prostata mala žlezda od velikog značaja | muško zdravlje, prevencija, magazin
ŽENSKO I MUŠKO ZDRAVLJE

14 Mar 2022

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

Prostata je možda mala, ali je posebno važna. Toliko je važna da se oko nje vrti veliki deo savremene urološke prakse. Čak je i njeno ime odisalo osećajem važnosti. Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega

Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega ili nekoga“. Poznati istoričar Herodot je rečju „prostata“ razlikovao vođu vojske, a filozof Platon je tako nazivao šefa države.


Anatomija i funkcija prostate

10 od 10 urologa potvrdilo bi da se prostata nalazi ispod bešike i ispred rektuma, a njena normalna veličina je veličina oraha. Zanimljiva je činjenica da je jedno vreme prostata bila potpuno odsutna iz atlasa anatomije. Čak i najistaknutiji anatomski ilustratori, poput Leonarda da Vinčija, nisu je slikali jer nisu ni sumnjali da ona postoji.

U stvari, Herodot, Platon i Leonardo postojali su, kao i svi na ovom svetu, zahvaljujući prostati! Svoj reproduktivni doprinos daje u obliku sekreta, što olakšava kretanje sperme i pruža joj dragocene hranljive sastojke.

Da bismo se uputili na poslednju intrigantnu referencu na prošlost, reći ćemo da čak i nakon otkrića prostate tadašnji iscelitelji nisu bili naročito sigurni čemu služi.


 • Neki lekari su mislili da služi kao filter za spermu.
 • Drugi su insistirali na tome da je njen sekret vrsta lubrikanta za uretru.
 • Treći su bili uvereni da se u njoj proizvodi sperma.
 • Četvrti su bili mišljenja da se seksualno zadovoljstvo muškarca povećava pod njenim uticajem.


Danas znamo da su treći i četvrti imali neko pravo. Malo je muškaraca svesno ove činjenice, ali većina ejakulata (tečnosti koja se luči tokom ejakulacije) potiče iz prostate, a vrlo mali procenat je zapravo sperma koja dolazi iz testisa. Takođe, prostata je bogata nervnim završetcima, što je čini vrlo osetljivom. I erogenom zonom, kažu poznanici.


Najčešći problemi sa prostatom

Prostata je takođe važna zbog problema koje nam može stvoriti. Možda znate da testosteron utiče na rast – ne samo mišića, već i prostate. Pod njegovim uticajem tokom puberteta, prostata se poveća u težini i veličini i do osam puta, a između 21. i 50. godine udvostručuje se. Ovaj rast se nastavlja i nakon 50. godine, kada ima najveći rizik da nam izazove probleme. Najčešći problemi sa prostatom su sledeća tri:

 • Upalni, nazvani prostatitis, koji može biti posledica infekcije, ali ne nužno.
 • Maligni – rak prostate, jedan od najčešćih malignih tumora u humanoj medicini.
 • Benigni – benigna hiperplazija prostate (BPH).


Najčešći problem prostate je BPH. To je postepeno povećanje prostate, za koje razlozi nisu dobro proučeni i 9 od 10 urologa ne može sa sigurnošću da vam kaže šta je uzrok. I 1 od njih će vas lagati.

Znamo da naslednost igra ulogu kod benignog uvećanja prostate, tj. ako je ocu dijagnostikovana BPH, njegovi sinovi su u većem riziku. Takođe je jasno da su starost i testosteron povezani sa benignom hiperplazijom prostate, ali sumnjamo da li je oni uzrokuju. Jedno je sigurno, nema BPH bez testosterona, a stanje je povezano sa povećanjem drugih polnih hormona kao što su dihidrotestosteron i estrogen u tkivu prostate.

Većina muškaraca starijih od 45 godina ima uvećanu prostatu. Oko polovine muškaraca starijih od 60 godina i preko 2/3 muškaraca starijih od 80 godina se žali na taj problem.

Benigna hiperplazija prostate: simptomi

Uvećanje prostate dovodi do tri glavne grupe simptoma. Neki od njih su povezani sa kompresijom i sužavanjem uretre koja prolazi kroz nju. Nije iznenađujuće što ovo dovodi do poteškoća sa pražnjenjem bešike i tri glavne grupe simptoma.


Simptomi tokom uriniranja:

 • Odložen početak mokrenja
 • Prekid tokom mokrenja
 • Slab mlaz
 • Cepanje ili raspršivanje mlaza


Simptomi povezani sa zadržavanjem urina u bešici:


 • Noćno mokrenje
 • Ponavljani nagon za mokrenjem
 • Često mokrenje
 • Hitni nagoni za mokrenjem
 • Urinarna inkontinencija


Simptomi nakon uriniranja:


 • Osećaj nepotpunog pražnjenja bešike
 • Naknadno ispuštanje urina „u kapima“

Dijagnoza BPH

Naravno, nijedan od ovih simptoma ne znači da patite od benigne hiperplazije prostate. Ovo stanje treba da dijagnostikuje urolog, bez obzira koliko teška i neprijatna poseta njemu može biti. Da biste smanjili zabrinutost, evo šta možete očekivati od posete lekaru:

 • Razgovor: izuzetno važna stvar, jer omogućava urologu da se upozna sa određenim problemima. Za procenu simptoma koristi se poseban upitnik (Međunarodni indeks simptoma prostate), koji se takođe koristi za objašnjavanje efekata lečenja.
 • Ultrazvuk: brz, lagan, siguran i bezbolan pregled koji omogućava lekaru da stekne jasnu predstavu ne samo o prostati, već i o stanju bešike i bubrega.
 • Rektalni bris: ovo je neprocenjiva metoda kojom urolog određuje gustinu, pokretljivost i konzistenciju prostate.Test za specifični antigen prostate (PSA): test čiste krvi, koji je takođe veoma važan, jer je jednostavan i brz način za procenu rizika od raka prostate. Svaki muškarac stariji od 50 godina treba da testira ovaj marker na godišnjem nivou.

Lekovi za tretman benigne hiperplazije prostate

Ako vam je dijagnostikovana BPH, lekovi za prostatu i lečenje biće usmereni na ublažavanje simptoma i održavanje kvaliteta života. U zavisnosti od težine simptoma, mogu se primeniti različiti pristupi:

Aktivno praćenje se preduzima kada su simptomi blagi. Uključuje periodične preglede i testove, obuku, kao i preventivne promene u navikama, koje ćemo ukratko spomenuti.

Tretman lekovima podrazumeva lekove za prostatu iz različitih grupa, što može uticati na simptome i izbegavanja hirurškog lečenja:

 • Alfa-1 blokatori: obično se koriste u početku i imaju brz i siguran efekat. Opuštaju mišiće prostate i vrat bešike, olakšavajući mokrenje.
 • Inhibitori 5-alfa reduktaze: oni se prepisuju muškarcima sa ozbiljnim simptomima i jako uvećanom prostatom. Utiču na testosteron i efikasni su, ali lečenje sa njima zahteva strpljenje. Efekat se može očekivati tek nakon 6 do 12 meseci.
 • Kombinovani preparati: koriste se sve više u poslednje vreme, jer se pokazalo da njihova dugotrajna upotreba smanjuje rizik od komplikacija uvećane prostate.

Terapija lekovima često nije dovoljna da bi se obezbedio kvalitetan život. Tada dolazi na red hirurško lečenje. Odluka se donosi na osnovu niza faktora kao što su stepen uvećanja, težina simptoma, moguće komplikacije i vaše lične preferencije.


Operacija prostate može biti:

 • Otvorena operacija za BPH bila je standard u prošlosti i sada se koristi samo kod vrlo velikih uvećanja prostate i srodnih bolesti bešike – kamenca ili divertikula.
 • Savremeni hirurški tretman BPH su endoskopske operacije. Takođe se nazivaju „beskrvnima“. U njima je pristup prostati kroz uretru, odakle se ubacuju posebni alati za uklanjanje žlezde. Ove operacije se mogu izvoditi električnom strujom ili laserom. Gotovo da nemaju ograničenja u veličini žlezde, krvarenje je minimalno, boravak u bolnici je kraći, a oporavak je obično brži.

Prevencija problema sa prostatom

Iako 9 od 10 urologa ne može reći koji su uzroci uvećane prostate, poznato je da medicina preporučuje promene u načinu života koje su važne za prevenciju. Mere koje mogu sprečiti pogoršanje simptoma i čak ih ublažiti. Evo ih:


 • Smanjenje ili potpuni prestanak unosa kofeina i alkohola, za koje je dokazano da iritiraju bešiku.
 • Pridržavajte se dijete bogate vlaknima i izbegavajte hranu koja dovodi do zatvora.
 • Gubitak težine.
 • Kontrola šećera u krvi i krvnog pritiska.
 • Prestanite pušiti.
 • Povećanje fizičke aktivnosti.
 • Povećanje količine uzete tečnosti tokom dana, smanjujući njihov unos uveče.
 • Potrudite se da u potpunosti ispraznite bešiku tokom mokrenja.


Dijetetski suplementi za prostatu

Pronalaženje pravih suplemenata za prostatu može se uporediti sa poslovičnom potragom za iglom u plastu sena. Kako je tržište dodataka ishrani loše regulisano, postoji mnoštvo proizvoda koji imaju magični efekat, a muškarci se o njihovoj efikasnosti informišu usmenim putem i vode se više subjektivnim mišljenjem nego objektivnim naučnim podacima.

Reklame

Povezane teme

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

Grčevi, žudnja i promene raspoloženja smatraju se delom periodnog paketa tokom vaših tinejdžerskih godina, ali zašto se čini da PMS postaje izuzetno neprijatan u 30-im i 40-im godinama? Naši stručnjaci za hormone bave se ovim slučajem......

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

Prostata je možda mala, ali je posebno važna. Toliko je važna da se oko nje vrti veliki deo savremene urološke prakse. Čak je i njeno ime odisalo osećajem važnosti. Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega...

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

Da bismo mogli da prepoznamo simptome hormonalnih poremećaja, moramo da znamo koji su simptomi prirodni i normalni ili kako funkcioniše endokrini sistem......

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

Sam postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji. Vaš deferens je vezan ili blokiran na putu od testisa do uretre. Rezovi se prave na skrotumu i nakon postupka su gotovo nevidljivi.....

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

Problemi sa prostatom. Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i ispred debelog creva i veličine je kestena. Zdravlje i prevencija....

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

Nedostatak testosterona se javlja kada testisi ne proizvode dovoljno, a uzroci mogu biti različiti. Loša funkcija testisa može biti nasledna, ali takođe uzrokovana određenim supstancama, tumorima, hirurškim zahvatima ili se javlja starenjem......

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

Prilikom svakog polnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice......

NEUGODNE UPALE MOKRAĆNIH PUTEVA KOD ŽENA

NEUGODNE UPALE MOKRAĆNIH PUTEVA KOD ŽENA

Najčešći uzročnik je E.coli, čak u 80% slučajeva. E.coli je prirodni stanovnik crevne mikroflore, ali kad dođe do mokraćnog sistema, množi se i izaziva upalne promene. Od ostalih bakterija spomenimo još i Klebsiellu, Proteus mirabilis te Enterococcus...

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

U toku godine jedna žena više od tri ili četiri puta prođe kiretažu, ne razmišljajući o posledicama po svoje zdravlje, ali ni o etičkom aspektu. Samo Ruskinje češće od Srpkinja abortusom rešavaju problem neželjene trudnoće......

NAJVEĆE PRETNJE MUŠKOM ZDRAVLJU

NAJVEĆE PRETNJE MUŠKOM ZDRAVLJU

Muškarac koji puši ima dvaput veće šanse umreti prerano. U proseku, pušači umru najmanje 6 godina pre nepušača. Mnoge bolesti povezane s pušenjem dovode do duge, bolne smrti. Rak pluća, u pravilu izazvan pušenjem, najučestaliji je oblik raka......

KLIMAKS KOD MUŠKARACA

KLIMAKS KOD MUŠKARACA

Prvi znaci obično se u nagoveštaju osećaju posle četrdesete godine. To su osećaj smanjenja vitalnosti i ukupne životne energije, snage mišića, blagi pad efektivne funkcije. Kosti postaju krtije, salo se taloži pogotovo na stomaku......

ŠTA SE DEŠAVA SA NJEGOVOM PLODNOŠĆU?

ŠTA SE DEŠAVA SA NJEGOVOM PLODNOŠĆU?

Otkrivanje neplodnosti može biti veoma stresan i komplikovan proces. Saradnja sa lekarima opšte prakse, urologom, psihologom i ostalim kvalifikovanim stručnim osobljem, veoma je važno za otkrivanje bitnih elemenata uključenih u problem neplodnosti......

GENITALNI HERPES KOD ŽENA: SIMPTOMI, PRENOS, LEČENJE

GENITALNI HERPES KOD ŽENA: SIMPTOMI, PRENOS, LEČENJE

Ne postoji lek za genitalni herpes; kada se osoba jednom zarazi ovim virusom, on u njoj ostaje do kraja života, uz mogućnost ponovnog aktiviranja. Ipak, postoje lekovi koji mogu smanjiti poteškoće frekvenciju ponovnog aktiviranja virusa......

MUŠKARCI: DA LI VAM JE POZNAT RIZIK OD OSTEOPOROZE KOJEM STE IZLOŽENI?

MUŠKARCI: DA LI VAM JE POZNAT RIZIK OD OSTEOPOROZE KOJEM STE IZLOŽENI?

Muškarci koji dožive lomljenje kuka često puta umiru ranije, i to 2-3 puta češće od žena, s tim što se šanse za gubitak života javljaju najčešće već tokom prve godine od loma kuka......

GINEKOLOŠKI PREGLED - VAŽNOST REDOVNE KONTROLE

GINEKOLOŠKI PREGLED - VAŽNOST REDOVNE KONTROLE

Spontani pobačaji neretko se događaju zbog prisutnosti bakterija kojih žene često nisu ni svesne da ih imaju. Postoji ceo niz potencijalno opasnih mikroorganizama koji mogu da naruše rast i razvoj ploda: hlamidija, mikoplazme, streptokoke......