jedini način za uspostavljanje dijagnoze za alchajmerovu bolest | Trendovi u medicini. zdravlje i prevencija, magazin
TRENDOVI U MEDICINI

06 Oct 2021

JEDINI NAČIN ZA USPOSTAVLJANJE DIJAGNOZE ZA ALCHAJMEROVU BOLEST

„Specijalisti koriste najnovije dijagnostičko oruđe, kao što je PET skener ili čak spinalno crevo“ kaže Caccappolo. „Prikupljamo što je više moguće podataka kako bismo uspostavili najprecizniju dijagnozu“.

Dok trenutno ne postoji lek za Alchajmerovu bolest, ipak raspolažemo sa određenim preparatima i bihevioralnim terapijama koje mogu pomoći pacijentima i njihovim porodicama u borbi protiv ove bolesti. Stručnjaci podvlače da je veoma bitno na vreme uspostaviti dijagnozu jer je mnogo lakše da se bolest leči ako je u ranoj fazi nastanka.

1.PREPOZNAJTE SIMPTOME

Problem sa memorijom je simptom normalnog starenja. Alchajmer Association flags smatra da je za ozbiljnije probleme potrebno posetiti specijaliste :

-Gubljenje memorije koja narušava dnevni život,uključujući zaboravljanje upravo naučenih informacija,bitnih datuma i događaja

-Problem sa praćenjem određenih planova kao kuvanje po receptima ili praćenje mesečnih računa

-Teškoće u izvršavanju poznatih zadataka, kao sto je vožnja do posla ili igranje omiljene igre

-Gubljenje pojma o vremenu, danima ili godišnjim dobima

-Zaboravljati gde se nalazite ili kako ste tu uopšte i došli

-Upotrebljavati pogrešne reči ili imati problema prilikom konverzacije

-Gubiti stvari tako sto ih ostavljate na pogrešnim mestima (na primer,ključeve ostavite u pećnicu)

-Promene u ponašanju i u osobinama, postajete zbunjeni,sumnjičavi,uplašeni ili zabrinuti
2. RECITE SVOM DOKTORU SVE FIZIČKE PROMENE

Kada se pojave fizički simptomi nesigurnosti ili urinarne inkontinencije pre pojave kongnitivnih problema, to bi mogao biti znak da postoji još neki problem pored Alchajmerovae bolesti. „ Ne bih očekivao da pacijenti koji imaju Alchajmerovu bolest imaju problem sa mokraćnim kanalima ili hodanjem,“ rekao je Adam Mednick psihijatar i neurolog u North Haven,CT, koji je lečio Hadson Peel. Mednick kaže da ti simptomi mogu ukazati na Parkinsonovu bolest ili normalan  pritisak hidrocefalus, oba problema mogu dovesti do demencije: „Veoma je bitno da doktor ima uvid u kompletnu dokumentaciju  istorije bolesti.“
3. NAĐITE PRAVOG SPECIJALISTU

„Ponekad ljudi dolaze sa dijagnozom Alchajmera od strane doktora opšte prakse ili neurologa koji nije specijalizirao na poremećajima u pamćenju,“ kaže Elise Caccappolo, profesor neuropsihologije na  Columbia University Medical Center. „Ukoliko posetite doktora koji nije specijalista za starenje i demenciju ili bolesti poremećaja u pamćenju, može doći do mnogo pogrešnih dijagnoza."

Neurolozi, psihijatri i psiholozi odnosno lekari i ostali stručnjaci koji su specijalizovani za probleme sa pamćenjem, mogu pružiti pomoć u određivanju  uzroka nastanka kognitivnih simptoma. „Specijalisti koriste najnovije dijagnostičko oruđe, kao što je PET skener ili čak spinalno crevo“ kaže Kakapolo (Caccappolo). „Prikupljamo što je više moguće podataka kako bismo uspostavili najprecizniju dijagnozu“.

Članak koji je objavilo lokalno Udruženje za borbu protiv Alchajmerove bolesti, donosi listu specijalista u vašoj regiji. Osim toga, centri za borbu protiv Alchajmerove bolesti širom zemlje (nia.nih.gov/health/alzheimers-disease-research-centers), osnovani od strane Nacionalnog instituta za istraživanje starenja (National Institute on Aging), nude uspostavljanje dijagnoza i lečenje.

Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.