Hrana bez glutena ne znači hranu bez kalorija. Zapravo, mnoge verzije hrane bez glutena sadrže više kalorija, masti, šećera i natrijuma nego hrana sa glutenom, što se oseti u promeni ukusa i teksture koja se dešava kada se ukloni pšenica...
Ovih godina i ovih dana, sve što ima veze sa žitnicom je praktično zastarelo. Oko 100 miliona Amerikanaca kažu da rade sve da eliminišu gluten iz ishrane – iako samo oko 1% stanovništva boluje od celijakije, digestivnog poremećaja koji nastaje zbog glutenskog proteina koji se može naći u pšenici, ječmu i ostalim žitaricama.
Nije iznenađujuće da hrana bez glutena predstavlja gotovo 1 milijardu dolara vrednu industriju (i dalje raste). Alessio Fasano, lekar, osnivač i direktor Centra za istraživanje celijakije (Center for Celiac Research) u Opštoj bolnici u Masačusetsu (Massachusetts General Hospital) i autor “Slobode glutena” (Gluten Freedom),ne smatra da će se usporiti u skorije vreme.
„ Za razliku od ostalih pomodarskih oblika ishrane, postoje ljudi koji zapravo moraju da konzumiraju hranu bez glutena, i to iz medicinskih razloga. Iz tog razloga takva hrana uvek mora biti dostupna“ rekao je Fasano.
Ali ako ne bolujete od celijakije, da li hrana bez glutena zaista bolji izbor za Vas? Kad prestanete da unosite gluten, postaje veoma teško jesti mnoge vrste tradicionalno bezvredne hrane ili ostalih nezdravih grickalicaI iz tog razloga, Fasano kaže da bi mogao razumeti argument da je hrana bez glutena zdrava.
„Ali tako ne misli većina ljudi“ dodao je. „ Većina ljudi prihvata konzumaciju hrane bez glutena kao što su pica, testenina, pivo i kolači, pa tako posebno birati hranu bez glutena, i to još na mnogo različitih načina, može imati loše posledice.“
Naravno, postoje tvrdnje da potraga za glutenom takođe pomaže kompletno Vašem organizmu u smislu kognitivnog zdravlja. Dakle, šta zapravo možete očekivati da će se dogoditi ako odustanete od glutena?
1. Možda nećete smršati
Hrana bez glutena ne znači hranu bez kalorija. Zapravo, mnoge verzije hrane bez glutena sadrže više kalorija, masti, šećera i natrijuma nego hrana sa glutenom, što se oseti u promeni ukusa i teksture koja se dešava kada se ukloni pšenica, kaže Fasano. Takođe, verujući da je hrana bez glutena dobra za Vas, možete je početi jesti u većim količinama – na štetu i Vaše linije. Ako odustanete od glutena, fokusirajte se na veću konzumaciju voća, povrća i suvog mesa, umesto da zamenite hranu koja sadrži gluten verzijama hrane bez glutena isto obrađenih proizvoda, kaže Fasano.
2. Vaš račun za namirnice bi mogao porasti
Vaš novčanik će biti prvo mesto gde ćete osetiti efekte prehrane namirnicama bez glutena. Proizvodi koji ne sadrže gluten, kao što su perece, testenina, kolači i krekeri koštaju 2-3 puta više nego isti ti proizvodi koji sadrže pšenicu , navodi se u studiji u „Žurnal o ljudskoj ishrani“ (Journal of Human Nutrition and Dietetics). „Postupak pravljenja hrane bez glutena je mnogo skuplji jer se tokom istog koriste specijalne žitarice, a proizvođači moraju pratiti specifične procedure, u cilju izbegavanja ukrštene kontaminacije“ rekao je Fasano.
3. Možda će Vas zaboleti stomačić
Više od 90% Amerikanaca ne konzumira preporučeni iznos kada se radi o vlaknima (25 g za žene i 38 g za muškarce) prema studiji Žurnal ishrane (Journal of Nutrition). Hrana bazirana na žitaricama za 44% Amerikanaca već smanjuje unos vlakana. Biranje hrane bez glutena može dodatno smanjiti količinu vlakna koje konzumirate. Gde će verovatno uzeti svoj danak, to su Vaša creva. „Vlakna hrane naše mikrobiome“ kaže Fasano. Crevna bakterija se naslađuje vlaknom i stvara kratko-lančanu masnu kiselinu nazvanu butirat. „Butirat održava zdravlje i funkciju creva, tako da kada ga nema dovoljno, naći ćemo se pod većim rizikom od zapaljenja creva, iritantnog crevnog sindroma, grčeva u crevima ili slično“ kaže Fasano. Pasulj, mahunarke, povrće i integralni pirinač su odlični izvori vlakana, bez glutena.
4. Poželećete da ostanete u krevetu
Kada eliminišete žitarice, ječam i raž iz Vaših obroka, ne samo da ćete se otarasiti glutena, nego smanjujete i unos ostalih sastojaka koji se mogu pojaviti u hrani – prirodno ili kroz preradu – uključujući gvožđe, vlakna, folna kiselina, cink, vitamin D itd. „ Kada nekoga morate uputiti na ishranu bez glutena zbog celijakije, to se radi samo uz nadzor nutricioniste, u cilju osiguranja da nadoknađuju sastojke koji im nedostaju“ kaže Fasano. „Ne dovodi se u pitanje da, ako to radite samostalno, bez obraćanja dovoljno pažnje na popunjavanje „praznina“ koje imate u odnosu na pojedine sastojke, svakako možete stvoriti nutritivnu manjkavost“. Znakovi manjkavosti uključuju: slabost, umor, gubitak kose, promene raspoloženja, izostanak menstruacije i konstipaciju.
5. Konzumiraćete mnogo više arsena
Kada proizvođači uklone sastojke koji sadrže gluten kao što je pšenica, često ih zamenjuju žitaricama kao što je pirinač. Problem je u tome što je pirinač glavni izvor neorganskog arsena, minerala koji se nalazi u tlu, đubrivu i vodi, a može doprineti razvoju kancera pluća, kože, bešike, zatim srčanim oboljenjima i dijabetesu tip 2, prema podacima iz Izveštaji potrošača (Consumer Reports). Španski istraživači su otkrili da prateći ishranu bez glutena značajno povećava količinu arsena kojeg ljudi konzumiraju.
6. Možete povećati rizik od kancera
Jedan od razloga zašto se mnogi odlučuju za ishranu bez glutena: Oni prate Paleo ishranu, drugu popularnu vrstu ishrane koja naglašava konzumaciju hrane bez žitarica (samim tim i bez glutena). Ovaj pradavni stil ishrane takođe podržava konzumaciju većih količina mesa. Nažalost, povećanje količina proteina u Vašem organizmu Vas može podvesti pod rizik od kancera. U nedavnim studijama, ljudi stari 50-65 godina, koji jedu proteine gde najmanje 20% njihovih kalorija dolazi iz proteina (većinom životinjskog porekla) imali su 4 puta veće šanse da umru od kancera, u poređenju sa ljudima koji konzumiraju hranu sa nižim nivoima proteina, ističu izveštaji Ćelijski metabolizam (Cell Metabolism). Istraživači veruju da veliki unos proteina povećava nivoe hormona rasta IGF-1 koji može potaknuti i rast ćelija kancera. (Nisu pronašli povećan rizik smrtnog ishoda u slučajevima gde su ljudi povećavali količinu proteina iz biljnih izvora).
7. Osećaćete se srećnije
Dok celijakija pogađa oko 1% populacije, postoji drugi uslov od kojeg pati više od 20 miliona Amerikanaca: ne-celijakična glutenska senzitivnost (NCGS). Ovi pojedinci nisu pozitivni na celijakiju, ali kada jedu gluten, osećaju simptome kao GI nelagode, nejasne misli i depresiju. Italijanski istraživači su nedavno potvrdili ovu dijagnozu kada su dali učesnicima koji su verovali da je gluten bio odgovoran za njihove simptome, pilulu sa glutenom ili placebom.
Iako učesnici nisu znali šta su uzimali, njihovi simptomi su bili mnogo teži nakon uzimanja gluten kapsule. Studija, objavljena u žurnalu „Prehrambena farmakologija i terapija (Alimentary Pharmacology and Therapeutics), otkrila je da su ljudi sa NCGS doživeli povećanje simptoma depresije kada su konzumirali hranu sa glutenom. „Tek počinjemo da shvatamo mnoge različite načine na koje gluten može uticati na telo“ kaže Fasano. „Jedan od najfascinantnijig, ali još uvek slabo shvaćenih pitanja jeste odnos između glutena i mozga“.