prostata mala žlezda od velikog značaja | muško zdravlje, prevencija, magazin
ŽENSKO I MUŠKO ZDRAVLJE

14 Mar 2022

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

Prostata je možda mala, ali je posebno važna. Toliko je važna da se oko nje vrti veliki deo savremene urološke prakse. Čak je i njeno ime odisalo osećajem važnosti. Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega

Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega ili nekoga“. Poznati istoričar Herodot je rečju „prostata“ razlikovao vođu vojske, a filozof Platon je tako nazivao šefa države.


Anatomija i funkcija prostate

10 od 10 urologa potvrdilo bi da se prostata nalazi ispod bešike i ispred rektuma, a njena normalna veličina je veličina oraha. Zanimljiva je činjenica da je jedno vreme prostata bila potpuno odsutna iz atlasa anatomije. Čak i najistaknutiji anatomski ilustratori, poput Leonarda da Vinčija, nisu je slikali jer nisu ni sumnjali da ona postoji.

U stvari, Herodot, Platon i Leonardo postojali su, kao i svi na ovom svetu, zahvaljujući prostati! Svoj reproduktivni doprinos daje u obliku sekreta, što olakšava kretanje sperme i pruža joj dragocene hranljive sastojke.

Da bismo se uputili na poslednju intrigantnu referencu na prošlost, reći ćemo da čak i nakon otkrića prostate tadašnji iscelitelji nisu bili naročito sigurni čemu služi.


 • Neki lekari su mislili da služi kao filter za spermu.
 • Drugi su insistirali na tome da je njen sekret vrsta lubrikanta za uretru.
 • Treći su bili uvereni da se u njoj proizvodi sperma.
 • Četvrti su bili mišljenja da se seksualno zadovoljstvo muškarca povećava pod njenim uticajem.


Danas znamo da su treći i četvrti imali neko pravo. Malo je muškaraca svesno ove činjenice, ali većina ejakulata (tečnosti koja se luči tokom ejakulacije) potiče iz prostate, a vrlo mali procenat je zapravo sperma koja dolazi iz testisa. Takođe, prostata je bogata nervnim završetcima, što je čini vrlo osetljivom. I erogenom zonom, kažu poznanici.


Najčešći problemi sa prostatom

Prostata je takođe važna zbog problema koje nam može stvoriti. Možda znate da testosteron utiče na rast – ne samo mišića, već i prostate. Pod njegovim uticajem tokom puberteta, prostata se poveća u težini i veličini i do osam puta, a između 21. i 50. godine udvostručuje se. Ovaj rast se nastavlja i nakon 50. godine, kada ima najveći rizik da nam izazove probleme. Najčešći problemi sa prostatom su sledeća tri:

 • Upalni, nazvani prostatitis, koji može biti posledica infekcije, ali ne nužno.
 • Maligni – rak prostate, jedan od najčešćih malignih tumora u humanoj medicini.
 • Benigni – benigna hiperplazija prostate (BPH).


Najčešći problem prostate je BPH. To je postepeno povećanje prostate, za koje razlozi nisu dobro proučeni i 9 od 10 urologa ne može sa sigurnošću da vam kaže šta je uzrok. I 1 od njih će vas lagati.

Znamo da naslednost igra ulogu kod benignog uvećanja prostate, tj. ako je ocu dijagnostikovana BPH, njegovi sinovi su u većem riziku. Takođe je jasno da su starost i testosteron povezani sa benignom hiperplazijom prostate, ali sumnjamo da li je oni uzrokuju. Jedno je sigurno, nema BPH bez testosterona, a stanje je povezano sa povećanjem drugih polnih hormona kao što su dihidrotestosteron i estrogen u tkivu prostate.

Većina muškaraca starijih od 45 godina ima uvećanu prostatu. Oko polovine muškaraca starijih od 60 godina i preko 2/3 muškaraca starijih od 80 godina se žali na taj problem.

Benigna hiperplazija prostate: simptomi

Uvećanje prostate dovodi do tri glavne grupe simptoma. Neki od njih su povezani sa kompresijom i sužavanjem uretre koja prolazi kroz nju. Nije iznenađujuće što ovo dovodi do poteškoća sa pražnjenjem bešike i tri glavne grupe simptoma.


Simptomi tokom uriniranja:

 • Odložen početak mokrenja
 • Prekid tokom mokrenja
 • Slab mlaz
 • Cepanje ili raspršivanje mlaza


Simptomi povezani sa zadržavanjem urina u bešici:


 • Noćno mokrenje
 • Ponavljani nagon za mokrenjem
 • Često mokrenje
 • Hitni nagoni za mokrenjem
 • Urinarna inkontinencija


Simptomi nakon uriniranja:


 • Osećaj nepotpunog pražnjenja bešike
 • Naknadno ispuštanje urina „u kapima“

Dijagnoza BPH

Naravno, nijedan od ovih simptoma ne znači da patite od benigne hiperplazije prostate. Ovo stanje treba da dijagnostikuje urolog, bez obzira koliko teška i neprijatna poseta njemu može biti. Da biste smanjili zabrinutost, evo šta možete očekivati od posete lekaru:

 • Razgovor: izuzetno važna stvar, jer omogućava urologu da se upozna sa određenim problemima. Za procenu simptoma koristi se poseban upitnik (Međunarodni indeks simptoma prostate), koji se takođe koristi za objašnjavanje efekata lečenja.
 • Ultrazvuk: brz, lagan, siguran i bezbolan pregled koji omogućava lekaru da stekne jasnu predstavu ne samo o prostati, već i o stanju bešike i bubrega.
 • Rektalni bris: ovo je neprocenjiva metoda kojom urolog određuje gustinu, pokretljivost i konzistenciju prostate.Test za specifični antigen prostate (PSA): test čiste krvi, koji je takođe veoma važan, jer je jednostavan i brz način za procenu rizika od raka prostate. Svaki muškarac stariji od 50 godina treba da testira ovaj marker na godišnjem nivou.

Lekovi za tretman benigne hiperplazije prostate

Ako vam je dijagnostikovana BPH, lekovi za prostatu i lečenje biće usmereni na ublažavanje simptoma i održavanje kvaliteta života. U zavisnosti od težine simptoma, mogu se primeniti različiti pristupi:

Aktivno praćenje se preduzima kada su simptomi blagi. Uključuje periodične preglede i testove, obuku, kao i preventivne promene u navikama, koje ćemo ukratko spomenuti.

Tretman lekovima podrazumeva lekove za prostatu iz različitih grupa, što može uticati na simptome i izbegavanja hirurškog lečenja:

 • Alfa-1 blokatori: obično se koriste u početku i imaju brz i siguran efekat. Opuštaju mišiće prostate i vrat bešike, olakšavajući mokrenje.
 • Inhibitori 5-alfa reduktaze: oni se prepisuju muškarcima sa ozbiljnim simptomima i jako uvećanom prostatom. Utiču na testosteron i efikasni su, ali lečenje sa njima zahteva strpljenje. Efekat se može očekivati tek nakon 6 do 12 meseci.
 • Kombinovani preparati: koriste se sve više u poslednje vreme, jer se pokazalo da njihova dugotrajna upotreba smanjuje rizik od komplikacija uvećane prostate.

Terapija lekovima često nije dovoljna da bi se obezbedio kvalitetan život. Tada dolazi na red hirurško lečenje. Odluka se donosi na osnovu niza faktora kao što su stepen uvećanja, težina simptoma, moguće komplikacije i vaše lične preferencije.


Operacija prostate može biti:

 • Otvorena operacija za BPH bila je standard u prošlosti i sada se koristi samo kod vrlo velikih uvećanja prostate i srodnih bolesti bešike – kamenca ili divertikula.
 • Savremeni hirurški tretman BPH su endoskopske operacije. Takođe se nazivaju „beskrvnima“. U njima je pristup prostati kroz uretru, odakle se ubacuju posebni alati za uklanjanje žlezde. Ove operacije se mogu izvoditi električnom strujom ili laserom. Gotovo da nemaju ograničenja u veličini žlezde, krvarenje je minimalno, boravak u bolnici je kraći, a oporavak je obično brži.

Prevencija problema sa prostatom

Iako 9 od 10 urologa ne može reći koji su uzroci uvećane prostate, poznato je da medicina preporučuje promene u načinu života koje su važne za prevenciju. Mere koje mogu sprečiti pogoršanje simptoma i čak ih ublažiti. Evo ih:


 • Smanjenje ili potpuni prestanak unosa kofeina i alkohola, za koje je dokazano da iritiraju bešiku.
 • Pridržavajte se dijete bogate vlaknima i izbegavajte hranu koja dovodi do zatvora.
 • Gubitak težine.
 • Kontrola šećera u krvi i krvnog pritiska.
 • Prestanite pušiti.
 • Povećanje fizičke aktivnosti.
 • Povećanje količine uzete tečnosti tokom dana, smanjujući njihov unos uveče.
 • Potrudite se da u potpunosti ispraznite bešiku tokom mokrenja.


Dijetetski suplementi za prostatu

Pronalaženje pravih suplemenata za prostatu može se uporediti sa poslovičnom potragom za iglom u plastu sena. Kako je tržište dodataka ishrani loše regulisano, postoji mnoštvo proizvoda koji imaju magični efekat, a muškarci se o njihovoj efikasnosti informišu usmenim putem i vode se više subjektivnim mišljenjem nego objektivnim naučnim podacima.

Reklame

Povezane teme

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

Uzimajući u obzir brzinu nastanka tegoba vezanih za upalu prostate kao i dužinu toka bolesti, prostatitis može biti akutan, brzog nastanka i veoma izraženih simptoma, ili hroničan, kada se tegobe vezane za zapaljene prostate razvijaju polako i traju...

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

Smatra se da je moderna žena suviše aktivna pa samim tim i da ima i velike potrebe i očekivanja. Prema rezultatima istraživanja sasvim dovoljno vreme trajanje predigre obično iznosi 20 minuta,dok se seksualni čin koji traje 7,5 minuta smatra idealnim...

ČINJENICE O PROSTATITISU

ČINJENICE O PROSTATITISU

Simptomi se mogu pojaviti polako, ili se mogu pokazati brzo (u zavisnosti od uzroka i dostupne vrste lečenja)m ili mogu trajati po nekoliko meseci i nastaviti da se vraćaju (hronični prostatitis)......

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

Istraživači su otkrili da veliki broj žena pati od neke vrste seksualne disfunkcije, od bola tokom seksa pa do konstantno niskog libida....

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

Grčevi, žudnja i promene raspoloženja smatraju se delom periodnog paketa tokom vaših tinejdžerskih godina, ali zašto se čini da PMS postaje izuzetno neprijatan u 30-im i 40-im godinama? Naši stručnjaci za hormone bave se ovim slučajem......

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

Sam postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji. Vaš deferens je vezan ili blokiran na putu od testisa do uretre. Rezovi se prave na skrotumu i nakon postupka su gotovo nevidljivi.....

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

Prostata je možda mala, ali je posebno važna. Toliko je važna da se oko nje vrti veliki deo savremene urološke prakse. Čak je i njeno ime odisalo osećajem važnosti. Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega...

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke......

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

Zato se često, osim urologa i psihijatara, u terapiju uključuju i ginekolozi, endokrinolozi... A zavisno od uzroka koji dovode do smanjenja potencije i onemogućavaju normalan seks i lagodan život impotencija se deli na psihičku i organsku......

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim disbalansom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje....

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

U toku godine jedna žena više od tri ili četiri puta prođe kiretažu, ne razmišljajući o posledicama po svoje zdravlje, ali ni o etičkom aspektu. Samo Ruskinje češće od Srpkinja abortusom rešavaju problem neželjene trudnoće......

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

Da bismo mogli da prepoznamo simptome hormonalnih poremećaja, moramo da znamo koji su simptomi prirodni i normalni ili kako funkcioniše endokrini sistem......

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

Problemi sa prostatom. Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i ispred debelog creva i veličine je kestena. Zdravlje i prevencija....

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

Nedostatak testosterona se javlja kada testisi ne proizvode dovoljno, a uzroci mogu biti različiti. Loša funkcija testisa može biti nasledna, ali takođe uzrokovana određenim supstancama, tumorima, hirurškim zahvatima ili se javlja starenjem......

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

Prilikom svakog polnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice......