Kako trajno smršati | dijeta i nutricionizam, zdravlje i prevencija, magazin
DIJETA & NUTRICIONIZAM

11 Aug 2021

KAKO TRAJNO SMRŠATI?

Gojaznost je hronična bolest koja zahteva sistematski tretman, odlučnost i dobru saradnju između pacijenta i terapeuta. Gojaznost je bolest načina života. Stoga je u lečenju gojaznosti prva i osnovna mera promena nezdravog načina života u zdrav....

Slede promene u ishrani, fizičkoj aktivnosti i snu, a na kraju dolazi u obzir i upotreba lekova i operacija želuca. Promena načina života je neizbežan prvi korak u lečenju gojaznosti. U velikoj meri određuje ishranu, fizičku aktivnost i san.

Ukratko, kakav način života, takva ishrana, fizička aktivnost i san, ili takva telesna težina i zdravlje. Gotovo je nemoguće imati zdravu ishranu i biti zdrav ako vodite nezdrav način života.

Osnovni predradnji koji ne treba preskočiti je promena vremenske strukture dana. Promene ovih aktivnosti su neizvodljive i neodržive u nedostatku vremena. Ciljevi lečenja gojaznosti su produženje životnog veka, smanjenje broja komplikacija i poboljšanje njihovog lečenja, poboljšanje kvaliteta života i smanjenje telesne težine.
U praksi se koriste dva pristupa u lečenju gojaznosti:


1. pristup u kome se koriste niskoenergetske dijete - unos i potrošnja energije se unapred precizno izračunavaju, a osoba koja se leči od gojaznosti mora striktno da se pridržava zadatih menija i plana vežbanja

2. Holistički pristup - naglasak je na promeni osnovnih životnih aktivnosti, ishrane i njenih obrazaca koji su u skladu sa stvarnim okolnostima i mogućnostima i sprovedeni na najatraktivniji način sa slobodom izbora osobe koja se leči.

Razlike u pristupima lečenju gojaznosti


U oba pristupa cilj je isti - postići smanjenje unosa i povećati potrošnju energije, te promene pretočiti u trajne zdravije obrasce ponašanja, odnosno rutine i navike. U prvom pristupu subjekt je terapeut, a u drugom osoba koja se leči od gojaznosti.

Prvi pristup je statičan i ne odgovara stvarnom životu, a polazište je idealizovana statična konstrukcija života terapeuta. Sve se svodi na izračunavanje kalorijske vrednosti hrane i vežbanja. Takav pristup zanemaruje brojne faktore koji su uključeni u ishranu i fizičku aktivnost: sloboda izbora, stvarne okolnosti i mogućnosti, vremenska struktura dana, drugi članovi porodice, kulinarske sposobnosti, lične sklonosti, kultura, tradicija, osobine ličnosti, prethodno iskustvo i znanje, materijalne mogućnosti i drugo.

Stoga je ovaj pristup nerealan i odbojan i često rezultira ponašanjem koje dovodi do ubrzanog debljanja i, često, jo-jo efekta. Dugoročni rezultati su veoma loši. Gubi težinu u proseku tri do šest meseci, nakon čega sledi brzo dobijanje na težini. Lečenje ovom metodom može se sprovesti samo uz jaku volju, što je iscrpljujuće.

Volja vremenom slabi, a nakon toga se očekuje ne samo povratak na staro, već pre toga pogoršanje u vidu pojave još nezdravijih obrazaca ponašanja kao reakcije psihe, organizma i okoline. Ova metoda je izvodljiva samo snagom volje i pod strogo kontrolisanim uslovima na kratko.

Prijatno i prirodno

Drugi pristup je mnogo udobniji i prikladniji za živote slobodnih ljudi koji žive u slobodnim uslovima. To je realnije jer prati dnevnu dinamiku psihe i života i stoga je mnogo efikasnije. Ne samo da omogućava gubitak težine, već i njegovo stabilno održavanje godinama. Nema štetnog jo-jo efekta. Uzima se u obzir vremenski okvir za jelo, kuvanje, fizičku aktivnost i san, ali i druge aktivnosti u slobodno vreme.

Deo vremena provedenog u slobodnim aktivnostima treba preraspodeliti na ishranu, fizičku aktivnost i san. Ovo bi stvorilo realne mogućnosti za sprovođenje promena. Uzimaju se u obzir preferencije, kulinarske veštine, tradicija, lokalni uslovi i okolnosti, porodica, posao, materijalne mogućnosti i drugo. Metoda je mnogo složenija i zahteva obrazovanog i iskusnog terapeuta koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći pacijentu u osmišljavanju i sprovođenju složene procedure promene.

Ono što treba postići je zapravo veoma atraktivno: pet obroka dnevno, složen ručak od tri do pet jela bez žurbe u prijatnoj i opuštenoj atmosferi, atraktivno okruženje i prijateljsko društvo sa osećajem smirenosti i zadovoljstva, odmor posle ručka i hodanje od pola sata do sat i redovan miran san od sedam do osam sati. Mnogima zvuči kao nedostižna bajka.

Radi se zapravo o povratku na vrlo udoban način života. Nije potrebna nikakva posebna volja, već posvećenost projektu lečenja gojaznosti, odnosno poboljšanju stila i kvaliteta života i ishrane. Čitav ovaj složeni obrazac je neophodan jer je samo u ovim uslovima i na ovaj način moguće postići trajne promene u ishrani, uključiti povećanu fizičku aktivnost u svakodnevni život i obezbediti redovan, kvalitetan san.

Korisni saveti

Ishranu treba raznovrsiti jer dozvoljava unos mnogih neophodnih hranljivih materija, i sprečava prekomerni unos hranljivih materija bogatih energijom (masti i ugljeni hidrati). U ishrani treba držati sve makronutrijente - masti, ugljene hidrate i proteine, ali smanjiti količinu masti i ugljenih hidrata.

Potrebno je povećati unos povrća jer je niskoenergetsko. Najmanje pet dana nedeljno na ručku treba da bude povrće umesto krompira, testenina, testenina i pirinač, a potrošnju hleba treba smanjiti. Takođe je važno promeniti način kuvanja. Umesto pečenja, prženja, pohovanja, pirjanja i slično, preporučuje se pripremanje variva i povrća na ražnju, na pari ili u obliku raznih kombinacija, kašica i slično. Ukratko, umesto tiganja i ulja preporučuje se lonac i voda.

To uglavnom nije baš ukusna hrana. Da jeste, onda lečenje gojaznosti ne bi predstavljalo problem, pa je važno da takva hrana bude privlačna. Potrebno je vreme, strpljenje, ljubav prema kuvanju, ali i čitava složena, ali veoma prijatna i atraktivna „ceremonija“ prilikom jela kako bi se zadovoljile ne samo nutritivne i fiziološke, već i estetske, emocionalne, društvene, kulturne i druge potrebe. Važno je iz ishrane izbaciti sastojke i hranu koja više pripada zabavi nego hrani, a bogata je energijom poput grickalica, sokova i slatkiša.

Budući da su poticaji za dobijanje na težini stalno prisutni (od gena i okoline), važno je stvoriti trajne, uporne sile koje deluju na ponašanje suprotno ovim nezdravim poticajima, naime zdrave rutine i navike, podršku porodice i prijatelja i dugotrajno termin i pomoć od terapeuta. Ipak, čak i nakon nekoliko godina, može se dogoditi da uticaj spoljnog okruženja nadvlada i ponovo počne dobijati na težini. Zato je gojaznost hronična bolest koja zahteva hronično lečenje, kao i redovne i dugotrajne preglede kod lekara.

Reklame

Povezane teme

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

Danas, u moru raznovrsnih dijeta i fitnes trendova, biranje pravog lifestyle-a postaje veliki izazov. Da li odabrati Mediteransku, Atkinsonovu, Paleo ili Keto dijetu?...

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

Dok su voće i povrće neke od najzdravijih namirnica, stručnjaci upozorava da određene vrste mogu povećati šećer u krvi....

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

Pored opšteg boljeg osećaja, bolje pokretljivosti, manje umora, manje zadihanosti pri naporu, neki drugi pokazatelji zdravlja značajno će se poboljšati...

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama....

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

Mnogi od nas provode dosta vremena pokušavajući da se drže dijete i da je sprovode, ali malo dodatnog punjenja zapravo može predstavljati dobru stvar....

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

Na društvenim mrežama ćete verovatno naleteti na ove nove prehrambene pristupe. Dijetetičarka Melissa Meier opisuje njihovu vrednost....

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

Beli luk se u terapeutske svrhe koristi više od 5.000 godina. U stvari, korišćen je kao antiseptik tokom dva svetska rata!...

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

Jedna stvar koju smo naučili dok smo bili zatvoreni je da ponovo počnemo da kuvamo. (Pozdrav domaćem hlebu i toplim kolačićima iz rerne!). No ako su nasleđe izolacije širi struk i uske pantalone, tu smo da vam pomognemo......

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

Ako se vi, ili neko do koga vam je stalo, upuštate u gubitak kilograma, razumevanje fizioloških reakcija u organizmu na prekomerni unos kalorija može vam pružiti prednost da uspešno sprovedete svoju odluku....

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

Jednostavni ugljeni hidrati (kao oni u čipsu) i dodati šećer (npr. u zašećerenom piću) povećavaju šećer u krvi, što dovodi do stvaranja ogromnih količina insulina – hormona koji podstiče jetru na skladištenje masti na stomaku i kukovima......

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

Postoji razlog zbog kojeg su UN proglasile Međunarodnu godinu kinoe. Ova čitava žitarica sa velikom količinom proteina ima blag ali pun ukus orasa, sadrži mnogo fitonutrijenata koji štite zdravlje, zajedno sa velikom dozom magnezijuma......

10 NAJGORIH NAMIRNICA ZA VAŠU DECU

10 NAJGORIH NAMIRNICA ZA VAŠU DECU

Ako Vaše dete zaista treba nešto slatko nakon svakog obroka, dajte mu mešavinu bobičastog voća sa grožđem ili mu pripremite kolače ili sličan slatkiš, pomoću prirodnih sastojaka......

7 STVARI KOJE ĆE VAM SE DEŠAVATI AKO ZAPOČNETE BEZGLUTENSKU DIJETU

7 STVARI KOJE ĆE VAM SE DEŠAVATI AKO ZAPOČNETE BEZGLUTENSKU DIJETU

Hrana bez glutena ne znači hranu bez kalorija. Zapravo, mnoge verzije hrane bez glutena sadrže više kalorija, masti, šećera i natrijuma nego hrana sa glutenom, što se oseti u promeni ukusa i teksture koja se dešava kada se ukloni pšenica......

10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

Iako trudnoća nije pravo vreme za eksperimentisanje sa ishranom, žena koja već upražnjava ishranu baziranu na biljkama, ima manje šanse da se prekomerno ugoji tokom trudnoće, čime se smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa i visokog krvnog pritiska...

5 STVARI KOJE OMEGA 3 MOGU DA UČINE ZA VAŠE ZDRAVLJE I 3 STVARI KOJE NE MOGU

5 STVARI KOJE OMEGA 3 MOGU DA UČINE ZA VAŠE ZDRAVLJE I 3 STVARI KOJE NE MOGU

Postoji „opravdano snažan“ dokaz da omega-3 kiseline mogu na mnogo načina uticati na smanjenje bola, kaže Calder, iako precizan odgovor na pitanje kada, gde i kako – ostaje prilično misteriozan......