nauka o telesnoj masnoći | dijeta i nutricionizam, zdravlje i prevencija, magazin
DIJETA & NUTRICIONIZAM

03 Oct 2022

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

Mnogi od nas provode dosta vremena pokušavajući da se drže dijete i da je sprovode, ali malo dodatnog punjenja zapravo može predstavljati dobru stvar.

Evo šta treba da znate o tome zašto se salce pojavljuje tamo gde se pojavljuje i šta možete učiniti da biste održali pravu količinu.

Kada jedemo, sakupljamo kilodžule ili kalorije u malenim kontejnerima zvanim masne ćelije, koje ne koristimo, što je bilo vrlo zgodno kada hrana nije bila dostupna 24/7. “Žena zdrave težine može preživeti mesec dana samo crpeći energiju iz svojih masnih ćelija”, kaže dr D. Michael Jensen, endokrinolog koji proučava raspodelu telesne masnoće. No zahvaljujući našim poslovima za radnim stolom i poručivanju hrane preko bezbrojnih dostavnih agencija, naše masne ćelije imaju tendenciju da nakupe višak kalorija, što znači da mogu početi da pucaju po šavovima.
Tada počinju problemi. Ne samo da nas napumpane masne ćelije napumpaju, već počinju i da se kvare. Masne ćelije pomažu u regulaciji hormona i imuniteta, ali kada postanu prevelike, reaguju drugačije, narušavajući regulaciju insulina (što dovodi do dijabetesa tipa 2) i izazivajući hronično zapaljenje (povezano sa bolestima srca i karcinomom). A kada su ćelije napunjene do maksimalnog kapaciteta, masnoća se sakuplja u i oko naših unutrašnjih organa, što uzrokuje velike probleme.
No ne bojte se. “Iako vam može trebati neko vreme da se otarasite viška masnoće, vi to možete da ostvarite”, kaže dr. Aaron M. Cypess, koji istražuje ponašanje masnoće u organizmu. Evo u čemu je stvar u vezi telesne masnoće - razbijamo neke mitove o tome kako je izgubiti, ako mislite da treba.

PET TIPOVA MASNOĆE

BELE MASNOĆE 

One predstavljaju veliku većinu telesnih masti, uglavnom uskladištenih ispod vaše kože (potkožna masnoća). Pored toga što vam daju vaše seksi obline, one proizvode i hormon zvan adiponektin, koji ima protivupalna svojstva i pomaže insulinu da uravnoteži šećer u krvi, kaže dr Naima Moustaid-Moussa, autoritet za istraživanje gojaznosti. Što više imate malih ili masnih ćelija normalne veličine, to su reaktivnije na insulin i više antiinflamatornih hormona i supstanci će proizvesti i osloboditi. Što masne ćelije postaju veće, manje ih proizvode, što predstavlja rizik za ozbiljna zdravstvena oboljenja.  

VISCERALNE MASNOĆE 

Kad se vaše potkožne masne ćelije napune, bela masnoća se akumulira duboko u vašem telu, prvo oko creva, zatim u jetri, srcu i krvnim sudovima. Masnoća u ovim oblastima, koja se naziva visceralna masnoća, povezana je sa visokim holesterolom, rezistencijom na insulin, srčanim bolestima i još mnogo toga.
SMEĐE I BEŽ MASNOĆE 

Smeđa masnoća predstavlja takozvanu “dobru masnoću” koja sagoreva ostale uskladištene masti za energiju. Bebe i deca je imaju više od odraslih, jer proizvodi toplotu kako bi zagrejala mališane. Odrasli koji imaju više smeđih masti imaju tendenciju da budu mršaviji. Naučnici se trude da shvate kako da pojačaju smeđe masnoće - do sada znamo da izlaganje blagoj hladnoći (12 °C do 15 °C) tokom dva do šest sati dnevno može povećati smeđu masnoću tokom meseca, kaže dr Cypess, koji razvija lek za podsticanje razvoja smeđe masti. A “u nekim delovima tela bela masnoća može da se pretvori u masnoću sličnu smeđoj, koju nazivamo bež”, kaže dr. C. Ronald Kahn, iz Joslin Diabetes Center-a, najveće svetske organizacije za istraživanje dijabetesa. Istraživanja pokazuju da se čini da vežbanje i izlaganje hladnoći pomažu, kaže dr Moustaid-Moussa. “Ovo je obećavajuće, jer pretvaranje čak i dela bele masti u bež može imati veliki uticaj na održavanje masnih ćelija u optimalnoj veličini”, kaže ona. Druge studije istražuju primenu dijete za aktiviranje smeđe masti ili povećanje bež masti.

CELULIT 

Ovo je jednostavno bela mast koja je razvila tkivo nalik na ožiljak, što joj daje kvrgavi, neravnomerni izgled. Celulit može biti genetski, kaže dr. Kahn, ili rezultat zapaljenja koje se akumulira između slojeva masnih ćelija koje su postale prevelike”. Celulit se ne razlikuje od bele masti, osim po tome kako izgleda”, kaže dr. Kahn, koja dodaje da nema razloga za brigu zbog celulita iz zdravstvene perspektive.

TAJNI ŽIVOT MASNIH ĆELIJA

3 kul stvari za koje se kladimo da niste znali da rade:


1

One mogu da služe kao hormonski komandni centri. Vaše masne ćelije luče estrogen, adiponektin i leptin (što vašem mozgu signalizira da ste uneli dovoljno hrane u svoj organizam).

2

Jednom kad ste odrasli, gotovo uvek imate fiksni broj masnih ćelija. Često razgovaramo o dobijanju ili gubitku masnog tkiva, ali ono što se zaista dešava je da se vaše masne ćelije - od kojih se gotovo sve akumuliraju u adolescenciji - šire ili smanjuju. Pošto su masne ćelije i dalje tu nakon što smršate, previše je lako vratiti težinu, kaže dr. Cypess. Zbog toga vas gojaznost u detinjstvu vezuje za borbu sa težinom kada odrastete. “Što ste teži kao dete, više masnih ćelija ćete razviti”, kaže on.

3

Mogu da se uguše. Kada masne ćelije postanu prevelike, nedovoljno kiseonika uđe, “što masne ćelije podstiče da misle da nešto nije u redu i da pređu u hitni režim”, kaže dr. Cypess. Kada se to dogodi, masna ćelija prestaje da oslobađa dobre hormone (poput leptina, hormona koji vam govori da prestanete da jedete) i počinje da izbacuje citokine, imune ćelije koje uzrokuju zapaljenje.

GUBLJENJE KILOGRAMA

Evo direktne istine o gubljenju neželjenih kilograma.


DA, vežbanjem možete da gubite masnoće iz celeg tela. Vežbanje umerenog intenziteta (pomislite na 30 do 60 minuta brzog hodanja, trčanja, plivanja ili vožnje bicikla) podstiče mišiće da sagorevaju glukozu u vašem krvotoku. Kada se to dogodi, nivo insulina opada, što govori masnim ćelijama da oslobode deo onoga što skladište. Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT), gde izvodite treninge punog inteziteta, ubrzava ovaj proces. “Pokreće adrenalinski odgovor, što podstiče masne ćelije da odgovore u roku od nekoliko minuta”, kaže dr Jensen. Obe vrste vežbanja će smanjiti nivo masnoće; HIIT je samo brži.

NE, ne možete da kontrolišete koje područje se smanjuje. Iako će ćelije u nekim delovima vašeg tela verovatno ispuštati masti brže od drugih, to je vrlo individualno, kaže dr Cypess. “Vežbanje može pomoći jednoj osobi da prvo izgubi masnoću na stomaku; kod druge bi to mogla biti zadnjica”, kaže on.

DA, cela hrana i složeni ugljeni hidrati pomoći će vam da izgubite masnoću. Hrana koja protrči kroz vaš sistem (poput visoko prerađenog smeća sa niskim nivoom hranljivih sastojaka) stvara podsticaj za vaše masne ćelije: No zato što vašem telu treba više vremena da razgradi hranu sa puno vlakana i složenih ugljenih hidrata, ta hrana ima bolje šanse da bude upotrebljena pre nego što se uskladišti.

NE, ne postoje određene namirnice koje sagorevaju masti. Bez obzira na to šta jedete, hrana putuje do vaših creva, gde je žuč razgrađuje, a sve što se ne koristi ili izlučuje prepakuje se za skladištenje. To se sporije dešava sa celom hranom, ali nije kao da ćete, recimo, brže sagoreti masnoću ako jedete bademe umesto brazilskih oraha.
DA, polako gubljenje kilograma daje vam najbolje izglede da se taj gubitak masti održi. “Uopšteno govoreći, telo će tolerisati suptilnija prilagođavanja bez pokušaja da im se snažno suprotstavi”, kaže dr. Cypess. Ekstremni gubitak kilograma vašem telu signalizira da ćete se izgladneti, pa se trudi da vrati težinu. “Ako imate 10 kilograma viška, trebalo bi da imate petogodišnji, a ne petonedeljni cilj”, kaže on.

NE, ne postoji čarobna popravka. Kreme protiv celulita ne mogu preoblikovati način na koji se masnoća stvorila ispod kože. I dok postupci liposukcije i zamrzavanja masti mogu ukloniti ili uništiti masne ćelije, vaše preostale masne ćelije postaju sve masnije ukoliko ne smanjite unos kalorija.

OD USANA DO KUKOVA


Gde se masnoća taloži

Svi skladištimo telesnu masnoću u istim “depoima“, kako istraživači nazivaju područja poput zadnjice, stomaka i kukova, ali vaši geni diktiraju koliko će se gde skladištiti. Evo najčešćih lokacija.

VRAT I GORNJI RAMENI POJAS

Ovde ćete naći smeđe masti u tragovima. Istraživači misle da se uglavnom nalaze ovde jer generišu toplotu, štiteći srce i mozak od hipotermije.
RUKE

Većina nas ovde ima relativno malo masnih ćelija. Mnogi imaju malo opuštene ruke (kombinacija masti, kože i toniranih tricepsa), ali “višak masnoće u rukama, kada se pojavi, obično je posledica nekih retkih stanja”, kaže dr Jensen.

SRCE

Zdravi ljudi imaju vrlo malo masnoće na srcu i oko njega. Kada se ovde stvori masnoća, to je često znak da imate previše masnog tkiva - i to je povezano sa oboljenjima srca.

JETRA

Kada masne ćelije oslobađaju energiju, masne kiseline pogađaju vaš krvotok, tako da ih telo može koristiti kao gorivo. No prevelike masne ćelije oslobađaju kiseline čak i kada vam nije potrebna energija, a jetra ih mora očistiti iz krvi. Kada u krvi ima više masti nego što jetra može da iskoristi, rizikujete da dobijete bolest masne jetre, kod koje se dodatna masnoća nakuplja u vašoj jetri i može da izazove bolove u stomaku, umor i rezistenciju na insulin.

BUBREZI

Ako imate zdravu telesnu težinu, ovde nećete imati puno masnoće - tek toliko da spreči da ti organi, i nadbubrežne žlezde koje se nalaze na njihovom vrhu, prevrću po trbušnoj šupljini. Akumulirajte ovde previše visceralne masnoće i povećaćete šanse za razvoj bolesti bubrega.                                             
STOMAK

Salo oko vašeg struka dizajnirano je da se brzo izgradi i razgradi, zbog čega možete brzo dobiti i izgubiti te centimetre.

KUKOVI, ZADNJICA I BUTINE

Raspodela masti “figure u obliku kruške” uzrokuje najmanje zdravstvenih problema. A prema istraživanjima sa Univerziteta Oxford, masnoće u ovom području mogu u stvari smanjiti rizik od srčanih bolesti i drugih hroničnih oboljenja, pošto se ovde potencijalno štetne masne kiseline skladište na duži period, umesto da se oslobađaju tako da mogu da uđu u vaš krvotok. No ova masnoća je manje pokretna od masnoće na stomaku, pa ju je teže izgubiti.                                                                           

MIŠIĆI

Da li su vam poznate šare koje se vide na sirovom odresku? Možda posedujete istu belu masnoću između svojih mišića. Postoje i male zalihe masnoće rasute unutar vaših mišićnih ćelija, “poput malih rezervnih rezervoara za gorivo koje vaši mišići mogu da koriste ako ne mogu da čekaju da masne ćelije u drugim delovima vašeg organizma oslobode energiju“, kaže dr. Jensen.Reklame

Povezane teme

5 ZNAKOVA DA JE VAŠEM TELU POTREBNO VIŠE VLAKANA

5 ZNAKOVA DA JE VAŠEM TELU POTREBNO VIŠE VLAKANA

Čak i ako nemate zatvor, Vašim crevima je možda ipak potrebno više dijetetskih vlakana kako bi Vam pomogla da zaštitite svoje telo....

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

Danas, u moru raznovrsnih dijeta i fitnes trendova, biranje pravog lifestyle-a postaje veliki izazov. Da li odabrati Mediteransku, Atkinsonovu, Paleo ili Keto dijetu?...

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

Dok su voće i povrće neke od najzdravijih namirnica, stručnjaci upozorava da određene vrste mogu povećati šećer u krvi....

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

Pored opšteg boljeg osećaja, bolje pokretljivosti, manje umora, manje zadihanosti pri naporu, neki drugi pokazatelji zdravlja značajno će se poboljšati...

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama....

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

Mnogi od nas provode dosta vremena pokušavajući da se drže dijete i da je sprovode, ali malo dodatnog punjenja zapravo može predstavljati dobru stvar....

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

Na društvenim mrežama ćete verovatno naleteti na ove nove prehrambene pristupe. Dijetetičarka Melissa Meier opisuje njihovu vrednost....

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

Beli luk se u terapeutske svrhe koristi više od 5.000 godina. U stvari, korišćen je kao antiseptik tokom dva svetska rata!...

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

Jedna stvar koju smo naučili dok smo bili zatvoreni je da ponovo počnemo da kuvamo. (Pozdrav domaćem hlebu i toplim kolačićima iz rerne!). No ako su nasleđe izolacije širi struk i uske pantalone, tu smo da vam pomognemo......

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

Ako se vi, ili neko do koga vam je stalo, upuštate u gubitak kilograma, razumevanje fizioloških reakcija u organizmu na prekomerni unos kalorija može vam pružiti prednost da uspešno sprovedete svoju odluku....

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

Jednostavni ugljeni hidrati (kao oni u čipsu) i dodati šećer (npr. u zašećerenom piću) povećavaju šećer u krvi, što dovodi do stvaranja ogromnih količina insulina – hormona koji podstiče jetru na skladištenje masti na stomaku i kukovima......

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

Postoji razlog zbog kojeg su UN proglasile Međunarodnu godinu kinoe. Ova čitava žitarica sa velikom količinom proteina ima blag ali pun ukus orasa, sadrži mnogo fitonutrijenata koji štite zdravlje, zajedno sa velikom dozom magnezijuma......

10 NAJGORIH NAMIRNICA ZA VAŠU DECU

10 NAJGORIH NAMIRNICA ZA VAŠU DECU

Ako Vaše dete zaista treba nešto slatko nakon svakog obroka, dajte mu mešavinu bobičastog voća sa grožđem ili mu pripremite kolače ili sličan slatkiš, pomoću prirodnih sastojaka......

7 STVARI KOJE ĆE VAM SE DEŠAVATI AKO ZAPOČNETE BEZGLUTENSKU DIJETU

7 STVARI KOJE ĆE VAM SE DEŠAVATI AKO ZAPOČNETE BEZGLUTENSKU DIJETU

Hrana bez glutena ne znači hranu bez kalorija. Zapravo, mnoge verzije hrane bez glutena sadrže više kalorija, masti, šećera i natrijuma nego hrana sa glutenom, što se oseti u promeni ukusa i teksture koja se dešava kada se ukloni pšenica......

10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

Iako trudnoća nije pravo vreme za eksperimentisanje sa ishranom, žena koja već upražnjava ishranu baziranu na biljkama, ima manje šanse da se prekomerno ugoji tokom trudnoće, čime se smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa i visokog krvnog pritiska...