Bez obzira na razlog koji vas je naveo na vegetarijansku ishranu, korisno je usvojiti nekoliko saveta za početnike koji će vam pomoći da istrajete na tom putu.
Kada gajimo naviku – kakva god da je – godinama ili čak decenijama, u početku se čini da će je biti teško promeniti. Međutim, da bismo promenili navike, uključujući i navike u ishrani, ne treba nam ništa više od čvrste odluke i upornosti. Iako se u nauci pretpostavlja da ne postoji „zavisnost“ od hrane, znamo da neke namirnice, poput šećera, zbog svojih hemijskih svojstava izazivaju određenu vrstu zavisnosti. Ali za razliku od njih, to nije slučaj sa mesom.
Zašto izabrati ishranu bez mesa
Ako ste među onima koji se pitaju zašto bi uopšte trebalo da se „odreknete“ mesa, evo nekoliko činjenica koje bi vas mogle navesti da razmislite o toj mogućnosti. Za mnoge bolesti, pre svega kardiovaskularne, dijabetes tip 2 i neke vrste karcinoma, dokazana je direktna veza sa prekomernom konzumacijom mesa, posebno crvenog i industrijski prerađenog. S druge strane, masovna, industrijska proizvodnja mesa ima razorne posledice po životnu sredinu u različitim aspektima. Postoji mnogo razloga i stvari nisu crno-bele, ali na kraju odluka o jelu je stvar ličnog izbora.
U svakom slučaju, bez obzira na motivaciju da smanjite unos mesa ili da ga potpuno eliminišete iz ishrane, imam neke dobre vesti:
- osećaćete se bolje na uravnoteženoj vegetarijanskoj ishrani,
- vegetarijanska ishrana je raznovrsna i nudi pregršt novih ukusa,
- danas su dostupne razne „zamene” za meso na bazi biljnih proteina, koje u velikoj meri mogu da nadoknade ukus nekih jela od mesa (popularni hamburgeri, komadi „pocepanog” mesa i sl.),
- proteine, ali i druge vitamine i mikronutrijente koje dobijamo iz mesa možemo dobiti i drugim namirnicama, pre svega mahunarkama (grašak), ali i mlečnim proizvodima, orašastim plodovima i dodacima ishrani, i
- ne morate da brinete o tome „šta da kuvate?“, jer su danas vegetarijanstvo i veganstvo popularniji nego ikad, a kuvarice i portali su puni recepata bez mesa.
Pogledajte i : Zdravstvene prednosti probiotika
Izbegnite "grešku početnika"
Ali ako je do sada meso bilo čest deo vaše ishrane, promena može biti teška i komplikovana za svakodnevno sprovođenje u početku, posebno ako odlučite da potpuno isečete meso preko noći.
Često se dešava da se zbog izbacivanja mesa iz ishrane povećava unos jaja i mlečnih proizvoda, ili se prekomerno povećava potrošnja ugljenih hidrata i masti zbog osećaja gladi. Ali tu zamku možemo lako izbeći ako se pripremimo na vreme.
Za početak, čitajte dalje, pronađite razne vegetarijanske recepte koji vam se dopadaju, upoznajte nove namirnice i počnite da ih isprobate!"Zamene" za meso
Bez obzira da li smatrate da meso nedostaje u vašoj ishrani zbog njegovih nutritivnih svojstava ili gurmanskih navika, korisno je znati o ovim (povrćnim) zamenama.
Tofu – iako je tofu poznat i kao „sojin sir“, uz određene metode pripreme, može se koristiti kao zamena za meso. Dobija se od sojinog zrna, odnosno sojinog mleka (otuda i naziv „sir“), zbog čega je svež tofu sam po sebi neukusan i „prazan“. Ali uz prave začine i dobru pripremu, ova hrana bogata proteinima može biti prava gurmanska užina.
Tempeh – fermentisani proizvod od soje (obične ili dimljene) ili drugih vrsta mahunarki (pasulj, grašak), veoma je bogat biljnim proteinima i vlaknima, kao i vitaminima A, B1, B2, B6, niacinom, magnezijumom, cinkom i gvožđe. Uopšte nema ukus niti liči na meso, ali može biti odličan kao dodatak sendvičima, čorbi, ili „jačim“ zimnicama poput onih sa kiselim kupusom.
Seitan – od svih pomenutih, ova namirnica najviše može da zameni meso, kako po teksturi, tako i po izgledu, ali i po količini proteina. Seitan se najčešće priprema kao šnicla (pečena, pohovana, u sosu) ili u komadu. Za razliku od tofua i tempeha, sejtan se pravi od pšenice, odnosno kuvani pšenični gluten.
Pečurke – kao i meso, pečurke imaju „umami” ukus koji jelima daje specifičnu aromu i dubinu. Upravo zbog toga će biti odličan dodatak jelima od povrća, ali može i sama da bude zvezda vašeg tanjira. Kamenice u tempuri, portobelo pečurke na žaru ili sitno seckane braon pečurke kao dodatak sosu od povrća samo su neki od predloga.
Kruhovac (jackfruit) – Ovo voće ima karakterističnu "vlaknastu" teksturu mesa. Iako to ne uspeva u Evropi, kod nas se može nabaviti u konzervi ili zamrznuto, pa koristiti za bezmesne „pljeskavice“ (pljeskavice), variva, kao prilog uz testeninu ili pirinač itd.