mislila sam da znam kako bi bilo imati karcinom dojke, ali nisam mogla više pogrešiti.

Imala sam 40 godina kada mi je postavljena dijagnoza i bila sam konsultant samo dve godine. Prošla sam hemoterapiju, nakon čega su usledile mastektomija i radioterapija, i pošteno je reći da mi je karcinom doneo neke od najgorih dana u životu. Pošto sam bila hirurg za karcinom dojke, mislila sam da ću biti spremna, ali rak me je zaskočio iznenada. Nije mi pomoglo ni to što sam znala toliko mnogo. Međutim, pošto sam iskusila drugu stranu medalje (dva puta), osećam se moćnije nego ikad. Sada, želim da vam prenesem svoj priručnik za borbu sa karcinomom – sakupljen iz moje jedinstvene perspektive sa obe strane medalje.

LEKCIJA 1: NE VERUJTE SVEMU ŠTO PROČITATE

Pronašla sam kvržicu na levoj dojci 2015. godine, ali sam mislila da je u pitanju cista kao što sam je imala i ranije. Mamograf mi je bio normalan, ali kada mi je doktor stavio sondu na dojku da uradi ultrazvuk, oboje smo pogledali u ekran i videli karcinom – ružnu, nepravilnu crnu masu sa tamnom senkom ispod. U tom deliću sekunde, moj život se zauvek promenio. Nekada sam govorila svojim pacijentima da ne guglaju rak dojke. Međutim, ono što nisam shvatala je da je gotovo nemoguće to ne činiti. Nisam imala pojma da na internetu ima toliko informacija (od kojih je mnogo jezivo i netačno) i bilo je trenutaka kada se nisam mogla zaustaviti, skrivajući se ispod pokrivača usred noći kako moj muž ne bi video svetlo koje je dopiralo sa mog telefona. Želela sam da znam koliko loše stvari mogu da postanu - tražeći utehu, skoro slamku spasa, tako da bih bila spremna na sve. Ali to je besmisleno. Brojke zapravo ne znače ništa. I dalje imam loše dane kada se obratim Guglu, ali, na sreću, njih je malo. Punjenje mog telefona u prizemlju tokom noći takođe pomaže.


LEKCIJA 2: PRIPREMITE SE ZA HEMOTERAPIJU

Moj hirurg, bliska prijateljica, je plakala dok je mom mužu i meni govorila rezultate. Tada je medicinska sestra sa grudnog odeljenja zaplakala, ali sam se osetila kao da lebdim iznad svih njih i gledam dole. Bila sam u stanju poricanja. Deo mene je i dalje. Započela sam hemoterapiju u roku od dve nedelje i shvatila sam koliko malo znam o tretmanu koji redovno prepisujem. Nisam imala pojma kroz šta ću proći. Bila sam prestravljena. Znala sam da ću izgubiti kosu, ali sam bila šokirana kada mi je prijateljica, koja je bila na hemoterapiji, rekla da će mi prvo otpasti stidne dlake. Jedva sam jela zbog teške mučnine i bolnih usta. Hemoterapija takođe utiče na vaša creva i dobila sam konstipaciju. Prepisivala sam laksative pacijentima i gledala ih, praveći grimasu. Sad je bio red na mene.

Ipak, postoje neke stvari za koje možda nemate vremena da se pripremite. Znala sam da je jedna od nuspojava hemoterapije neplodnost, ali nije dolazilo do mozga da ću postati neplodna. Moj muž i ja smo još uvek odlučivali da li da imamo decu. Pošto je moj karcinom bio veliki, vantelesna oplodnja je bila rizična i morali smo da prihvatimo, pred našim onkologom, za nekoliko sekundi, da nikada nećemo imati decu. Tek kada sam stigla kući, počela sam da jecam, tugujući za detetom koje nikada neću imati.


“Mnoge žene kažu da u početku žele da se njihovi partneri razvedu od njih i nađu nekog zdravog ko je još uvek zainteresovan za seks.”

LEKCIJA 3: ČESTO JE TEŽE VOLJENIM OSOBAMA

Kao pacijent, nemate drugog izbora osim da pokušavate da izdržite. Sada mislim da je vašim voljenima skoro teže. Moj muž, koji je takođe hirurg, rekao je da se oseća bespomoćno dok me gleda kako prolazim kroz lečenje. Mnoge žene kažu da u početku žele da se njihovi partneri razvedu od njih i nađu nekog zdravog ko je još uvek zainteresovan za seks. Osećala sam se isto. Srećom, muž mi je rekao da ne budem blesava. Ipak sam bila zabrinuta za njega. Karcinom je svu pažnju usmerio na mene - čestitke, cveće i pokloni. Trebalo mu je malo vremena samo za njega, mesto gde niko nije pričao o karcinomu, pa sam poslala poruku njegovim prijateljima i zamolila ih da ga zovu nekuda i da mu daju malo prostora. Svi su pitali šta mogu da urade da pomognu, a ja nisam imala pojma - nikada ranije nisam imala karcinom. Međutim, sada znam da je lako podržati svakoga ko ima težak period. Samo im pošaljite SMS jednom nedeljno sa rečima: “Ćao, samo sam htela da te obavestim da mislim na tebe. Nije potreban odgovor.” Ove poruke znače više nego što možete da zamislite kada imate dan prepun mračnih misli.


LEKCIJA 4: UZMITE IZGLED U SVOJE RUKE

To što nisam brijala noge ili morala da se mučim sa bikini linijom šest meseci je bilo fantastično. Hemoterapija vam daje besplatnu brazilku! Najteže mi je, međutim, bilo to što sam izgubila trepavice i obrve, što se dogodilo pri kraju hemoterapije. Više nisam osećala da izgledam kao žena. Mislila sam da izgledam kao vanzemaljac. Zbog toga sam prestala da se gledam u ogledalo.

Nisam nosila periku i umesto toga sam kupila neke fantastične naočare u stilu Iris Apfel sa debelim crnim okvirom (koji je takođe sakrio moje obrve koje nedostaju) - želela sam da ljudi bulje u mene zbog mojih neverovatnih naočara, a ne zato što sam ćelava.

LEKCIJA 5: NE MORATE DA GLUMITE HRABROST, ZATO POSTAVLJAJTE PITANJA!

Bilo je teško biti doktor koji je takođe i pacijent. Imala sam mnogo pitanja, ali ih nikad nisam postavila. Mislila sam da bi, pošto sam stručnjak, trebalo da znam odgovore. Međutim, sada shvatam da najveći broj pacijenata verovatno ne postavi polovinu pitanja na koja ih odgovori zanimaju kada saznaju da imaju karcinom. Znala sam da je moj hirurg zauzet i (pogrešno) nisam želela da mu traćim vreme. Karcinom me je naterao da razmislim o tome kako lekari i medicinske sestre ponekad ubeđuju pacijente da koriste tretmane bez sredstava za ublažavanje bolova.

Morala sam da dobijem injekciju u stomak koja bi isključila jajnike, a to je veoma velika igla. Mnoge moje prijateljice su dobile kremu, EMLA, koja umrtvljuje kožu, ali meni je medicinska sestra rekla da mi neće trebati, jer ne boli stvarno - mada je nikada nije primila. Drugi put, tokom hemoterapije, probudila sam se u strašnim bolovima. Kada sam dve nedelje kasnije posetila doktorku, pitala me je zašto nisam pozvala medicinsku sestru u pomoć. Rekla sam da mislim da hemoterapija deluje na način da se osećate očajno. Nisam znala da mi nije suđeno da se osećam tako loše! Ako se mučite, nemojte se pretvarati da je sve u redu. Pozovite i potražite pomoć.


LEKCIJA 6: NIJEDAN KARCINOM NIJE DOBAR KARCINOM

Pitala sam se da li je uopšte trebalo da se vratim na posao. No vreme je veliki iscelitelj, a moje insajdersko znanje može pomoći pacijentima. Sada ih držim za ruke dok idu na spavanje pre operacije, umesto da čekam da me pozovu iz sobe za pauzu. Govorila sam pacijentima da su srećni ako im rano otkrijemo karcinom. Sada znam da niko sa karcinomom nije srećan. Kao hirurg, frustrirana sam koliko malo vremena imam da vidim pacijente i koliko informacija imam da im pružim odjednom. 

Kada saopštavam loše vesti nekome ko ih ne očekuje, želim da ih zagrlim. Umesto toga, moram da pričam o obrascima saglasnosti i rekonstrukciji dojke. Naučeni smo da pacijenti pamte samo dve ili tri stvari koje izgovorimo, ali nakon što čuju “karcinom”, sve uđe u jedno uvo i izađe na drugo. 

Iako vam je dat rezime svega što vam lekar kaže, pomaže da odete na pregled sa nekim drugim, tako da oni mogu da beleže i postavljaju pitanja u vaše ime. Pitajte da li možete da snimite fotografije skeniranja i rezultata kako biste imali kopiju za sebe. Možete čak i da pitate da li možete da snimite šta doktor kaže na svoj telefon kako biste mogli da slušate kod kuće.

LEKCIJA 7: KREIRAJTE TEGLU RADOSTI

Dobila sam rezultate svoje mastektomije neposredno pre Božića i otkrila da mi je karcinom narastao tokom hemoterapije i proširio se na moje limfne čvorove. Nisam htela da slavim. Nova godina se nazirala i morala sam da razmišljam pozitivno zbog sebe, kao i zbog svog muža. Zato sam odlučila da vodim evidenciju o svim dobrim stvarima koje su mi se dešavale. Kupila sam veliku teglu i stavila je na tanjir jarkih boja u kuhinji, zajedno sa manjom teglom sa obojenim karticama. Svaki put kada se nešto dobro desilo, zapisala sam to na karticu i stavila je u teglu. Na primer, kada je moj muž prvi put pustio naše štene da sedi sa mnom na sofi, umesto da ostane u kuhinji. Kad god sam tužna, čitam kartice. Uvek me podsećaju da je život za žive.


LEKCIJA 8: PRONAĐITE SVOJU NOVU NORMALNOST

Kada se tretman završi, prepušteni ste sami sebi, pitajući se da li je ta glavobolja samo glavobolja ili nešto mnogo zlokobnije. Mislim da doktori ne čine dovoljno da pomognu pacijentima da se pripreme za život nakon bolnice, verovatno zato što nikada ne vidimo kroz šta pacijenti prolaze. Vidim ih godinu dana i pet godina nakon njihove dijagnoze, na 10-minutnom pregledu. To je to.

Nikada nisam shvatila da mnogi pacijenti ne znaju da se njihov karcinom može vratiti, čak i nakon 10 ili 20 godina. Ne znaju koje simptome da traže i prestaju da proveravaju svoje grudi. Borba sa karcinomom može biti neverovatno usamljena, ali moji prijatelji na Tviteru su postali moj spas. 

Iskreno mogu da kažem, dan kada sam Tviteru rekla da imam rak dojke bio je jedan od najboljih dana u mom životu - za nekoliko minuta, moja vremenska linija je bila preplavljena porukama saosećanja i podrške. Na kraju krajeva, bilo je sjajno upoređivati simptome i imati ljude sa kojima ćete kukati, žaliti i, što je najvažnije, smejati se.

LEKCIJA 9: STVARI MOŽDA NEĆE IĆI ONAKO KAKO VI OČEKUJET

Moj tretman je trajao ukupno devet meseci i prošlo je još godinu dana dok nisam mogla da se vratim na posao. Onda, u maju 2018. godine, moj karcinom se vratio. Imala sam kvrgavo ožilljasto tkivo na grudnom košu. Skeniranje je pokazalo čvor i uradila sam biopsiju. Kada sam otišla po svoje rezultate, u trenutku kada sam uhvatila pogled svog hirurga, znala sam. Čvor je predstavljao lokalni recidiv. Imala sam operaciju kako bih ga uklonila, što je takođe značilo uklanjanje implantata. Nijedna reč ne može opisati kako je gledati dole i videti da nemaš dojku.

Viđala sam žene u svojoj klinici i govorila: “Ožiljak je dobro zarastao, dobro izgleda”, ponosna na svoj rad. Sada te misli zadržavam za sebe. Od tada sam prošla još jedan kurs radioterapije i prošlog septembra su mi uklonjeni jajnici, što mi je omogućilo da počnem da uzimam lekove kako bih pokušala da zaustavim povratak karcinoma.


LEKCIJA 10: NISU SVI KLIŠEJI TAČNI

Uprkos tome što sam grudni hirurg, ništa me nije moglo pripremiti za karcinom dojke. Ljudi su govorili da treba da živim svaki dan kao da mi je poslednji - pa, to je iscrpljujuće, depresivno i apsurdno. Život se nastavlja - odeću i dalje treba oprati, račune treba platiti. No život dobija novi smisao - dragocen je. I dalje volim cipele i tašne, ali mi je važnije vreme koje provodim sa porodicom i prijateljima. Želim da moj organizam bude snažan. Devet meseci pre moje dijagnoze, odradila sam svoj prvi triatlon i još uvek treniram i takmičim se. Povratak mog karcinoma je predstavljao veliki šok. Tajno sam planirala svoju petu godišnjicu pobede nad karcinomom, za ovu godinu, ali sat je resetovan. Moj rizik od ponovnog recidiva je veći nego ranije, ali je besmisleno brinuti o mojim šansama da ću biti ovde za 10 godina. Lagala bih kada bih rekla da se nisam uplašila. I moj muž je uplašen. Ali niko ne zna šta nosi budućnost. No želim da osiguram da što više žena (i muškaraca) ima koristi od mog teško stečenog znanja. Ko je upozoren, taj je naoružan za borbu.

Upoznajte SVOJE GRUDI

Profesorka Trisha Greenhalgh, lekar opšte prakse i medicinski istraživač, objašnjava šta svaka žena treba da zna o karcinomu dojke.

Lekari su savetovali ženama da sistematski vrše pregled svojih grudi jednom mesečno, ali nikada nije dokazano da samopregled rano otkriva karcinom koji se može lečiti. Sada vam preporučujemo da razvijete svest o grudima, tako da znate šta je za vas normalno i da odmah reagujete ako primetite promenu. Pratite ova dva koraka.


1. UPOZNAJTE SVOJE GRUDI

Započnite proces sa nasapunjanom rukom pod tušem. Prevucite dlan ruke preko dojke i na gore ka pazuhu, pokrivajući svaki segment. Dok to radite, obratite pažnju šta osećate. Zatim proverite drugu stranu da vidite da li pruža isti osećaj - vaše grudi su sestre, ali nisu bliznakinje, i jedna je uvek nešto veća ili kvrgavija od druge.


2. PAZITE NA OVE CRVENE ZASTAVE

Promene u teksturi dojke

U pitanju može biti diskretna kvržica, tvrdi čvor ili oblast zadebljanog tkiva; naborana ili udubljena koža; ili novo područje crvene ili ljuspave kože.

Promene u obliku ili veličini dojke 

To jest, jedna dojka postaje veća ili manja od druge.

Promene na bradavici 

Potražite novu inverziju bradavice; osetljivost bradavica; krvarenje ili žuti iscedak iz bradavice. Kvrgavost je često normalna, posebno u nekoliko dana pre menstruacije (ali stvarna kvržica nije).

Ovi simptomi ne znače nužno da ste dobili karcinom dojke, ali trebalo bi da posetite lekara opšte prakse u roku od dve nedelje. Proveravajte grudi svakih nekoliko meseci usred menstrualnog ciklusa. Takođe bi trebalo da proverite svoje grudi ako ste trudni ili dojite.


Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.