prirodno lečenje hormonskog disbalansa kod žena, Zdravlje i prevencija, zensko zdravlje, magazin
ŽENSKO I MUŠKO ZDRAVLJE

03 Feb 2022

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim disbalansom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje.

Jedan od najčeščih zdravstvenih problema kod žena vezan je za probleme sa lučenjem hormona. Hormonski disbalans je stanje koje pogađa sve veći broj žena, i glavni je uzrok mnogih ženskih bolesti.

Iako neki simtpomi hormonskog disbalansa mogu biti vrlo izraženi, pojedine žene se suočavaju sa mnogo problema dok im ne otkriju pravi razlog. Tada se ispostavi da organizam ne luči dovoljno (ili luči previše) hormona koji su ključni za dobro zdravlje žene.

Sve te hormone proizvode žlezde sa unutrašnjim lučenjem: hipofiza, pankreas, tiroidna žlezda, nadbubrežne žlezde i jajnici. Previše visoki ili niski nivoi hormona kao što su estrogen, progesteron, muški polni hormon, insulin, adrenalin i kortizol direktno utiču na rad celog organizma i vremenom mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Kako onda da znate koji su simptomi hormonske neravnoteže? Neki od najčešćih pokazatelja mogu biti:

 • Neredovni ciklusi
 • Promene u apetitu
 • Anksioznost i depresija
 • Naglo debljanje ili gubljenje na težini
 • Smanjeni libido
 • Nesanica
 • Umor
 • Problemi sa varenjem
 • Pojava akni
 • Neplodnost


Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim disbalansom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje.


Kako da prepoznate simptome hormonskog disbalansa?

Nedostatak estrogena najčešće izaziva simptome kao što su neredovne menstruacije, česte promene raspoloženja, otežano pamćenje, bolovi u zglobovima, naglo povećanje kilaže, nesanica i manjak seksualnog nagona.

Povišeni estrogen utiče na promene apetita, variranje u telesnoj težini i usporavanje metabolizma. Takođe se mogu javiti problemi sa spavanjem, a visok nivo estrogena može dovesti i do endometrioze.
Promene u apetitu i višak kilograma mogu biti i znak da u organizmu postoji problem sa regulisanjem insulina. Često se kod ovih osoba javljaju povećani zamor i suvoća usta, a u težim slučajevima i problemi sa vidom i oštećenje nerava.

Progesteron je, pored estrogena, drugi najvažniji ženski hormon. Problemi sa lučenjem progesterona dovode do neredovnih mesečnih ciklusa, a kod žena u drugom stanju i do preranog porođaja i spontanog pobačaja.


Visok nivo muškog polnog hormona se prepoznaje po pojačanoj maljavosti, prekomernom znojenju, problemima sa aknama, suvoj koži i smanjenoj seksualnoj želji.

Takođe, pojačano lučenje muških hormona može upućivati i na sindrom policističnih jajnika. Reč je o stanju koje, ako se ne leči pravilno, može izazvati neplodnost, ali i neke druge ozbiljne bolesti kao što je dijabetes.

Smanjeno lučenje hormona štitne žlezde takođe dovodi do pojave različitih simptoma kao što su gojaznost, usporeni metabolizam, problemi sa varenjem, nervoza, razdražljivost i pojačano zamaranje.

Regulisanje hormona na prirodan način: provereno rešenje za hormonsku neravnotežu

Iako su simptomi hormonskog disbalansa neugodni i brojni, kod pojedinih žena se oni uopšte ne moraju pojaviti. Čak i ozbiljniji slučajevi mogu proći sa blagim simptomima, što ženama dodatno otežava da im otkriju pravi uzrok.
Međutim, dobra vest je da se hormonski disbalans može uspešno lečiti. Iako terapija zavisi od konkretnog uzroka (tačnije, od onih hormona koji nisu u ravnoteži), sve veći broj žena se okreće prirodnim lekovima. Regulisanje hormona na prirodan način ujedno je idealno rešenje koje, pored ublažavanja simptoma, vremenom dovodi u balans ceo organizam.

Ipak, pre toga je važno odrediti pravu dijagnozu i prihvatiti preporuke lekara. Ginekolog će proceniti da li je potrebna terapija lekovima, i savetovati promenu stila života i loših životnih navika.

To je i najvažniji uslov da bi regulisanje hormona na prirodan način dalo dobre rezultate. Nažalost, postoje određeni uzroci na koje ne možemo da utičemo, kao što su genetski faktori ili porodična istorija bolesti. Ono što jeste pod našom kontrolom svakako je promena životnog stila, odnosno usvajanje zdravih navika u ishrani, fizička aktivnost i redukovanje stresa.

Kako (ne) bi trebalo da izgleda zdrav i izbalansiran jelovnik?

Od svih uzročnika hormonske neravnoteže, među najčešćim je upravo nepravilna ishrana. Glavni „neprijatelji“ hormona su pre svega namirnice bogate ugljenim hidratima i šećerom. Zato bi iz ishrane najpre trebalo izbaciti belo brašno, beli pirinač, peciva, testenine i slatkiše sa rafinisanim šećerom.

Umesto njih odaberite žitarice od celog zrna, integralni pirinač, kao i peciva i testeninu od integralnog brašna.

Imajte u vidu da velike količine šećera sadrži i industrijski prerađena hrana i gazirani sokovi. Njih zamenite zdravim alternativama kao što su sokovi od sveže ceđenog voća i povrća.

Rafinisana ulja (suncokretovo, sojino i kukuruzno) bi takođe trebalo izbegavati i umesto njih koristiti maslinovo, kokosovo i laneno ulje. Mleko i mlečni proizvodi, pogotovo ako sadrže veštačke hormone i antibiotike, kod žena mogu izazvati povećanje nivoa muških hormona. Njih je dobro zameniti bademovim, pirinčanim ili kokosovim mlekom.

Od svih zdravih namirnica, voće i povrće bi u vašem jelovniku trebalo da bude najzastupljenjije. Ono sadrži vitamine, vlakna i antioksidanse neophodne za pravilno lučenje hormona. Birajte voće i povrće koje nije tretirano pesticidima i drugim štetnim otrovima, jer i oni mogu poremetiti pravilan rad hormona. Takođe, ako imate povišeni nivo estrogena, ne bi trebalo da konzumirate pasulj i grašak.

Dragocena pomoć prirode u lečenju hormonskog disbalansa
Ako patite od hormonskog disbalansa, na vašem meniju bi trebalo da se nađu i sledeći sastojci:

- Zdrave masnoće. Da bi organizam pravilno proizvodio hormone, potrebne su mu zdrave masnoće kao što su „dobar“ (HDL) holesterol i omega-3 masne kiseline. Osim što stimulišu uravnoteženo lučenje hormona, ove vrste masti sprečavaju upale, ubrzavaju metabolizam i pomažu vam da lakše izgubite na težini.

Sem toga, omega-3 masne kiseline mogu da ublaže menstrualne tegobe i simptome menopauze. U ishrani koristite više namirnica kao što su: 

 • Losos – najbogatiji je izvor omega-3 masti
 • Avokado – bogat je kalijumom, poboljšava zdravlje srca i smanjuje apetit
 • Kokosovo ulje – pomaže u mršavljenju i ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju upale

Među odlične izvore omega-3 masnih kiselina spadaju i orasi, čia, laneno seme i seme bundeve.

Lekovito bilje. Prednosti lekovitog bilja poznate su u lečenju brojnih bolesti, a mnoge od njih su se pokazale vrlo delotvornim upravo za regulisanje hormona na prirodan način. One nam obezbeđuju korisne sastojke i deluju umirujuće na ceo organizam, a korisne su i za ublažavanje različitih simptoma hormonskog disbalansa:

Morske alge sadrže minerale poput gvožđa, kalijuma i joda, i izuzetno su zdrav izbor za žene koje imaju manjak minerala u organizmu.

Peršun je takođe bogat gvožđem i vitaminom C, a ženama se preporučuje za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Kantarion je delotvoran u ublažavanju depresije i za povećanje libida, a ženama u menopauzi pomaže u smanjivanju napada vrućine.

Kopriva sadrži vitaminime, minerale i antioksidanse koji poboljšavaju imunitet. Bogata je gvožđem i preporučuje se trudnicama i ženama koje imaju obilne cikluse.

Neven je biljka koja sprečava infekcije i pomaže u regulisanju varenja. Koristan je za žene koje boluju od endometrioze i imaju izražene menstrualne tegobe.

Crvena malina takođe pomaže u ublažavanju menstrualnih grčeva. Poznata je i kao biljka koja kod trudnica ublažava jutarnje mučnine.

Crvena detelina je bogata fitoestrogenima i korisna je za žene koje imaju nizak nivo estrogena.

Crni kokos je delotvoran za prirodno regulisanje neuravnoteženih nivoa hormona. Kod žena u menopauzi pomaže u sprečavanju valunga i prekomernog znojenja, ali ga ne bi trebalo koristiti u velikim količinama jer može uzrokovati glavobolje.
Bez obzira na težinu simptoma i uzroke hormonske neravnoteže, odabir zdravih namirnica pomoći će vam da ponovo uspostavite pravilan rad hormona. Uz pravilnu ishranu ne bi trebalo da izostane ni fizička aktivnost, pa se preporučuje da najmanje 30 minuta dnevno radite vežbe umerenog intenziteta.

To mogu biti vožnja bicikla, trčanje, plivanje i brzo hodanje. Fizička aktivnost će vam pomoći da na prirodan način regulišete apetit i telesnu težinu, ojačate imunitet i izborite se sa stresom. Ipak, dobro bi bilo da pre nego što promenite način ishrane porazgovarate i sa svojim lekarom, pogotovo u slučaju da već koristite hormonsku terapiju.

Reklame

Povezane teme

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

Uzimajući u obzir brzinu nastanka tegoba vezanih za upalu prostate kao i dužinu toka bolesti, prostatitis može biti akutan, brzog nastanka i veoma izraženih simptoma, ili hroničan, kada se tegobe vezane za zapaljene prostate razvijaju polako i traju...

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

Smatra se da je moderna žena suviše aktivna pa samim tim i da ima i velike potrebe i očekivanja. Prema rezultatima istraživanja sasvim dovoljno vreme trajanje predigre obično iznosi 20 minuta,dok se seksualni čin koji traje 7,5 minuta smatra idealnim...

ČINJENICE O PROSTATITISU

ČINJENICE O PROSTATITISU

Simptomi se mogu pojaviti polako, ili se mogu pokazati brzo (u zavisnosti od uzroka i dostupne vrste lečenja)m ili mogu trajati po nekoliko meseci i nastaviti da se vraćaju (hronični prostatitis)......

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

Istraživači su otkrili da veliki broj žena pati od neke vrste seksualne disfunkcije, od bola tokom seksa pa do konstantno niskog libida....

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

Grčevi, žudnja i promene raspoloženja smatraju se delom periodnog paketa tokom vaših tinejdžerskih godina, ali zašto se čini da PMS postaje izuzetno neprijatan u 30-im i 40-im godinama? Naši stručnjaci za hormone bave se ovim slučajem......

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

Sam postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji. Vaš deferens je vezan ili blokiran na putu od testisa do uretre. Rezovi se prave na skrotumu i nakon postupka su gotovo nevidljivi.....

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

Prostata je možda mala, ali je posebno važna. Toliko je važna da se oko nje vrti veliki deo savremene urološke prakse. Čak je i njeno ime odisalo osećajem važnosti. Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega...

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke......

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

Zato se često, osim urologa i psihijatara, u terapiju uključuju i ginekolozi, endokrinolozi... A zavisno od uzroka koji dovode do smanjenja potencije i onemogućavaju normalan seks i lagodan život impotencija se deli na psihičku i organsku......

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim disbalansom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje....

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

U toku godine jedna žena više od tri ili četiri puta prođe kiretažu, ne razmišljajući o posledicama po svoje zdravlje, ali ni o etičkom aspektu. Samo Ruskinje češće od Srpkinja abortusom rešavaju problem neželjene trudnoće......

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

Da bismo mogli da prepoznamo simptome hormonalnih poremećaja, moramo da znamo koji su simptomi prirodni i normalni ili kako funkcioniše endokrini sistem......

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

Problemi sa prostatom. Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i ispred debelog creva i veličine je kestena. Zdravlje i prevencija....

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

Nedostatak testosterona se javlja kada testisi ne proizvode dovoljno, a uzroci mogu biti različiti. Loša funkcija testisa može biti nasledna, ali takođe uzrokovana određenim supstancama, tumorima, hirurškim zahvatima ili se javlja starenjem......

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

Prilikom svakog polnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice......