zašto je sad najbolje vreme da započnete dijetu | dijeta i nutricionizam, zdravlje i prevencija, magazin
DIJETA & NUTRICIONIZAM

17 Jun 2022

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

Ako se vi, ili neko do koga vam je stalo, upuštate u gubitak kilograma, razumevanje fizioloških reakcija u organizmu na prekomerni unos kalorija može vam pružiti prednost da uspešno sprovedete svoju odluku.

Profesionalni istraživač mršavljenja profesorka Amanda Salis objašnjava zašto.

Gubitak kilograma nikada nije lak, ali prvih nekoliko dana do nedelja je lakše nego u periodu nakon toga. Razlog tome je što kad god unesete više kalorija nego što vaše telo sagori - pomislite na velike svečane gozbe, a zatim na sedenje satima sa prijateljima ili rođacima - vaše telo aktivira niz fizioloških procesa koji vam zapravo pomažu da brže sagorite višak. Ove fiziološke procese nazivam “masnom kočnicom”, jer koče dobijanje masnoće.

Najočigledniji znak vaše masne kočnice predstavlja smanjenje nagona za unosom hrane. Dakle, posle prazničnog prejedanja, ako se analitički posvetite uočavanju signala gladi i sitosti vašeg tela, možda vas neće privući toliko obilna ili bogata hrana. Da biste maksimalno iskoristili ovaj efekat, važno je da ne jedete kada niste gladni - čak i ako to znači da jedete manje od količine koja je dozvoljena prema dijeti za mršavljenje.                              

POKRENITE SE

Pored smanjenja vašeg nagona za unosom hrane, masna kočnica takođe može da poveća vašu sklonost da budete fizički aktivni, da poveća količinu energije koju koristite kada ste aktivni ili oboje. Ona takođe pomaže u ublažavanju nakupljanja masti. Ovaj efekat masne kočnice znači da je početak nove godine odlična prilika za ulazak u fizičku aktivnost (ali budite pažljivi prema svom telu ako tek počinjete). Dok se masna kočnica istroši, mogli biste već da se naviknete na nove aktivne navike.

Osim što smanjuje nagon za jelom i stimuliše količinu energije koja se troši na fizičku aktivnost, neke, ali ne i sve studije, pokazuju da višak unosa energije - na primer tokom praznika - dovodi do povećanja količine energije koju telo sagoreva dok miruje. Taj efekat je poznat kao “potrošnja energije u stanju mirovanja” ili “stopa metabolizma u stanju mirovanja”, a promena u njoj takođe pomaže u preokretanju viška kilograma koje ste dobili tokom praznika.

Da biste stekli osećaj da li vam je masna kočnica aktivirala potrošnju energije u stanju mirovanja, razmislite koliko debelu odeću nosite sada u poređenju sa periodom praznika. Ako nosite tanju odeću ili koristite manje pokrivača za krevet nego pre nego što je svečana gozba započela, tada se vaša potrošnja energije u stanju mirovanja verovatno povećala. To je zato što je telesna temperatura direktno povezana sa potrošnjom energije u stanju mirovanja.

OBRATITE PAŽNJU NA VODU

Ako sledite smernice svoje masne kočnice tako što ćete jesti manje i biti aktivni npr. tokom praznika, vaše telo će vrlo efikasno sagoreti vaše praznične viškove kilograma. Ovo će doprineti brzom gubitku kilograma, ne samo zbog gubitka masti, već i zbog gubitka glikogena.

Kad god pojedete više nego što vam je neposredno potrebno, na primer tokom praznične sezone, vaše telo pretvara deo te hrane u glukozu (običan šećer), a zatim u glikogen. On se čuva u vašim mišićima i jetri kako bi vam premostio nedostatke u periodima kada jedete manje. Vaše telo može ukupno da uskladišti oko pola kilograma glikogena. Preostali višak se skladišti u vidu masti.
Zanimljiva stvar kod glikogena je ta što u sebi poseduje otprilike tri puta veću težinu od svoje u obliku vode. Dakle, kada se upustite u plan mršavljenja, vaše telo u prvih nekoliko dana potroši svoj glikogen, a voda koja je bila uskladištena sa njim (oko jedan litar) se oslobađa. Većina te vode završi kao urin.                         

Dakle, ako uočite potrebu za olakšavanjem češće nego obično u periodu posle praznika, to je znak da biste mogli biti na dobrom putu, jer vaše telo troši glikogen.

BRZO I AGRESIVNO

Uz pomoć masne kočnice koja smanjuje vaš apetit i povećava potrošnju energije, kao i vašeg tela koje troši glikogen, gubitak kilograma u neposrednom periodu nakon praznika može biti najbrži koji ćete ikada osetiti - i do nekoliko kilograma nedeljno. A ovo može izuzetno da vas motiviše.

Uobičajena zabluda je da je brz gubitak kilograma loš. Zaista, nije neobično čuti preporuke da se gubitak kilograma ograniči na pola do jednog kilograma nedeljno ili manje. Međutim, nova istraživanja pokazuju da brz gubitak kilograma ne rezultira bržim povratkom kilograma nego postepeni gubitak kilograma. Ovo predstavlja razlog više da se u najvećoj meri potrudite u naporima za mršavljenjem - kako biste maksimalno iskoristili prirodnu fiziologiju svog tela (masna kočnica), što vam zapravo pomaže da brzo obrnete proces dobijanja kilograma npr. tokom praznika.

PAZITE NA RUPE NA PUTU

U jednom trenutku nakon što neko vreme gubite kilograme, vaše telo će prepoznati da više nemate višak energije i masna kočnica će se deaktivirati. Ovo - i činjenica da ćete do tada potrošiti zalihe glikogena u svom telu - doprineće povećanju vašeg nagona da jedete i smanjenju stope gubitka težine.

Vreme kada se isključi masna kočnica je različito za različite ljude; to zavisi od mnogih faktora, uključujući koliki višak kilograma imate, koliko dugo ga imate, koliko kilograma ste izgubili, kao i od vaših gena. Za većinu ljudi to će se verovatno dogoditi u roku od nekoliko nedelja (oko sredine januara), kada mnogi odustanu od svoje novogodišnje odluke da smršaju.
Budite oprezni, ali ne brinite zbog naglog povećanja napora koji ćete morati da uložite kako biste nastavili da gubite kilograme. Prihvatanje ovoga, kao i opadajuće stope u gubitku telesne težine može značiti razliku između odustajanja od Vaše odluke i zapinjanja preko rupe na putu ka primetnom ishodu.

No budite upozoreni - istraživanje sugeriše da masna kočnica neće ostati aktivirana zauvek, čak i ako ne izgubite na težini. Ako ne reagujete na signale svog tela koji vam govore da jedete manje i više se krećete sada, ono će možda prihvatiti višak kilograma kao deo “statusa quo” i mogli biste zaglaviti sa tim novodobijenim kilogramima tokom cele godine, a možda i duže.

Najbolji savet za mršavljenje je da sada delujete kako biste preokrenuli višak energije, dok je vaša masna kočnica aktivirana i prozor mogućnosti je i dalje otvoren.


Reklame

Povezane teme

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

Danas, u moru raznovrsnih dijeta i fitnes trendova, biranje pravog lifestyle-a postaje veliki izazov. Da li odabrati Mediteransku, Atkinsonovu, Paleo ili Keto dijetu?...

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

Dok su voće i povrće neke od najzdravijih namirnica, stručnjaci upozorava da određene vrste mogu povećati šećer u krvi....

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

Pored opšteg boljeg osećaja, bolje pokretljivosti, manje umora, manje zadihanosti pri naporu, neki drugi pokazatelji zdravlja značajno će se poboljšati...

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama....

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

Mnogi od nas provode dosta vremena pokušavajući da se drže dijete i da je sprovode, ali malo dodatnog punjenja zapravo može predstavljati dobru stvar....

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

Na društvenim mrežama ćete verovatno naleteti na ove nove prehrambene pristupe. Dijetetičarka Melissa Meier opisuje njihovu vrednost....

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

Beli luk se u terapeutske svrhe koristi više od 5.000 godina. U stvari, korišćen je kao antiseptik tokom dva svetska rata!...

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

Jedna stvar koju smo naučili dok smo bili zatvoreni je da ponovo počnemo da kuvamo. (Pozdrav domaćem hlebu i toplim kolačićima iz rerne!). No ako su nasleđe izolacije širi struk i uske pantalone, tu smo da vam pomognemo......

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

Ako se vi, ili neko do koga vam je stalo, upuštate u gubitak kilograma, razumevanje fizioloških reakcija u organizmu na prekomerni unos kalorija može vam pružiti prednost da uspešno sprovedete svoju odluku....

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

Jednostavni ugljeni hidrati (kao oni u čipsu) i dodati šećer (npr. u zašećerenom piću) povećavaju šećer u krvi, što dovodi do stvaranja ogromnih količina insulina – hormona koji podstiče jetru na skladištenje masti na stomaku i kukovima......

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

Postoji razlog zbog kojeg su UN proglasile Međunarodnu godinu kinoe. Ova čitava žitarica sa velikom količinom proteina ima blag ali pun ukus orasa, sadrži mnogo fitonutrijenata koji štite zdravlje, zajedno sa velikom dozom magnezijuma......

10 NAJGORIH NAMIRNICA ZA VAŠU DECU

10 NAJGORIH NAMIRNICA ZA VAŠU DECU

Ako Vaše dete zaista treba nešto slatko nakon svakog obroka, dajte mu mešavinu bobičastog voća sa grožđem ili mu pripremite kolače ili sličan slatkiš, pomoću prirodnih sastojaka......

7 STVARI KOJE ĆE VAM SE DEŠAVATI AKO ZAPOČNETE BEZGLUTENSKU DIJETU

7 STVARI KOJE ĆE VAM SE DEŠAVATI AKO ZAPOČNETE BEZGLUTENSKU DIJETU

Hrana bez glutena ne znači hranu bez kalorija. Zapravo, mnoge verzije hrane bez glutena sadrže više kalorija, masti, šećera i natrijuma nego hrana sa glutenom, što se oseti u promeni ukusa i teksture koja se dešava kada se ukloni pšenica......

10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

Iako trudnoća nije pravo vreme za eksperimentisanje sa ishranom, žena koja već upražnjava ishranu baziranu na biljkama, ima manje šanse da se prekomerno ugoji tokom trudnoće, čime se smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa i visokog krvnog pritiska...

5 STVARI KOJE OMEGA 3 MOGU DA UČINE ZA VAŠE ZDRAVLJE I 3 STVARI KOJE NE MOGU

5 STVARI KOJE OMEGA 3 MOGU DA UČINE ZA VAŠE ZDRAVLJE I 3 STVARI KOJE NE MOGU

Postoji „opravdano snažan“ dokaz da omega-3 kiseline mogu na mnogo načina uticati na smanjenje bola, kaže Calder, iako precizan odgovor na pitanje kada, gde i kako – ostaje prilično misteriozan......