Norovirus je visoko zarazan i najčešće se nalazi u kontaminiranoj hrani ili vodi za piće. Simptomi vam se mogu javiti bilo kada, od 4-48 sati nakon što ste bili u kontaktu sa virusom. Ne postoji efektivan tretman lekom...
Neki ljudi greškom se žale na trovanje hranom, ostali na stimačni virus, ali bez obzira kako ga nazivate, gastroenteritis može biti ozbiljan poremećaj koji ponekad može biti poguban po život. Simptomi gastroenteritisa – dijareja, povraćanje ili abdominalni grčevi - pogađaju ljude starije dobi posebno teško.
Gastroenteritis je proces upale stomačnog dela tela i creva, uzrokovan virusom, bakterijom ili parazitom. Može se proširiti ličnim kontaktom ili kontaminiranom vodom ili hranom. Najčešći uzrok kontaminacije jeste mikrob koji se sa fekalije prenosi na usta, obično kada osoba ne pere ruke nakon upotrebe toalta i tako prenosi mikrobe na hranu ostalih lica ili dodiruje površine koje dodiruju i drugi.
Viralni gastroenteritis: Norovirus je vodeći uzrok pojave gastroenteritisa kod odraslih u Americi. Norovirus je visoko zarazan i najčešće se nalazi u kontaminiranoj hrani ili vodi za piće. Simptomi vam se mogu javiti bilo kada, od 4-48 sati nakon što ste bili u kontaktu sa virusom. Ne postoji efektivan tretman lekom za viralni gastroenteritisa; antibiotici neće pomoći jer leče samo bakterijske infekcije.
Bakterijski gastroenteritis: Manje se javlja od viralnog, ali je mnogo smrtonosniji. Povećanje smrtnosti uzrokovane gastroenteritisom od 1999-2007 godine uglavnom rezultira zbog bakterije klostridije.
Klostridija se može naći u domovima zdravlja, ambulantama, bolnicama ili lekarskim ordinacijama, gde se često prenosi fekalno-oralnim putem između pacijenata ili zdravstvenih radnika. Retko pogađa zdrave ljude, ali ljudi starije dobi su pod većim rizikom. Takođe, ljudi pod terapijom antibioticima su pod većim rizikom: Ovi lekovi mogu eliminisati njihove zdrave bakterije u crevima koji inače štite od ove infekcije.
Preduzmite ove korake za sprečavanje gastroenteritisa:
- Koristite osveživače za ruke na bazi alkohola.
- Često perite ruke sapunom i toplom vodom; snažno ribanje uklanja spore ove bakterije.
- Perite jako zaprljanu odeću deterdžentom i varikinom.
- Praktikujte tehnike sigurnog rukovanja hranom, kao što je kuvanje hrane na odgovarajućoj temperaturi ili tehnike pranja.
Uzimajte antibiotike samo kad su vam prepisani.