nauka o probavi | zdravlje i prevencija, lečenje, magazin
PREVENCIJA I LEČENJE

10 May 2021

NAUKA O PROBAVI

Da li ste mišljenja da vaš pametni telefon predstavlja inženjerski podvig? Pa, ipak to nije ništa u odnosu na vaša creva. Otkrijte unutrašnji rad ovog složenog sistema, uz savete i upozorenja za srećniji, zdraviji stomak i probavu...

OSNOVE

Mmm ... beli luk. Ili su to možda puter i šećer. Čim vas iz kuhinje zapahne miris nečeg ukusnog, pokreće se vaš probavni sistem, počevši od jezika i završavajući sa debelim crevom.

„To je neverovatno složen sistem“, kaže gastroenterolog dr Chris South. „Probavni sistem ima toliko zona i organa i svi imaju zajednički cilj: pretvaranje hrane u gorivo izvlačenjem hranljivih sastojaka koji su nam potrebni.”                         

Vaša lična fabrika za preradu hrane je poput simfonijskog orkestra: kada svi muzičari imaju dobar nastup, rezultat je lepa, sinhronizovana muzika. Ako jedan ili dva muzičara nisu u elementu, ili nisu u stanju da sviraju svoje deonice, odjednom grupa može više zvučati kao proba vašeg školskog benda. U telesnom smislu to znači da dolazi do nadimanja, bola, zatvora i svih mogućih vrsta digestivnih katastrofa. Nastavite sa čitanjem da biste saznali više o ovom neverovatnom ansamblu, nekim uzrocima propuštenih nota i kako da vratite telo u sklad.

OD VILJUŠKE DO IZLASKA NA ZADNJA VRATA

VAŠE TELO I HRANA

OČI

Pogledajte kremastu masu čokoladne torte! Kada vizuelno zabeležite teksturu, boju i oblik, odjednom je želite, čak i ako ranije niste žudeli za tortom.

NOS

Receptori mirisa registruju aromu. I ovo će vas navesti da vam krene voda na usta.

USTA

Pljuvačka koja se nalazi u ustima sadrži enzim amilazu, koji počinje da vari tortu čim dođe u kontakt sa vašim jezikom. Tečnost takođe pomaže u ovlaživanju i oblikovanju hrane kako bi skliznula u ždrelo (vaše grlo).

EPIGLOTIS

Kada progutate, pljuvačka vam prekriva dušnik, sprečavajući taj kolač da krene niz „pogrešnu cev“ ka plućima. Kad sve prođe dobro, hrana se uputi kroz gornji sfinkter jednjaka, prstenasti mišić, a zatim u jednjak.    
PANKREAS I JETRA

Pankreas ispušta sokove, koji sadrže enzime, u tanko crevo, kako bi razgradio ugljene hidrate, masti i proteine. Jetra šalje žuč putem žučne kese i žučnih kanala kako bi svarila masnoću.

ŽELUDAC

Dobrodošli u kadu ispunjenu hlorovodoničnom kiselinom! Na ovom mestu, kontrakcije mišića još više melju hranu i spremaju je za putovanje u tanko crevo. Kod većine ljudi, najveći deo pojedenih sastojaka napusti stomak u roku od dva sata.

TANKO CREVO

U ovom čudovišno dugačkom cevastom organu (otprilike šest metara!) dešava se glavnina apsorpcije hranljivih sastojaka u vašem telu, kroz prstenaste izbočine (resice) koje pokrivaju zavojnice duž unutrašnjosti tankog creva.               

DEBELO CREVO

Takođe poznato i kao kolon. Dugačko je najmanje 1,5 metara. Apsorbuje vodu iz hrane. pretvarajući sve što je preostalo u izmet. Takođe, milijarde (uglavnom dobrih) bakterija pomažu u finalizaciji procesa varenja i stvaraju određene vitamine.

REKTUM

Poslednja deonica je mesto gde otpad stoji pre otpuštanja. Ovo područje debelog creva sadrži puno nerava koji vas upozoravaju kada se napuni i tada treba da pronađete kupatilo.

DOVEDITE CREVA U DOBRO RASPOLOŽENJE

Zdrav gastrointestinalni trakt može igrati značajnu ulogu u regulaciji raspoloženja, kaže dijetetičarka Jaclyn London. To se dešava zahvaljujući probioticima, korisnim bakterijama koje se nalaze u vašim crevima i koje mogu poboljšati varenje i apsorpciju hranljivih sastojaka. Pa kako doći do boljih, jačih probiotika? Tako što ćete da jedete hranu bogatu prebiotičkim vlaknima, koja pomažu tim „prijateljskim“ bakterijama da bujaju. Dodajte više špargli, artičoka, jabuka, kupusa, ovsa, mahunarki, orašastih plodova i semenki kako biste pomogli vašim crevima da ostanu „prijateljski raspoložena“.

5 UZROKA PROBAVNE DRAME

Pogledajte ove iznenađujuće razloge za uznemirenost creva


VAŠ UM

Znate li kako vaš stomak može da se uznemiri kada ste nervozni? “Kao direktna internet veza od vaše glave do vaših creva, vagus nerv se proteže od mozga do stomaka”, kaže gastroenterolog dr Shanti Eswaran. „Dakle, ako se nešto događa u vašoj glavi, taj nerv je “pogođen“, uzrokujući dijareju (kada vam tečnost ispuni crevo) ili konstipaciju, obično definisanu kao “izlazak” manje od tri puta nedeljno. Takođe, možete osetiti više abdominalnih bolova.

RešenjeRadite ono za šta znate da smanjuje stres, poput meditacije ili vežbanja. Ako su emocije glavni uzrok problema, kognitivno-bihejvioralna terapija ili antidepresivi mogu da vam pomognu.

JUTARNJA KAFA                     

Ako jutro započnete sa šoljicom ili više, stimulans deluje na dva načina - i to brzo. Sveukupno ubrzava gastrointestinalni trakt, kaže dr Eswaran. No takođe uzrokuje rektalni hipersenzibilitet, što dovodi do kontrakcija, a zatim do vaše užurbane potrage za kupatilom.

RešenjePravilno tajmirajte vreme za kafu i budite svesni da kod nekih ljudi bilo koji vrlo vruć ili veoma hladan napitak može izazvati kontrakcije, kaže ona.

PUTOVANJE

Jurnjava do izlazne kapije na aerodromu, vama čudna i nepoznata hrana, smanjen unos tečnosti, promena rutine i neaktivna priroda putovanja usporavaju vaš gastrointestinalni trakt. Kao rezultat može se pojaviti zatvor.            

RešenjeKrećite se što je više moguće, pijte puno vode i ne preterujte sa alkoholom, od kojeg možete da dehidrirate. Da biste ublažili simptome, uzimajte 200 do 400 mg magnezijum citrata dnevno, kaže dr Vincent Pedre, autor knjige Happy Gut. Magnezijum citrat privlači vodu u debelo crevo, održavajući ono što se nalazi unutra u pokretu.

ANTIBIOTICI

Lekovi koje uzimate za odbranu od infekcije ponekad mogu da ostave vaša creva bez “dobrih” bakterija, koje su nekada imala, čineći vas podložnim ulaženju “loših” bakterija, kaže dr Chris South. To može dovesti do dijareje.

RešenjeJedite hranu koja sadrži prebiotike (bogatu vlaknima), kojom se zdrave bakterije u crevima hrane. Ovo im može pomoći da “procvetaju”. Dr South preporučuje da pojačavate unos vlakana u vašoj ishrani, a ne da uzimate probiotičke suplemente.


VAŠ CIKLUS

Ako vam se dešava da dobijete dijareju tokom menstruacije, to nije slučajnost. Hormoni prostaglandina mogu pokrenuti mišićnu aktivnost u vašim crevima, kaže ginekolog dr Mary Jane Minkin.               

RešenjeAko vam to predstavlja veliki problem, pitajte svog doktora o uzimanju kontracepcijskih tableta koje sprečavaju ovulaciju. Takođe možete probati sa ibuprofenom, koji blokira proizvodnju više prostaglandina, kaže dr Minkin.

VODITE DNEVNIK SIMPTOMA

Mnogim pacijentima je previše odvratno ili ih je sramota da bi sa svojim lekarom mogli detaljno da razgovaraju o svojim probavnim problemima, i zato, napravite spisak! Zabeležite svoje probleme - nadimanje, bol, zatvor, stolicu čudne boje - kao i koliko dugo ih imate i šta ste pokušali, a zatim taj spisak  jednostavno predajte svom lekaru. Iako mnoge od ovih problema možete rešiti promenom vaše dijete ili rutine vežbanja, ili suplementima vlakana koji se uzimaju bez recepta, postoje i opcije - na recept za sindrom iritabilnog koluma (SIC), Kronovu bolest i druge probavne drame.

HRANA KOJU ĆE VAŠ STOMAK OBOŽAVATI

Ove četiri stvari predstavljaju obavezne grickalice, kaže dijetetičarka Jaclyn London.

ĐUMBIR

Jedinjenja u đumbiru - sveža, kristalisana ili u čaju - mogu zaustaviti stimulaciju receptora gastrointestinalnog trakta zbog kojih se osećate neugodno.  Istraživanje povezuje redovnu konzumaciju sa manje čestim jutarnjim mučninama i mučninama izazvanim hemoterapijom.
OVAS

Ovo zrno obiluje rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, koja mogu da upiju vodu i napune stolicu - a to pomaže da se stvari kreću kroz vaš gastrointestinalni trakt. Održavajući redovnu stolicu, vlakna u ovsu takođe olakšavaju pritisak gasova.

KROMPIR

I obični beli krompir i kumara, ili slatki krompir, mogu da smire stomak kada je uznemiren. To je zato što se vezuju, što znači da apsorbuju višak vode u crevima i pomažu u održavanju stolice u jednom komadu.
JOGURT

Oporavljate se od stomačne bubice? Ako je tako, unesite malo nezaslađenog grčkog jogurta. Žive i aktivne kulture jogurta mogu da podstaknu proizvodnju crevnih bakterija koje će vam pomoći da vratite svoj gastrointestinalni trakt u normalu.Povezane teme

DIJABETES TIP 2: STRAŽARSKA DUŽNOST

DIJABETES TIP 2: STRAŽARSKA DUŽNOST

Dok više od 7% Evropljana ima dijabetes tipa 2, mnogi od nas su izloženi velikom riziku da ga razviju, ali znakovi upozorenja mogu biti prikriveni. Da biste se zaštitili, obratite pažnju na ove iznenađujuće simptome......

5 MITOVA O ZDRAVLJU MUŠKARACA

5 MITOVA O ZDRAVLJU MUŠKARACA

Taman kad ste pomislili da ste shvatili nekoliko razlika između muškaraca i žena: iznenađenje! Evo činjenica....

JETRA – TAJ NAJVEĆI ČISTAČ NAŠEG TELA

JETRA – TAJ NAJVEĆI ČISTAČ NAŠEG TELA

Jetra je najveća žlezda sa unutrašnjim lučenjem i najveći pojedinačni organ ljudskog tela i služi za skladištenje hranljivih materija i energije i za uklanjanje štetnih materija......

DA LI JE ZAISTA MOGUĆE DVA PUTA SE ZARAZITI OMIKRON VARIJANTOM COVIDA?

DA LI JE ZAISTA MOGUĆE DVA PUTA SE ZARAZITI OMIKRON VARIJANTOM COVIDA?

Britanci kontinuirano sprovode naučna istraživanja velikog broja dobrovoljaca na Ostrvu, od kojih praktično u realnom vremenu saznajemo šta se dešava sa varijantom omikrona...

VITAMINI KOJI SU VAM NEOPHODNI ZIMI

VITAMINI KOJI SU VAM NEOPHODNI ZIMI

Sa prvim znakovima hladnijeg vremena mnogi od nas posežu za vitaminom C. Međutim, u jesenjim i zimskim mesecima vašem telu je potrebno još mnogo štošta. .....

ŠTA PREDSTAVLJA OMICRON VARIJANTA COVIDA: KAKVE SU KONKRETNE PREPORUKE I NAJBOLJA ZAŠTITA

ŠTA PREDSTAVLJA OMICRON VARIJANTA COVIDA: KAKVE SU KONKRETNE PREPORUKE I NAJBOLJA ZAŠTITA

Nakon naglog porasta novih slučajeva u Južnoafričkoj Republici, naučnici su poslednjih dana otkrili novu varijantu virusa SARS-CoV2. Nova varijanta se smatra potencijalno opasnijom jer ima skoro duplo više mutacija od delta varijante......

DA LI VAŠEM ORGANIZMU NEDOSTAJE CINK?

DA LI VAŠEM ORGANIZMU NEDOSTAJE CINK?

Kako bi naše telo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje....

APENDICITIS: SIMPTOMI KOJE TREBA ODMAH PRIJAVITI LEKARU

APENDICITIS: SIMPTOMI KOJE TREBA ODMAH PRIJAVITI LEKARU

Upala slepog creva ili apendicitis javlja se kod oko 5% populacije, a bolest i njeni simptomi se najčešće javljaju u drugoj deceniji života....

BUDUĆNOST VITAMINA I MINERALA JE SADA OVDE

BUDUĆNOST VITAMINA I MINERALA JE SADA OVDE

Dobar imunitet, pravilan rast i razvoj, pravilno odvijanje metaboličkih procesa, sposobnost da obavljamo svakodnevne aktivnosti, naše raspoloženje i količina energije, zavise upravo od ishrane i vitamina i minerala koje unosimo u organizam...

I DECA MOGU IMATI MIGRENU

I DECA MOGU IMATI MIGRENU

O migrenama se uglavnom govori kada su odrasli u pitanju, ali se javljaju već u detinjstvu i često izazivaju zabrinutost roditelja. Svakako se preporučuje da potražite mišljenje lekara...

ATOPIJSKI DERMATITIS – BOLEST MODERNOG DRUŠTVA

ATOPIJSKI DERMATITIS – BOLEST MODERNOG DRUŠTVA

Verovatno znate da je stres jedan od najčešćih okidača svih bolesti današnjice. A da li ste se zapitali kako stres može uticati na izgled kože, zbog čega se javljaju crvenilo i osip po telu, nesnosan svrab, neprijatno znojenje?...

COVID - VAKCINISANI STE SA OBE DOZE - KAKVE SU ŠANSE DA IPAK DOBIJETE KORONU?

COVID - VAKCINISANI STE SA OBE DOZE - KAKVE SU ŠANSE DA IPAK DOBIJETE KORONU?

Prema nekim podacima, razlikuje se sterilizacijski i funkcionalni imunitet. Sterilizacijski imunitet znači da osoba koja je vakcinisana više nikoga ne može da zarazi. Funkcionalni sprečava ili smanjuje rizik od teških simptoma i skraćuje bolest......

ŠTA JE TAČNO DELTA SOJ I KOLIKO JE OPASAN?

ŠTA JE TAČNO DELTA SOJ I KOLIKO JE OPASAN?

Vakcine dobro deluju na ovu najnoviju varijantu koronavirusa, iako nešto slabije od originalne, ali tek nakon primanja obe doze......

SUPER ZVEZDE IMUNITETA

SUPER ZVEZDE IMUNITETA

Danas je, više nego ikad, presudno da ostanete zdravi. Pored redovnog pranja ruku i boravka u zatvorenom i odvajanja od drugih kada vam je loše, postoji još jedan način da pomognete svom imunološkom sistemu da se pripremi i bude spreman za borbu...