5 razloga zbog kojih nikako ne smete da preskočite doručak, Dijeta i nutricionizam, zdravlje i prevencija, magazin
DIJETA & NUTRICIONIZAM

18 Jul 2021

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH NIKAKO NE SMETE DA PRESKOČITE DORUČAK

Doručak će vas držati sitima tokom celog jutra, ali doručak bogat proteinima produžiće ove prednosti na ceo dan. Birajte jaja, jogurt i meso te smanjite želju za junk foodom kroz dan. Zdrav doručak = zdraviji odabiri...

Da li redovno doručkujete? Mnogi ljudi smatraju da su ujutru previše zauzeti da bi stigli da doručkuju. Sa druge strane veća polovina tvrdi da nisu dovoljno gladni i da nemaju apetit kada se probude. Oni koji ne jedu ujutru, mogu naneti više štete nego koristi svom fizičkom izgledu.

Studije su pokazale da postoji nekoliko veoma važnih razloga zbog čeka je bitan doručak. U nastavku saznajte 5 najvažnijih razloga zašto je doručak zaista najvažniji obrok u danu i kakve prednosti ima za vaše zdravlje...

Doručak poboljšava koncentraciju

Postoji razlog zašto mnoge škole nude opciju doručka za svoje učenike. Nutricionisti su se davno složili kako je jutarnji obrok krucijalan za koncentraciju i učenje, nevezano za godine. Nakon noći, nivo šećera u krvi jako je nizak, a doručak koji nudi optimalnu količinu integralnih žitarica, proteina i namirnica bogatih vlaknima, itekako je potreban našem mozgu za izvođenje normalnih funkcija.

Važan je za srce

Navika preskakanja doručka - naučno dokazano da je povezana s razvitkom srčanih bolesti, tačnije povećanjem rizika od srčanog udara za 27%.

Izaberite proteine za doručak

Doručak će vas držati sitima tokom celog jutra, ali doručak bogat proteinima produžiće ove prednosti na ceo dan. Birajte jaja, jogurt i meso te smanjite želju za junk foodom kroz dan. Zdrav doručak = zdraviji odabiri!
Posle doručka ste aktivniji

Ljudi koji doručkuju jednostavno imaju više fizičke energije, zbog čega prirodno vode aktivniji život jer mozak dobija signale o količini nove energije. Napravite sebi uslugu i nikad ne preskačite doručak!

Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa

Veza između preskakanja doručka i razvijanja dijabetesa spomenuta je u mnogim istraživanjima. Doručak je važan zbog regulisanja apetita tokom dan. Ako ga preskačete, tokom nekog vremena može doći do osetljivosti insulina, dijabetesa tipa-2 i visokog krvnog pritiska.


Reklame

Povezane teme

NAJBOLJI SAVETI ZA ZDRAVO MRŠAVLJENJE

NAJBOLJI SAVETI ZA ZDRAVO MRŠAVLJENJE

Gubitak kilograma je težak i neizvestan proces za svakoga ko je pokušao da smrša, ali uz pravi pristup i savete, proces mršavljenja može biti prijatniji i efikasniji...

VEGETARIJANSTVO ZA POČETNIKE: NA KOJI NAČIN PROMENITI ISHRANU

VEGETARIJANSTVO ZA POČETNIKE: NA KOJI NAČIN PROMENITI ISHRANU

Bez obzira na razlog koji vas je naveo na vegetarijansku ishranu, korisno je usvojiti nekoliko saveta za početnike koji će vam pomoći da istrajete na tom putu....

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI PROBIOTIKA

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI PROBIOTIKA

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se mogu konzumirati kroz fermentisanu hranu ili suplemente...

GOJAZNI STE IAKO SE ZDRAVO HRANITE. KOJE TESTOVE URADITI?

GOJAZNI STE IAKO SE ZDRAVO HRANITE. KOJE TESTOVE URADITI?

Gojaznost ima karakteristike sistemske bolesti i pogađa više organa i organskih sistema. Stoga pristup lečenju mora biti interdisciplinaran, a važna uloga pripada endokrinologu...

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

Danas, u moru raznovrsnih dijeta i fitnes trendova, biranje pravog lifestyle-a postaje veliki izazov. Da li odabrati Mediteransku, Atkinsonovu, Paleo ili Keto dijetu?...

5 ZNAKOVA DA JE VAŠEM TELU POTREBNO VIŠE VLAKANA

5 ZNAKOVA DA JE VAŠEM TELU POTREBNO VIŠE VLAKANA

Čak i ako nemate zatvor, Vašim crevima je možda ipak potrebno više dijetetskih vlakana kako bi Vam pomogla da zaštitite svoje telo....

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

Dok su voće i povrće neke od najzdravijih namirnica, stručnjaci upozorava da određene vrste mogu povećati šećer u krvi....

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

Pored opšteg boljeg osećaja, bolje pokretljivosti, manje umora, manje zadihanosti pri naporu, neki drugi pokazatelji zdravlja značajno će se poboljšati...

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama....

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

Mnogi od nas provode dosta vremena pokušavajući da se drže dijete i da je sprovode, ali malo dodatnog punjenja zapravo može predstavljati dobru stvar....

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

Na društvenim mrežama ćete verovatno naleteti na ove nove prehrambene pristupe. Dijetetičarka Melissa Meier opisuje njihovu vrednost....

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

Beli luk se u terapeutske svrhe koristi više od 5.000 godina. U stvari, korišćen je kao antiseptik tokom dva svetska rata!...

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

Jedna stvar koju smo naučili dok smo bili zatvoreni je da ponovo počnemo da kuvamo. (Pozdrav domaćem hlebu i toplim kolačićima iz rerne!). No ako su nasleđe izolacije širi struk i uske pantalone, tu smo da vam pomognemo......

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

Ako se vi, ili neko do koga vam je stalo, upuštate u gubitak kilograma, razumevanje fizioloških reakcija u organizmu na prekomerni unos kalorija može vam pružiti prednost da uspešno sprovedete svoju odluku....

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

Jednostavni ugljeni hidrati (kao oni u čipsu) i dodati šećer (npr. u zašećerenom piću) povećavaju šećer u krvi, što dovodi do stvaranja ogromnih količina insulina – hormona koji podstiče jetru na skladištenje masti na stomaku i kukovima......