Kontrolišite unos, Ovo voće i povrće, iako je zdravo, povećava nivo šećera u krvi | dijeta i nutricionizam, zdravlje i prevencija, magazin
DIJETA & NUTRICIONIZAM

10 Oct 2023

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

Dok su voće i povrće neke od najzdravijih namirnica, stručnjaci upozorava da određene vrste mogu povećati šećer u krvi.

Za one s dijabetesom tipa 2, pametan odabir prehrane jedno je od najvećih oružja koje treba dodati arsenalu zaštite od visoke glukoze u krvi. Dok uživanje u slatkim poslasticama ili alkoholnim pićima očito ne donosi dobre vesti za vaš nivo šećera u krvi, voće i povrće moglo bi se činiti dobrim odabirom. Ipak, stručnjak je podelio tri mogućnosti koje bi vas mogle dovesti u opasnost od skokova šećera u krvi.

Nema sumnje da su voće i povrće zdravi, puni vitamina i minerala, prepuni vlakana i hranjivih stvari te da ova raznovrsna šarena hrana nudi optimalan nutritivni profil neophodan za vaše celokupno zdravlje, što ih čini kamenom temeljcem zdravog života. Međutim, određeno voće i povrće možda nije najbolji izbor za povišen nivo šećera u krvi, smatra Rob Hobson, nutricionists i konsultant brenda dodataka prehrani Healthspan.


pogledajte još: nauka o telesnoj masnoci


Neke od ovih zdravih opcija imaju visok glikemijski indeks (GI) što sugeriše da bi mogle dovesti do visokih nivoa glukoze u krvi. Glikemijski indeks objašnjava kojom brzinom vaše telo razgrađuje uglljene hidrate do glukoze, a hrana se rangira kao niska, srednja ili visoka.

“Hrana s visokim GI brzo se razgrađuje što uzrokuje nagli porast glukoze u krvi. Osobe s dijabetesom nagli porast šećera u krvi nazivaju ‘šiljcima’.” Iako voće i povrće obično ima nizak GI rezultat, postoje neki izuzeci”, kaže Hobson.
Prema Hobsonu, lubenica, krompir i sušeno voće zauzimaju visoko mesto na ovoj listi.

“Hrana s visokim GI može naterati telo da pokuša proizvesti talas insulina kako bi se suprotstavio brzodelujućim ugljenim hidratima, a uobičajena posledica toga je osećaj gladi unutar dva do tri sata, zbog čega netko može poželeti više hrane. Ljudi s dijabetesom moraju biti oprezni s hranom s višim GI jer je njihova sposobnost tela da kontroliše nivo glukoze u krvi smanjena ili uopšte ne postoji.”

Drugo voće i povrće s višim GI uključuje: šargarepu, paštrnjak, cveklu, kukuruz šećerac, banane, narandže, mango, grožđe i kruške. Iako treba biti oprezan pri konzumiranju ovih zdravih osnovnih namirnica, ne biste ih se trebali potpuno odreći. Hobson je objasnio da ova zdrava hrana još uvek sadrži korisne hranjive stvari.

Na primer, krompir je dobar izvor magnezijuma, kalijuma, B6, folata i vitamina C, dok sušeno voće sadrži vitamin C i minerale poput kalcijuma i gvožđa. Stručnjak je zaključio da pacijenti trebaju biti samo “oprezni” kada jedu ovu hranu.


Reklame

Povezane teme

VEGETARIJANSTVO ZA POČETNIKE: NA KOJI NAČIN PROMENITI ISHRANU

VEGETARIJANSTVO ZA POČETNIKE: NA KOJI NAČIN PROMENITI ISHRANU

Bez obzira na razlog koji vas je naveo na vegetarijansku ishranu, korisno je usvojiti nekoliko saveta za početnike koji će vam pomoći da istrajete na tom putu....

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI PROBIOTIKA

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI PROBIOTIKA

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se mogu konzumirati kroz fermentisanu hranu ili suplemente...

GOJAZNI STE IAKO SE ZDRAVO HRANITE. KOJE TESTOVE URADITI?

GOJAZNI STE IAKO SE ZDRAVO HRANITE. KOJE TESTOVE URADITI?

Gojaznost ima karakteristike sistemske bolesti i pogađa više organa i organskih sistema. Stoga pristup lečenju mora biti interdisciplinaran, a važna uloga pripada endokrinologu...

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

Danas, u moru raznovrsnih dijeta i fitnes trendova, biranje pravog lifestyle-a postaje veliki izazov. Da li odabrati Mediteransku, Atkinsonovu, Paleo ili Keto dijetu?...

5 ZNAKOVA DA JE VAŠEM TELU POTREBNO VIŠE VLAKANA

5 ZNAKOVA DA JE VAŠEM TELU POTREBNO VIŠE VLAKANA

Čak i ako nemate zatvor, Vašim crevima je možda ipak potrebno više dijetetskih vlakana kako bi Vam pomogla da zaštitite svoje telo....

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

Dok su voće i povrće neke od najzdravijih namirnica, stručnjaci upozorava da određene vrste mogu povećati šećer u krvi....

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

Pored opšteg boljeg osećaja, bolje pokretljivosti, manje umora, manje zadihanosti pri naporu, neki drugi pokazatelji zdravlja značajno će se poboljšati...

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama....

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

Mnogi od nas provode dosta vremena pokušavajući da se drže dijete i da je sprovode, ali malo dodatnog punjenja zapravo može predstavljati dobru stvar....

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

Na društvenim mrežama ćete verovatno naleteti na ove nove prehrambene pristupe. Dijetetičarka Melissa Meier opisuje njihovu vrednost....

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

Beli luk se u terapeutske svrhe koristi više od 5.000 godina. U stvari, korišćen je kao antiseptik tokom dva svetska rata!...

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

Jedna stvar koju smo naučili dok smo bili zatvoreni je da ponovo počnemo da kuvamo. (Pozdrav domaćem hlebu i toplim kolačićima iz rerne!). No ako su nasleđe izolacije širi struk i uske pantalone, tu smo da vam pomognemo......

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

Ako se vi, ili neko do koga vam je stalo, upuštate u gubitak kilograma, razumevanje fizioloških reakcija u organizmu na prekomerni unos kalorija može vam pružiti prednost da uspešno sprovedete svoju odluku....

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

Jednostavni ugljeni hidrati (kao oni u čipsu) i dodati šećer (npr. u zašećerenom piću) povećavaju šećer u krvi, što dovodi do stvaranja ogromnih količina insulina – hormona koji podstiče jetru na skladištenje masti na stomaku i kukovima......

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

Postoji razlog zbog kojeg su UN proglasile Međunarodnu godinu kinoe. Ova čitava žitarica sa velikom količinom proteina ima blag ali pun ukus orasa, sadrži mnogo fitonutrijenata koji štite zdravlje, zajedno sa velikom dozom magnezijuma......