osteoporoza, tema za raspravu | zdravlje, prevencija, trendovi u medicini, magazin
TRENDOVI U MEDICINI

21 May 2021

OSTEOPOROZA: TEMA ZA RASPRAVU

Najnoviji dokazi o osteoporozi pokazuju da ova opaka bolest nema mnogo veze sa manjkom kalcijuma i da apsolutno ima veze sa stanjem vaše sposobnosti da apsorbujete hranu.

Tokom ranih sedamdesetih, Keith McCormik je pobeđivao na juniorskom državnom prvenstvu u petoboju, atletskom takmičenju koje se sastojalo od pet disciplina: gađanje iz pištolja, mačevanje, konjički skokovi, plivanje i kros kantri trčanje.

Drevni olimpijski petoboj - trčanje, skakanje, bacanje koplja, bacanje diska i rvanje - smatran je najtežim događajem od svih, pobednik je krunisan nazivom Victor Ludorum, „pobednik igara“, a njegov savremeni ekvivalent nije ništa manje naporan.

Keith McCormick je bio snažan sportista koji je godinama trenirao između 12 i 15 sati dnevno. Godine 1976. bio je rezervni član američkog tima za petoboj na Letnjim Olimpijskim igrama u Montrealu u Kanadi. Takođe se takmičio i plasirao na drugo i četvrto mesto sa nekoliko timova na Svetskim prvenstvima.                   

 Njegova strast prema fitnesu proširila se i na njegovu karijeru, a 1982. godine Keith je diplomirao na Nacionalnom Koledžu za Kiropraktiku i postao sportski kiropraktičar. Takođe je održavao redovnu rutinu treninga i nastavio je da se takmiči u triatlonu i na Iron man takmičenjima.

A onda je 1999. godine, u četrdeset petoj godini, osetio jak bol u kuku tokom treninga na stazi. „Nisam mogao ni da završim trening, što je bilo veoma čudno“, kaže on. „Nekoliko nedelja sam se zamajavao time, a kako mi nije bilo bolje, posetio sam svog prijatelja koji je ortopedski hirurg i on mi je uradio rendgen kukova.“

Hirurgu se nije svidelo ono što je video, pa je naručio skeniranje gustine kostiju. Dobio je T-rezultat od -4,3, valjano u opsegu osteoporoze. T-rezultat pokazuje koliko se gustina kostiju osobe razlikuje od gustine kostiju zdravog dvadesetogodišnjaka. T-rezultat od -2,5 ili niži dijagnostikuje se kao osteoporoza.
McCormick je nakon toga otišao kod endokrinologa blizu svoje prakse u Belchertown-u, u Massachusetts-u, ali novi lekar nije znao ništa više o osteoporozi od svog pacijenta.

„Tada, pre 20 godina, o tome nisam znao ništa“, kaže McCormick. „Posadio me je u svoju kancelariju, izvukao ovu knjigu sa police i otvorio je na stranici o osteoporozi sa ovom listom od 20 stvari koje treba proveriti i počeo od vrha liste. Bio sam prosto zapanjen.“

McCormick-ov slučaj se nije podudarao ni sa jednim od poznatih uzroka osteoporoze. Nije pušio. Nije pio. Vežbao je čitav život i nije bio gojazan. Osteoporoza nije postojala u njegovoj porodičnoj anamnezi. Kada je stigao do kraja spiska, lekar mu je rekao: „Pa, izgleda da imate samo običnu osteoporozu“, i predao mu recepte za bisfosfonat (klasu lekova koji sprečavaju gubitak gustine kostiju) i tiazidni diuretik za smanjenje gubitka kalcijuma u urinu.

„Rekao sam, „Doktore, nisam ovde zbog recepta. Samo želim da saznam zašto imam osteoporozu. Imam 45 godina, a želite da uzimam ove lekove narednih 45 godina?" To mi nije imalo nikakvog smisla."

Odlučan da se kloni lekova, razume bolest koja ga je sakatila i prirodno se izleči, Keith je započeo dug period proučavanja, na kraju se udružujući sa dr Lawrence Raisz-om, šefom Odeljenja za Endokrinologiju i Metabolizam Zdravstvenog Centra Univerziteta u Connecticut-u, koji je vršio eksperimentalno istraživanje bolesti.

Uz pomoć dr Raisz-a, Keith je poboljšao svoju ishranu, dodajući više povrća bogatog kalcijumom, i počeo da uzima suplemente. Ali proces oporavka je bio spor, prespor. Sa T-rezultatom od -4,3, kosti su mu bile preslabe za životni stil koji je vodio, te iako je radikalno smanjio svoje sportske aktivnosti, u narednih pet godina slomio je ili zadobio frakturu najmanje 15 kostiju.
„Jedva da bih nešto uradio i puklo bi mi rebro“, kaže on. „Bio sam zaista krhak i nisam znao šta da radim. Bilo je užasno. Tako se povučete u sebe i mislite da ste ta krhka užasna osoba koja se nije brinula o sebi. Nikad u životu nisam uzimao drogu. Nikad nisam pio alkohol. Nikad nisam učinio ništa loše. No osteoporoza nadvija nad vama ovu ogromnu krivicu kako niste vodili računa o sebi. Psihološki je traumatično“.

Posle petnaeste slomljene kosti, kapitulirao je i počeo sa Forteo-m, injekcionim hormonom koji stimuliše aktivnost ćelija za izgradnju kostiju (osteoblasti i osteoklasti) u koštanom matriksu. Za dve godine prešao je sa T-rezultata od -4,3 na -3,3, a u tom trenutku su prelomi prestali i on se skinuo sa leka, pojačavajući svoj vlastiti prirodni pristup lečenju.

Prethodnih godina je naučio mnogo toga - posebno o vezi između zdravlja creva, imunološkog sistema i osteoporoze. Otkrio je da poseduje markere koji ukazuju na alergiju na gluten i prešao je na ishranu bez glutena. Počeo je da uzima alfa-lipoičnu kiselinu jer su njegova istraživanja pokazala da je to jedan od najvažnijih suplemenata kod osteoporoze, zajedno sa N-acetil cistinom (NAC), kalcijumom, magnezijumom, mineralima u tragovima i vitaminima D i K. Takođe je dodao riblje ulje i probiotike svojoj ishrani.

Do 2010. godine vratio se takmičenju na međunarodnom nivou, zauzevši sedmo mesto u svojoj grupi na Iron man Triathlon Svetskom šampionatu na Havajima. 2011. godine je zauzeo deveto mesto. Danas je i dalje profesionalni takmičar i svetski poznati specijalista koji pomaže ljudima kako bi se oporavili od osteoporoze.

„Kada radim sa pacijentima, borim se za pobedu u ovoj utakmici“, kaže on. „Nije mi bitno kako ću da je dobijem, osim da ne povredim osobu u procesu. Nije mi namera da dugo uzimaju lekove, a ako ni ne moraju da uzimaju lekove, onda im ih ni ne propisujem. Jednostavno prilagođavamo ishranu, dijetu i vežbanje, takve stvari.“

„Ljudi mi dolaze sa T-rezultatima obično ispod -4,5, što predstavlja hitan problem. Te ljude moramo brzo da izvučemo iz nevolje. Ako imaju samo -2,8 ili -3,0, to nije velika stvar. To možemo regulisati samo ishranom. No, svi su drugačiji.“

TESTOVI ZA OSTEOPOROZU

Skeniranje gustine kostiju je jedini test koji se koristi za dijagnostikovanje osteoporoze jer vam pokazuje da li imate normalnu gustinu kostiju, nisku gustinu kostiju (osteopeniju) ili osteoporozu.

Međutim, kao što dr Eugene Zampieron upozorava, "Skeniranje kostiju pokazuje da postoji osteoporoza, ali ne pokazuje njen uzrok. Zaista morate obaviti laboratorijske analize, jer će one odrediti način na koji lekar treba da rukovodi slučajem.“

Dr Keith McCormick se slaže. Kaže da su dva najvažnija testa koja treba uraditi oni za markere repsorpcije kostiju i oni za formiranje kostiju. Markeri resorpcije kosti uključuju tartarat rezistentnu kiselu fosfatazu (TRAP) i proizvode razgradnje kolagena (kao što su umreženi piridinijum, galaktozil hidroksilizin i umreženi telopeptidi CTx i NTx).

Ako su ovi markeri visoki, to znači da su osteoklasti pojačani, a ako se osteoklasti proliferišu, to je snažan pokazatelj da je možda u pitanju neka vrsta upale.

Test za P1nP (ukupni prokolagen tipa 1 N-terminalni propeptid) je preferisani marker za formiranje kostiju i pokazatelj nivoa aktivnosti osteoblasta. Ako je nizak, znate da vaše telo ne proizvodi kosti.
24-časovni test kalcijuma u urinu prikazuje gubitak kalcijuma iz krvnog seruma. Ako je visok, to ukazuje da imate problem sa hiperparatireoidizmom. Postoji PTH test da bi se utvrdilo da li su paratiroidni hormoni povišeni.

Primarni hiperparatireoidizam (PHPT) smatra se uzrokom sekundarne osteoporoze jer stanje promoviše aktivnost osteoklasta i resorpciju kostiju.

Test krvi na panelima citokina meri citokine - male proteine koje imune ćelije koriste za komunikaciju - uključujući interleukin (IL) -1 beta, IL-6, IL-8 i faktor alfa nekroze tumora, koji su svi uključeni u upalni proces i mogu izazvati štetu kada su povišeni.

Dr Zampieron preporučuje test na homocistein amino kiselina, jer visoka koncentracija homocisteina u serumu može oslabiti kost ometajući strukturu kolagena, povećavajući time rizik od osteoporotske frakture.

Ako uzimate lekove

Kao što Zampieron ističe, pacijenti koji dugo uzimaju određene farmaceutske lekove su verovatno kandidati za dobijanje osteoporoze.

Ako ste na inhibitorima protonske pumpe ili lekovima koji blokiraju H2, a koje mnogi uzimaju u pokušaju da ograniče proizvodnju stomačne kiseline, to će inhibirati vašu sposobnost apsorpcije aminokiselina i stvoriti opštu smanjenost apsorpcije hranljivih sastojaka vitalnih za izgradnju i čuvanje kostiju.

Ako uzimate takve lekove, sugeriše vam da izvršite celokupan pregled hranljivih sastojaka kako biste sagledali nivoe kalcijuma, mangana, magnezijuma, stroncijuma, bora, cinka i drugih hranljivih sastojaka.

Zampieron takođe preporučuje testiranje na nedostatke vitamina D i vitamina K, posebno za ljude koji uzimaju lekove za razređivanje krvi.

Pronalaženje uzroka

Do razvoja osteoporoze ne dolazi tek tako. Sedentarni način života, gojaznost, prekomerna konzumacija alkohola i ishrana bogata proteinima često su citirani faktori, a pušenje cigareta povećava rizik od preloma kostiju za 15 procenata. Hronični psihološki stres takođe povećava rizik od osteoporoze.

Širok spektar lekova može da podstakne gubitak gustine kostiju i poveća rizik od preloma, uključujući heparin i varfarin za razređivanje krvi, diuretike (takozvane „tablete za izbacivanje viška vode“), imunosupresore ciklosporin i kortizon, SSRI antidepresive, medroksiprogesteron (koristi se kod tableta za kontracepciju), lekove za dijabetes, tiroidni hormon, lekove za hemoterapiju i lekove kao što su inhibitori protonske pumpe koji smanjuju količinu kiseline u želucu.                   

Karakteristika mnogih od ovih vrsta lekova je da ometaju, direktno ili indirektno, metabolizam fosfora i kalcijuma u telu.

Ali zajednički imenitelj kod većine, ako ne i svih gore navedenih „uzroka“ osteoporoze je činjenica da oni negativno utiču na zdravlje creva i pokreću inflamatorne reakcije koje negativno utiču na imuni sistem.                                                    

„Sve što pojačava imuni sistem uticaće na vaše kosti jer su osteoklasti koji razgrađuju kost vrsta belih krvnih zrnaca“, kaže McCormick. „Dakle, oni su izuzetno usko povezani sa vašim imunim sistemom.“                                                                                                        

Koštana srž sadrži dve vrste matičnih ćelija, „startnih“ ćelija koje se razvijaju u sve ćelije u telu: hematopoetske (HSC) i mezenhimske (MSC). MSC postaju, između ostalog, osteoblasti, ćelije koje grade kosti, dok su osteoklasti koji razgrađuju kosti jedan od tipova ćelija nastalih iz HSC-a.

Zajednički imenitelj kod većine, ako ne i svih gore navedenih „uzroka“ osteoporoze je činjenica da oni negativno utiču na zdravlje creva i pokreću inflamatorne reakcije.

Obično osteoblasti i osteoklasti rade zajedno na razbijanju starijeg, slabijeg koštanog tkiva i obnavljanju jačeg nego što je bilo ranije. No, kako objašnjava McCormick, ako dođe do poremećaja u načinu na koji se HSC i MSC diferenciraju, možete iskusiti povećanu aktivnost osteoklasta i smanjenu aktivnost osteoblasta.                

To znači da tokom vremena imate sve više ćelija koje razgrađuju kosti i sve manje ćelija koje ih obnavljaju, što rezultira gubitkom gustine kostiju.

„Sve što uznemiri vaš imuni sistem, kao što su problemi sa crevima, će navesti imune ćelije da pošalju ono što se naziva pro-inflamatornim citokinima poput interleukina i faktora nekroze tumora, a svi ovi različiti hemijski glasnici pojačavaju sistem imunološkog odgovora“, kaže McCormick. „Osteoklasti reaguju na taj upalni odgovor u crevima i povećavaju se.“
Budući da u osnovi predstavljaju specijalizovane bele krvne ćelije, osteoklasti su izuzetno osetljivi na inflamatorne citokine. Hronična upala u bilo kom delu tela može da ih stimuliše da ubrzaju resorpciju kostiju.

Osteoporoza je takođe veoma povezana sa kolagenom. „Vaše kosti se sastoje od minerala, osteoblasta, osteoklasta i kolagena, koji je sam stvoren od mnogih vrsta proteina, koji su pak sačinjeni od različitih aminokiselina“, kaže dr Eugene Zampieron, naturopata i stručnjak za osteoporozu iz Woodbury-a., CT.

„Aminokiseline predstavljaju najmanji deo proteina i bez odgovarajuće hlorovodonične kiseline u želucu ne možete da svarite aminokiseline kao što su glicin, lizin, tiamin, glutamin i prolin. A sve su to veoma važne aminokiseline koje grade kolagen“.

„Ako uopšte nemate u telu sirovine za izgradnju kolagena, onda ga nikada ne možete obnoviti. Dakle, osteoporoza je u velikoj meri bolest kolagena.“
Zampieron je uspešno lečio mnoge pacijente sa teškom osteoporozom bez farmaceutskih lekova i kaže da to zaista zavisi od toga koliko je osoba posvećena otkrivanju osnovnog uzroka, traženju stvari koje konvencionalni lekari ne uzimaju u obzir, a zatim se drži programa lečenja.

„Možda će trebati malo vremena i detektivskog rada, ali morate obaviti svoj deo posla“, kaže on. „Imao sam jednu pacijentkinju koja je godinama imala osteoporozu. Probala je da uzima minerale i potpuno je promenila ishranu, ali to nije imalo efekta. Na kraju je došla kod meni i uradio sam analizu stolice tražeći indikatore malapsorpcije

„Pogledao sam hranu koju je jela, i sasvim sigurno, bila je izuzetno osetljiva na pšenični gluten što je stvorilo gotovo subkliničku celijakiju. Dakle, bez obzira koliko minerala uzimala, nije ih mogla apsorbovati. Nakon što je izbacila sve te upalne namirnice, nivo njenih aminokiselina je porastao i sada konačno napredujemo.“

Nauka tek sada počinje da napreduje u otkrivanju suptilnih i sistemskih uzroka osteoporoze. Posle 20 godina rada i učenja, do danas McCormick nije siguran šta je pokrenulo oboljenje kod njega.                                                                                                                                

„Mislim da je to obično kombinacija uzročnika“, kaže on. „Kod mene je gluten predstavljao jedan od glavnih uzroka. No mislim da je ogroman deo predstavljalo to što sam zaista naporno trenirao kada sam bio na Olimpijskim igrama 1976-e. Bio sam u sedam timova na svetskim šampionatima. Odradio sam pet lron man-a. Vozio bih bicikl pet sati i uopšte ne bih poneo nikakve nutrijente.“

„Mislim da me je sve sustiglo. Smatrao sam da sam neuništiv. Ali realnost je takva da sam pomalo ranjiv. Svi smo.“      


To zaista zavisi od posvećenosti same osobe otkrivanju osnovnog uzroka, traženju stvari koje konvencionalni lekari ne uzimaju u obzir.

Stvari koje treba uzeti i uraditi

„Osteoporoza je više od nedostatka kalcijuma“, kaže naturopata Eugene Zampieron. „I nije stvar u tome šta jedete. U pitanju je šta apsorbujete. Što se tiče prehrane, i kod vegetarijanaca i kod onih koji jedu meso nailazite na zaista tešku osteoporozu. Zaista ne postoji konsenzus oko toga koja vrsta ishrane je najbolja. Zavisi od pojedinca.“

S tim u vezi, evo nekoliko preporuka za sprečavanje nastanka osteoporoze.


Suplementi

Helat-kalcijum malat
Predložena dnevna doza: 500 – 700 mg/dan

Helat-magnezijum malat
Predložena dnevna doza: 300 – 400 mg/dan

Mikrokristalni koncentrat hidroksiapatita
Predložena dnevna doza: 500 mg/dan

Vitamin K (u obliku MK4)
Predložena dnevna doza: 50 – 90 mikrograma/dan

Vitamin D
Testirajte se da vidite kolika doza vam je potrebna. „Neki od mojih pacijenata uzimaju 7.000 mg dnevno, a neki uzimaju 1.000 mg“, kaže McCormick. „Testirajte se u martu ili aprilu, jer je tad kraj zime. Ako test pokaže 50 [nanograma po mililitru, ng/ml], uzmite 1.000 mg dnevno. Ako pokaže 20 [ng/ml], povećajte unos na do 5.000 mg dnevno.“

Bilje

Rehmannia (Rehmannia glutinose), biljka koja se koristi u kineskoj medicini i koja pomaže osteoblastima da obnove kosti i smanjuje nivo osteoklasta koji uništavaju kosti. Rehmannia može da umanji nivo glukoze u krvi. Ne uzimajte je ako ste na lekovima za dijabetes.

Predložena dnevna doza: kao tinkturu, uzimati 4 – 12 ml/dan; sušena biljka, 10 – 30 g/dan

Crni kohoš (Cimicifuga racemosa), selektivni modulator estrogenskog receptora za koji se pokazalo da dobro deluje na kosti. Crni kohoš možda nije bezbedan za žene koje su trudne, koje su imale rak dojke ili imaju endometriozu. Ne uzimajte ako ste podložni riziku od napada, moždanog udara, krvnih ugrušaka ili ako imate bolest jetre. Ne uzimajte ako koristite pilule za kontracepciju, terapiju zamene hormona, lekove za krvni pritisak ili sedative.

Predložena dnevna doza: tablete ekstrakta od 20 – 40 mg dva puta dnevno. Ne preporučuje se uzimanje duže od šest meseci.

Drynaria fortunei (Gu-Sui-Bu), kineski biljni lek poznat pod nazivom „popravljač oštećenih kostiju” je dobar za traumu kostiju i moguće, osteoporozu.

Predložena dnevna doza: 1 ml/dan

Vežbanje

Šetajte. Igrajte tenis, plivajte ili vozite bicikl. Džogirajte. Koristite stepenice. Trening snage i vežbe otpora su veoma korisni za očuvanje koštane i mišićne mase. Koristite trampolinu. Ako niste mobilni, koristite vibracionu mašinu za celo telo poput one koju je NASA razvila za održavanje koštane mase kod astronauta.

Reklame

Povezane teme

MR. SCI. MED. DR BOJAN ILIŠIĆ, INTERNISTA KARDIOLOG: BALONI SA LEKOM U LEČENJU KRVNIH SUDOVA SRCA BEZ UGRADNJE STRANOG MATERIJALA

MR. SCI. MED. DR BOJAN ILIŠIĆ, INTERNISTA KARDIOLOG: BALONI SA LEKOM U LEČENJU KRVNIH SUDOVA SRCA BEZ UGRADNJE STRANOG MATERIJALA

Angioplastika krvnih sudova srca je metoda koja je od sedamdesetih godina prošlog veka do danas spasila milione života pacijenata sa infarktom miokarda i drugim oblicima koronarne bolesti....

GASTROENTERITIS: VIŠE OD TROVANJA HRANOM

GASTROENTERITIS: VIŠE OD TROVANJA HRANOM

Norovirus je visoko zarazan i najčešće se nalazi u kontaminiranoj hrani ili vodi za piće. Simptomi vam se mogu javiti bilo kada, od 4-48 sati nakon što ste bili u kontaktu sa virusom. Ne postoji efektivan tretman lekom......

KANCER - NAJPODMUKLIJA BOLEST NAŠEG DOBA

KANCER - NAJPODMUKLIJA BOLEST NAŠEG DOBA

Ne samo da je pušenje vodeći uzročnik nastanka kancera pluća, oko 80 - 90 % smrti uzrokovanih kancerom pluća povezane su sa pušenjem, nego je takođe direktno povezano sa nastankom kancera pluća, jednjaka, usta, grla, bubrega, jetre, pankreasa, želuca...

ZAŠTO NASTAJE KRVARENJE DESNI?

ZAŠTO NASTAJE KRVARENJE DESNI?

Ova bolest nastaje kada gingivitis uznapreduje na sledeći nivo. Parodontitis je zapravo infekcija desni, kosti čeljusti i potpornog tkiva koje spaja zube sa desnima. Parodontitis može dovesti do klimanja zuba i ispadanja istih......

RIZICI KANCERA - KOLIKO UOPŠTE ZNATE?

RIZICI KANCERA - KOLIKO UOPŠTE ZNATE?

Rezultati novijih istraživanja ukazuju na vezu između smanjenog unosa voća i povrća i sve češće pojave kancera. Zbog toga, eksperti zaključuju da adekvatan unos ovih namirnica (pet porcija dnevno) predstavlja prevenciju, ali i faktor ......

ZAUSTAVLJANJE „KRADLJIVCA VIDA“

ZAUSTAVLJANJE „KRADLJIVCA VIDA“

Većina ljudi koja imaju makularnu degeneraciju - suočavajući se sa zastrašujućim izgledom gubitka vida na jednom ili možda čak na oba oka – kupanje u kupkama od lavande, puno kelja u ishrani i suplementi izgledaju kao mala cena koju treba platiti......

ODLAGANJE STARENJA - MIT ILI STVARNOST

ODLAGANJE STARENJA - MIT ILI STVARNOST

Verovatno nikad neće biti u prodaji kao lek protiv starenja. Ali ako lek dospe na tržište i pokaže učinak koji smo videli kod miša, tada će odobrenim kliničkim ispitivanjima lekari testirati lek u terapiji drugih bolesti....

PREDNOSTI I MANE UPOTREBE MATIČNIH ĆELIJA U MEDICINI

PREDNOSTI I MANE UPOTREBE MATIČNIH ĆELIJA U MEDICINI

Trenutno se lečenje matičnim ćelijama medicinski preporučuje samo za mali broj bolesti krvi. Na primer, za lečenje leukemije, pacijentima se obično uzima koštana srž pre nego što im se telo podvrgne visokoj dozi hemoterapije......

MITOHONDRIJE, TI SIĆUŠNI GENERATORI ENERGIJE

MITOHONDRIJE, TI SIĆUŠNI GENERATORI ENERGIJE

Osećate se tromo? Možda vaše mitohondrije ne proizvode dovoljno goriva za vaše ćelije. Nauka u nastajanju sugeriše da ovi sićušni generatori energije u našim ćelijama igraju vitalnu ulogu u našem metabolizmu i takođe u nivou energije....

MAJMUNSKE BOGINJE - TEMA O KOJOJ SE NAJVIŠE GOVORI

MAJMUNSKE BOGINJE - TEMA O KOJOJ SE NAJVIŠE GOVORI

Majmunske boginje su virusna bolest uzrokovana virusom koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i ima nižu stopu smrtnosti od velikih boginja....

TRKA ZA VEČNI ŽIVOT

TRKA ZA VEČNI ŽIVOT

Takmičenje za usporavanje prirodnih procesa starenja organizma je počelo, a naučnici i tehnološki gurui jure napredak koji bi mogao da nam udvostruči životni vek - ili ga čak još više produži......

17 NOVIH ČINJENICA KOJE BI TREBALI ZNATI O HIV-U

17 NOVIH ČINJENICA KOJE BI TREBALI ZNATI O HIV-U

Dani i noći gutanja lekova sada su prošlost. HIV može da se kontroliše jednom pilulom dnevno. Svaka pilula kombinuje lekove koji su se nekada koristili odvojeno. Ali dr. Horberg kaže: „Morate ih uzimati sa gotovo religijskim zanosom“......

DEMENCIJA: NAJOKRUTNIJA BOLEST

DEMENCIJA: NAJOKRUTNIJA BOLEST

Još uvek nam nedostaje adekvatno razumevanje šta uzrokuje većinu oblika demencije. Uzroci Alchajmerove bolesti su prilično nejasni. Postojala je nada da će lekovi razvijeni da uklone nakupljanje beta-amiloidnih plakova lečiti ili čak izlečiti bolest...

NADMUDRITE SVOJE GENE

NADMUDRITE SVOJE GENE

Svakome od nas je pri rođenju dodeljen jedinstveni set DNK karata, ali nauka pokazuje da ćemo možda moći da se promenimo više nego što mislimo da je moguće. Evo šta možete da učinite da svoju genetsku sudbinu usmerite ka zdravijem životu....

VAŽNE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O AUTO-IMUNIM BOLESTIMA

VAŽNE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O AUTO-IMUNIM BOLESTIMA

Autoimuna bolest se može pojaviti iznenada ili se pojaviti nakon nekog oboljenja sa kojim nema nikakve povezanosti - čak i uobičajene poput gripa - tako da naučnici proučavaju da li virusi ili infekcije mogu biti okidači......