Šta trebate činiti, a šta izbegavati kod higijene intimnog područja | Zdravlje i prevencija, žensko zdravlje, magazin
ŽENSKO I MUŠKO ZDRAVLJE

23 Nov 2020

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

Prilikom svakog polnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice...

Odgovarajuća higijena ključna je u prevenciji ginekoloških problema poput bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, iritacije i suvoće stidnice. Nažalost, neretko se u koracima greši

Intimna higijena žene prevencija ginekoloških problema.

Neodgovarajuća je higijena intimnog područja vrlo često uzrok ili jedan od uzroka razvoja mnogih ginekoloških problema poput bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, iritacije i suvoće stidnice. Suprotno uvreženom mišljenju, u navedenim slučajevima uzrok problema je neprimerena i preterana higijena koja često donosi mnogo više štete nego koristi za zdravlje intimnog područja.

Prehrana za intimno i reproduktivno zdravlje žene uz primer jelovnika

Međutim, i neredovito čišćenje genitalnog područja može uzrokovati brojne probleme poput mokraćnih infekcija i pojave bijelih naslaga na stidnici koje mogu biti uzrok neugodnog mirisa te dovesti čak i do slepljivanja malih usana i oštećenja epitela. Neadekvatna higijena za vreme menstruacije takođe može uzrokovati neugodne mirise i infekcije, retko i ozbiljna stanja poput životno ugrožavajućeg sindroma toksičnog šoka koji može nastati ako se tampon predugo ostavi u rodnici.

U slučaju kada se broj dobrih bakterija smanji, a loše bakterije (npr. Gardnerella spp.) prevladaju, nastaje bakterijska vaginoza. Poremećena okolina može uzrokovati i pojavu simptoma gljivične infekcije u slučaju kada se umnože gljivice (Candida spp.) kojih normalno u vagini ima u manjoj količini.
Osnovna pravila higijene intimnog područja

Održavanje intimne higijene za većinu je žena vrlo jednostavno. Preporučuje se nežno čišćenje vulve čistom vodom jednom do maksimalno dva puta dnevno, ovisno o individualnim potrebama žene te njenim fizičkim i spolnim aktivnostima.

Mogu se upotrebljavati i nežni sapuni bez dodataka i mirisa, posebno namenjeni za negu intimnog područja, no preporučuje se koristiti minimalnu količinu i to maksimalno jednom dnevno. Osobito je važno da ne koristite sapune za ruke ili šampone za telo za čišćenje vulve jer su oni često prejaki iritansi, zbog čega mogu isušiti genitalno područje i poremetiti ravnotežu vaginalne flore. Nakon čišćenja vodom ili blagim sapunom, važno je dobro osušiti genitalije i to najbolje čistim, nekorištenim peškirom.

Vagina se ni u kojem slučaju ne bi trebala prati ni ispirati, čak ni vodom. U slučaju da se želite rešiti neugodnog mirisa, ispiranjem vagine i preteranim pranjem vulve možete samo pogoršati situaciju. Genitalije imaju određeni miris koji je uvek prisutan i sasvim je normalna pojava. Međutim, ako primijetite neobičnu promenu mirisa ili neugodan miris (npr. miris koji podseća na ribu), obratite se ginekologu jer se vrlo verovatno radi o infekciji ili vaginozi.

Vrlo je važno i dobro oprati područje oko analnog otvora te međicu (prostor između vaginalnog i analnog otvora). Bakterije koje se normalno nalaze u crevu prisutne su oko anusa. Stoga, ako se taj deo tela ne čisti redovno, bakterije mogu preći do genitalnog područja te izazvati vaginalnu infekciju ili, češće, infekciju mokraćnih puteva. Iz istog razloga, važno je i da se nakon obavljanja nužde uvijek brišete od sprijeda prema natrag, a ne obrnuto, kako ne bi došlo do širenja bakterija s analnog područja na ostala intimna područja.
Intimna higijena za vreme menstruacije

Za vreme menstruacije, pravila za održavanje higijene intimnog područja vrlo su slična. Tokom perioda menstruacijskog krvarenja, spoljne genitalije možete i više puta dnevno oprati čistom vodom. Higijenske uloške treba menjati svakih 4 do 6 sati ako je krvarenje blago ili umereno, a kod obilnog krvarenja to je potrebno činiti češće, barem svaka 3 do 4 sata. Tampon treba promeniti nakon maksimalno 6 sati.

U posljednje vreme, menstrualna čašica sve je češći izbor mnogih žena. Istraživanja su pokazala da je ona sasvim sigurna za upotrebu, pod uslovom da se pravilno koristi i čisti. Većina higijenskih uložaka sadrži plastične materijale te ne dopušta oteicanje vlage koja se tada zadržava na spolovilu, pogoduje umnožavanju mikroorganizama, a time i razvoju infekcije. Stoga je velika prednost menstrualne čašice mogućnost cirkulacije vazduha oko spoljnog spolovila.

Intimna higijena osetljive kože

Osjetljiva je koža sklona iritacijama, svrbežu i crvenilu nakon korištenja čak i vrlo blagih proizvoda. Ukoliko je to slučaj i kod vas, najbolje je da koristite isključivo čistu vodu za pranje spoljnog genitalnog područja.

Koristite prozračno, pamučno i dovoljno široko donje rublje. Za njegovo pranje ne preporučuje se upotreba omekšivača rublja.

U nekih žena i urin može iritirati stidnicu. U tim slučajevima najbolje je nakon mokrenja isprati to područje vodom ili prebrisati spolovilo čistim toaletnim papirom navlaženim vodom. Nakon toga, važno je dobro posušiti područje vanjskih genitalija. Toaletni papir također može iritirati spolovilo, stoga preporučujemo korištenje papira bez dodanih bojila i mirisa.
Intimna higijena u postmenopauzi

Zbog hormonalnih promjena koje se normalno javljaju u menopauzi, vagina i vulva mogu biti smanjene vlažnosti, što može dovesti do pojave nelagode. U tom slučaju, preporučuje se izbegavanje korištenja sapuna na intimnom području kako bi se izbjeglo dodatno isušenje stidnice.

Intimna higijena kod pojačanog vaginalnog iscjetka

Veća količina iscetka iz rodnice kod nekih žena može biti normalna pojava, posebno za vreme ovulacije ili trudnoće. Pojačani vaginalni iscedak povećava i vlažnost spoljnog spolovila.

Već je prethodno naglašeno kako je važno održavati intimno područje suvim, a to se ne odnosi samo na sušenje spolovila nakon pranja ili kupanja u moru, već i na situacije kada imate pojačani vaginalni iscedak. U tom slučaju važno je da menjate gaćice nekoliko puta dnevno, odnosno onoliko puta koliko je potrebno da intimno područje održite suvim. Ne preporučuje se korišćenje dnevnih uložaka jer oni takođe zadržavaju vlažnost i zbog plastičnih delova od kojih su građeni ometaju protok vazduha.

Intimna higijena pre, za vreme i nakon polnog odnosa

Prilikom svakog polnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice. Obratite pozornost i na čišćenje seksualnih pomagala i igračaka te higijenu ruku.

U slučaju da koristite lubrikante za vreme spolnog odnosa, izuzetno je važno da odaberete dobru vrstu kako biste prevenirali iritaciju intimnog područja. Birajte lubrikante na vodenoj bazi što prirodnijih sastojaka, a izbjegavajte uljne lubrikante koji mogu oštetiti prezervativ. Važno je naglasiti da, iako se čini praktičnim izborom, slina nikako nije dobar lubrikant. Osim što nema potrebna svojstva (brzo se suši i nije dovoljno skliska), njome se mogu preneti neke polno prenosive bolesti, ali i značajno poremetiti vaginalna flora. Posljedično tome, povećava se rizik od nastanka bakterijske vaginoze i gljivične infekcije.

Nakon polnog odnosa, uklonite ostatke telesnih tekućina i lubrikanta sa spolovila. Mnogi stručnjaci preporučuju mokrenje neposredno nakon polnog odnosa kako bi se isprali mikroorganizmi koji su tijekom polnog odnosa ušli u mokraćnu cev, čime se prevenira razvoj mokraćnih infekcija.
Pravilno uklanjanje stidnih dlačica brijanjem

Važno je naglasiti kako stidne dlačice imaju svoju funkciju, zbog čega se njihovo uklanjanje generalno ne preporučuje. Međutim, velik broj žena ipak odabire neku od opcija uklanjanja dlačica na intimnom području, a one su razne. Iako su svi postupci uklanjanja stidnih dlačica poprilično sigurni, kod nekih od njih može doći do stvaranja ranica, infekcije, urastanja dlaka, osipa i sl.

Pitamo ginekologa: Je li iscedak normalna pojava i kada se trebamo zabrinuti?

Iscedak iz rodnice je prirodan i ne treba zabrinjavati. Promene li se boja, miris, količina ili gustoća, treba potražiti...

Takve se posledice najčešće javljaju kod uklanjanja stidnih dlačica brijanjem žiletom, zbog čega je važno naglasiti nekoliko važnih pravila kojih se je, za vreme tog postupka, poželjno pridržavati:


  • što kraće odrežite dlačice oštrim i dezinficiranim makazama
  • istuširajte se ili okupajte u toploj vodi kako bi koža pre brijanja omekšala
  • uvijek koristite nove, nekorištene i čiste žilete
  • oštricu dezinficirajte, a na stidnicu nanesite blagi sapun ili penu za brijanje
  • oštricu uvek okrenite u smeru rasta dlaka, ne suprotno
  • dezinficirajte kožu nakon brijanja izbegavajući područje oko malih usana.


Kako proizvodi koje koristite za vreme brijanja ne bi poremetili vaginalnu floru, držite ih na genitalnom području što je kraće moguće te koristite manje količine proizvoda. Nijedan takav proizvod nikad ne bi smio dospeti u vaginu.

Reklame

Povezane teme

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

NAJČEŠĆI HORMONSKI POREMEĆAJI KOD ŽENA

Da bismo mogli da prepoznamo simptome hormonalnih poremećaja, moramo da znamo koji su simptomi prirodni i normalni ili kako funkcioniše endokrini sistem......

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

VAZEKTOMIJA - ZA ILI PROTIV: SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O TRAJNOJ „MUŠKOJ KONTRACEPCIJI“

Sam postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji. Vaš deferens je vezan ili blokiran na putu od testisa do uretre. Rezovi se prave na skrotumu i nakon postupka su gotovo nevidljivi.....

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

PROBLEMI SA PROSTATOM - ZNAČAJ BLAGOVREMENOG OTKRIVANJA I LEČENJA

Problemi sa prostatom. Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i ispred debelog creva i veličine je kestena. Zdravlje i prevencija....

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK TESTOSTERONA

Nedostatak testosterona se javlja kada testisi ne proizvode dovoljno, a uzroci mogu biti različiti. Loša funkcija testisa može biti nasledna, ali takođe uzrokovana određenim supstancama, tumorima, hirurškim zahvatima ili se javlja starenjem......

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

ŠTA TREBATE ČINITI, A ŠTA IZBEGAVATI KOD HIGIJENE INTIMNOG PODRUČJA

Prilikom svakog polnog odnosa koristite zaštitne barijere poput kondoma kako bi se zaštitili od spolno prenosivih infekcija te bakterija koje mogu poremetiti fiziološku floru rodnice......

NEUGODNE UPALE MOKRAĆNIH PUTEVA KOD ŽENA

NEUGODNE UPALE MOKRAĆNIH PUTEVA KOD ŽENA

Najčešći uzročnik je E.coli, čak u 80% slučajeva. E.coli je prirodni stanovnik crevne mikroflore, ali kad dođe do mokraćnog sistema, množi se i izaziva upalne promene. Od ostalih bakterija spomenimo još i Klebsiellu, Proteus mirabilis te Enterococcus...

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

ABORTUS - ODLUKA, STRAH, OSUDA

U toku godine jedna žena više od tri ili četiri puta prođe kiretažu, ne razmišljajući o posledicama po svoje zdravlje, ali ni o etičkom aspektu. Samo Ruskinje češće od Srpkinja abortusom rešavaju problem neželjene trudnoće......

NAJVEĆE PRETNJE MUŠKOM ZDRAVLJU

NAJVEĆE PRETNJE MUŠKOM ZDRAVLJU

Muškarac koji puši ima dvaput veće šanse umreti prerano. U proseku, pušači umru najmanje 6 godina pre nepušača. Mnoge bolesti povezane s pušenjem dovode do duge, bolne smrti. Rak pluća, u pravilu izazvan pušenjem, najučestaliji je oblik raka......

KLIMAKS KOD MUŠKARACA

KLIMAKS KOD MUŠKARACA

Prvi znaci obično se u nagoveštaju osećaju posle četrdesete godine. To su osećaj smanjenja vitalnosti i ukupne životne energije, snage mišića, blagi pad efektivne funkcije. Kosti postaju krtije, salo se taloži pogotovo na stomaku......

ŠTA SE DEŠAVA SA NJEGOVOM PLODNOŠĆU?

ŠTA SE DEŠAVA SA NJEGOVOM PLODNOŠĆU?

Otkrivanje neplodnosti može biti veoma stresan i komplikovan proces. Saradnja sa lekarima opšte prakse, urologom, psihologom i ostalim kvalifikovanim stručnim osobljem, veoma je važno za otkrivanje bitnih elemenata uključenih u problem neplodnosti......

GENITALNI HERPES KOD ŽENA: SIMPTOMI, PRENOS, LEČENJE

GENITALNI HERPES KOD ŽENA: SIMPTOMI, PRENOS, LEČENJE

Ne postoji lek za genitalni herpes; kada se osoba jednom zarazi ovim virusom, on u njoj ostaje do kraja života, uz mogućnost ponovnog aktiviranja. Ipak, postoje lekovi koji mogu smanjiti poteškoće frekvenciju ponovnog aktiviranja virusa......

MUŠKARCI: DA LI VAM JE POZNAT RIZIK OD OSTEOPOROZE KOJEM STE IZLOŽENI?

MUŠKARCI: DA LI VAM JE POZNAT RIZIK OD OSTEOPOROZE KOJEM STE IZLOŽENI?

Muškarci koji dožive lomljenje kuka često puta umiru ranije, i to 2-3 puta češće od žena, s tim što se šanse za gubitak života javljaju najčešće već tokom prve godine od loma kuka......

GINEKOLOŠKI PREGLED - VAŽNOST REDOVNE KONTROLE

GINEKOLOŠKI PREGLED - VAŽNOST REDOVNE KONTROLE

Spontani pobačaji neretko se događaju zbog prisutnosti bakterija kojih žene često nisu ni svesne da ih imaju. Postoji ceo niz potencijalno opasnih mikroorganizama koji mogu da naruše rast i razvoj ploda: hlamidija, mikoplazme, streptokoke......

ČINJENICE O PROSTATITISU

ČINJENICE O PROSTATITISU

Simptomi se mogu pojaviti polako, ili se mogu pokazati brzo (u zavisnosti od uzroka i dostupne vrste lečenja)m ili mogu trajati po nekoliko meseci i nastaviti da se vraćaju (hronični prostatitis)......

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

ŽENSKO ZDRAVLJE: UŽIVAJTE MAKSIMALNO U POLNIM ODNOSIMA

Mnoge žene danas izbegavaju dodir, pa samim tim se gubi i interes za seks, a razlozi leže u suvoći i nekomforu koji obično osećaju tokom čina vođenja ljubavi. Ovo je, nažalost, najbolji put da sebe pretvore u „ženu krpu“,razlog zbog koga se veze gase...