šta se dešava sa njegovom plodnošću, Zdravlje i prevencija, muško zdravlje, magazin
ŽENSKO I MUŠKO ZDRAVLJE

30 Sep 2020

ŠTA SE DEŠAVA SA NJEGOVOM PLODNOŠĆU?

Otkrivanje neplodnosti može biti veoma stresan i komplikovan proces. Saradnja sa lekarima opšte prakse, urologom, psihologom i ostalim kvalifikovanim stručnim osobljem, veoma je važno za otkrivanje bitnih elemenata uključenih u problem neplodnosti...

Uzroci, dijagnoze i prirodni lekovi

Gotovo polovina svih uzroka neplodnosti odnosi se na muškarca. Istražujemo te uzroke, dijagnoze i prirodne lekove za povećanje muške plodnosti.

Reprodukcija  rađanje dece predstavljaju veliku odluku za mnoge parove, a rođenje deteta predstavlja prelepo i ispunjavajuće iskustvo. Ali kada koncepcija i trudnoća ne mogu tako lako da se ostvare, često nastaje osećaj straha, stresa i frustracije. Procenjuje se da je polovina slučajeva neplodnosti nastala zbog faktora koji se odnose na muškarca. Ovde objašnjavamo neke moguće uzroke i rešenja.

Neplodnost je široko rasprostranjena

Globalno, gotovo 14% parova je neplodno, što je definisano kao nesposobnost seksualno aktivnih parova da začnu dete nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa, bez upotrebe kontracepcijskih sredstava.

Dok socijalni faktori (kao što su kasnije godine životne dobi kada se parovi odlučuju na brak) čine svoje, faktori okoline, kao što su zagađenje i otrovi koje udišemo takođe imaju veliki uticaj na nastanak nepolodnosti kod ljudi danas. Na svu sreću, postoje neki jednostavni koraci koje muškarci mogu da urade kako bi pojačali svoju plodnost.
Dijagnoza

Kada se radi o infertilnosti, kako se ona dijagnostikuje? Najbolji prvi korak je uvek provera reproduktivne funkcije. Lekar će uvek početi sa medicinskom istorijom, uključujući podatke o infekcijama u prošlosti ili seksualno prenosivim bolestima, oštećenju reproduktivnih organa, uzimanju lekova ili izloženosti otrovima.

Fizičke analize i testiranje sperme takođe se rade u cilju utvrđivanja broja, pokretljivosti i oblika spermatozoida. Broj spermatozoida manje od 20 miliona / mL obično potvrđuje dijagnozu. Nepostojanje sperme u ejakulatu, poznato kao azospermija, dešava se u približno 10% slučajeva.

Ostali testovi koji se mogu uraditi uključuju skrotalni i transrektalni ultrazvuk kako bi se pristupilo eventualnim blokadama u kanalima kojima prolazi sperma kao i testove krvi u cilju utvrđivanja hormonskih poremećaja.

Uzroci i rešenja

Mnogo različitih stanja može dovesti do neplodnosti – neki koje možete sami da dijagnostikujete i neki za koje su potrebni stručna dijagnoza i stručno lečenje. Primeri uzroka neplodnosti koji se moraju lečiti uključuju:

Proširene vene u testisima (varikokela)

Genetski poremećaji

Blokade u kanalima kojima prolazi sperma od testisa do penisa

Seksualno prenosive bolesti

Prostatitis (zapaljenje prostate)

Mumps orhitis (upaljeni testisi zbog zausšnjaka/mumpsa)

Problemi sa hormonima (videti ispod)

Problemi sa hormonima

Hormoni igraju vitalnu ulogu kod započinjanja i održavanja reproduktivne uloge kod muškaraca.

Muški polni hormon je esencijalan za rast i podelu germinalnih ćelija koje se formiraju u zdravoj spermi: nedostatak ovog hormona doprinosi neplodnosti.

Uzajamno dejstvo ostalih hormona kao LH (luteinizirajući hormon) i FSH ( folikul-stimulirajući hormon) uključuju delikatni endokrini balans potreban za sazrevanje ćelija sperme.

Kvalitet sperme je takođe povezan sa drugim hormonom, poznatim pod nazivom inhibin B.

Istraživanje takođe identifikuje receptore tiroidnih hormona na testisima, navodeći da značajan uticaj ovog hormonalnog sistema na muški reproduktivni sistem. Abnormani tiroidni profil može uticati na kvalitet semena i plodnost ugrožavanjem veličine testisa, pokretljivosti spermatozoida i volumena ejakulacije.

Oksidativni stres

Muška neplodnost je kompleksan proces često dijagnostikovan kao „idiopatski“ što znači da strandardne procene ne mogu odrediti uzrok. Značajan dokaz sada je uperen prema oksidativnom stresu kao faktoru muške neplodnosti.

Kiseonik je veoma važan za održavanje života i kao deo normalnog metaboličkog procesa, sperma proizvodi reaktivne metabolite kiseonika (Reactive oxigen species- ROS) koji su neophodni za održavanje normalne funkcije ćelije. Ipak, kada su ROS prisutne u prekomernim količinama, čak i zbog povećane proizvodnje ili oštećenog čišćenja, oni smanjuju mobilnost spermatozoida i izazivaju ekstenzivno oštećenje na DNA sperme.

Semenska tekućina sadrži najveću koncentraciju antioksidanata od svake druge ljudske tekućine. Antioksidanti štite od oštećenja uzrokovanog ROS-om, a nekoliko kliničkih istraživanja podržavaju upotrebu antioksidantske terapije kao što su vitamini C i E, cink, koenzim Q10 i karnitin za poboljšanje parametara sperme. Naravno, pre uzimanja suplemenata, uvek se konsultujte sa lekarom. Navodimo neke od primera nedavnih istraživanja:

Vitamin C neutralizuje slobodne radikale, štiteći protiv DNA oštećenja. Jedna studija iz 2006 godine otkriva da konzumiranje vitamina C svaki dan tokom 2 meseca povećava broj spermatozoida kod musšakaraca.

Koenzim Q10 je oksidant koji pomaže zaštiti sperme protiv oksidativnog oštećenja i pomaže celularne bioenergetike obezbeđivanjem važnog goriva za pokretljivost sperme.

Karnitin je ključni transportni molekul koji takođe ima antioksidantske efekte. Mnoge studije su navele da karnitin može pomoći u poboljšanju koncentracije sperme i brzine spermatozioda (dajući slaboj spermi potrebnu energiju) i povećava mogućnost nastanka trudnoće.

Cink igra veliku ulogu u razvoju testisa, sazrevanju sperme i proizvodnji muškog polnog hormona. Studija iz 2008 godine otkriva da suplementi cinka poboljšavaju pokretljivost sperme i sprečavaju oksidativnu štetu.  Druga studija, iz 2012 godine otkriva da starii muškarci sa višim nivoom unosa cinka, stvaraju spermu sa manje oštećenim DNA.
Otrovi u životnoj sredini

Neplodnost kod muškaraca takođe može nastati zbog zagađenja u vazduhu. Muška reproduktivna funkcija može biti ugrožena zbog izloženosti hemikalijama, kao što su teški metali, pesticidi i ksenoestrogeni.

Mnoge toksične hemikalije deluju kao endokrini disruptori – mešajući se sa hormonalnim procesima – i nakon toga oštećuju funkciju sperme.

Biosfenol A (BPA) jeste primer sastava koji može uticati na mušku plodnost. Ova raširena hemkalija se može nači u plastičnim bocama i spremnicima hrane, zatim u termalnim papirnim kesama, medicinskoj opremi i elektronici.

Ftalati su druga grupa široko rasprostranjenih supstanci (u mekim plastičnim proizvoidima, kao što su zavese za tuširanje ili proizvodi za negu kože) koji utiču na sprečavanje sinteze muškog polnog hormona.

Ograničite izloženost toksičnim materijama izbegavanjem gorenavedenih proizvoda kad je to moguće, biranjem netoksičnih opcija. Npr., koristite organske proizvode u zamenu za pesticide, ozaberite robu u konzervi označenu rečima „Bez BPA“ i potražite proizvode za negu kože „bez ftalata“.
Životni stil

Faktori životnog stila igraju veliku ulogu u održavanju ukupnog zdravstvenog stanja i muške reproduktivne funkcije.

Težina: Muškarci sa prekomernom težinom su pod tri puta većim rizikom da će im sperma biti lošijeg kvaliteta od muškaraca normalne težine. Gojazni muškarci takođe često imaju oštećenu DNA u spermi.

Vežbanje: Zdrava količina vežbi (najmanje tri puta nedeljno po sat vremena) je veoma dobar način za popravljanje svih parametara koji se odnose na spermu – ali pre rigorozne vežbe mogu biti štetne.

Ishrana Konzumirajte hranu bogatu vlaknima, folnim kiselinama i likopenima – kojih ima u voću, povrću, npr u lubenicama ili paradajzu.

Pušenje i alkohol: Prestanite sa pušenjem i obavezno ogranićite unos alkohola i kofeina.

Stres: Smanjite nivo stresa.

Komplementarni pristup

Otkrivanje neplodnosti može biti veoma stresan i komplikovan proces. Saradnja sa lekarima opšte prakse, urologom, psihologom i ostalim kvalifikovanim stručnim osobljem, veoma je važno za otkrivanje bitnih elemenata uključenih u problem neplodnosti.

Naturopate-lekari su takođe dobro obučeni u pristupanju i održavanju ovog stanja i često sprovode isptivanja na toksine u okolini  ili oksidativne stres testove, zajedno sa upotrebom botaničkih i ostalih prirodnih lekova za lečenje hormonalnog poremećaja. U poslednje vreme, znanje i podrška su veoma bitni u uspešnom prevazilaženju problema neplodnosti.
Činjenica ili fikcija?

Dok tip donjeg veša kojeg muškarci nose sigurno neće uticati na količinu sperme, postoji nekoliko iznenađujućih momenata koji mogu-bar privremeno- uticati na smanjenje količine sperme i to pregrejavajući testite, uključujući

-          Čest odlazak u saunu

-          Preterana upotreba kompjutera

-          Dugotrajne vožnje biciklom

Reklame

Povezane teme

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

BAKTERIJSKA UPALA PROSTATE (PROSTATITIS)

Uzimajući u obzir brzinu nastanka tegoba vezanih za upalu prostate kao i dužinu toka bolesti, prostatitis može biti akutan, brzog nastanka i veoma izraženih simptoma, ili hroničan, kada se tegobe vezane za zapaljene prostate razvijaju polako i traju...

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

Smatra se da je moderna žena suviše aktivna pa samim tim i da ima i velike potrebe i očekivanja. Prema rezultatima istraživanja sasvim dovoljno vreme trajanje predigre obično iznosi 20 minuta,dok se seksualni čin koji traje 7,5 minuta smatra idealnim...

ČINJENICE O PROSTATITISU

ČINJENICE O PROSTATITISU

Simptomi se mogu pojaviti polako, ili se mogu pokazati brzo (u zavisnosti od uzroka i dostupne vrste lečenja)m ili mogu trajati po nekoliko meseci i nastaviti da se vraćaju (hronični prostatitis)......

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

OVO PRE SEKSA MORA DA ZNA SVAKI MUŠKARAC

Istraživači su otkrili da veliki broj žena pati od neke vrste seksualne disfunkcije, od bola tokom seksa pa do konstantno niskog libida....

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

NIKO NAM NIJE REKAO ZA PMS U SREDNJIM GODINAMA

Grčevi, žudnja i promene raspoloženja smatraju se delom periodnog paketa tokom vaših tinejdžerskih godina, ali zašto se čini da PMS postaje izuzetno neprijatan u 30-im i 40-im godinama? Naši stručnjaci za hormone bave se ovim slučajem......

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

Sam postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji. Vaš deferens je vezan ili blokiran na putu od testisa do uretre. Rezovi se prave na skrotumu i nakon postupka su gotovo nevidljivi.....

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

PROSTATA: MALA ŽLEZDA OD VELIKOG ZNAČAJA

Prostata je možda mala, ali je posebno važna. Toliko je važna da se oko nje vrti veliki deo savremene urološke prakse. Čak je i njeno ime odisalo osećajem važnosti. Može se pratiti sve do antičke Grčke i doslovno znači „neko ko stoji ispred nečega...

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENE

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke......

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

IMPOTENCIJA - NE POMAŽU MED I ORASI

Zato se često, osim urologa i psihijatara, u terapiju uključuju i ginekolozi, endokrinolozi... A zavisno od uzroka koji dovode do smanjenja potencije i onemogućavaju normalan seks i lagodan život impotencija se deli na psihičku i organsku......

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

PRIRODNO LEČENJE HORMONSKOG DISBALANSA KOD ŽENA

Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim disbalansom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje....

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

U toku godine jedna žena više od tri ili četiri puta prođe kiretažu, ne razmišljajući o posledicama po svoje zdravlje, ali ni o etičkom aspektu. Samo Ruskinje češće od Srpkinja abortusom rešavaju problem neželjene trudnoće......

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

Da bismo mogli da prepoznamo simptome hormonalnih poremećaja, moramo da znamo koji su simptomi prirodni i normalni ili kako funkcioniše endokrini sistem......

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

Problemi sa prostatom. Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i ispred debelog creva i veličine je kestena. Zdravlje i prevencija....

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

Nedostatak testosterona se javlja kada testisi ne proizvode dovoljno, a uzroci mogu biti različiti. Loša funkcija testisa može biti nasledna, ali takođe uzrokovana određenim supstancama, tumorima, hirurškim zahvatima ili se javlja starenjem......

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

Prilikom svakog polnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice......