vitamini koji su vam neophodni zimi | prevencija i lečenje, zdravlje, magazin
PREVENCIJA I LEČENJE

20 Jan 2022

VITAMINI KOJI SU VAM NEOPHODNI ZIMI

Sa prvim znakovima hladnijeg vremena mnogi od nas posežu za vitaminom C. Međutim, u jesenjim i zimskim mesecima vašem telu je potrebno još mnogo štošta. ..

Možda i jeste razmišljali o multivitaminskom dodatku, ali da li ste se zapitali kako svi ti minerali i vitamini zapravo pomažu vašem organizmu?

Svaki od njih igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema, povećanju nivoa energije, poboljšanju vašeg tena i vraćanju vitalnosti. U nastavku teksta saznajte koji su to vitamini i kakvu funkciju imaju na vaš organizam.

Vitamin C

Kako pomaže: Suprotno popularnom uvjerenju, Vitamin C ne sprečava prehladu i gripu, ali može smanjiti dužinu i težinu simptoma. Vitamin C djeluje kao antioksidant. To znači da štiti organizam od bolesti, uključujući bolesti srca i raka. Od vitalnog je značaja za proizvodnju kolagena, koji se koristi za izgradnju tkiva i kostiju.

Glavni izvor: Ako pojedete širok spektar svežeg voća i povrća svakog dana, imaćete uravnotežen unos vitamina C. Citrusi, kivi, jagode i brusnice su odličan izvor vitamina C. Zeleno povrće (kupus, brokoli, salata) i krompir, svi sadrže visok nivo ovog vitamina.

Kako uzeti suplemente: Preporučena doza vitamina C je 90 miligrama (mg) dnevno za odrasle i 25 mg dnevno za decu. Najčešće se  uzima u obliku tableta, šumećih tableta ili praška. Deci prah dodajte u jogurt kako bi ga bez smetnje popili.
Cink

Cink se nalazi u svakoj ćeliji i neophodan je element za normalno funkcionisanje organizma. U organizmu se nalazi u veoma malim količinama, svega 2-3 grama. Međutim, zbog nepravilne ishrane, stresa, ubrzanog načina života, nedostatak cinka u organizmu postaje sve veći problem.

Cink je oligoelement koji ima važne funkcije u organizmu. Doprinosi stvaranju preko 200 enzima, neophodan je za mnoge metaboličke procese i uključen je u sintezu DNK i proteina. Između ostalog, cink je mineral koji štiti imunitet, naročito u periodu hladnijeg vremena kada je sezona prehlada i gripa.

Ovaj mineral je najbolje uzimati putem suplemenata, a ono što preporučujemo je preparat koji dolazi iz kompanije Hemofarm – IMUNOCINK.

Imunocink za odrasle je optimalna kombinacija vitamina C i cinka, koja pomaže jačanju odbrambenih snaga organizma. Cink je značajan za pravilno funkcionisanje nervnog i imunog sistema, a vitamin C snažnim antioksidativnim delovanjem neutralizuje štetna dejstva slobodnih radikala.

Antioksidansi za dobar imunitet: Imunocink za odrasle se preporučuje kao svakodnevni dodatak ishrani za očuvanje odbrambenih sposobnosti organizma, kao i kod povećanih potreba za cinkom i vitaminom C (sportisti, adolescenti, starije osobe, vegetarijanci, dijabetičari, osobe izložene fizičkom i psihičkom stresu).

Doprinosi i:

  • Normalnoj funkciji imuniteta
  • Smanjenju umora i iscrpljenosti
  • Normalnoj kognitivnoj funkciji (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje)
  • Zaštiti ćelija od oksidativnog stresa
  • Normalnoj funciji vida

Gvožđe

Kako pomaže: Gvožđe je od suštinskog značaja za formiranje crvenih krvnih zrnaca koja raznose kiseonik po tijelu. Dobar unos gvožđa je neophodan za energiju, intelektualne performanse i vitalnost. Nedostatak gvožđa dovodi do anemije – gde telo nije u mogućnosti da transportuje kiseonik, što uzrokuje letargiju i beznačajnost. Prekomerno gvožđe, sa druge strane, može oštetiti organe.

Glavni izvor: Crveno meso je bogat izvor željeza. Ostali izvori uključuju proizvode od žitarica, hleb, brašno, jaja, pasulj, sočivo i suvo voće. Uzimanje vitamina C pored gvožđa pomaže njegovoj apsorpciji.

Kako uzimati suplemente: Ljudi koji ne jedu crveno meso, trpe teške menstrualne cikluse ili gubitak krvi nakon operacije, treba da uzimaju dodatno gvožđe, kako bi podstakli stvaranje krvnih ćelija i borbu protiv letargije.

Gvožđe takođe može da se uzima i u tečnom obliku (dostupno u dobro opremljenim prodavnicama), što je posebno preporučivo za trudnice, decu i starije ljude. Preporučena dnevna doza je 15 mg za žene, 9 mg za muškarce i 2-9 mg za decu.

Suplementi gvožđa se često lošije podnose, jer ostavljaju metalan ukus u ustima, izazivaju opstipaciju ili želučane tegobe, te se iz tog razloga sve češće preporučuju preparati gvožđa u lipozomalnom obliku koji imaju bolju podnošljivot i iskoristljivost.
Vitamin A

Kako pomaže: Vitamin A je važan za obnavljanje tkiva neophodnih za rast i razvoj. Takođe je neophodan za jačanje imunog sistema i održavanje dobrog vida.

Glavni izvor: Mleko, maslac, žumance, jetra, masne ribe (haringa, tunjevina, sardine i skuša), šargarepa, paradajz, mango i kajsije.

Kako uzimati suplemente: Previše visoke doze vitamina A mogu biti toksične i izazvati probleme sa jetrom, kao i komplikacije tokom trudnoće. Preporučeni dnevni unos je 600 mikrograma za žene i 700 mikrograma za muškarce.
Vitamin E

Kako pomaže: Vitamin E djeluje kao antioksidativna zaštitna ćelijska membrana i smatra se da štiti od nekih karcinoma i bolesti srca.

Glavni izvor: Orasi i ulje su odličan izvor vitamina E. Zeleno lisnato povrće (brokoli, spanać i kupus) i žitarice takođe su bogati vitaminom E.

Kako uzimati suplemente: Nedostatak ovog vitamina je retkost, jer su biljna ulja bogati izvori vitamina E. Preporučeni dnevni unos za odrasle je 10 mg.
Selen

Kako pomaže: Esencijalni mineral koji čini deo enzima koji brane organizam od bolesti. Kao antioksidant, jača imunološki sistem i smatra se da štiti od karcinoma, naročito prostate.

Glavni izvor: Žitarice, meso, riba i brazilski orasi.

Kako uzeti suplemente: Selen je uključen u mnoge multivitaminske suplemente. Preporučeni dnevni unos je 200 mikrograma.

Nadamo se da će vam ovi vitamini i minerali pomoći da ostanete zdravi tokom hladnijih zimski mjeseci koji su pred nama.


Povezane teme

DIJABETES TIP 2: STRAŽARSKA DUŽNOST

DIJABETES TIP 2: STRAŽARSKA DUŽNOST

Dok više od 7% Evropljana ima dijabetes tipa 2, mnogi od nas su izloženi velikom riziku da ga razviju, ali znakovi upozorenja mogu biti prikriveni. Da biste se zaštitili, obratite pažnju na ove iznenađujuće simptome......

5 MITOVA O ZDRAVLJU MUŠKARACA

5 MITOVA O ZDRAVLJU MUŠKARACA

Taman kad ste pomislili da ste shvatili nekoliko razlika između muškaraca i žena: iznenađenje! Evo činjenica....

JETRA – TAJ NAJVEĆI ČISTAČ NAŠEG TELA

JETRA – TAJ NAJVEĆI ČISTAČ NAŠEG TELA

Jetra je najveća žlezda sa unutrašnjim lučenjem i najveći pojedinačni organ ljudskog tela i služi za skladištenje hranljivih materija i energije i za uklanjanje štetnih materija......

DA LI JE ZAISTA MOGUĆE DVA PUTA SE ZARAZITI OMIKRON VARIJANTOM COVIDA?

DA LI JE ZAISTA MOGUĆE DVA PUTA SE ZARAZITI OMIKRON VARIJANTOM COVIDA?

Britanci kontinuirano sprovode naučna istraživanja velikog broja dobrovoljaca na Ostrvu, od kojih praktično u realnom vremenu saznajemo šta se dešava sa varijantom omikrona...

VITAMINI KOJI SU VAM NEOPHODNI ZIMI

VITAMINI KOJI SU VAM NEOPHODNI ZIMI

Sa prvim znakovima hladnijeg vremena mnogi od nas posežu za vitaminom C. Međutim, u jesenjim i zimskim mesecima vašem telu je potrebno još mnogo štošta. .....

ŠTA PREDSTAVLJA OMICRON VARIJANTA COVIDA: KAKVE SU KONKRETNE PREPORUKE I NAJBOLJA ZAŠTITA

ŠTA PREDSTAVLJA OMICRON VARIJANTA COVIDA: KAKVE SU KONKRETNE PREPORUKE I NAJBOLJA ZAŠTITA

Nakon naglog porasta novih slučajeva u Južnoafričkoj Republici, naučnici su poslednjih dana otkrili novu varijantu virusa SARS-CoV2. Nova varijanta se smatra potencijalno opasnijom jer ima skoro duplo više mutacija od delta varijante......

DA LI VAŠEM ORGANIZMU NEDOSTAJE CINK?

DA LI VAŠEM ORGANIZMU NEDOSTAJE CINK?

Kako bi naše telo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje....

APENDICITIS: SIMPTOMI KOJE TREBA ODMAH PRIJAVITI LEKARU

APENDICITIS: SIMPTOMI KOJE TREBA ODMAH PRIJAVITI LEKARU

Upala slepog creva ili apendicitis javlja se kod oko 5% populacije, a bolest i njeni simptomi se najčešće javljaju u drugoj deceniji života....

BUDUĆNOST VITAMINA I MINERALA JE SADA OVDE

BUDUĆNOST VITAMINA I MINERALA JE SADA OVDE

Dobar imunitet, pravilan rast i razvoj, pravilno odvijanje metaboličkih procesa, sposobnost da obavljamo svakodnevne aktivnosti, naše raspoloženje i količina energije, zavise upravo od ishrane i vitamina i minerala koje unosimo u organizam...

I DECA MOGU IMATI MIGRENU

I DECA MOGU IMATI MIGRENU

O migrenama se uglavnom govori kada su odrasli u pitanju, ali se javljaju već u detinjstvu i često izazivaju zabrinutost roditelja. Svakako se preporučuje da potražite mišljenje lekara...

ATOPIJSKI DERMATITIS – BOLEST MODERNOG DRUŠTVA

ATOPIJSKI DERMATITIS – BOLEST MODERNOG DRUŠTVA

Verovatno znate da je stres jedan od najčešćih okidača svih bolesti današnjice. A da li ste se zapitali kako stres može uticati na izgled kože, zbog čega se javljaju crvenilo i osip po telu, nesnosan svrab, neprijatno znojenje?...

COVID - VAKCINISANI STE SA OBE DOZE - KAKVE SU ŠANSE DA IPAK DOBIJETE KORONU?

COVID - VAKCINISANI STE SA OBE DOZE - KAKVE SU ŠANSE DA IPAK DOBIJETE KORONU?

Prema nekim podacima, razlikuje se sterilizacijski i funkcionalni imunitet. Sterilizacijski imunitet znači da osoba koja je vakcinisana više nikoga ne može da zarazi. Funkcionalni sprečava ili smanjuje rizik od teških simptoma i skraćuje bolest......

ŠTA JE TAČNO DELTA SOJ I KOLIKO JE OPASAN?

ŠTA JE TAČNO DELTA SOJ I KOLIKO JE OPASAN?

Vakcine dobro deluju na ovu najnoviju varijantu koronavirusa, iako nešto slabije od originalne, ali tek nakon primanja obe doze......

SUPER ZVEZDE IMUNITETA

SUPER ZVEZDE IMUNITETA

Danas je, više nego ikad, presudno da ostanete zdravi. Pored redovnog pranja ruku i boravka u zatvorenom i odvajanja od drugih kada vam je loše, postoji još jedan način da pomognete svom imunološkom sistemu da se pripremi i bude spreman za borbu...