Problemi sa prostatom, značaj blagovremenog otkrivanja i lečenja | Magazin Zdravlje i prevencija
ŽENSKO I MUŠKO ZDRAVLJE

29 Jan 2021

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

Problemi sa prostatom. Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i ispred debelog creva i veličine je kestena. Zdravlje i prevencija.

Prostata ili prepucijumska žlezda je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i ispred debelog creva i veličine je kestena. Osnovna funkcija prostate je stvaranje tečnosti u spermi i povezana je sa plodnošću muškaraca.

Bolest prostate jedan je od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se muškarci suočavaju i jedna je od najčešćih bolesti sredovečnih i starijih muškaraca. Čak 28% muškaraca starijih od 40 godina i 43% starijih od 60 godina ima simptome uzrokovane povećanjem prostate.

Rizik od bolesti raste sa starenjem i zato je potrebno blagovremeno ići na lekarske preglede i započeti terapiju na vreme ako je potrebno. Iako je bolest česta, većina muškaraca ne zna dovoljno o zdravlju i poremećajima prostate. Strah i nelagodnost odlaska kod lekara kada se primete simptomi često dovode do razvoja bolesti.

Najčešće bolesti prostate su:


 • upala (prostatitis) i
 • benigna hipertrofija prostate (BPH).


Zapaljenje prostate

Prostatitis je najčešća dijagnoza kod muškaraca mlađih od 50 godina, a razlikujemo bakterijski i nebakterijski prostatitis.

Akutni bakterijski prostatitis manifestuje se iznenadnim simptomima i znacima infekcije. 5-15% bakterijskog prostatitisa uzrokuje E.coli. Simptomi koje možete osetiti su: opšta slabost, bolno i otežano mokrenje, vrućica, prehlada, bolovi u donjem delu leđa i genitalije.

Hronični bakterijski prostatitis takođe je uzrokovan bakterijskom infekcijom, ali simptomi se razvijaju sporije i često nisu toliko ozbiljni kao kod akutne upale. U lečenju hroničnog bakterijskog prostatitisa, problem je uništavanje bakterija, jer lekovi teško prodiru u tkiva. Hronični nebakterijski prostatitis naziva se i sindromom hroničnog karličnog bola. Bol se uglavnom javlja u predelu između anusa i skrotuma, ispod pupka, u spoljašnjim genitalijama, u preponama ili u križima. Simptomi uključuju: povećani nagon za mokrenjem, bol tokom ejakulacije, mogući problemi sa seksualnom funkcijom, isprekidan protok urina. Ova bolest nije teška, ali je dugotrajna i neprijatna. Lečenje se vrši samo po preporuci lekara sa uroantisepticima i lečenje traje relativno dugo, 4-6 nedelja. Pored uroantiseptica, u terapiji se koriste i antimikrobna sredstva, alfa-blokatori i antiinflamatorni lekovi.

Benigno uvećanje prostate

Benigna hiperplazija prostate - BPH se javlja kod muškaraca starijih od 30 godina kao rezultat hormonalnih promena. Karakteriše se porastom tkiva prostate, što onda uzrokuje određene poremećaje kod pacijenata.

Faktori rizika

Postoje faktori rizika koji utiču na povećanje prostate, kao što su:


 • pušenje,
 • konzumiranje alkohola,
 • debljina,
 • visok krvni pritisak
 • dijabetes

Simptomi

Prvi simptomi benignog povećanja prostate obično se javljaju oko 50. godine. Kada žlezda počne da raste, zbog lokacije prostate dolazi do pritiska na uretru. Kao rezultat, postoji nemogućnost potpunog mokrenja, simptomi čestog mokrenja i oklevanja pre pražnjenja bešike. Pacijent takođe ima problema sa zadržavanjem urina i često se može desiti noćno mokrenje. Mokrenje je značajno produženo i mogu se javiti bol i peckanje prilikom mokrenja. Svi ovi simptomi nisu karakteristični samo za dobroćudnu hipertrofiju prostate, već su isti simptomi prisutni i kod karcinoma prostate. Zbog toga je veoma važno da čim osetite bilo koji od ovih simptoma posetite urologa

Dijagnoza

Kada posetite lekara, verovatno će vas uputiti u laboratoriju gde ćete napraviti PSA test koji pokazuje da li pacijent ima rak i koliko je specifičnog antigena za prostatu (PSA) u krvi. PSA je protein koji je deo sperme i održava je u tečnom stanju. Vrednost PSA treba da bude ispod 4 ng / ml (nanogrami po mililitru). Pored tog testa krvi, mogući su i drugi testovi.

Prevencija i lečenje

Promene životnog stila - na početku lečenja bilo bi dobro promeniti neke životne navike koje mogu uticati na poboljšanje BPH. Poželjno je da se ovo odnosi na neke preventivne mere kao što su:


 • zaštita od hladnoće i vlage,
 • izbegavanje konzumiranja kisele, začinjene, paprike i slane hrane
 • izbegavajte kafu i alkohol jer mogu pogoršati probleme sa mokrenjem
 • naučite Kegelove vežbe, koje su prvenstveno dizajnirane da pomažu kod inkontinencije, a zasnovane su na ponovljenom opuštanju i kontrakciji karličnih mišića


Promenom načina života i izbegavanjem ovih faktora možete u velikoj meri pomoći u lečenju i sprečavanju BPH.

Pomoć od prirode - pomoć za lečenje možete potražiti i u biljnim preparatima i dijetetskim suplementima. Poznati su blagotvorni efekti brusnice, koprive, selena, cinka, vrbe, semena bundeve ... Na tržištu postoji veliki broj preparata namenjenih za lečenje problema sa prostatom. Pitajte svog lekara ili farmaceuta za savet pre upotrebe bilo kog proizvoda. Kada koristite proizvod, ne očekujte poboljšanje u kratkom vremenskom periodu. Za optimalan efekat, potrebno je redovno koristiti proizvod 2-3 meseca tačno prema uputstvima.

Lekovi - lečenje lekovima (blokatori alfa receptora, inhibitori 5-alfa reduktaze i njihova kombinacija) vrši se samo po savetu lekara i neophodno je slediti posebna uputstva.


Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.