muškarci: da li vam je poznat rizik od osteoporoze kojem ste izloženi, Zdravlje i prevencija, muško zdravlje, magazin
ŽENSKO I MUŠKO ZDRAVLJE

15 Apr 2023

MUŠKARCI: DA LI VAM JE POZNAT RIZIK OD OSTEOPOROZE KOJEM STE IZLOŽENI?

Muškarci koji dožive lomljenje kuka često puta umiru ranije, i to 2-3 puta češće od žena, s tim što se šanse za gubitak života javljaju najčešće već tokom prve godine od loma kuka...

Šta pomislite kada čujete reč „osteoporoza“?  Bez sumnje, za mnoge ljude, slika žena u postmenopauzi prva pada na pamet. Dugo vremena ova bolest je bila primarna meta reklamiranja lekova za oporavak kostiju, kao i kampanje za buđenje svesti za borbu protiv osteoporoze. Istina je da bolest koja kosti čini slabima i lomljivima, disproporcionalno pogađa žene. Međutim, realnost je takva da više od 8 miliona Amerikanaca od ukupno 40 miliona onih koji boluju od osteoporoze ili smanjene mase kostiju, zapravo su muškarci. Takav gubitak jačine kostiju dovodi uvek do ozbiljnih posledica.

Jedna trećina ukupnog broja slomljenih kukova kod ljudi širom sveta odnosi se na muškarce. Muškarci koji dožive lomljenje kuka često puta umiru ranije, i to 2-3 puta češće od žena, s tim što se šanse za gubitak života javljaju najčešće već  tokom prve godine od loma kuka. Veća stopa smrtnosti kod muškaraca se takođe javlja prilikom loma kičme ili kod pojave ostalih fraktura.

Vaši izgledi za nastanak osteoporoze zavise od nekoliko faktora, posebno starosti koja ubrzava gubitak mase kostiju. Nekoliko medicinskih organizacija, uključujući National Osteoporosis Foundation (Nacionalnu fondaciju za borbu protiv osteoporoze) i Endocrine Society (Endokrino udruženje), preporučuje da doktori procene muškarce stare 70 godina i starije na rizik od osteoporoze. Takođe preporučuju da muškarci stari 50-69 godina sa rizik faktorima budu podvrgnuti  rendgenskoj apsorpciometriji (DXA) dvostruke energije.
Najčešći faktori rizika:

Istorijat frakture kostiju nakon 50-te godine života

Postojanje određenih medicinskih uslova kao što su hipogonadizam (nizak nivo muškog polnog hormona), hiperparatireodizam (stanje žlezde), hipertireodizam ( preaktivna štotna žlezda) i digestivne bolesti kao celijakija ili kao Kronova bolest

Trenutno korišćenje pojedinih lekova, kao što su kortikosteroidi (npr., prednizon) i terapija smanjenja androgena (koristi se za lečenje kancera prostate).

Prekomerna upotreba alkohola

Pušenje

Fizička neaktivnost

Prestanak rasta

Nasledna osteoporoza

Ako imate bilo koji od ovih faktora rizika, razgovarajte sa svojim lekarom o podvrgavanju proceni mineralne gustoće kostiju (BMD).
Lečenje obično zahteva izmenu životnih navika, kao što je unos adekvatne količine kalcijuma i vitamina D i angažovanje u vežbama kojima se reguliše telesna težina. Ostale terapije zavise o osnovnom uzroku stanja, odnosno može li isti biti identifikovan. Npr., terapija zamene muškog polnog hormona se koristi u lečenju muškaraca koji boluju od hipogonadizma.

Terapije lekovima uključuju bisfosfinate koji usporavaju lomove kostiju; teriparatid, sintetički hormon koji pomaže izgradnji kostiju; i denosumab (prolija) koji blokira formiranje proteina koji dovodi do loma kosti.


Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.