Činjenice o prostatitisu | Zdravlje i prevencija, muško zdravlje, magazin
ŽENSKO I MUŠKO ZDRAVLJE

03 May 2022

ČINJENICE O PROSTATITISU

Simptomi se mogu pojaviti polako, ili se mogu pokazati brzo (u zavisnosti od uzroka i dostupne vrste lečenja)m ili mogu trajati po nekoliko meseci i nastaviti da se vraćaju (hronični prostatitis)...

• Deset do dvanaest posto muškaraca doživi simptome prostatitisa

• Prostatitis je najčešći problem prostate kod muškaraca mlađih od 50 godina

• Prostatitis može biti akutna bolest ili hronično stanje

Prostatitis je zapaljenje prostate. Zapaljenje može biti posledica infekcije, kao i drugih različitih uzroka. Skoro dva miliona pacijenata u ambulantnim urološkim praksama u SAD godišnje imaju prostatitis.

Prostatna žlezda je deo muškog reproduktivnog sistema i to je žlezda veličine oraha koja se nalazi kod muškaraca i nalazi se ispod mokraćne bešike, ispred rektuma. Ona okružuje uretru, cev iz koje urin i seme izlaze. Njegova glavna funkcija je stvaranje semene tečnosti kako bi sproveo spermatozoid kroz uretru.

Akutni bakterijski prostatitis Izazvan je bakterijskom infekcijom i obično počinje odjednom i može uključivati i simptome gripa. Ovaj oblik je najređi od četiri tipa prostatitisa.

Hronični bakterijski prostatitis:

Čine ga ponavljajuće bakterijske infekcije prostate. Između napada, simptomi mogu biti mali ili ih pacijent uopšte ne mora osetiti, međutim ovaj oblik prostatitisa je težak za zalečiti.

Hronični prostatitis/ sindrom hronične bolesti karlice:

Većina slučajeva prostatitisa spadaju u ovu kategoriju, međutim, ona je najnejasnija. Može ubuduće biti označen kao zapaljenje ili kao neinflamatorni oblik, u zavisnosti od prisustva ili odsustva ćelija koje se bore protiv infekcije u urinu, semenu i prostati. Često se ne može identifikovati tačan uzrok. Simptomi mogu doći i odlaziti a mogu i ostati hronični.

Asimptomatski inflamatorni prostatitis:

Ovo oboljenje je često dijagnostikovano slučajno tokom lečenja neplodnosti ili raka prostate.Pojedinci sa ovim oblikom prostatitisa se neće žaliti na simptome ili neprijatnosti, ali će imati prisutne ćelije koje se bore protiv infekcije prisutne u semenu/ prostatičnoj tečnosti.
Šta uzrokuje prostatitis?

Prostatitis može biti izazvan bakterijama koje se slivaju u prostatnu žlezdu iz urinarnog trakta (najčešći bakterijski uzrok) i od direktnog produženja ili limfnog širenja od rektuma. Takođe može nastati od različitih seksualno prenosivih organizama kao što su Neisseria goroneja, hlamidija ili HIV. Ostali organizmi koji su odgovorni za infekciju su isti koji se najčešće nalaze u infekcijama urinarnog trakta, kao što je ešerihija koli. U mnogim slučajevima (naročito hroničnom obliku prostatitisa) nema određenog uzroka prostatitisa.

Koji su faktori rizika za prostatitis?

Muškarce svih uzrasta može zadesiti prostatitis, ali je češći kod mlađih i sredovečnih. Ostali faktori rizika za razvoj prostatitisa uključuju sledeće:

• Porodična istorija prostatitisa
• Skorašnja infekcija urinarnog trakta
• Nedavna upotreba urinarnog katetera ili nedavnog urološkog poduhvata
• Povećana prostata
• Strukturalne ili funkcionalne abnormalnosti urinarnog trakta
• Dehidratacija (nedostatak tečnosti)
• Povreda karlice, od npr vožnje biciklom ili jahanja

Koji su znaci i simptomi prostatitisa?

Simptomi povezani sa prostatom mogu varirati u zavisnosti od osnovnog uzroka prostatitisa. Simptomi se mogu pojaviti polako, ili se mogu pokazati brzo (u zavisnosti od uzroka i dostupne vrste lečenja)m ili mogu trajati po nekoliko meseci i nastaviti da se vraćaju (hronični prostatitis). Brzina i ozbiljnost pojave najčešće su su najizraženiji kod akutnog bakterijskog prostatitisa. U sledećem spisku su znaci i simptomi koji mogu biti prisutni kod prostatitisa:

• Bolno, teško ili često uriniranje
• Krv u urinu
 •Bolovi u grudima, rektalni bol, bol u stomaku ili bol u leđima
• Groznica i temperatura
• Malaksalost i bolovi u telu
• Mokraćno pražnjenje
• Bolna ejakulacija ili seksualna disfunkcionalnost
Kada bih trebao posetiti doktora zbog prostatitisa?

Ako imate bilo koju naznaku ili simptome koji se poklapaju sa prostatitisom, trebalo bi da posetite Vašeg zdravstvenog radnika za dalju evaluaciju. U zavisnosti od simptom i odgovora na terapiju, Vaš lekar će možda morati da Vas uputi urologu.

Kako se dijagnostikuje prostatitis?

Prostatitis se obično dijagnostikuje analizom uzorka urina i ispitivanjem prostate. U ovaj pregled spada digitalni rektalni pregled kako bi se opipala žlezda prostate i utvrdile moguće abnormalnosti žlezde. Povremeno, lekar može takođe sakupljati i testirati uzorak prostate tečnosti.

Ponekad se vrši masaža prostate radi upoređivanja uzoraka prostatne tečnosti pre i posle ovog poduhvata. Da bi se odradila ova procedura, doktor će udariti/izmasirati žlezdu prostate u toku digitalnog pregleda rektuma. Budući da postoji zabrinutost da ova procedura može pustiti bakterije u krvotok, ovaj test je kontraindikovan u slučajevima akutnog bakterijskog prostatitisa.

Dodatni testovi koji mogu biti dobijeni uključuju celu krvnu grupu (CKG), elektrolit panel, krvne kulture, čišćenje uretralnog pražnjenja ako je prisutno, a ponekad i nivo specifičnog prostatičnog antigena (PSA). PSA test, koji se koristi kao ekranizacija za rak prostate, takođe može biti povišen prostatitisom.

Ostali testovi koji možda budu potrebni su urodinamični testovi (kako biste proverili koliko dobro praznite bešiku i da li prostatitis utiče na sposobnost uriniranja), ultrazvučnim slikanjem, kompjuterskom tomografijom (KT), cistoskopijom i biopsijom prostate.

Ako imate ponavljajuće epizode infekcije urinarnog trakta i prostatitisa, Vaš zdravstveni radnik će možda morati da bliže proceni Vaš genitourinarni sistem za anatomske abnormalnosti koje vaš čine pogodnijim infekciji. Svi oblici prostatitisa zahtevaju pomoćnu brigu, kontrolu bolova ako je potrebno i pažljivo raditi sa Vašim zdravstvenim radnikom. U određenim slučajevima, neki pojedinci koji pate od prostatitisa moraju da se leče u bolnici. Lečenje može uključivati sledeće:

• Antibiotici: Vaš lekar če odrediti pravi antibiotik i trajanje lečenja.
• Anti-inflamatorni lekovi: Oni mogu pomoći pri regulisanju bolova.
• Alfa-blokatori: Opuštanjem mišićnih vlakana oko bešike i prostate, alfa blokatori mogu smanjiti simptome uriniranja i pomoći Vam da ispraznite bešiku.
• Tople sedeće kupke
• Izbegavajte alkohol, kofein i začinjenu hranu.
• Masaža prostate: U nekoliko istraživanja pokazano je da masaža prostate smanjuje simptome kod nekih pacijenata sa hroničnim nebakterijskim prostatitisom.
• Promena načina života: Ako jašete konje, preporučujemo da pauzirate sa tom aktivnošću dok se ne oporavite.
• Alternativni tretmani: Iako postoje mnogi biljni preparati, nema trenutnih dokaza da su biljni lekovi definitivno korisni za prostatitis.
• Akupunktura: Pokazala je smanjenje simptoma kod nekih osoba koje pate od prostatitisa.
Koje su komplikacije prostatitisa?

Postoji nekoliko potencijalnij komplikacija prostatitisa, koje mogu uključivati sledeće:

• Akutni prostatitis postaje hroničan
• Opstrukcija izlaza bešike ili zadržavanje urina
• Neplodnost
• Gnojni čir na žlezdi prostate
• Širenje infekcije u krvotok (bakteremija/sepsa)
• I retko smrt

Prostatitis može podići nivo PSA. Nema dokaza da prostatitis dovodi do raka prostate. Ako je akutna upala/ epizoda prostatitisa rešena, nivo PSA će se obično vratiti na početno stanje.

Kakva je prognoza za prostatitis?

• Akutni bakterijski prostatitis se često može lečiti vrlo uspešno i ima vrlo dobru prognozu.
• Hronični prostatitis, a naročito hronični nebakterijski prostatitis, često dovodi do dugotrajnih simptoma i neugodnosti ako lečenje nije uspelo. Važno je voditi računa i primati konstantnu negu od strane Vašeg primarnog zdravstvenog radnika ili urologa.
• Prostatitis ne povećava rizik od razvoja raka prostate.

Zaključak o prostatitisu

Prostatitis može biti akutna bakterijska bolest koja se često lako leči antibiotikom ili može biti hronično stanje koje se ponavlja i zahteva dugotrajno medicinsko nadgledanje.Reklame

Povezane teme

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

Uzimajući u obzir brzinu nastanka tegoba vezanih za upalu prostate kao i dužinu toka bolesti, prostatitis može biti akutan, brzog nastanka i veoma izraženih simptoma, ili hroničan, kada se tegobe vezane za zapaljene prostate razvijaju polako i traju...

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

Smatra se da je moderna žena suviše aktivna pa samim tim i da ima i velike potrebe i očekivanja. Prema rezultatima istraživanja sasvim dovoljno vreme trajanje predigre obično iznosi 20 minuta,dok se seksualni čin koji traje 7,5 minuta smatra idealnim...

ČINJENICE O PROSTATITISU

ČINJENICE O PROSTATITISU

Simptomi se mogu pojaviti polako, ili se mogu pokazati brzo (u zavisnosti od uzroka i dostupne vrste lečenja)m ili mogu trajati po nekoliko meseci i nastaviti da se vraćaju (hronični prostatitis)......

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

Istraživači su otkrili da veliki broj žena pati od neke vrste seksualne disfunkcije, od bola tokom seksa pa do konstantno niskog libida....

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

Grčevi, žudnja i promene raspoloženja smatraju se delom periodnog paketa tokom vaših tinejdžerskih godina, ali zašto se čini da PMS postaje izuzetno neprijatan u 30-im i 40-im godinama? Naši stručnjaci za hormone bave se ovim slučajem......

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

Sam postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji. Vaš deferens je vezan ili blokiran na putu od testisa do uretre. Rezovi se prave na skrotumu i nakon postupka su gotovo nevidljivi.....

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

Prostata je možda mala, ali je posebno važna. Toliko je važna da se oko nje vrti veliki deo savremene urološke prakse. Čak je i njeno ime odisalo osećajem važnosti. Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega...

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke......

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

Zato se često, osim urologa i psihijatara, u terapiju uključuju i ginekolozi, endokrinolozi... A zavisno od uzroka koji dovode do smanjenja potencije i onemogućavaju normalan seks i lagodan život impotencija se deli na psihičku i organsku......

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim disbalansom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje....

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

U toku godine jedna žena više od tri ili četiri puta prođe kiretažu, ne razmišljajući o posledicama po svoje zdravlje, ali ni o etičkom aspektu. Samo Ruskinje češće od Srpkinja abortusom rešavaju problem neželjene trudnoće......

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

Da bismo mogli da prepoznamo simptome hormonalnih poremećaja, moramo da znamo koji su simptomi prirodni i normalni ili kako funkcioniše endokrini sistem......

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

Problemi sa prostatom. Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i ispred debelog creva i veličine je kestena. Zdravlje i prevencija....

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

Nedostatak testosterona se javlja kada testisi ne proizvode dovoljno, a uzroci mogu biti različiti. Loša funkcija testisa može biti nasledna, ali takođe uzrokovana određenim supstancama, tumorima, hirurškim zahvatima ili se javlja starenjem......

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

Prilikom svakog polnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice......