lasik operacija oka, laserska korekcija vida, Zdravlje i prevencija, trendovi u medicini, magazin
TRENDOVI U MEDICINI

08 Feb 2022

LASIK - LASERSKA KOREKCIJA VIDA

Tokom LASIK operacije oka, instrument nazvan mikrokeratomski ili femtosekundni laser, koristi se za stvaranje tankog zaliska u rožnjači. Rožnjača se tada povlači ka nazad, a osnovno tkivo rožnjače se ponovo formira pomoću drugog lasera...

LASIK odnosno laser in-situ keratomileusis jeste popularna operacija koja se koristi za korekciju vida kod ljudi koji su kratkovidni, dalekovidni ili imaju astigmatizam.

Sve laserske operacije za ispravku vida deluju na osnovu preoblikovanja rožnjače, čistog prednjeg dela oka, tako da je prolaz svetla kroz istu pravilno fokusiran na mrežnjaču koja se nalazi na stražnjem delu oka. LASIK je jedna od brojnih različitih hirurških tehnika koje se koriste za ponovno oblikovanje rožnjače.
Koje su prednosti LASIK operacije oka?

LASIK ima mnogo prednosti, uključujući:

• Deluje! Ispravlja vid. Oko 96% pacijenata će imati vid kakav želi, nakon LASIK operacije. Povećanje može dalje povećati taj broj.

• LASIK uzrokuje vrlo malo bola zbog korištenja kapi za anesteziju.

• Vid se gotovo istog momenta ispravlja ili dan nakon što je LASIK operacija urađena.

• Nisu potrebni nikakvi zavoji niti flasteri nakon LASIK operacije.

• Korekcije se mogu uraditi i godinama nakon LASIK operacije u smislu daljeg poboljšanja vida ukoliko se isti promeni tokom godina.

• Nakon LASIK operacije, većina pacijenata doživi dramatične redukcije u smislu nošenja naočara ili kontaktnih sočiva, a mnogo pacijenata ih više uopšte ne mora nositi.
Šta nisu prednosti LASIK operacije oka?

Iako postoji mnogo prednosti, postoje i neki nedostaci koji se odnose na LASIK operaciju:

• Promene na rožnjači se ne mogu poništiti nakon LASIK.

• LASIK je tehnički kompleksan. Problemi se mogu dogoditi kada doktor napravi zalistak, što može dovesti do trajnog uticaja na vid.

• LASIK ponekad može dovesti do gubitka „najboljeg“ vida. Vaš najbolji vid jeste najviši stepen vida kojeg ste postigli tokom nošenja kontaktnih sočiva ili naočara.

Šta mogu biti potencijalne nus pjave kod LASIK operacije oka?

Neki pacijenti osećaju nelagodu tokom prvih 24-48 sati nakon operacije oka LASIK.
Ostale nus pojave mogu biti:

• Blještanje

• Izmaglica oko predmeta u koji se gleda

• Teškoće pri vožnji noću

• Fluktuirajući vid

• Suve oči
Kako da se pripremim za LASIK operaciju očiju?

Pre LASIK operacije očiju, sastaćete se sa koordinatorom ili očnim hirurgom koji će proceniti šta se može očekivati tokom i nakon operacije. Nakon ove radnje, izvršiće se procena vaše medicinske istorije i potpuni pregled očiju. Inicijalni testovi uključuju merenje debljine rožnjače, refrakcija, mapiranje rožnjače, vazdušni pritisak i dilatacija zenice. Kada ste jednom prošli početnu procenu, sastaćete se sa hirurgom koji će vam dati odgovore na Vaša eventualna pitanja. Nakon toga, možete zakazati operaciju.

Ako nosite kontaktna sočiva od krutog i propuštajućeg stakla, nemojte ih nositi bar 3 nedelje pre procenjivanja. Ostali tipovi kontaktnih sočiva ne nositi najmanje 3 dana pre vršenja procene. Ponesite svoje naočare hirurgu kako bi mogao pregledati ono što Vam je određeno.

Na dan operacije jedite lagana jela pre odlaska kod doktora i ponesite prepisane lekove. Ne šminkajte oči i nemojte stavljati ništa na kosu što bi moglo da utiče na pozicioniranje Vaše glave pod laserom. Ako se ne osećate dobro tog jutra, pozovite lekara da proceni može li se operacija odložiti.
Šta se dešava tokom LASIK operacije očiju?

Tokom LASIK operacije oka, instrument nazvan mikrokeratomski ili femtosekundni laser, koristi se za stvaranje tankog zaliska u rožnjači. Rožnjača se tada povlači ka nazad, a osnovno tkivo rožnjače se ponovo formira pomoću drugog lasera. Nakon što se rožnjača ponovno formira tako da može pravilno fokusirati svetlo na mrežnicu, zalistak rožnjače se postavlja nazad na mesto i operacija je gotova.

LASIK se odvija dok je pacijent pod lokalnom anestezijom izazvanom kapima za oči i obično traje 10-ak minuta. Pacijent takođe može zahtevati lagano umirenje. Obezbedite nekoga ko će Vas odvesti kući nakon operacije.

Šta treba da očekujem nakon LASIK operacije?

Vaše oči će privremeno biti suve iako nećete imati osećaj suvoće. Lekar će Vam prepisati kapi za oči za sprečavanje infekcije i upalnog procesa kao i kapi za održavanje vlažnosti očiju. Ove kapi mogu uzrokovati trenutno peckanje u očima ili zamućenje vida kada ih koristite. Nemojte koristiti nikakve kapi za oči koje Vam nije prepisao vaš lekar.

Lečenje nakon LASIK operacije oka uglavnom teče veoma brzo. Vid može biti zamućen i maglovit tokom prvog dana, ali većina pacijenata primećuju poboljšanje vida tokom prih nekoliko dana nakon operacije.

Posebna uputrstva nakon operacije variraju od hirurga do hirurga. Treba da odete kod lekara ponovo u cilju vršenja procene 24-48 sati nakon LASIK operacije, kao i svaki put kako vam to lekar odredi tokom sledećih 6 meseci nakon operacije.

Neke od najpoznatijih klinika koje vrše LASIK operaciju oka – lasersku korekciju vida u Srbiji:

- SVETI VID - Beograd, Dobračina 27 - T: (011) 328 37 37
www.svetivid.com

- OČNA BOLNICA PROFESIONAL - Zemun, Tršćanska 21 – T: (011) 37 52 283
www.bolnicaprofesional.rs

- MILOŠ KLINIKA - Beograd, Radoslava Grujića 25 - T: (011) 245 57 59
www.milosklinika.com

- OPTICUS OCULUS - Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina 10v – T: (011) 311 91 76
www.opticus.rs

MILMEDIC POLIKLINIKA - Beograd, Zvečanska 4 – T: (011) 26 44 100
www.milmedic.rsReklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.