5 znakova da je vašem telu potrebno više vlakana | dijeta i nutricionizam, zdravlje i prevencija, magazin
DIJETA & NUTRICIONIZAM

29 Apr 2024

5 ZNAKOVA DA JE VAŠEM TELU POTREBNO VIŠE VLAKANA

Čak i ako nemate zatvor, Vašim crevima je možda ipak potrebno više dijetetskih vlakana kako bi Vam pomogla da zaštitite svoje telo.

Zatvor je klasična posledica nedovoljnog unosa vlakana, ali da li ste znali da adekvatan unos vlakana igra ulogu i u svemu ostalom, od toga da Vam pomaže da kontrolišete svoju težinu do toga da smanjite rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, pa čak i nekih vrsta raka? Ako je jedna ili više sledećih izjava tačna za Vas, možda Vam nedostaje vlakana.


VAŠA STOLICA JE POGREŠNOG OBLIKA

Ako je pražnjenje Vaših creva malo ili tvrdo, kao kamenčići, to je siguran znak da vam nedostaje vlakana, smatra gastroenterolog i ekspertkinja za mikrobiome dr Robin Čutkan. „Idealan je oblik slova C ili ravan duguljast oblik“, kaže ona.


GLADNI STE NAKON OBROKA

Vlakna zauzimaju mnogo prostora u Vašem digestivnom traktu, što je jedan od razloga zašto Vam pomažu da duže ostanete siti. Dakle, ako stomak počne da Vam krči u roku od sat ili dva nakon jela, verovatno niste uneli dovoljno vlakana u obroku, kaže dijetetičar Frensis Lardžmen-Rot. Povećajte količinu povrća u obrocima i razmislite da pređete na integralni pirinač bogat vlaknima ili hleb sa zrnevljem kako biste povećali sadržaj vlakana u ishrani.

OSEĆATE SE NADUTO

Kada jedete premalo vlakana, verovatno ćete se osećati naduto, jer vlakna omogućavaju da se sve u Vašim cevima kreće glatko i ravnomernim tempom. „Bez dovoljno vlakana, proizvodi varenja se često zaglave duž digestivnog puta, što dovodi do zatvora i nadimanja“, kaže dr Čutkan. Samo polako povećavajte unos vlakana.


TREBA VAM DREMKA POSLE OBROKA

Ako se redovno osećate pospano nakon jela, za to može biti kriv nedostatak vlakana. Obrok sa malo ili bez vlakana učiniće da Vam šećer u krvi brže skoči, a onda i da brzo padne. I zbog tog naglog pada možete da se osećate usporeno ili umorno, kaže Lardžmen-Rotova.


TESTIRAJTE SISTEM

Pokušajte da progutate kašiku zrna kukuruza i pratite koliko im je vremena potrebno da izađu sa druge strane, preporučuje dr Čutkan. To će vam dati jasnu sliku o tome da li hrana prolazi kroz Vaš digestivni sistem zdravom brzinom i da li unosite dovoljno vlakana. Ako primetite zrna u stolici u roku od 18 sati, sve je u redu. Ako je potrebno duže od toga, verovatno treba da unosite više vlakana. Reklame

Povezane teme

Error
Whoops, looks like something went wrong.