Iako većina dece unosi dovoljnu količinu gvožđa svakodnevno, postoje izuzeci. Posebno je veliki rizik za devojke u adolescenciji, koje uglavnom ne mogu da se nose sa gubitkom gvožđa, koji je uzrokovan posebno zbog menstrualnog ciklusa...
Kako da znamo da su potrebe za vitaminima i mineralima naše dece zadovoljene?
Gvožđe, vitamin A, kalcijum i magnezijum su važni prehrambeni sastojci za dečje zdravlje. Iako nedostatak hranljivih materija možemo da povežemo sa zemljama u razvoju, čak i neka od naše dece ne dobijaju redovno ovih hranljivih materija.
Uglavnom, deca u našoj zemlji su dobro snabdevena kada je u pitanju zadovoljenje njihovih potreba za kvalitetnom i zdravom ishranom. Većina dece ima pristup čistoj vodi i izobilje zdrave hrane. Ipak uprkos tome, sprovedena je velika anketa koja sugeriše da ima još mesta za poboljšanje kada je u pitanju unos određenih hranljivih materija.
UNOS NATRIJUMA
Za decu skoro svih uzrasta, dnevni unos natrijuma prevazišao je preporuke. Kada su u pitanju adolescenti, pronađeno je da više od 80 posto njih dnevno prekoračuju dozvoljenu gornju granicu unosa natrijuma!
Problem
Prekomerna potrošnja natrijuma se često može pripisati komercijalnim namirnicama kao što su čips, zamrznuta hrana, hrana u konzervi, burgeri, pica i slane grickalice. Previše natrijuma u ishrani je povezano sa povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska (što može povećati rizik od kardiovaskularnog i bubrežnog oboljenja), tako da praćenje unosa natrijuma kod dece sada može doprineti boljem zdravlju u narednim godinama.
Rešenje
Fokusiranje na svežu hranu i grickanje svežeg voća, povrća, neslanih oraha i semenki i sličnih zdravih namirnica može pomoći da unos natrijuma bude normalan. Pažljivo čitanje oznaka na hrani i sadržaja natrijuma u njoj (pogledajte grafikon u nastavku) je takođe važan korak u praćenju unosa natrijuma.
KALCIJUM
Stopa neadekvatnog unosa kalcijuma kod dece iznosi od 44% do 70%, dok su devojke od 14 do 18 godina izložene najvećem riziku od neadekvatnih unosa ovog bitnog minerala.
Problem
Kalcijum je potreban za zdravlje kostiju i zuba, kao i pravilnu funkciju mišića. Dugotrajni neadekvatan unos može stoga uticati na zdravlje kostiju i zuba i sposobnost mišića da pravilno funkcionišu.
Za mlade žene, izgradnja zdravih kostiju je za posebno važna zbog većih tendencija žena ka gubljenju gustine kostiju kako stare. Zaključak je da one najčešće ne unose dovoljno kalcijuma i to zahteva posebnu pažnju.
Rešenje
Povećanje unosa kalcijuma: fokusirati se na hranu bogatu kalcijumom u svakodnevnoj ishrani, kao što su mlečni proizvodi. Za decu koja ne konzumiraju mlečne proizvode, postoji mnogo proizvoda bogatih kalcijumom kao što su sojino, bademovo, pirinčano mleko, mleko od ovsa i jogurt od kokosa i soje.
MAGNEZIJUM
Otkriveno je da dečaci stariji od 14 godina i devojčice starije od 9 godina unose neadekvatne količine magnezijuma, dok su devojčice u pubertetu izložene najvećem riziku, preko 66%.
Problem
Ovo je prilično zabrinjavajuće zbog brojnih uloga magnezijuma u telu, uključujući regulaciju šećera u krvi, funkciju mišića i nerava, regulaciju krvnog pritiska i regulaciju različitih proteina i hormona. Zbog toga uticaj neadekvatnog unosa magnezijuma može biti veoma veliki.
Rešenje
Unos dovoljno magnezijuma u ishrani svodi se na korišćenje u ishrani žitarica, zelenog povrća kao što su spanać, zatim koštunjavog voća i mlečnih proizvoda.
VITAMIN A
Kod dece od devet godina i starije, između 11% i 42% njih je ustanovljeno da ne unose dovoljno vitamina A, pri čemu su devojčice u tinejdžerskom uzrastu i dalje pod najvećim rizikom.
Problem
Vitamin A je važan za regeneraciju i lečenje ćelija, funkcionisanje imunog sistema i pravilan rast telesnih tkiva; ima i važnu ulogu u održavanju zdravog vida. Ipak, može negativno uticati na sposobnost tela za borbu protiv infekcija i regeneraciju oštećenih tkiva, a takođe može uticati na vid, naročito pri slabom osvetljenju.
Rešenje
Iako je količina vitamina A bogata u nekim namirnicama (kao što je jetra), većina nas na kraju dobija prehrambeni vitamin A u vidu beta karotena (između ostalih proizvoda i iz narandžastog voća i povrća), što telo potom pretvara u vitamin A.
GVOŽĐE
Iako većina dece unosi dovoljnu količinu gvožđa svakodnevno, postoje izuzeci. Posebno je veliki rizik za devojke u adolescenciji, koje uglavnom ne mogu da se nose sa gubitkom gvožđa, koji je uzrokovan posebno zbog menstrualnog ciklusa.
Problem
Gvožđe je potrebno da bi krv prenosila kiseonik u naše ćelije i tkiva. Kako se nivo gvožđa smanjuje, deca i tinejdžeri mogu postati veoma umorni i razdražljivi i imaju problema sa lošim apetitom, fokusiranjem, učenjem i radom u školi.
Rešenje
Zato što prevelika doza gvožđa može izazvati sopstveni skup problema, ne preporučuje se da se deci dodatno daje gvožđe u obliku suplementa, osim ako je poznato da im je on deficitaran (testiranje u domu zdravlja). Umesto toga, redovan unos hrane bogate gvožđem predstavlja bezbedan i prirodan način da se nivoi u dečijem organizmu održe u normali.
ŠTA OVO SVE ZNAČI?
U većini slučajeva to pokazuje da su dečije prehrambene potrebe za glavnim vitaminima i mineralima namirene kroz ishranu, ali da nekoliko ključnih oblasti pokazuju potrebu za poboljšanjem: kalcijum, magnezijum, vitamin A, natrijum i za neke gvožđe.
Najsigurniji i najprirodniji način za poboljšanje ovog stanja je povećanje unosa hrane bogate kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i vitaminom A, dok ujedno smanjujete unos hrane bogate natrijumom.
VITAMIN D
Tokom različitih kontrola, količina prehrambenog vitamina D navedena je izrazito ispod preporučenih unosa u većini starosnih grupa. Međutim, navedeno mora pažljivo da se tumači. Većina našeg vitamin D ne dolazi iz naše ishrane, već iz izloženosti suncu.
Dijetetičari savetuju da je adekvatna količina vitamina D moguća kroz ishranu i sunčanje. Međutim, bebama, onima sa tamnijom kožom i pojedincima sa određenim zdravstvenim problemima će možda biti potreban suplement u vidu kapsula. Ukoliko imate sumnje, konsultujte svog lekara.
IZVORI HRANE ZA VAŽNE HRANLJIVE MATERIJE
Nutrienti / izvori hrane:
KALCIJUM
• kuvani zeleniš (kelj, spanać)
• mlečni proizvodi (kravlji ili kozji mlečni proizvodi, sir i jogurt)
• koštunjavo voće
• kuvani pasulj
• tofu
• losos ili sardine u konzervi sa kostima
• sojino mleko ili napitak od badema
MAGNEZIJUM
• kuvani zeleniš (spanać, kelj)
• krompir sa kožom
• kruške
• kuvana boranija
• kuvane žitarice
• kuvani pasulj ili sočivo
• koštunjavo voće i semenke
VITAMIN A (BETA KAROTEN)
• šargarepa
• slatki krompir
• bundeva
• tikva
• kuvano zelenilo
• suve kajsije
• tvrdi kozji sir
• masna riba (losos, haringa, skuša)
• riblje ulje
GVOŽĐE
• kuvano zelenilo
• kuvana boranija
• suve kajsije
• sok od šljiva
• crveno meso
• plodovi mora
• sočivo
• pasulj
• tofu
IZVORI PREKOMERNE DOZE NATRIJUMA
• grickalice kao što su perece, slani keks i čips
• konzervisane supe
• smrznuta hrana
• suhomesnati proizvodi, viršle, paštete...
DOBRE STRANE PROBIOTIKA ZA DECU
Kao deo prirodnog okruženja creva, probiotici podržavaju zdravlje i funkciju digestivnog trakta, koji može imati velik uticaj na zdravlje generalno.
• Probiotici su pokazali pozitivne strane u istraživanjima o lečenju i prevenciji dijareje koja nastaje zbog antibiotika, što može pomoći populaciji od 30% pacijenata koji uzimaju antibiotike.
• Kao deo lečenja virusne dijareje probiotici pomažu u smanjenju ozbiljnosti i trajanja simptoma.
• Iako je potrebno još istraživanja, do sada je utvrđeno da redovna upotreba probiotika može pomoći u sprečavanju drugih vrsta infekcija kod male dece, sprečava odsustvo dece iz vrtića ili škole zbog dijareje, smanjuje upotrebu antibiotika i infekcije srednjeg uha.
• Iako rezultati istraživanja do sada nisu bili usklađeni, neka istraživanja sugerišu da probiotici, kada se uzimaju tokom trudnoće, mogu pomoći u smanjenju rizika od alergijskih bolesti (kao što je ekcem) kod dece kada se rode.